Beste bloglezers,

Ik heb een dringende vraag. Mijn vriendin en ik willen graag trouwen. Vanwege een bijzondere slechte band met haar ouders door verwaarlozing en mishandeling heeft mijn vriendin recent alle banden met de familie verbroken. Nu dient het feit zich aan dat we vanwege het voorgenoemde huwelijk een geboortebewijs moeten hebben en papieren om aan te tonen dat ze niet getrouwd is (burgelijke staat).

Twee jaar geleden heeft ze deze documenten met haar ouders geregeld om zodoende naar Nederland te komen. Deze papieren zijn inmiddels verlopen en dienen vernieuwd te worden. Mijn vriendin beweerd echter bij hoog en laag dat ze haar ouders daar bij nodig heeft en is op dit moment radeloos en in diepe paniek hoe we nu verder kunnen.

Ik vraag me echter af, er zal toch wel een andere weg zijn? Om de benodigde papieren te verkrijgen zonder ouders? Wat als ze bijvoorbeeld overlijden? Of zoals in haar geval er geen contact is?

Wie kan ons helpen en weet de weg om dit te kunnen regelen?

Hartelijk dank voor de reactie’s.

Groet,

Eric

PS: we wonen in NL en zijn momenteel in Thailand op vakantie.

16 reacties op “Lezersvraag: Problemen met familie, hoe komt mijn Thaise vriendin aan documenten?”

 1. Marco zegt op

  Beste Eric,

  Als jullie in Thailand zijn is het heel simpel.
  Je gaat naar de plaatselijke Amphur (gemeentehuis)in de plaats waar je vriendin is geboren .
  Ze hebben daar ook een afdeling waar ze deze papieren bewaren daar kun je ze zo opvragen.
  Vervolgens laten vertalen in het Engels door een erkende vertaler dan zijn ze in NL of Belgie ook geldig.

  • Taitai zegt op

   Iets verder vooruitdenkend raad ik die vriendin aan om haar geboorteakte te laten registreren in Den Haag zodra dit mogelijk is. Dan moet ze al wel Nederlander zijn of een Nederlandse verblijfsvergunning voor (on)bepaalde tijd hebben (verblijfsdocument III of IV). Dit kan alleen digitaal geregeld worden.

   Voor meer info::
   https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/akten/buitenlandse-akten-in-een-nederlandse-akte-omzetten.htm

   Dit advies geldt overigens voor alle Nederlanders die in het buitenland geboren zijn. Dus óók voor de kinderen van twee Nederlandse ouders (denk bijvoorbeeld aan expats die een paar jaar in Thailand wonen en gedurende die tijd kinderen krijgen). Hoe eerder hoe beter, maar de leeftijd is op zich niet van belang. Indien er later ooit gerommel is in het land of vooral de plaats van geboorte kan na registratie te allen tijde een legale geboorteakte opgevraagd worden bij de gemeente Den Haag. Veel ouders verzuimen dit te regelen terwijl ze nog in het geboorteland van hun kind wonen en dat kan later tot de grootst mogelijke ellende leiden (ik weet er alles van). Het dorpshuis is afgebrand, door een oorlog kan de geboorteplaats niet bezocht worden, de administratie in de geboorteplaats is een zooitje. Geloof me, ik kan van elk een voorbeeld noemen. Bij inschrijving aan een Nederlandse universiteit, bij het sluiten van een huwelijk etc. moeten degenen die niet ingeschreven staan in Den Haag zich nogal eens in allerlei (dure) bochten wringen om het allemaal voor elkaar te krijgen. Voor degenen die wel ingeschreven staan is het voldoende om de gemeente Den Haag (buitenlandloket) te vragen om een geboorteakte.

   • Ger-Korat zegt op

    Als je een buitenlandse geboorteakte wilt laten registreren in Den Haag en je woont nog in het buitenland dat lijkt mij niet zo best. Want je wordt verzocht alle originele dokumenten per post in te sturen, dus bijvoorbeeld originele geboorteakte, bij erkenning een uitspraak van de rechtbank, paspoort en meer. Nou stel dat het kwijtraakt ondanks de aangetekende zending vanuit het buitenland en ook de terugzending van alle originelen ? Vraag me dan ook af of iemand buiten Europa dit aandurft.Verzending en retourzending binnen Nederland tijdens een (kort) verblijf aldaar lijkt mij raadzamer.

  • fons zegt op

   wat eric zegt klopt 100 % de ouders van haar zijn er niet voor nodig dit is geen bla bla want ik heb het een maand geleden zelf gedaan wel 2 getuigen meenemen als ge ga trouwen cucces

 2. Kurt zegt op

  Dag Eric,
  Mijn vrouw heeft een afschrift van de geboorteakte in de amphur gehaald. Je moet wel over alle info beschikken zoals naam ziekenhuis waar geboren, datum, etc… maar volgens haar heb je de ouders niet nodig. Succes!

 3. Renévan zegt op

  Dat hoeft niet eens in de geboorte plaats. Mijn vrouw komt uit Lampang en op Koh Samui waar we wonen kwamen de vereiste gegevens zo uit de computer. Alleen haar i.d. kaart was nodig.

 4. Kurt zegt op

  Eric, nog even terzijde: erkende vertaling kan je snel bekomen bij Mildee in Bangkok, of bij de gasten die op de parking van het ministerie van buitenlandse zaken in Bangkok rondhangen.
  Mildee stuurt deze ook naar België of Nederland indien nodig. Wij hebben goede ervaring bij deze mensen.
  Adres te verkrijgen op de ambassade.

 5. JACOB zegt op

  Hallo Eric,neem aan dat de vriendin meerderjarig is,heeft dan haar ouders niet nodig,benodigde papieren op het gemeente huis halen,laten vertalen,legaliseren en U bent klaar,soms maken slechte ouders een verhaal dat zij nodig zijn,mijn vrouw haar ouders waren destijds overleden,succes en fijne vakantie.

 6. tooske zegt op

  Vertalen en LEGALISEREN. hier zijn legio bureautjes voor o.a in de parking tegenover de NL ambassade.
  Tussenkomst van ouders of familie is niet nodig, mits ze uiteraard meerderjarig is en dat neem ik maar gemakshalve aan. Ze kan haar geboorteakte zelf opvragen bij de anphur waar ze geboren is het bewijs van huwelijkse staat bij de gemeente waar ze ingeschreven staat zie ID kaart.
  Papieren zijn 1 jaar geldig.

 7. Hendrik S. zegt op

  Phoe, is inderdaad een vervelende situatie.

  Een paar jaar geleden was mijn vrouw haar geboortebewijs erg verweerd, kon grote stukken niet meer lezen. Wij naar de Amphur gegaan vergezeld door moeders, zus en dorpshoofd, welke dan verklaren (door middel van id nummers en handtekening) dat mijn vrouw diegene is op het verweerde geboortebewijs.

  Er is toen een officieel papier opgesteld ter vervanging van haar geboortebewijs (wel met alle relevante gegevens) en wij waren toen klaar.

  In uw geval denk ik dat het verstandig is om naar de Amphur te gaan en te vragen wie zij als getuigen kan meenemen ipv haar ouders of familieleden gezien de situatie en angst voor escalatie in combinatie met dat het geboortebewijs en burgerlijke staat een vereiste zijn voor Nederland voor jullie het huwelijk in treden.

  Dat ze bij de Amphur de papieren bewaren en ze op kunnen vragen, zoals Marco stelt, was bij ons niet het geval. Zal denk ik afhankelijk zijn van de Amphur zelf.

  Veel succes (en misschien dat u de getuigen een kleine vergoeding dient te geven. Bij ons 500 baht voor het dorpshoofd voor benzinekosten en wederzijdse dank)

  • Hendrik S. zegt op

   Soms kan een antwoord ook makkelijk te vinden zijn:

   Afschrift van een geboorteakte
   Vraag een gewaarmerkt afschrift (certified copy) aan. Dit doet u bij de Amphur (gemeentehuis) die de akte heeft afgegeven.

   Geboren na 1980
   U kunt ook terecht bij het Bureau of Registration Administration, Department of Provincial Administration (DOPA) in Bangkok.

   Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/buitenlandse-documenten-legaliseren/thailand
   Op ong. 1/3 v.d. pagina

  • Hendrik S. zegt op

   Verklaring van ongehuwd zijn
   Vraag deze verklaring persoonlijk aan bij de Amphur (gemeentehuis) waar u woont. Neem daarbij twee getuigen mee, die kunnen bevestigen dat u niet getrouwd bent.

   U kunt de verklaring ook aanvragen bij het districtskantoor waar u geregistreerd bent in het huisregister (ta bian baan).

   Bron: direct onder bovenstaande tekst

   Als u vrouw de Thaise nationaliteit niet meer woonachtig is in Thailand dan kan de ongehuwdheidsverklaring misschien nog wel in Nederland worden aangevraagd?

   • Rob V. zegt op

    Juist de ongehuwdheidsverklaring zal ‘vers’ moeten zijn (normaliter hanteren gemeente een limiet van 6 maanden oud) en uit het land van herkomst moeten komen. Dit om te controleren of je huwelijksstaat nog overeenkomt met dat wat in de Nederlandse BRP (basisregistratie personen, voorheen bekend als GBA gemeentelijke basis administratie) staat geregistreerd en je dus niet ondertussen buiten Nederland gehuwd bent.

    De geboorteakte leveren de meeste vreemdelingen al aan bij inschrijving in de gemeente. Een beetje normale gemeente zal niet nog eens vragen om een verse geboorteakte, je wordt slechts 1 maal geboren en daar kan niets aan veranderen. Huwelijksstaat is wel een veranderlijk iets, al zegt een mooi ‘verse’ akte ook niet alles. Je kunt eergisteren een akte van ongehuwdheid hebben gehaald, de dag erna gehuwd en je nu in Nederland melden…

    Ben je van plan te huwen, ga dan eens in gesprek met je gemeente. Mijn lief was 2 jaar in Nederland toen we besloten te trouwen. De gemeente vroeg niet om de Thaise geboorteakte (hadden ze zelf nog een kopie van) en een verse Thaise ongehuwdheidsakte vonden ze niet nodig (ook hier hadden ze nog een 2 jaar oud kopie van maar een verse hadden ze zeker kunnen eisen). En ja er zijn rare gemeente (ambtenaren) die ook een verse geboorte akte ( nieuwe legalisatie) daarvan willen. Als je dat meteen kunt regelen is meewerken wel pragmatisch maar als het veel tijd of geld gaat kosten dan zou ik zeker met de ambtenaar in discussie gaan dat dat volkomen onzin is.

  • fons zegt op

   da dorps hooft en al het cirucus gedoe is helemaal niet nodig het is traditie en gel afhandig maken et uw comentaar maak je de mensen bang en zet ze op het verkeerde been

 8. henri fleurbay zegt op

  je moet met haar district gaan waar ze is geboren en gewoon aanvragen .je moet er wel voor betalen hé. je hebt al een reactie van iemand anders ook gekregen zie ik .geen probleem als familei niet wil helpen ,je hebt ze daar niet voor nodig .veel geluk

 9. Eric zegt op

  Allen dank voor uw reacties, hiermee komen we zeker verder en kan ik haar gerust stellen.
  Voor de duidelijkheid m’n vriendin is niet minderjarig, blijkbaar is haar aangepraat dat het niet zonder ouders kan…,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website