Beste lezers,

Ik woon sinds 2004 met mijn Thaise vriendin samen in Nederland. Meerdere malen de MVV verlengd maar nu willen wij een NL paspoort aanvragen. Hoe zit het met de dubbele paspoort? Lees dat bij IND dat dubbele paspoort alleen mogelijk is als zij met mij getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft?

Wat zijn de consequenties als zij na het bekomen van haar paspoort en Nederlandschap dit niet meld bij de Thaise autorisaties? Zij wil haar Thaise nationaliteit namelijk niet verliezen.

Groet,

Alex

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Naturalisatie en dubbel paspoort voor mijn Thaise vriendin?”

 1. Rob V. zegt op

  Dubbele nationaliteit staan de Nederlandse autoriteiten alleen toe indien er een sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap (dat is 99% gelijk aan een huwelijk, maar niet elk land erkend het GP dus dan is huwen veelal beter). De ander moet dan wel de Nederlandse nationaliteit al hebben.

  Als je vriendin en jij niet officieel een relatie willen (trouwen, GP) dan zal ze bij aanvraag tot naturalisatie haar Thaise nationaliteit op moeten geven. Dat zal het de meeste mensen niet waard zijn.

  Trouw je en vraag je de Nederlandse nationaliteit aan dan is dat met jou als Nederlandse partner allemaal geen probleem (aangenomen dat de inburgering enzo rond is en ze 3+ jaar een verblijfsvergunning heeft).

  Vanuit Thaise hoek is een extra nationaliteit niet verboden maar ook niet officieel erkent. Jaren geleden was het wel verboden en sommige ambtenaren en burgers denken dat dat nog steeds zo is. Er valt dus weinig te melden aan de Thaise autoriteiten ls ze tevens ook Nederlandse zou worden… Lees: dat doet eigenlijk niemand.

  Onder het kopje ‘gerelateerde artikelen’ meteen onder aan je vraag kom je soortgelijke vragen tegen. Of klik op de tag ‘Dubbele paspoort’ meteen onder aan de titel bovenaan dit stuk. Deze vraag komt elk jaar wel 1 of 2 keer langs dus er is een dik pakket aan antwoorden op allerlei scenario’s en ervaringen die je je kunt bedenken.

 2. Rob V. zegt op

  En om precies te zijn: jouw lief heeft een VVR (verblijfsvergunning regulier), een MVV (machtiging voorlopig verblijf) is slechts een inreis visum (schengen visum type D, type C is kort verblijf tot 90 dagen).

  Om precies te zijn in de begrippen en verwarring te voorkomen:
  Formeel is het dus dat je lief een VVR heeft en de naturalisatie procedure wil starten. Als die positief is (kan een jaar duren voordat de IND dat afgehandeld heeft en de koning zijn handtekening heeft gezet) dan kan men bij de gemeente het Nederlandse paspoort aanvragen (na afleggen van de eed op het gemeentehuis tijdens de inburgeringscermonie)

 3. Adrie zegt op

  Heeft zij de inburgering al gedaan??

  Eerder kom je niet in aanmerking om de aanvraag voor het Nederlanderschap te doen.

  Jammer dat je dat in 2004 niet gelijk gedaan hebt, toen was onder leiding van minister Verdonk
  de hele inburgering nog gratis, en men kreeg er nog een gratis buskaart elke maand bij om
  naar het ROC, te reizen

  • Rob Phitsanulok zegt op

   Beste , bij mij in het restaurant kokkin die niet ingeburgerd is, wel reeds 4 jaar getrouwd en toch Nederlandsche pasport gekregen. Zij is ooit wel geweest naar inburgering , maar niet afgemaakt, dus kan wel.

 4. Adrie zegt op

  Oow ja dubbel PP tot nu toe nooit een probleem sinds 2007,

  Als je naar Thailand vliegt, incheck airline gewoon 2 PP laten zien.
  NL uit met NL PP
  Thai in met Thai PP
  Thai uit met Thai PP
  Nl in met NL PP

  Trouwens in BKK heeft te douane al lang geleden te kennen gegeven dat men weet dat er 2 PP zijn
  en dat dit geen probleem is, in ieder geval tot nu toe.

  Heb in de glazen bol gekeken en kan niet zien wat er in de toekomst gaat gebeuren

  • Jos zegt op

   Mijn vrouw heeft de Nederlandse en Thaise Nationaliteit

   “Thai uit met Thai PP” is geen probleem zeg je.

   Mijn vrouw krijgt altijd vragen of ze een visum heeft voor Nederland.

 5. Peter Sonneveld zegt op

  Als uw partner sinds 2004 onafgebroken een verblijfsvergunning heeft gehad en dus langer dan vijftien jaar in Nederland is dan kan ook naturalisatie worden aangevraagd op grond van de optie procedure.

  https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Optie.aspx

  Peter

  • Louis zegt op

   Die optie van 15 jaar in NL heeft mijn vrouw vorig jaar gedaan. Geen inburgeringsdiploma nodig, maar wel als vereiste vijf jaar getrouwd geloof ik. Ik weet het niet meer precies, maar wij waren al zes jaar getrouwd en na de aanvraag was haar naturalisatie binnen twee weken rond. Hoefde dus geen jaar te wachten op de IND. Ging allemaal via ons gemeentehuis.

   • Prawo zegt op

    Dat was denk ik geen naturalisatieaanvraag.
    Ze is Nederlandse geworden door optie.

  • Eline zegt op

   Dat is maar de helft van de waarheid. Iemand die 15 jaar onafgebroken én 65+ jaar oud is, behoeft niet per sé geregistreerd samenwonend of gehuwd te zijn. Uit de vraagstelling valt juist te herleiden dat noch van het een noch van het ander het geval is. Overigens is de optie-procedure gemakkelijker, want aan te vragen direct bij de gemeente.
   Voor de vriendin van Alex geldt dat zij Nederlandse kan worden door naturalisatie omdat ze al langer dan 5 jaar in Nederland woont. De aanvraag gaat via de gemeente die de IND zal inroepen.
   Is de vriendin 65+ jaar oud dan doet de gemeente de aanvraag zelf.
   Nadat zij het Nederlanderschap heeft verkregen na een maand of 10/11 kan zij een paspoort aanvragen. Dat m a g. Hoeft niet.
   Wat wel m o e t is het aanvragen van een identiteitskaart want verplicht voor iedereen in Nederland/EU.
   Omdat de vreindin Thaise is wordt verder geen navraag gedaan of zij de Thaise nationaliteit opgeeft. Niet door de gemeente niet door de IND.
   Of zij haar nieuwe nationaliteit doorgeeft aan de Thai Ambassade moet ze zelf weten, maar een Thai raakt wettelijk nimmer en nooit haar/zijn Thaise nationaliteit kwijt. Die blijft ze houden.
   Kortom: vragensteller Alex maakt zich onnodig zorgen.
   Zie ook: https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Afstand-nationaliteit.aspx
   Maar zou hij gehuwd zijn ware het nou minder nodig: voor de vriendiun geldt namelijk het citaat:
   “Let op: bent u getrouwd met een Nederlander? In de wet van Thailand staat dat u de Thaise nationaliteit dan niet automatisch verliest. U kunt wel afstand doen van de Thaise nationaliteit, maar dit is niet verplicht. In de Nederlandse wet staat dat afstand doen niet hoeft als u getrouwd bent met een Nederlander.”

 6. laksi zegt op

  Tja Alex,

  Ze staat in het burgerlijk systeem in Thailand ingeschreven en heeft altijd recht op een paspoort, ook al zal Nederland verplichten om slechts één paspoort. Ze gaat gewoon in Thailand naar haar Ampur en haalt daar gewoon een nieuw paspoort op.

  • Prawo zegt op

   En vergeet daar vooral te zeggen dat ze inmiddels al Nederlandse, is in ieder geval als ze nog ongehuwd is.

   Iemand die is genaturaliseerd en voor wie de afstandsverplichting geldt, moet er rekening mee houden dat na een jaar of twee de NL nationaliteit weer wordt ingetrokken als er geen afstand is gedaan.

 7. Prawo zegt op

  Laat uw vriendin er eens goed over nadenken wat voor haar de meerwaarde is van het Nederlanderschap.
  En laat het haar ook goed uitzoeken!
  Gezien het bericht van Eline maakt het voor verlies blijkbaar uit of de Thai is gehuwd.

  Als ze niet vaak reist naar een land dat voor Nederlanders wel maar voor Thai niet visumvrij is en\of geen gebruik wil maken van het actief en passief kiesrecht voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement dan voegt het Nederlanderschap formeel weinig toe.

  Volgens de Nederlandse overheid verliezen Thai namelijk wèl hun nationaliteit automatisch als ze naturaliseren.
  Zie de landenlijst op https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Afstand-nationaliteit.aspx
  Waar bij Thailand het volgende staat:
  U verliest automatisch de Thaise nationaliteit.

  Wat betekent dit?
  U mag de Thaise nationaliteit niet houden als u Nederlander wordt. In de wet van Thailand staat dat u de Thaise nationaliteit automatisch verliest als u een andere nationaliteit krijgt. U hoeft daarom geen aanvraag voor afstand van uw nationaliteit te doen bij de overheid van Thailand.

  • Prawo zegt op

   Helaas is hier een zin weggevallen.

   Als ze niet vaak reist naar een land dat voor Nederlanders wel maar voor Thai niet visumvrij is en\of geen gebruik wil maken van het actief en passief kiesrecht voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement dan voegt het Nederlanderschap formeel weinig toe.

   Namelijk: de volgende:

   Dan kan ze beter de status van langdurig ingezeten derdelander aanvragen. Is nog goedkoper ook.
   Daar geeft de IND de volgende informatie over https://ind.nl/Paginas/Economisch-niet-actieve-EU-langdurig-ingezetene.aspx

   • Erik2 zegt op

    Beste Prawo,

    Klopt niet wat je zegt in deze situatie, volg je eigen link en kijk onder uitzonderingen:

    In de volgende situaties is afstand doen niet verplicht: U bent getrouwd met een Nederlander. Of u bent geregistreerd partner van een Nederlander.

    Duidelijk toch? Overigens heeft mijn vrouw de verblijfsvergunning voor EU-langdurig ingezetenen, ben het wel met je eens dat dit vaak voldoende is zoals jezelf hierboven omschrijft.

    • Jannus zegt op

     Het niet verliezen van de Thaise nationaliteit valt of staat met het gehuwd zijn. Zie reactie Eline en de in die reactie gegeven link naar de IND. Vraagsteller Alex meldt duidelijk dat er hij een probleem ziet want niet getrouwd noch geregistreerd partnerschap. Zijn partner loopt wel degelijk het risico haar Thaise nationaliteit te verliezen als haar Nederlanderschap niet bekend maakt.
     Alex doet er goed aan te overwegen om naar een notaris te stappen voor een simpel samenlevingscontract. Maar een eenvoudig wettelijk huwelijk kan goedkoper.

    • Prawo zegt op

     U ziet over hoofd dat ieder land gaat over de eigen onderdanen: Thailand bepaalt wie Thai is en Nederland regelt wie Nederlander is, kan worden en kan blijven.

     Nederland mag daarom als voorwaarde stellen dat iemand afstand doet van de Thaise nationaliteit. Nederland mag ook toestaan dat iemand in bepaalde situaties de oorspronkelijke nationaliteit behoudt. U roept op dat laatste in herinnering, maar dat heeft hier ook niemand ontkend.

     Thailand heeft daar echter geen boodschap aan. Voor het verkrijgen en behouden van de Thaise nationaliteit moet iemand gewoon in de Thaise wet kijken (en wel uitsluitend daar).

     Goed te lezen dat uw partner gekozen heeft voor de in haar situatie beste verblijfsstatus. Deze geeft haar in Nederland alle verblijfsvrijheid, de mogelijkheid om zich in een andere EU-lidstaat te vestigen en om (in de regel binnen één jaar) probleemloos naar NL terug te keren vanuit elk willekeurig land.

    • Rob V. zegt op

     De IND weet ook lang niet alles. Ik heb ze 2x gevraagd hoe ze er bij komen dat Thai automatisch het Thaise burgerschap verliezen na aannamen met een Nederlandse (gehuwd of ongehuwde) partner en verwezen naar de nationaliteitsakte. Nooit een zinnige reactie op gehad.

     Dit stelt de IND (maar wat weten die nu van de Thaise wet? zie het als een slecht geinformeerde service van de IND naar de burger) op de webpagina die Prawo gaf:


     U verliest automatisch de Thaise nationaliteit.
     Wat betekent dit?

     U mag de Thaise nationaliteit niet houden als u Nederlander wordt. In de wet van Thailand staat dat u de Thaise nationaliteit automatisch verliest als u een andere nationaliteit krijgt. U hoeft daarom geen aanvraag voor afstand van uw nationaliteit te doen bij de overheid van Thailand.

     Wat moet u doen?

     Bent u Nederlander geworden? U moet dit zelf aan de Thaise overheid doorgeven. Zij publiceren daarna in de Thaise Staatscourant dat u uw Thaise nationaliteit bent verloren. Deze publicatie (of een kopie daarvan) moet u sturen naar de IND.

     Let op: bent u getrouwd met een Nederlander? In de wet van Thailand staat dat u de Thaise nationaliteit dan niet automatisch verliest. U kunt wel afstand doen van de Thaise nationaliteit, maar dit is niet verplicht. In de Nederlandse wet staat dat afstand doen niet hoeft als u getrouwd bent met een Nederlander.

     Bent u Nederlander geworden? U kunt dit doorgeven aan de overheid van Thailand. U hoeft de IND geen documenten te sturen over het verlies van uw Thaise nationaliteit. De IND weet dat u die nationaliteit automatisch verliest.
     —-

     Ik heb nog steeds geen idee hoe ze er bij komen… en verwarrend ook. De IND denkt al jaren ten onrechte dat Thai hun nationaliteit verliezen bij naturalisatie en je niets hoeft te doen, maar schrijven even verderop dat indien je afstand doet van de Thaise nationaliteit en dit in de Thaise staatscourant komt, je dat moet melden bij de IND. Uhh???

     Slotsom: naturalisatie en gehuwd (of GP) met een Nederlander = geen gedoe. Ongehuwd dan kan gedoe, verwarring of problemen geven met ambtenaren in Nederland of Thailand, vooral als je je mond open trekt. Spreken is zilver, zwijgen is goud denk ik maar zo.

 8. Theo zegt op

  De wet in Thailand maakt onderscheid tussen hun mannelijke en vrouwelijke onderdanen.
  Voor een volwassen man geld dat hij nooit twee nationaliteiten kan bezitten. Als een jonge 18 jaar wordt en twee nationaliteiten bezit zal moet hij kiezen tussen één van die twee. Kiest hij voor de nationaliteit van Thailand dan is hij tevens dienstplichtig.
  Voor een vrouw/meisje geld dat zij nooit haar nationaliteit kan verliezen (alleen als ze dat in Thailand doet, bij de juiste ambtenaar en ze moet het alleen doen, zonder in bijzijn van andere personen, kan ze afstand doen van haar nationaliteit). Wat betekend dat ze ten alle tijden een onderdaan van Thailand blijft, ook als ze dus een andere nationaliteit heeft aangenomen.
  Je hoeft niet moeilijk te doen bij de overheid van Thailand, want dit is daar volledig bekend en bij wet geregeld.
  Officieel mag een Nederlandse ambtenaar om deze redenen niet eens haar Thai paspoort in beslag nemen.
  De officiële wetten konden wij destijds opvragen bij de ambassade van Thailand. Ja, wij hadden toen der tijd ook een Nederlandse ambtenaar die het allemaal beter dacht te weten.
  Het maakt voor Thailand dus niet uit of je wel of niet getrouwd bent, wel als je een mannetje of vrouwtje bent.
  Dit is hoe Thailand er mee omgaat. Wel altijd informeren bij de ambassade of de wetgeving niet veranderd is.

  • Prawo zegt op

   Theo schrijft o.a.
   “Voor een vrouw/meisje geld dat zij nooit haar nationaliteit kan verliezen (alleen als ze dat in Thailand doet, bij de juiste ambtenaar en ze moet het alleen doen, zonder in bijzijn van andere personen, kan ze afstand doen van haar nationaliteit). Wat betekend dat ze te allen tijde een onderdaan van Thailand blijft, ook als ze dus een andere nationaliteit heeft aangenomen.”

   Dit betekent dus voor een Thaise vrouw die wil naturaliseren dat de kosten voor het doen van afstand veel te hoog zijn. Dat is OOK een reden waarom iemand bij naturalisatie tot Nederlander geen afstand hoeft te doen van de oorspronkelijke nationaliteit.

  • Rob V. zegt op

   Beste Theo, in de Thai Nationality act zijn mannen en vrouwen al jaren gelijk geschakeld wat betreft verlies van de nationaliteit. Wel is het zo dat een vrouw van buiten makkelijker Thai kan worden dan een man dus deels heb je gelijk dat de Thaise wet andere regels voor mannen en vrouwen heeft.

   De nationaliteitswet is haast bij elke lezersvraag over dit item tot in den treuren geciteerd, ik had gehoopt dat een knip/plak werk achterwegen kon blijven. Hier toch maar even plakken wat de Thaise wet zegt:

   NATIONALITY ACT
   Chapter 2. Loss of Thai Nationality

   Section 13. A man or a woman of Thai nationality who marries an alien and may acquire the nationality of the wife or the husband according to law on nationality of his wife or her husband may, If he or she desires to renounce Thai nationality, make a declaration of his or her intention before the competent official according to the form and in the manner prescribed in the Ministerial Regulations.

   Section 14 (over personen geboren met tevens andere nationaliteit, die kunnen afstand doen van hun Thaise burgerschap)

   Section 15: dat bij naturalisatie een persoon afstand kan doen van de Thaise nationaliteit

   Secton 16: een vrouw die via haar man Thaise is geworden en dan blablabla
   etc etc.

   Bron: https://www.refworld.org/pdfid/506c08862.pdf

   De laatste update van de Thaise wet is een jaar of 10+ geleden geweest maar zoals ik al in mijn eerste reactie schreef lijken niet alle ambtenaren dat te weten en nog steeds het idee te hebben dat meervoudige nationaliteit niet kan of onderscheid te maken tussen man en vrouw waar de wet dat vroeger wel deed maar nu al jaren rept over ‘ man or woman’ of ‘ a person’ .

 9. Prawo zegt op

  Ik ben even nagegaan wat de NL autoriteiten hier over zeggen.
  De IND hanteert m.b.t. nationaliteit de landenlijst van de Verenigde Naties. De laatste lijst m.b.t afstandsbepalingen dateert van 5 januari 2017: https://nvvb.nl/nl/nieuws/nieuwe-landenlijst-wbn-2017-1-gepubliceerd/

  Bij Thailand staat in de huidige lijst het volgende:

  “A (= automatisch verlies) en soms B (= afstand doen is mogelijk).
  Het (automatisch) verlies van de Thaise nationaliteit wordt effectief na publicatie hiervan in de
  Thaise staatscourant.

  Op grond van artikel 13 van de Thaise Nationality Act verliest een persoon met de Thaise nationaliteit die is getrouwd met een persoon van niet Thaise nationaliteit niet automatisch de Thaise nationaliteit na naturalisatie tot de nationaliteit van de huwelijkspartner.

  Hij of zij kan wel afstand doen van de Thaise nationaliteit.
  Dit wordt in Nederland niet gevraagd aangezien deze persoon valt onder één van de uitzonderingscategorieën (artikel 9 lid 3 RWN).

  Voor Thaise personen die getrouwd zijn met een niet Nederlandse partner geldt dat zij hun Thaise nationaliteit automatisch verliezen wanneer zij de Nederlandse nationaliteit verkrijgen.
  Dit geldt dus ook voor een Thaise persoon die getrouwd is met een Thaise partner.”

  Bedenk dat in alle gevallen de IND over naturalisatie gaat. Dus ook over het al dan niet opleggen van de afstandseis.
  De gemeente is doorgeefluik (zeg maar veredelde postbode) en geeft slechts advies. Gemeenteambtenaren zullen daarbij genoemde landenlijst hanteren. Ook zullen ze zich willen indekken om te voorkomen dat ze een klacht krijgen en de gemeente de betaalde (vrij hoge) leges moet terugbetalen. Regelmatig wordt daarom geadviseerd geen aanvraag in te dienen en laat men de naturalisandis een vrijwaringsverklaring tekenen als deze toch e aanvraag in wil diene.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website