Geachte Thailandkenners,

Ik heb een huis in Thailand waarvan ik het plafond wil isoleren. Het plafond is gemaakt van een houtachtige constructie, in ieder geval geen
beton o.i.d. Ik vermoed dat dit houtachtige materiaal voor het plafond is gekozen om de aanwezige verlaagde plafonds te kunnen maken.

Boven het plafond zit een stalen constructie met daarop betonnen dakpannen. Aan de uiteinden van de “zolder”, die niet gebruikt wordt, zitten roosters zonder geforceerde ventilatie om de ruimte onder de dakconstructie te ventileren.

Het is in het bijzonder later op de dag erg warm in huis en ik wil geen airco constant gebruiken. Het lijkt me niet zo zinvol de dakconstructie te isoleren omdat de ruimte eronder niet wordt gebruikt.

Ik wil dus het plafond isoleren om de leefruimte eronder koeler te houden. Nu heb ik in Thailand isolatiemateriaal gevonden met een R-waarde van ongeveer 1974 m²×K/W (vierkante-meter-Kelvin per Watt) met een prijs van 250 bath per 2.4 m2. Nu heb ik wel veel informatie gevonden over isolatie in het algemeen maar ik kan nergens vinden of die waarde van 1974 m²×K/W (vierkante-meter-Kelvin per Watt) voldoende is, of nog erger, zelfs veel te laag voor toepassing in Thailand.

Ik weet dat er eens wel discussie is geweest op Thailandblog over bouwen en zelfs over isoleren maar deze technische informatie werd niet besproken.

Zijn er Thailandbloggers die mij uitsluitsel kunnen geven of de R-waarde zoals hierboven genoemd voldoende is om de ergste hitte uit huis te houden?

Met vriendelijke groet,

Wim de Visser

18 reacties op “Lezersvraag: Een technische vraag over huisisolatie in Thailand”

 1. Fred Helleman zegt op

  hallo Wim,

  Helaas kan ik je niet helpen, maar ik wel zeer geinteresseerd in het onderwerp aangezien ik zelf ook wil gaan bouwen. Het lijkt mij ook interessant te weten of je alleen het plafond wilt isoleren of ook de muren etc. Veelal zie ik vrij dunne muren om de bouw goedkoop te houden, maar dat zal dan wel van invloed zijn op de warmte isolatie.

 2. Roel zegt op

  Beste Wim,

  De R waarde kan ik je geen antwoord op geven, maar wel een andere tip die ik zelf heb toegepast en bijzonder goed werkt, ook ik haat een airco en gebruik die dan ook nooit in huis.

  De warmte komt in huis dmv. dak,ramen en muren door de zon.De zon kan niet meer rechtstreeks in mijn huis schijnen.

  Mijn plafons zitten op ca 3 mtr, warmte trekt omhoog. In mijn slaapkamer onlangs gebouwd heb ik het plafon met het dak mee laten lopen, dus schuin. Bovenop het dak heb ik een ventilatiekoepel gezet die automatisch draait op luchtstroming en de warmte uit de kamer zuigt. Dit heb ik versterkt dmv. op vloerhoogte in de buitengevel ventilators heb ingebouwd die normaal voor afzuiging in toilet zit, alleen deze heb ik er andersom ingezet zodat ik lucht aanzuig.
  Die verse lucht gaat door de slaapkamer en naar boven naar plafon en wordt daar afgezogen door de automatische ventilator die dus draait op luchtstroming. Tussen de ventilators in de muur heb ik dimmers geplaatst zodat ik de luchttoevoer zelf kan regelen en er geen lawaai is van de ventilator. Dit werkt allemaal perfect en heb altijd een vrij koele slaapkamer, nooit airco en gebruik 1000 bath p-m aan stroom voor gezin met 3 personen.

  E.e.a.kan jij natuurlijk ook doen autmatische ventilator in het dak van het huis, en dan in het plafon zelf kleine ventilators plaatsen die hete lucht uit jouw woon-slaapkamer zuigt. Allemaal lage kosten in aanschaf en werkt gegarandeerd.

  Wellicht als je erom vraagt kan moderator jouw mijn mail adres geven zodat je bij mij kunt kijken naar mijn eigen zeer goed werkend idee.

  Groet en succes alvast,
  Roel

  • Dommers Roger zegt op

   Beste Roel, op 25 juni a.s. vertrek ik naar Thailand (minimum 1 jaar – 60 plus) Ik ben van plan om iets te kopen in of rond Kantharalak – Provincie Sisaket. Kan je me enige tips geven ? Dank u

   • Roel zegt op

    Beste Roger,

    Ik zou eerst wat huren en kijken hoe het jouw bevalt, zeker daar kan je wel iets leuks huren voor weinig geld.

    Kopen gaat snel, maar verkoop duurt heel lang en dan ook vooral daar. Daarbij als je het goed wilt doen en je bezit beschermen zou je een constructie op moeten zetten, company,lease, of via een hypotheeksysteem.

    Zelf woon ik iets buiten pattaya, lekker rustig en overal vlakbij. daarbij natuurlijk vele landgenoten waar je ook nog eens een woordje mee kan babbelen in je eigen taal, wat zeker niet onbelangrijk is.

    Dus denk goed na voordat je iets koopt, ik woon er 8 jaar zeer tevreden.

    Succes en welkom in Thailand.

    Roel

 3. piet zegt op

  Beste Wim,

  Als je al over houtachtige construktie spreekt en houtachtig materiaal ; vraag ik mij af of je wel aan isolatie moet beginnen .
  Het lijkt mij dat dit fake bericht is een beetje kenner die over R- waarde spreekt zal zeker hout als hout herkennen !

  Voor het isoleren tegen warmte raad ik overigens gewoon warmte werende folie aan met tevens een dak-ventilator, voordelige oplossing die zeker helpt.
  Het dak spuiten met foam; duur en heeft nadelen zoals duurzaamheid en je dakpannen zitten vast,zodat bij lekkage het een heel gesloop en gezoek word.

  Ga zeker naar een specialist voor isolatie !
  Succes en hou je hoofd koel 🙂

 4. Jaco zegt op

  Hoi , ik heb het zelfde probleem . Maar ik hoor ook over die isolatie op het plafoon dat daar weer beesten in gaan zitten . En muren op de zon zijde eventuweel dubbel maken maar voor de rest heb ik geen last wand een dunne muur koeld ook weer snel af dikke muren daar integen niet ik heb aan de kant waar de zon onder gaat wat bomen staan die de zon van het huis houden dat gaat prima .
  Maar over die isolatie op het plafon wil ik ook graag meer weten interesant .

 5. Johan zegt op

  Wim,

  Die R-waarde zou je aan mijn buurman kunnen vragen, die is expert op dat gebied…….
  maar ik denk dat het belangrijkste is dat je de warmte tussen het plafond en het dak afzuigt
  Als je een zgn. gek op het dak { beter 2 stuks } monteert, wordt de warmte naar buiten afgevoerd….een gek is heel licht alu. constructie en draait op de wind…
  Te koop bij een loodgieter
  Als je het mailadr. van mijn buur wilt ???……..mail mij…[email protected]

  succes
  Johan

 6. Johan zegt op

  Fred,

  Gebruik Ytong maar wel 15 cm. dikte
  Kost wat….maar dan heb je ook wat
  Bij een bouwwerk zie ik uitsluitend 7 cm. verwerkt worden
  Maar ja anders maken die lui niet genoeg winst
  Google…Ytong

  Johan

 7. W.Lievense zegt op

  Hi toen ik nog in Thailand woonde heeft mijn buurman zijn huis en bedrijf laten isoleren met spuitschuim direct onder de pannen, het scheelt hem enorm op de electriciteit rekening.
  Hij heeft de brandwerende variant gebruikt.

  De meeste huizen hebben een gips plafond met daarboven een loze ruimte en een als dak staalconstuctie met folie en pannen. Alles wat je er aan isolatie doet is een verbetering.
  en of het genoeg is hangt af van je eigen weerstand, voel je je lekker bij 27 graden met een fan of red je het niet boven de 25 graden?

 8. Dag andere Wim,

  Mijn werk is projectontwikkelaar en constructeur in ChiangRai. Met name het onderwerp isolatie komt het vaakst aan de orde als we met onze klanten over hun ‘maat-woning’ praten en tot een ontwerp moeten komen. Hoewel we in het noorden van Thailand zitten, wat een koeler gebied is dan elders (al zou je gedurende de huidige maand niet zeggen), is het vaak zo dat men beter niet kan overgaan tot isoleren. Los van het al dan niet gewenste warmte effect, brengt het ook beestenboel, schimmel en stof met zich mee.

  Reden is dat isolatie het transport van warmte enorm vertraagd, wat dus ook andersom werkt. Dus als het ’s avonds buiten koel wordt, dan zal de isolatie er voor zorgen dat de warmte in het huis en de materialen, die gedurende de gehele dag gestaag is opgelopen, ’s avonds niet snel verdwijnt. Met name in de avond zitten de meesten thuis en is die periode het meest van belang.

  Zoals een reaguurder al opmerkte is een dubbele muur aan de zonzijde prima om de zonnestraling effectief te weren. Wel is dan erg belangrijk dat in die muur een goede ventilatie van onderen naar boven loopt (dus in de spou). En in plaats van isolatie op het plafond of onder het dak is een reflectiefolie direct onder de dakpannen, op de pannelatten, ook beter. Wel 80% van de zonnestraling kan zo’n folie reflecteren, maar de in het gehele huis opstijgende lucht kan dan nog steeds via het dak worden afgevoerd.

  Echt, tracht geen warmte tegen te houden. Dat lukt niet, men kan alleen vertragen. Men kan er echter wel voor zorgen dat de warmte, zodra het buiten koeler wordt nadat de zon is onder gegaan, snel wordt afgevoerd. Die dubbele muur en de reflectiefolie onder de dakpannen moeten dan overdag de directe warmtestraling tegen houden en veel aandacht aan goede ventilatie is ook belangrijk om het ook overdag dragelijk te houden. Overigens is een zeer goede ventilatie ook al broodnodig om de woning droog genoeg te houden in het tropisch klimaat als de luchtvochtigheid weer eens voor een klam deken gevoel zorgt.

  Als men daarentegen het huis koelt, met airconditioning of water-chiller, heeft isoleren wel zin. Denk maar aan de redelijk zuinige werking van een koelkast of vriezer.

  Zojuist geschreven in 41 graden warm ChiangRai, wat in de schaduw is gemeten. Ook hier is men al van gevoelstemperatuur gaan spreken die vandaag op 47 stond… Pfff

  Succes met de verbouwing,

  Wim

  • Wim de Visser zegt op

   Beste Wim van der Vloet,

   Met gewaardeerde dank voor je reactie.
   Ik denk dat je een goed argument hebt dat isolatie ook andersom werkt en dus de afvoer van de overdag opgebouwde warmte tegenwerkt.
   Ook heb je zeker een punt dat het isoleren beestenboel, stof en schimmel kan opleveren. Voor beide argumenten kan ik zeggen dat ik er niet aan had gedacht. Jij wel dus.

   Het “probleem” is dat het een bestaand huis is en dus gigantische kosten oplevert overal een dubbele muur te bouwen. Is in mijn geval misschien ook niet echt relevant omdat het huis in een redelijk schaduwrijke omgeving staat en 1 meter overhangend dak heeft die veel direct zonlicht tegenhoudt.
   Overigens zijn de muren van de kwaliteit “bunker”, echter maar ongeveer 12 cm dik. Een serieuze boorhamer is nodig om iets op te hangen.

   Ben je het eens met het idee van Johan meerdere zogenaamde geks te plaatsen, eventueel met geforceerde ventilatie bij windstilte, om de opgebouwde warmte onder het dak af te voeren?

   Ik heb wel een aanvullende vraag op je betoog:
   Zoals ik al schreef is het een bestaand huis en je schrijft dat een reflectiefolie direct onder de pannen en op de panlatten een optie zou kunnen zijn. Dat zou dus betekenen dat ik alle dakpannen eerst moet verwijderen om deze folie te plaatsen. Ik denk een gigantisch karwei omdat de oppervlakte van het dak ongeveer 200 m2 is. Is er een variant op je idee van reflectiefolie?

   Is dan het idee van Bart nog iets om polystyreen te gebruiken wat makkelijker achteraf te plaatsen is onder de pannen?

   En als laatste de grote hamvraag:
   Waar kan ik die reflectiefolie kopen, hoe heet het precies en wat zijn de specificaties?
   En wat kost die folie per m2 indicatief?

   Als je al iets ziet in die polystyreen platen als mogelijk alternatief: zijn die te koop in Thailand en hoe dik moeten die dan zijn?

   Hoop dat ik je niet overvraag

 9. Menno zegt op

  Misschien is dit een volledig onzin idee, maar ik wil het toch voorleggen in deze discussie ter beoordeling. Volgens mij komt de warmte in huis vooral door de stalings warmte van de zon op het dak die doorgegeven wordt in de woning. Zover ik dat kan beoordelen zou reflectie van deze warmte een deel van de oplossing zijn. Een andere oplossing waar ik wel eens aan heb gedacht, maar nooit heb toegepast, zou kunnen liggen in water, zoals bijvoorbeeld opgevangen regenwater, te spoelen over het dak om de warmte af te voeren. Zou dit een oplossing kunnen zijn? Nogmaals dit is een idee en niet meer dan dat. Ik leg het graag voor.

 10. Rudy zegt op

  R-waarde

  De R-waarde staat voor de warmteweerstand van een materiaal, en wordt gebruikt om de thermische kwaliteit van isolatiematerialen weer te geven in m²K/W. Deze waarde bepaalt hoeveel warmte door een materiaal wordt tegengehouden. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter (hoe dikker de isolatie)

  De R-waarde is de verhouding van de dikte van het isolatiemateriaal (uitgedrukt in meter) tegenover de lambda-waarde. Hoe hoger het resultaat van deze breuk, hoe beter het materiaal isoleert.

  Voorbeeld:

  Minerale wol met lambda-waarde = 0,04 en een dikte = 16 cm, heeft een R = 0,16/0,04 = 4,00 m²K/W.

  Gebruiken we voor dezelfde toepassing een PUR-plaat met lambda-waarde van 0,032: voor éénzelfe R-waarde van 3,00 m²K/W volstaat dan een dikte van 12,8 cm (0,10 / 0,032 = 3,00 m²K/W).

  We zien dus dat het perfect mogelijk is om met een ander type materiaal in een lagere dikte even goed te isoleren: een PUR plaat van 12,8 cm is thermisch even goed als minerale wol van 16 cm. Wanneer we prijzen van producten vergelijken, moeten we dus letten op de R-waarden van de materialen.

  Hoe kennen we de R- en λ-waarden: deze vinden we doorgaans terug op de technische fiche van een isolatiemateriaal.

 11. dokter tim zegt op

  Vrienden van mij wonen in Frankrijk en bewonen een oude pastorie met muren van 60 centimeter dikte. Het huis wordt binnen nooit warmer dan 25 graden C. Ze wonen in een streek waar het vaak warmer wordt dan 40 graden C.
  Weet iemand of je dit ook hier kunt toepassen? Of gaat het vocht problemen geven? Met vriendelijke groet, Tim

 12. Dre zegt op

  Hay Menno, je idee om via water besproeing op het dak een warmteafvoer te verkrijgen, is helemaal niet nieuw hoor. Dat wordt reeds toegepast in het zuiden van Thailand. Ik vertel effe mijn wedervaren. Toen ik regelmatig op weg was naar Tesco-Lotus merkte ik dat er steeds op dezelfde plaats water langs de weg liep, ondanks het feit dat het er helemaal niet geregend had. Wou daar even het fijne van weten en trok op onderzoek uit. Bij nader toezien bleek het te gaan om een typisch ” straatrestaurantje” waar je voor een klein prijsje lekker kon eten, ze gewoon door middel van een sproeisysteem constant het dak natspoten, wat resulteerde in een open koele ruimte waar de mensen konden eten. Wellicht hadden ze een waterput aangeboord en werd het dak koel gehouden door het koude grond water. Doe eens even de volgende test. Neem een plastiek-fles gevuld met water, ong. 3/4 vol. Rol die in een natte keukenhanddoek en leg het in de vlakke zon. Vergeet niet op tijd de handdoek nat te maken. Na enige tijd zal je merken dat het water in de fles goed gekoeld zal zijn. Door de verdamping van het water van de keukenhanddoek onttrek je daardoor de warmte van de vloeistof in de fles. maw doordat het water op het dak verdampt onttrekt men de warmte onder het dak van het ” buitenrestaurantje. En voor de grapjassen ; NEEN ze wikkelen je daar niet in een keuken handdoek. lol

 13. bart zegt op

  Als je islolatie gebruikt gebruik dan polystyreen (piepschuim) van 4cm dik werkt overal. Weet dit uit ervaring, heb zelf namelijk een aannemersbedrijf in holland. Weet niet wat het kost in thailand al kom ik er wel regelmatig op vakantie. Is allen een slechte geluids islator, maar neem aan dat dat niet belangrijk is. Hoop dat je wat aan deze informatie hebt.

 14. Roel zegt op

  Ik lees hier veel over reflexie folie, ben het niet eens ermee, zal uitleggen waarom.

  Reflexie folie is of kan in het begin goed zijn, maar door wind en veel stofvuil is de reflexie zo verdwenen.Daarbij is het moeilijk te bevestigen, stalen spanten en pan dragers, dus geen houten panlatten aanwezig, behouden de hele oude houten woningen.
  Als je de wat oudere huizen bekijkt zit er in de dak oversteek ruimte tussen de latten alwaar de wind in kan komen en zodoende de bovenverdieping van ventilatie en natuurlijke afvoer van warmte genereert. Dus zorgen voor voldoende ventilatie en eventueel even wat helpen met afvoer van de warme lucht, zoals eerder omschreven. Zoals ook werd opgemerkt met een goede lucht spouwmuur, een betere isolatie is er niet, althans niet in Thailand als je geen of niet veel de airco wilt gaan gebruiken. Bij volledig airco gebruik is het natuurlijk anders.
  Met donker glas krijgt zonlicht minder kans in de woning te dringen, beter is nog dat er zoveel mogelijk schaduw om de woning wordt gemaakt door bomen etc.

 15. robprakan zegt op

  Wim, kijk eens op de website http://www.siamfiberglass.com , daar vindt je alles over het
  isoleren van daken, wanden etc.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website