Jacques Koppert beschreef eerder in ‘De Week van’ hoe hij en Soj uit Wemeldinge naar hun huis in Ban Mae Yang Yuang (Phrae) vertrokken (25 december). In zijn Dagboek van 27 januari beschreef hij de schoolsportdag 2012 en de jaarwisseling. Vandaag blikt hij terug op de bouw van zijn huis.

Vanaf 1998 gaan Soj en ik jaarlijks naar Thailand. Natuurlijk gingen we altijd ook naar het dorp waar Soj en haar zoon Pam opgroeiden, Mae Yang Yuang. Daar logeerden we in het ouderlijk huis, bewoond door opa en de broer van Soj met vrouw en 2 dochters. Ik vond dat logeren niet zo’n succes. Het huis was niet schoon.

Schoonzus is duidelijk een ander type dan Soj. Het is een sloddervosje. Zo ontstond het plan om zelf een huis te bouwen. We waren het er snel over eens dat het huis in het dorp zou komen te staan. In Bangkok zijn we graag voor een paar dagen, dan is een hotel ideaal. In het dorp heeft Soj haar netwerk van familie, vrienden en kennissen, als je daar een huis bouwt weet je bovendien dat er altijd controle is.

Waarom gingen we kijken op plekken die allemaal te ver weg lagen?

In 2007 begonnen we met het zoeken naar een stukje grond. Verrassend hoeveel er te koop is in zo’n klein dorp. Nadat we op vier plaatsen zonder resultaat waren wezen kijken, moest ik toch eens met Soj praten over wat nu de bedoeling was. Het bleek dat iedere locatie op meer dan een paar honderd meter afstand van het ouderlijk huis niet acceptabel was.

Waarom zijn wij dan gaan kijken op plekken die allemaal verder weg lagen? Omdat je een beetje aardig moet zijn voor de mensen die jou laten weten dat ze grond te koop hebben. Dan zeg je niet gelijk: nee, dank u.

Toen Soj voorstelde om ook nog een huis te gaan bekijken dat te koop stond voor 1 miljoen baht heb ik eerst gevraagd of ze daar wilde gaan wonen. Nee, dat niet. Helemaal tegen de regels in heb ik toen gezegd dat ik dan ook niet ging kijken. Soms ben ik niet zo aardig.

Er kwam een mooi perceel in de aanbieding. Op de hoek van de hoofdstraat en soi 8, de straat waar opa’s huis aan staat. De man wilde graag verkopen maar er bleek een erfeniskwestie te spelen. Twee zussen, die in Bangkok woonden, leken niet bereid mee te werken. Ondanks dat de man verzekerde dat alles goed zou komen, zijn hebben we toch maar afgezien van de koop. Het risico om een ongeldige koopakte af te sluiten leek ons te groot.

Het was een wildernis; alle bomen en struiken gerooid en een meter grond erop

Uiteindelijk zijn we geslaagd met de aankoop van een grondstuk grenzend aan het ouderlijk huis. Ideaal gelegen. Voor 70.000 baht een perceel van 1 rai. Dat was volgens mij niet te duur. Het was een wildernis, alle bomen en struiken werden gerooid, daarna reden de blauwe vrachtautootjes af en aan. Er moest zeker een meter grond op om te voorkomen dat we in de regentijd onder water zouden komen te staan. Aan de westkant van het perceel stroomt namelijk een riviertje, normaal ongeveer 10 meter breed maar in de regentijd blijft het water niet tussen de oevers. Behalve opgehoogd is het stuk grond ook nog helemaal ommuurd.

Ondertussen moest er nog een eigendomskwestie worden opgelost met de buren. Er had vroeger een weggetje gelopen tussen de percelen. Dit pad bestond allang niet meer maar volgens Thais gebruik zou de eigendomsgrens in het midden van het weggetje liggen. Perceelgrenzen waren er niet. Opa erbij gehaald om aan te geven waar ooit dat pad gelegen moet hebben. Vervolgens veel discussie, vooral één buurman probeerde er volgens mij een slaatje uit te slaan. Paaltjes geslagen en weer verzet, een vriendelijk financieel gebaar gemaakt en zo is uiteindelijk de plaats van de muur bepaald. Grenskwestie opgelost.

Het droomhuis kon gebouwd worden en met een groot feest ingewijd

Nu kon het droomhuis van Soj gebouwd worden. Uit een boek van een architectenbureau hebben we een keus gemaakt. Bouwtekeningen werden gemaakt. Vervolgens zijn er afspraken gemaakt met een aannemer. Hij leverde het personeel en voerde het werk uit. Soj was tijdens de bouw veel in Thailand, regelde samen met haar broer de levering van materialen en zorgde verder voor alles wat er bij de bouw kwam kijken. Ik heb een bijzondere vrouw die heel goed kan organiseren.

De bouw heeft ongeveer acht maanden geduurd. Toen het huis klaar was in 2009, is dat met een groot feest gevierd. Natuurlijk te beginnen met de monniken, die in de woonkamer de inzegening hielden en daarna aan de maaltijd gingen. Na hun vertrek startte de muziek en kon het ‘gewone’ volk eten en drinken. Het hele dorp is er bij geweest. Iedereen kent dus Home Koppert. Makkelijk voor wie eens langs wil komen, eenmaal in het dorp kan iedereen je de weg wijzen. Het heeft een paar miljoen baht gekost maar daarvoor hebben we een comfortabel huis. De nepzuilen, die mijn vrouw zo mooi vindt, neem ik maar op de koop toe.

We hebben een goed geïsoleerd dak, dus het blijft binnen relatief koel. Een groot balkon op het noorden, van daaruit zicht op de omgeving. We zien omliggende huizen, grote bossen bamboe en hoge kokospalmen. Aan de kant van het riviertje ligt de dorpsschool. Dat geeft vertier, zie het verslag over de sportdag (27 januari). Als je over het schoolterrein heen kijkt, zie je de poort van de tempel.

Kruiden, kokospalmen, bananenbomen, ananas, jackfruit, papaja en mango

Toen wij de grond kochten stonden er achter ons huis teakbomen, een productiebos. Die zijn inmiddels allemaal omgezaagd. Nu wordt er maïs geteeld. Als die geoogst is, lopen er koeien om de restanten op te eten. Wat er dan nog overblijft wordt verbrand, deuren en ramen blijven gesloten op zo’n dag.

In onze tuin staan veel bomen. Er is een kruidenhoekje en er zijn kokospalmen aangeplant. Het duurt nog wel een paar jaar voor ik eigen kokossap kan drinken. Aan de waterkant staan bananenbomen en er groeien ananassen. Er staat ook een struik die geeft jackfruit. Ik houd er niet van, de smaak is een beetje melig. De eerste papaja’s zijn geoogst, die zijn wel lekker. Binnenkort komen de eerste mango’s.

In het riviertje wordt af en toe gevist, in groepjes lopen de vissers door en langs het water. Het vissen gebeurt met kruisnetten, een vierkant net met aan de punten gebogen bamboestokken om het strak te houden. Men laat het net zakken in het water en met wat geluk liggen er bij het ophalen visjes te spartelen. Er lopen altijd kijkers mee, dus het is een vrolijke boel.

Darling, lachte ze, we zijn hier in Thailand, niet in Nederland

Er waren na de bouw ook onaangename verrassingen. De twee toiletten in huis begonnen al vrij snel te stinken. Hoe kon dat nou? Er zijn beerputten gegraven om alle rommel op te vangen. De oorzaak werd overal gezocht, behalve bij de toiletten zelf. Bleek uiteindelijk dat bij de bouw vergeten was om een rubberen ring te plaatsen tussen de aansluiting toiletpot en afvoerpijp. Probleem 1 opgelost.

Na een jaar bleek dat onze waterbron roestwater leverde. De bron zat op een diepte van ongeveer 15 meter. Toen maar besloten om vergunning aan te vragen voor een diepe bron. December 2010 werd er een boorinstallatie geplaatst. Om de vijf meter werd de samenstelling van de grond beoordeeld. Ruim 210 meter diep werd grof kiezelzand aangetroffen, blijkbaar de ideale bodemlaag.

Dubbelwandige pijpen gingen de grond in, daarna een cilindervormige pomp. En ja hoor, ineens begon er een waterfontein te spuiten. Weer een probleem opgelost. Volgens het analyserapport hebben we nu zuiver bronwater. In een gebouwtje staan filters en is er opslag voor 4000 liter water. Onze buitenkranen worden door de omwonenden gebruikt om hun drinkwatervoorraad aan te vullen.

Probleem 3 openbaarde zich in 2011. De tegels van het balkon en in de huiskamer raakten los. Er was gewerkt met gewone cement. Wel vreemd, iedere aannemer weet toch hoe tegels gelegd moeten worden. Alle tegels eruit en daarna opnieuw leggen, nu met tegellijm. Wat een troep. Ik zei nog iets over garantie.

Mijn vrouw keek me lachend aan. Darling (zegt ze altijd als ze mij mild wil stemmen) we zijn hier in Thailand hoor, niet in Nederland. Ook probleem 3 is inmiddels opgelost. Na drie keer verwacht ik geen verborgen gebreken meer. Ben ik nu realistisch of optimistisch?

29 reacties op “Dagboek: Jacques Koppert blikt terug op de bouw van zijn huis”

 1. Jacques zegt op

  Dat grijzer worden gaat door, Hans, ook bij mij. Is het niet van het huis dan is het wel van de opgroeiende jeugd. Tijdens de bouw was Pam nog schoolgaand en te jong om alleen te laten. Vandaar dat ik thuis was. We zijn wel drie keer met vakantie er heen gegaan in die tijd.
  Het is moeilijk om een aanbouw goed te maken. Zelfde probleem heb ik in Nederland gehad met de bouw van een garage. Een mm zetting en je hebt al een scheur. Constructief geen probleem, maar je mooie muur is verpest.

 2. Pim zegt op

  Jacques .
  Nu je isolatie hebt in je dak is dat overdag wel minder warm .
  Het nadeel is dat de warmte van overdag onder de kap blijft hangen .
  Ik heb dat opgelost door ventilatie in het plafond te maken met afzuiging op het dak .
  Sindsdien heb ik geen airco meer hoeven gebruiken .

  • Pim zegt op

   Hans je balanceert niet op het randje ,het gaat immers over Thaise huizen waar wij aan moeten wennen om in te wonen .
   Dikwijls komen wij daar voor ons onbegrijpelijke fouten in tegen omdat daar niet over is nagedacht of om geld te besparen bij de bouw .
   Het personeel inclusief de aannemer zijn vaak onkundig .
   Inderdaad er is een grote loze ruimte tussen het plafond en het dak die in mijn geval geen doorstroming van verse lucht had ,
   Tot overmaat van ramp viel er tijdens regen meer water in huis dan van het dak in de tuin .
   Daarbij de buitenranden en het plafond van gipsplaten die al snel door het opnemen van het water naar beneden kwamen vallen .

   De lekkage was op te lossen met puurschuim wat tevens goed isoleert.
   Dan krijg je het geval dat warme lucht opstijgt en onder de kap blijft hangen .
   Hoe dat weg te krijgen was de volgende etappe .
   Veel zie je roosters aan de zijkant in de muur wat een groot deel ventileert ,na enig nadenken heb ik zover mogelijk naar de top een mechanische afzuiger laten plaatsen.
   Sleufjes in het plafond gezaagd en sinds die tijd mag ik binnen roken .
   De kosten zijn er al uit doordat ik gen airco meer nodig heb .
   Voorheen was dat zeker in april 4 airco’s die ik nodig had .

  • Jacques zegt op

   Hallo Pim,
   Daar ga ik over nadenken om de warmte op zo’n manier af te voeren. Vooral ’s avonds als het buiten is afgekoeld kan dit goed werken.
   Airco hebben we niet. Alleen ventilatoren. Dat is hier in het Noorden voldoende.

 3. Koos zegt op

  Halllo Pim
  wat ben ik blij met deze discusie
  het is overal het zelfde in Thailand
  ik dacht dat alleen ik die problemen had.
  alleen een vraagje wat zijn de kosten ongeveer van een grond boring
  ik heb meer geen dan wel water
  gr Koos uit Roi-Et

  • Jacques zegt op

   Hallo Koos,
   De grondboring werd per meter afgerekend. Wij betaalden 1700 Bth per meter, de diepte kwam uit op 212 mtr. Dus het bedrag voor de boring was ruim 360.000 Bth. Dan heb je een vergunning nodig (3000 Bth), en om het bovengrondse gedeelte moet natuurlijk weer netjes een bouwwerkje geplaatst worden. Reken maar op zeker 400.000 Bth.
   Het kost wat, maar je bent dan wel verzekerd van pima drinkwater.

   • wimol zegt op

    IK heb acht huurhuisjes gekocht van 40 talangwa (160m) met pompinstalatie inbegrepen voor de prijs van 500.000 bath per stuk,dit wil zeggen 4 miljoen bath alles inbegrepen ook de boringen van acht putten.Heb ik mijn huisjes dan gratis?

    • Henk zegt op

     Nu wil je zeker horen dat wij massaal zeggen dat je je huisjes bijna gratis hebt .
     Maar 500.000 is niet veel ,dat is de grond al bijna waard .
     Echter::hier staan vele huisjes die de prijs van 500.000 lang niet waard zijn omdat het meer op een legodoos lijkt dan een degelijk huis .Als je de voordeur dichtmaakt gaat de achterdeur vanzelf open en als je tegen de muur leunt hoor je ze kraken .
     Zolang je iets niet gezien hebt is het moeilijk oordelen over de prijs en de kwaliteit omdat die nogal te wensen overlaat .
     Heb appartementen gebouwd a 160.000 Baht en een vriend van ons bouwde ze voor 60.000
     maar dat zijn betonblokjes die na een paar jaar poreus zijn en de muren spontaan omvallen .

     • wimol zegt op

      Het zijn inderdaad van die betonnen blokken en hebben deze nu ong.drie jaar,maar ons huis waar wij zelf wonen zijn ook van die blokken en staat hier nu ong.10 jaar zonder een scheurtje.
      Maar dat is niet het onderwerp dat ik bedoel,namelijk het boren van putten voor normale prijzen,en dat kan hier dus .Het water is niet drinkbaar maar als je 400.000 bath moet betalen voor het boren van een put kan je je beter wassen met champagne,veel goedkoper.

     • Adje zegt op

      500.000 is niet veel, dat is de grond al waard.
      Maar je koopt huisjes en niet de grond. Een farang kan geen grond kopen.
      En of 500.000 veel is hangt geheel af van staat van de huisjes. En dat kunnen we van hieraf niet zien.

  • Pim zegt op

   Haai Koos .
   Toevallig heb ik in de buurt van Khemmarat dat aan de hand gehad omdat ik daar een plantage heb .
   Daar heb ik later van de familie nog een stuk van 24 rai bij gekregen om op dat stuk ook bomen te planten .
   Opviel dat er geen water was dus ,de familie naar iemand laten zoeken ,
   Deze wilde voor 20.000.- thb 20 meter diep gaan met de garantie dat ik water zou hebben .
   No cure no pay !
   Op 53 meter diep gingen zij naar huis om een dag later verder te gaan.
   De baas heb ik wel terug gezien om geld .
   Uiteraard heeft hij dat niet gehad .
   Een ander wilde het voor 30.000.- Thb doen en zou doorgaan tot er water zou zijn .
   Deze heb ik nooit gezien .
   Ik denk dat ik er maar slangen ga kweken .

 4. Adje zegt op

  Hoi Jacques,
  Mijn vrouw en ik zijn deze week begonnen met een huis te bouwen. Nou, ik. Ik zit nog Nederland. Mijn vrouw is in Thailand en die doet hele project. Elke dag op Skype krijg ik het laatste nieuws te horen. Wat ik ben ik blij dat ik daar niet ben. Aannemer zou voor alles zorgen. Het gaat al meteen mis bij de afbraak van het oude huis. Sanitair van amper een half jaar oud word vernietigd, evenals een keukentje dat we nog elders wilden gebruiken.
  Verder worden alle elektriciteits leidingen en ijzer gewoon meegenomen voor verkoop. Afgesproken was dat alles van waarde zou worden opgeslagen zodat we het konden hergebruiken of zelf verkopen. Het land moet 150 cm worden opgehoogd. We dachten dat de oude fundering en overige stenen gewoon zouden blijven liggen en daaroverheen zand gestort zou worden. Maar de aannemer haalde alles weg. Extra kosten dus voor zowel het weghalen van de fundering en stenen als voor het extra zand dat we nu nodig hebben. De aannemer vindt het niet nodig om een groot aantal palen in de grond te slaan. Volgen hem is een flinke paal van 20 meter voldoende om de hele vloer (fundering ) te steunen. Ik hou mijn hart vast. Ik ben ook benieuwd wat er gaat gebeuren als de paal in de grond geslagen wordt. Het huis van de buren staat op amper 10 meter. Over 2 weken weet ik meer. En weet je wat ook zo vervelend is. Dat je steeds maar weer vooruit moet betalen. Elke week wordt er om geld gevraagd. En betaal je niet. Dan laten ze je in de steek en kun je op zoek naar een ander. En die zitten echt niet te wachten om een huis af te maken. De bouw moet 5 maanden gaan duren. Ik ben benieuwd. Groetjes Adje

  • Jacques zegt op

   Ik leef met je mee Adje en vooral met je vrouw,
   Wij hebben met de bouw niet veel problemen gehad met de aannemer. Er was een gedetailleerde bouwmap met alle constructietekeningen en op basis daarvan was een vaste prijs afgesproken. Natuurlijk is er altijd meerwerk omdat je dingen net wat anders wil dan op tekening. Maar de aannemer heeft niet meer dan ongeveer 600.000 Bth gekost.

   Je hebt het over 1 paal als fundering. Dat lijkt me een bouwkundig unicum. Bij ons begint elke kolom met een betonpoer in de grond. Dat zijn er 28.

   Wij betaalden inderdaad ook elke week, omdat de aannemer zijn personeel ook wekelijks uitbetaalt. Dat is hier de gewoonte. Bij ons heeft de bouw ruim 7 maanden geduurd. Toen stond het huis er en een filtergebouwtje en een grote carport.

 5. Pujai zegt op

  @ Adje,
  Mijn advies zo snel mogelijk de bouw stoppen en zo je schade beperken. Ook al duurt het dan wellicht langer omdat je op zoek zult moeten gaan naar een bonafide aannemer. En die zijn er! Nu word je niet alleen getild maar heb je een grote kans straks in een bouwval te wonen waar van alles aan mankeert. Zie dan maar je schade te verhalen.

  Toen wij ons huis lieten bouwen hebben wij de Pujai Baan van ons dorpje ingeschakeld. Die heeft, in samenwerking met de aannemer, een document opgesteld waarin precies werd vermeld wanneer en hoeveel er betaald moest voor iedere fase van het bouwproces. Dus b.v. grond bouwrijp (x bedrag), fundering gereed (x bedrag etc.). Dit document werd door alle betrokken partijen ondertekend en is de enige wijze om je in te dekken. Omdat je, afgezien van een eenmalig voorschot voor materialen bij aanvang van de bouw, voor iedere fase pas na voltooing betaalt.
  Wij hebben ervoor gekozen om ons huis op 2-meter hoge palen van gewapend beton te laten bouwen. 27 stuks in totaal! Voordeel: heerlijk koel en geen insecten zoals kakkerlakken in huis, en/of ander kruipend ongedierte. Verder heb je op deze wijze een garage onder het huis en blijf je droog bij eventuele overstromingen. Ik weet niet hoe groot je huis wordt maar 1 paal lijkt mij totale waanzin.
  Indien je meerdere airco’s wilt laten plaatsen tevens voor 3-fasen stroom gaan.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  • Adje zegt op

   Jacques, Hans, Koos.
   Bedankt voor jullie reactie. Ik ga het vandaag nog bespreken met mijn vrouw. 1 betonnen paal lijkt mij ook niet normaal. Het is natuurlijk een stuk goedkoper maar het mag niet ten koste gaan van een solide constructie. Ik hou jullie op hoogte.

   • Adje zegt op

    Het eerste misverstand is opgelost. Er wordt niet slechts één paal maar in totaal 23 palen de grond ingeslagen van 9 meter. Het bleek een communicatiestoring te zijn tussen mij vrouw en de aannemer. Maar ik blijf me hart vasthouden wat er gebeurt met het huis van de buren als ze gaan heien. wordt vervolgt.

    • Jacques zegt op

     Dat klinkt veel beter Adje. Met 23 palen blijft de boel wel staan.
     Mijn huis staat op betonnen poeren. Maar bij jou zit de harde draagkrachtige ondergrond blijkbaar 9 meter diep. Dan moet je met palen werken.
     In Nederland is het heel gebruikelijk om in situaties met bestaande bebouwing palen te boren en het boorgat vol te storten met beton. Probeer er maar eens achter te komen of ze die methode in Thailand ook toepassen. Dan heb je in ieder geval geen heiprobleem.

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Jacques Het boren van palen heb ik tot vervelens toe gezien bij de bouw van de uitbreiding van het ziekenhuis van Nakhon Nayok, toen mijn vriendin daar verpleegd werd. Ik weet er dus alles van – van zien dan.

  • Adje zegt op

   De kogel is door de kerk. Vandaag hebben we de aannemer laten weten niet langer met hem door te gaan. De reden, ondeskundigheid dat naar boven kwam toen het heien moest beginnen ,het gezeur om geld terwijl er feitelijk nog niet veel gedaan was en hij geen duidelijk plan van aanpak kon geven. We hadden 180.00 baht als voorschot betaald. Wat hebben we ervoor terug? Oud huis afgebroken, sanitair van nog geen half jaar oud vernietigd, koperen leidingen, ijzer en ander materiaal dat we nog eventueel konden gebruiken is zonder toestemming meegenomen. ( zeg maar gerust gestolen) Aannemer wenst geen verantwoordelijkheid hiervoor te nemen. Wel zijn er 23 palen a 9 meter geslagen.De strop is, schat ik, rond de 100.000 baht. Maar waren we doorgegaan dan was het waarschijnlijk meer geweest. En nu kijken of iets beters kunnen vinden. Weet iemand misschien nog een betrouwbaar iemand in de buurt van Ban Pong Ratchaburi ?

 6. Sjaak zegt op

  Als ik de verhalen hoor en bovenstaande lees word ik er bijna bang van. Het is te gek om te geloven.
  Wij hebben een stuk land van een halve rai (800 m2) en onze buren zijn zelf bouw ondernemers. Gelukkig hebben wij geen haast. Tenminste, ik probeer iedereen even te remmen, want gek genoeg ben ik degene die alles betalen moet en iedereen om mij heen heeft haast om met de bouw te beginnen. Ik wil eerst wikken en wegen en kijken wat ik voor mijn geld kan krijgen. Dan zijn er zoveel designs waar je uit kunt kiezen. Alleen al een goede keuze te maken is moeilijk.
  Ik vind een huis op stelten prachtig en ook praktisch. Immers je heb zo een grote ruimte overdakt.
  Maar ik wil klein beginnen. Een klein huisje in de grootte van een sta caravan. Of een vakantie huisje. Een slaapkamer, badkamer en een keuken. Meer niet. Ons huurhuis staat een paar kilometer verder. We kunnen daar dan overnachten als we echt met de bouw van een huis beginnen of dat kleine huis gaan uitbreiden…
  Een Amerikaanse Farang heeft de bouwtekeningen gemaakt (om voor ons een vast idee te hebben wat mogelijk is). Deze werd door de buurman afgedaan als te simpel. Iedereen heeft er zijn eigen ideeën over. De levenspartner van de nicht van mijn vriendin (een Ier) heeft alles zonder bouwtekeningen gemaakt. Er zijn veel dingen opnieuw gedaan, omdat er communicatie problemen waren, maar ook hij kan een grote hulp zijn, omdat hij weet wat er fout kan gaan.
  We horen ook telkens weer andere prijzen. De ondernemer zegt: 200.000 Baht voor een muur van 20x40x40x20 meter (poort moet nog afgetrokken worden).. De man die voor de Ier werkt, zegt dat hij het veel goedkoper kan doen. (is de kwaliteit dezelfde?)…
  Dan hoor ik weer een prijs van rond de 50.000 Baht…. klein verschil van 150.000 Baht…
  Het zou fijn zijn nog meer berichten te kunnen lezen van mensen die een huis bouwen, wat de problemen waren en de uiteindelijke kosten…

 7. lexphuket zegt op

  Wees heel voorzichtig met het bouwen van een huis! Bij ons waren er steeds problemen, ondanks contract bij als goed bekend staande advocaat, en nu nog steeds (na bouw in 2005/2006).
  Een paar voorbeelden:
  – contract zei: bouw moet klaar zijn 6 maanden na afgifte van de bouwvergunning. Alleen: die vergunning wordt pas aangevraagd als het werk bijna af is. En de advocaat vond dat heel normaal.
  – Alle materialen zelf kopen. Er wordt een redelijk bedrag voor uitgetrokken, maar de materialen die gekocht worden, zijn de aller-aller goedkoopste en vaak van inferieure kwaliteit. Het prijsverschil komt in de zak van de aannemer en zijn eventuele trawanten.
  – Wij zijn gewend dat allerlei dingen niet kapot gaan. Tot dusver hebben we 40 % van de deurknoppen moeten vervangen, omdat de deur niet meer open kon
  -Toen het huis geverfd werd (van binnen en van buiten) werd de allergoedkoopste waterverf gebruikt. Dat moest dus over met goede verf, na ruzie met de aannemer
  – Kranen hebben ook een zeer beperkte levensduur
  -Zoals vrij gewoon bij Isan vrouwen, heeft ook de mijne kennis van bouwen: ze is net klaar met het opnieuw betegelen en voegen van het zwembad.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wees zeer voorzichtig. En 25 uur per dag toezicht is geen overbodige luxe

 8. Henk zegt op

  Wij hebben in 2003 4 Rai grond gekocht in Chon-Buri .Net zoals de meeste ongeduldige Thaise vrouwen wilde mijn vrouw ook meteen beginnen met bouwen .
  Ik heb vanaf het begin gezegd dat er geen schop in de grond gaat zolang ik er zelf niet dagelijks bij ben en blij toe .
  Na 9 maanden bouwen was ons huis klaar en ook onze 24 appartementen .
  Maar tegen die tijd was de relatie ook bijna beeindigd ,want zoals een Thais te werk gaat daar kunnen wij als Nederlanders moeilijk aan wennen .Het zijn soms net kinderen want als de baas weg was gingen ze massaal zitten vissen.Ook zijn er balkonntegels tot 3 x toe uit gesloopt omdat het soms net was of ze zo uit de doos erop geschud waren en het merendeel ook hol lag Zo waren er tientallen dingen die niet deugde ,of krom of scheef .Hoe verder de bouw vorderde hoe beter werk ze leverden want ze wisten maar al te goed als wij kwamen kijken dat er wellicht het een of ander afgekeurd en dus gesloopt moest worden .Ook met het betalen hebben wij zelf met de aannemer een kontrakt getekend en de laatste 150.000 zouden betaald worden als alles goed opgeleverd was en dit is ook zo gebeurd .
  Soms moesten we wel een beetje eerder betalen als hij veel dure spullen moest gaan halen maar dis is later gewoon verrekend .
  Na 3 jaar hadden we problemen met verschillende douches in de appartementen (als er boven gedouched werd konden ze onder gratis meedouchen ) maar toen was de aannemer inderdaad niet meer aan te spreken voor de garantie .Gelukkig hebben we hier iemand voor gevonden die er alles uitsloopt en opnieuw betegeld voor 1500 Baht .
  Maar al met al moet je een supergoede relatie hebben wil je zoiets overleven want een Thai zal niet snel tegen een ouder iemand (aannemer) zeggen dat hij zijn werk niet goed doet .
  Al met al blij dat we het zo gedaan hebben en zijn nu tevreden .

 9. Jacques zegt op

  Correctie en excuses,
  Ik heb in mijn enthousiasme bij het schrijven over ons huis de waterbron 100 meter dieper geplaatst dan die in werkelijkheid zit. De pomp zit op een diepte van112 meter. De prijs van het boren is wel juist: 1700 Bath per meter. Maar de kosten waren dus 170.000 Bath minder.
  Het kwam aan het licht toen ik met mijn vrouw over de reacties sprak. Ze keek me aan met gezicht van: Wat klets jij nou, 200 mtr diep? Ze had,zoals altijd, gelijk.

 10. GerrieQ8 zegt op

  Als ik dit allemaal zo lees, dan heb ik toch wel een heel goede aannemer gehad. Huis gebouwd tegen de afgesproken prijs, inclusief betegeling, aiconditioning, waterpomp, warm water boiler en noem maar op. Alles op tijd klaar en tevens 2 jaar garantie. Aannemer kwam elke maand kijken het eerste jaar en elke twee maanden het tweede jaar. Ik zit in de buurt van Chumphae (goed geschreven ?) dus mocht iemand interesse hebben in een goede en betrouwbare aannemer voor hier in de buurt, dan kan mijn e-mail adres opgevraagd worden bij de redaktie.

 11. Pim. zegt op

  Adje .
  Wat een opluchting .
  Ik vroeg mij al af of die ene paal nodig was om als fundering voor een open haard moest gaan dienen .

 12. Gerke zegt op

  Weet iemand ook of je voor de financiering van een huis en grond in Thailand ook een hypotheek in thailand kan krijgen? Misschien via je thaise partner?
  vr grt,

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Ik denk dat de mogelijk wel bestaat.
   Of het eenvoudig gaat worden is iets anders en zal van je verblijfsstatus, inkomen, etc afhangen en het is dan nog de vraag of ze dit wel voldoende vinden en uw vraag willen aanvaarden. Om dus zomaar te zeggen, loop naar de bank en je krijgt geld, zal wel iets te simpel zijn vermoed ik.
   Maar als je niet probeert weet je het niet natuurlijk. Misschien vinden ze de garantie die je geeft wel voldoende en kan je verder.

   In ieder geval hierbij een link van de SCB, kan je het alvast eens bekijken.
   Zoals bij ons is het hier ook rekenen en vergelijken met andere banken wie de beste condities geeft (indien zij al een hypotheek willen geven)

   (http://www.scb.co.th/en/personal-banking/loans/home-loan/housing-loans

   (Ga naar hoofpagina, Personal Banking en dan Loans indien hij nog niet op die pagina zou staan)

  • louise zegt op

   Hi Gerke,

   natuurlijk is dit op een thais persoon mogelijk, maar probeer toch ook zelf in het verhaal voor te komen cq een dochter of zoon of een goed bevriend familielid als directeur in de papieren op te laten nemen.
   Louise

   • Gerke zegt op

    Dank voor reacties, heb banksite gelezen en er zijn wel mogelijkheden. Moet dan wel chanotte van de grond zijn zo te zien en vermoedelijk ook gevestigd in Thailand. We gaan het zeker bekijken tzt, eerst maar
    huren en dan eens kijken wat een mooie plek is voor een huis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website