Beste lezers,

Over enkele maanden vertrek ik met mijn vrouw naar haar familie in Thailand. Het zal de eerste keer zijn dat ik meerdere maanden in Thailand zal verblijven. Voorheen was dat om het jaar gedurende één maand, eind 2017 begin 2018 was ik er met een toeristenvisum 90 dagen. Dit jaar wil ik 6 maanden/180 dagen. Ik wil dit doen op basis van een non-immigrant O visum multiple entry. Omdat ik met dit visum maar 90 dagen in Thailand mag blijven, gaan we op de helft van ons verblijf een weekje naar een van de buurlanden.

Ik heb enkele vragen over dit type visum:

 • Klopt mijn redenering dat ik met multi-entry bij terugkomst weer een periode van 90 dagen in Thailand mag verblijven?
 • Moet ik bij de aanvraag van dit visum een bevestiging van een boeking buiten Thailand laten zien?

Op de website van de Thaise Ambassade te Den Haag staat dat ik een “Evidence of adequate finance” moet aanleveren. In het Thailand Dossier van RonnyLatYa lees ik dat het gaat om minstens € 600 per maand inkomen; mijn vrouw en ik samen om € 1200.

 • Voldoen kopieën van betalingsberichten van SVB (AOW) en van mijn pensioenfonds? Moet ik die naar het Engels laten vertalen, daarna legaliseren?

Ook op die website staat dat nodig is “A prove of retirement / early retirement”.

 • Welk document bedoelt men? Wil men een brief van de SVB en pensioenfonds? Vertaald en gelegaliseerd?

De planning is dat we in december dit jaar weer terug zijn in Nederland. Maar misschien dat we daarna besluiten om voorjaar 2020 weer naar Thailand terug te keren en dat voor meerdere jaren. In Nederland moet je nogal wat documenten aangaande inkomen, geboorte, woonplaats, gedrag, en gezondheid aanleveren: in het Engels en gelegaliseerd.

 • Is het gemakkelijker om in Thailand bij Immigration de visum “O” om te zetten in een “O-A” (long stay)? Welke financiele en andere documenten zijn er dan nodig, moeten die worden vertaald en daarna gelegaliseerd bv bij de Nederlandse Ambassade in Bangkok?

Het zijn veel vragen, besef ik, maar wellicht zijn er enkele lezers die met hetzelfde te maken hebben (gehad). Hopelijk dat ook Ronny zijn visie kan geven?

Alvast dank voor de antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Willem52

10 reacties op “Non-Immigrant Visa “O” multi-entry en het (eventueel) omzetten naar visum “O-A“ (retirement)”

 1. Rob zegt op

  Ik weet niet of er voor Belgen andere regels zijn maar 600 euro of 1200 euro voor twee lijkt me zeker onvoldoende. Ik dacht dat het minimum 1500 euro is

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Rob
   Hij refereert naar wat in het visumdossier staat en dat is wat officieel op de website staat. Gezien de Thaise baht koers zou dat wel eens anders kunnen zijn.

 2. mart zegt op

  Beste Willem52,

  Ik, Mart, heb een visa-O (stempel retirement) dat ik elk jaar verleng met een 1. legalisatie brief van de Nl. ambassade (aow, pensioen) vereist inkomen 65000 thb +/ mnd. 2. copy paspoort id, laatste binnenkomst en depart card, en natuurlijk als 3e de aanvraag verlengingsbrief van Thai immigratie, plus dat ik mij elke 90 dgn. meld bij immigratie (met adres van verblijf) en meer is er niet nodig…
  en ik neem aan dat voor jou Thaise echtgenoot dit allemaal niet nodig is. (Verwijs hiervoor naar Ronnylatyai)
  Dat deze man dit allemaal volhoudt, petje af, applaus bis bis …

  Vr. groet mart

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Bedankt maar eigenlijk is het ook niet helemaal correct wat je vertelt.
   Ik ga wachten op wat Cornelis zegt.
   Ik zou graag hebben dat ik niet alleen altijd alles moet uitleggen en corrigeren.
   Ik heb ondervonden dat Cornelis daar ook wel de nodige kennis voor heeft en we zullen dan wel zien wat de toekomst brengt.
   Ik laat Cornelis dus, in volle vertrouwen zeg ik er bij, even zijn ding doen.

 3. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  Cornelis…
  Dit is nu iets om vertrouwen te winnen bij vraagstellers over je kennis.
  Doen… Ik laat het aan jou in volle vertrouwen.

 4. john zegt op

  ik haal al aantal jaren het non o multi entry visum bij ambassade den haag.
  Voeg gewoon uitdraai van een maand van de bank bij, omcirkel mijn pensioeninkomsten, maak een lijst van wanneer ik verwacht naar en uit thaiand te reizen en voeg, als ik het al heb, een kopie van mijn eerste in en uitreis bij.
  Dus geen vertaling van bankstatement, gewoon uitdraai van een maand. Toen ik enkele maanden uiydraai toevoegde kreeg ik te horen dat een maan vanaf de eerste tot laatste dag voldoende was.

 5. Haki zegt op

  Ik zit min of meer met dezelfde vraag als Willem52. Momenteel ben ik 90 dagen in Thailand, met een Non Immigrant O, single entry. Eind dit jaar wil ik terugkomen en dan 4 of 5 maanden blijven, en zoek ook naar de verlengingsmogelijkheden van het Non Immigrant-O visum. Dus ik wacht met belangstelling de juiste adviezen van Ronny e/o Cornelis…..

 6. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  Beste,

  Je wil een Non-immigrant “O” Multiple entry. Dat kan je aanvragen in de Thaise ambassade
  Vermits je gehuwd bent met een Thai kan dat op basis van je huwelijk. Je hoeft dan niet te bewijzen dat je gepensioneerd bent. Je moet dan wel een kopie van jullie huwelijksregistratie voorleggen.
  In principe zou je dan zelfs geen inkomen moeten bewijzen, maar het kan wel worden gevraagd en in Den Haag is dat zo dacht ik (?). Daarom neem je best eens contact met de ambassade zelf, want het veranderd zo dikwijls dat het niet altijd bij te houden is. Ook welke bijkomende bewijzen ze willen zien en aan wat die moeten voldoen. Zo heb je meteen recente info.
  http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/76474-Non-Immigrant-Visa-O-(others).html

  Consular Section (Visas, Thai passports, legalisations and other related services)
  •Office Hours: Monday to Friday 09:30-12:00 hrs.
  •Email:[email protected]
  •Tel. +31 70-345-9703

  De vermelding van 600 en 1200 staat op de website van het Consulaat in Amsterdam en betreft een Single entry. 600 Euro wanneer beide partners een inkomen hebben en 1200 wanneer één van de partners geen inkomen heeft.
  U moet maar even lezen wat men daar vraagt, maar het kan ook best zijn dat ondertussen die bedragen aangepast zijn in de praktijk, maar nog niet op hun website.
  http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen

  Je kan dus kiezen uit een Non-immigrant “O” Single entry en een Non-immigrant “O” Multiple entry.
  Je moet nu zelf maar overwegen wat het beste bij je situatie past.
  Bij beiden zal je bij binnenkomst een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen.
  Bij het Single entry kan dat éénmalig, bij een Multiple entry kan dat zo dikwijls je wil, je zal steeds een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen bekomen en dit zolang je maar binnen de geldigheidsperiode van je visum blijft (dat is een jaar).

  Wil je nu zo een periode van 90 dagen gaan verlengen met een jaar, dan kan dat in Thailand.
  Ben je dat van plan, is het misschien beter om meteen met een Single entry te starten ipv een Multiple entry. Ben je al meteen van die “borderrun” af. Maar dat moet je even zelf bekijken of dat in je reisplanning past. Zorg dan dat je terug in Thailand bent voor je jaarverlenging afloopt natuurlijk.

  Dan verlengen met een jaar kan op basis van twee manieren.
  Als “Retired” of als “Thai marriage”.
  Het is namelijk niet zo dat omdat je in Nederland een Non-immigrant “O” op basis van huwelijk vraagt, dat je in Thailand geen jaarverlenging op basis van “Retired” mag vragen. En andersom.

  De aanvraag van een jaarverlenging kan je starten 30 dagen voor afloop van je 90 dagen verblijfsperiode, of de volgende keer 30 dagen voor je jaarverlenging afloopt.
  Sommige immigratiekantoren aanvaarden het al 45 dagen voordien, maar op zich maakt het eigenlijk niet uit wanneer je die aanvraag de laatste 30 (45) dagen gaat indienen. Je wint of verliest er niks bij, want de aanvraag zal steeds aansluitend op je verblijfsperiode zijn . Tot de laatste dag wachten is natuurlijk ook geen goed idee. Je weet maar nooit wat er kan tussen komen.

  Voor een “Retired” (en ook de eenvoudigste en snelste manier) is in Thailand 50 jaar voldoende op het gebied van leeftijd
  Verder een aanvraagformulier, kopie paspoort persoonsgegevens, kopie laatste Arrival stamp, kopie visum en/of jaarverlenging, TM6 Departure card, bewijs adres, soms ook een bewijs van een TM30 melding, en dan ook natuurlijk de financiële eisen.
  – ofwel een bankbedrag van minstens 800 000 Baht (minstens 2 maand op de rekening bij de eerste aanvraag en 3 maand bij vervolgaanvragen op de dag van aanvraag). Bankbrief een uittreksel bankboekje nodig.
  – ofwel een maandelijks inkomen van minstens 65000 Baht. Bewijs van inkomen nodig zoals o.a. de visumondersteuningsbrief.
  – ofwel een bankbedrag en een inkomen dat samen 800 000 Baht op jaarbasis moet zijn.
  – ofwel een bewijs van maandelijkse storting uit het buitenland van minstens 65000 Baht op een Thaise bankrekening. Bankbewijs van die maandelijkse storting gedurende een jaar. Voor de eerste aanvraag zijn er aangepaste periode.

  Indien je de Thai marriage gebruikt zijn de bedragen minstens 400 000 Baht op de bank of 40 000 Baht inkomen/storting.
  De bijkomende bewijsstukken die gevraagd worden zijn o.a. dan bewijs van huwelijk en een aantal foto’s die bewijzen dat jullie daar samenwonen.
  Maar je moet maar eens even in je immigratiekantoor binnen springen en hun de regels van een jaarverlenging vragen. Dat wil nogal wel eens verschillen en meestal volgt er ook nog een buurtonderzoek bij je thuis. Mogelijk zal je omwille van dit laatste misschien eerst een “Under consideration stamp” bekomen. Niet schrikken, dit is heel normaal. Het geeft ze een maand de tijd om je aanvraag af te handelen (o.a. dat bezoek te brengen). Zulke een stempel is 30 dagen geldig en nadien zal je dan de jaarverlenging bekomen. Die maand “under consideration” wordt er dan vanaf getrokken zodat je ook hier niks wint of verliest

  Niet vergeten als je Thailand verlaat tijdens je jaarverlenging, je eerst een Re-entry neemt voor je Thailand verlaat.
  Bij verblijfsperiode(n) van ononderbroken 90 dagen in Thailand ook de 90 dagen adresmelding uitvoeren.

  Dat is in grote lijnen wat je kan doen, maar het staat meer in detail in het Dossier visum bij de jaarverlengingen.

  Wat betreft je vraag over het omzetten van een Non-immigrant “O” naar een Non-immigrant “O-A”. Het Non-immigrant “O-A” is een visum dat je moet aanvragen in Nederland.
  Immigratie geeft enkel jaarverlengingen van een verblijfsperiode, maar geeft geen Non-immigrant “O-A” (long stay) visums uit.
  De bewijsstukken die je moet leveren zijn duidelijk meer en er zullen legalisaties van bepaalde documenten nodig zijn.
  Financieel zal je hetzelfde moeten bewijzen als met een jaarverlenging, d.w.z. minsten 800 000 Baht of 65000 Baht inkomen, of de combinatie. Dat mag in Thaise Baht, maar in Nederland ook de tegenwaarde in Euro.
  Het voordeel nadien is dat je bij binnenkomst meteen een verblijfsperiode van een jaar bekomt en dit bij elke binnenkomst binnen de geldigheidsperiode van het visum (wat een jaar is). Zulke verblijfsperiode van een jaar kun je nadien ook weer gaan verlengen met een jaar en dit op dezelfde manier zoals je een verblijfsperiode van 90 dagen zou verlengen (zie eerder)

  Succes

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Lees “Je wint of verliest er niks bij, want de uiteindelijk jaarverlenging zal steeds aansluitend op je verblijfsperiode zijn.”

   Indien je toch over het Non-immigrant “O-A” nadenkt, kan je hier de info vinden van te leveren documenten
   http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/76475-Non-Immigrant-Visa-O-A-(long-stay).html

   • Willem52 zegt op

    Beste Ronny, dank voor jouw uitgebreide beantwoording. Het is me nu helemaal duidelijk dat ik met een Visum O single entry gemakkelijker een jaar verlenging kan verkrijgen. Gemakkelijker mbt het niet hoeven leuren bij instanties om legalisaties, e.d. Zo hoorde ik van een kennis dat een brief van zijn huisarts niet werd geaksepteerd door de Thaise ambassade bij de aanvraag O-A. Dat moest per sé het medisch formulier zijn dat bv ook in Thailand wordt gehanteerd bij de aanvraag van bv een rijbewijs, waarop vermeld dat je niet aan lepra of TBC lijdt. Maar dat formulier moest eerst worden gecontroleerd of de huisarts wel in het BIG register stond ingeschreven en vervolgens gelegaliseerd, zoals ook vele andere documenten.
    Dit gedoe en gesjouw langs bankkantoren en overheidsinstanties sla ik dus over bij een visum O single entry over. In de 3e maand van mijn verblijf in Thailand ga ik naar Immigration voor een jaarverlenging op basis van retirement, met div paspoortkopietjes en BKB-brief en uittreksel.
    Ik snap nu ook dat mijn vraagstelling niet klopte: ik dacht dat Immigration een visum O omzet in een O-A als je een jaarverlenging gaat aanvragen. Maar uiteraard, een gedachtekronkel van mijn kant. Maar dat heeft denk ik alles te maken met de grote hoeveelheden tekst die op je afkomen als je door de berg aan informatie gaat graven om duidelijkheid te krijgen. We worden allemaal een dagje ouder, en hoe snel ik vroeger was met teksten, des te meer heb ik nu hulp nodig.
    Gelukkig dat een vraag rechtstreeks aan jou kan worden gesteld want uit de veelheid van reacties van lezers is ook niet altijd het juiste te destilleren. Nogmaals dank!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website