Beste lezers,

Na schrapping door de ING Bank van mijn Thaise begunstigde rekening en het al dan niet vermelden van “foreign transfer” door Thaise banken zit er voor mij geen andere keuze meer op om mijn maandelijkse pensioenuitkeringen rechtstreeks te laten overschrijven naar mijn spaarrekening bij de Kasikorn Bank.

Heeft iemand weet van de kosten hieraan verbonden?

Heeft iemand problemen ondervonden van de Thaise bankier voor ondertekening van “SECTION TO BE COMPLETED BY THE FINANCIAL INSTITUTION”?

Bedankt voor de hulp.

Groet,

Willy

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersvraag: Maandelijkse pensioenuitkeringen over laten schrijven naar Kasikorn Bank”

 1. Erik zegt op

  Willy, dus van pensioenmaatschappij rechtstreeks naar een Thaise rekening? Ik denk dat je dit moet vragen aan het pensioenbedrijf en aan jouw Thaise bank; ik weet uit ervaring dat Kasikorn 500 baht per internationale transactie berekent.

 2. Pieter zegt op

  Neem contact op met jouw pensioenfonds met de vraag welke kosten zijn rekenen als zij jouw pensioen naar een Thaise bankrekening overmaken. Neem contact op met de SVB met dezelfde vraag. Lees ondertussen wat op de website van de SVB over deze materie te lezen valt: https://www.svb.nl/nl/aow/aow-buiten-nederland/betaling-aow-buiten-nederland

 3. Tukker Jan zegt op

  Willy, schrapping door de ING Bank van mijn Thaise begunstigde rekening, hier snap ik iets niet, heb zelf ook ING bank en laat mijn pensioen en aow gewoon hierop storten, maak daarna het geld via (Transfer) Wise over naar mijn Thaise bankrekening ( Krungsri), binnen een dag overgemaakt, de kosten zijn minimaal, laatste keer 7 euro, gewoon even een account aanmaken bij Wise, beter dan het via de ING naar Thailand overboeken (kosten)

  • HansNL zegt op

   Je kan je pensioen ook gewoon over laten maken naar TransferWise.
   Loopt via een Belgische bankrekening van TW.
   Even bij TW informeren of zelf regelen via de App
   Voordeel is dat je van deze rekening ook gewoon betalingen in NL kan doen.

  • timker zegt op

   @Tukker Jan, ik denk dat Willy een Belg is die voor Immigratie moet bewijzen dat hij maandelijks geld overmaakt of over krijgt gemaakt van een Europese bankrekening. De Belgische Ambassade geeft het bewijst van voldoende inkomen niet meer af medio dit jaar dus Willy zoekt een alternatief…

  • Ton zegt op

   Mijn pensioenfonds maakt mijn pensioen rechtstreeks over naar mijn Thai bankaccount en zij nemen de kosten voor hun rekening.

  • Guy zegt op

   Beste Tukker, ik snap dat wel. Het is met name zo dat ING een interne actie voert en op grond van art 59 en 20 van hun algemeen regelement rekeningen aan het sluiten is van klanten die in buitenland leven en enkel hun rekeing nog gebruiken om pensioen te ontvangen en doorstorten via een niet-INGsysteem.

   Wij gebruikten ook voor een vriendin het door jou gehanteerde systeem totdat ING Customer Data Management – Offboarding je gebruik van de rekening eruit pikt blijkt nu.Je krijgt wel nog zowat 3 maanden tijd om je zaken op orde te krijgen.

   ING aanschrijven brengt geen gunstige oplossing. Het lijkt er dus op dat ING je als klant wil zolang je voor hen winst oplevert eens die periode voorbij -meestal wanneer je van je pensioen gaat genieten – dumpen ze de voorheen trouwe klanten zondermeer.

   Wanneer je nog connecties in je thuisland hebt kan je bij een andere bank een rekening proberen te openen om je pensioen te ontvangen en enkel dat geld wat je denkt nodig te hebben via TansferWise (nu Wise geworden) gunstiger over te maken.

   Zelf lichten we nu zoveel mogelijk vrienden en kennissen die ING als bank hebben in van die werkwijze.
   Beter lijkt het mij ING te verlaten en een betrouwbare bank te zoeken die ook na pensioen je geldzaken wil blijven verzekeren.

  • Stanley zegt op

   Beste Willy
   Klopt helemaal wat Jan de Tukker zegt.
   Transfer Wise is wereldwijd de goekoopste money transfer.
   Succes

 4. Jacques zegt op

  Ik heb ook ING bank en mijn Thaise adressen zijn allen nog in tact. Kan nog steeds hiermede versturen naar een ieder in het buitenland. Waarom dit bij u niet meer mogelijk is laat zich raden. Het lijkt mij wel, dat de ING bank een verplichting heeft om als het besluit deze weg van verzenden voor u niet meer toe te staan, dit te motiveren. Waarom zouden ze dit doen, Ze zijn er mee gebaat onder normale omstandigheden als u van hun diensten gebruik maakt. Wat Tukker Jan al stelt doe ik ook. Gewoon pensioen op ING bank rekening laten storten en daarna via Wise naar de Thaise bank, zoals bekend bij Wise. Met de optie van doeleinden immigratie krijg je ook de juiste melding bij je Thaise bank, dat het geld afkomstig is uit het buitenland. Dus rechtstreeks naar je bank zonder bemoeienis van andere Thaise bank, wat wel gebeurt als je onder andere de optie kosten van levensonderhoud gebruikt.

  • Guy zegt op

   Je hebt het mis Jacques – hun artikel 59, dat elkeen ondertekend bij afsluiten van een rekening, bepaald anders:
   ”Onverminderd de bepalingen van bijzondere regelementen…. ,kunnen zowel de Client als ING-zonder dat ze hun beslissing moeten rechtvaardigen- de aangeknoopte zakenrelaties stopzetten……””

   Dat houd in dat ING zodra ze dat willen (lees als ze niets of bijna niets meer aan jou verdienen) en ondanks het feit dat je voordien jaren goede klant was waar wel aan verdiend werd, je eruit gooien en je met de ”problemen” en veel administratief werk achterlaten.

   Dan ben je zowat genoodzaakt op je knieen bij een andere bankinstelling aan te kloppen om geholpen te worden bij dat soort belangrijke zaken.

   Het lijkt me dus beter om nog tijdens je actieve jaren een betrouwbare bank te zoeken die je ook service levert na je op pensioenstelling.

 5. Sjaak S zegt op

  Ik laat mijn pensioen naar (Transfer)Wise sturen en dan boek ik zelf naar Thailand over wat ik nodig heb. Zo kun je namelijk ook nog goedkoop betalingen in Nederland verrichten (in mijn geval alimentatie). Het gaat vaak veel sneller en het blijkt ook nog eens goedkoper te zijn dan via een bank. Maar als je verder geen verplichtingen meer hebt, zou ik het direct laten doen. …

 6. joskeshake zegt op

  Is allemaal goed en wel, 800.000 op de bank, maar wat als je komt te overlijden? en geen naaste familie hebt die met overlijdensakte het geld kunnen afhalen ? het mag niet op een gezamelijke rekening staan,dus kan je vrouwtje er ook niet aan, slim van de Thaise regering he

  • Jos zegt op

   Ten eerste, als je getrouwd bent, is het geen 800k maar 4slechts 400k.
   Ten tweede, je vrouw kan makkelijk geld afhalen wanneer zij een 2de bankkaart heeft van die ‘niet gezamenlijke rekening ” toch

   • Daniël zegt op

    Klopt, beste Jos. Dit is één van de voorbereidingen die je moet treffen in Thailand. Heb je 800K op de bank, spreek dan goed af met je echtgenote hoe zij handelt na eigen overlijden. Overschrijven naar haar bankaccount, een creditcard nemen gekoppeld aan betr bankrekening, etc.

   • joskeshake zegt op

    ik noem het wel men vrouwtje, we zijn al 10 jaar samen, maar niet getrouwd.

  • RonnyLatYa zegt op

   So, wat is het probleem als je geen naaste familie hebt en wat er dan met je geld gebeurt?

  • Lung addie zegt op

   Indien je wenst dat, na uw overlijden, alles wat je bezit, ook de persoonlijke bankrekening, in Thailand aan je ‘vrouwtje’ toekomt dan bestaat er wel iets wat een ‘testament’ noemt. Je kan heel gemakkelijk een testament laten opmaken en registreren op de ampheu. Dit kostte mij 20.000THB, zowel in het Thais als in het Engels, en de registratie op de ampheu was gratis. Zo eenvoudig is om die 800.000THB veilig te stellen.

  • pw zegt op

   Mijn vrouw weet de pin-code van mijn ATM kaart. Opgelost.
   Voordat de bank te weten komt dat ik er niet meer ben, is de rekening omgezet in papier.

   • joskeshake zegt op

    Dan zijn ze niet zo vlug gelijk in Belgie waar ze uw rekening blokkeren na overlijden ?

 7. Hans Bos zegt op

  Lung Addie, 20.000 baht voor een testament is veel geld. Mijn advocaat rekende 3000 baht, in Thai en Engels.

  • lung addie zegt op

   Na jarenlange ervaring hier op Thailandblog weet ik dat men beter geen prijs noemt van iets want er zullen er altijd wel zijn die het goedkoper hebben kunnen doen maar niet weten waar het juist om gaat:
   is in uw prijs een registratie inbegrepen?
   is er een advocaat uitvoerder van het testament inbegrepen?
   is de procedure bij de rechtbank door de advocaat inbegrepen?
   Ik veronderstel voor 3000THB dat het NJET zal zijn.
   Dus achteraf komen er nog wel een reeks kosten bij.

   • Hans Bos zegt op

    Beste Lung Addie, registratie is niet verplicht en uitvoering na overlijden kost vaak te veel tijd. Op de andere vragen is het antwoord ‘ja’.

    • lung addie zegt op

     Beste Hans,

     ik meen dat je niet volledig ingelicht bent of geen kennis hebt van het Thaise recht.

     Registratie is, zoals je zegt niet verplicht, maar aangezien het gratis is zie ik niet in waarom je dat niet zou doen.

     Uitvoering van een testament verloopt altijd via de rechtbank in Thailand. In Belgenland, en mogelijk ook in Nederland, verloopt dat via een notaris.. Wel hier niet want hier zijn geen notarissen Hier gaat dat via het gerecht. De begunstigde zal alleszins iemand, met de nodige
     kennis, dus een advocaat, nodig hebben om reeds de inleiding bij het gerecht te doen. Het gaat hem hier, in de originele reactie, om een rekening op 1 naam van 800.000THB en daar kan de overlevende, zelfs met een testament, niet bij. Het gerecht moet deze rekening eerst vrijgeven.
     Dat gaat meestal via het provinciaal gerechtshof. Bij mijn weten zijn er niet te veel Thaise dames welke bekwaam zijn het zelf te doen. Dus ik betaal liever vooraf wat meer zodat ik de zekerheid heb dat er achteraf, voor de overlevende, geen problemen zijn en alles netjes professioneel zal geregeld worden. Dat heeft idd een prijskaartje wat ik er graag bij
     neem.

     • Daniël zegt op

      Beste addie, het hoeft helemaal niet zo duur. Als het enkel gaat om de betreffende bankrekening van 800K en verder niet om andere gelden, goederen, waardevolle bezittingen, etc etc, kun je samen naar een Thaise advocaat, neem je huwelijksdocumentatie mee, en laat vastleggen dat jouw vrouw na jouw overlijden kan beschikken over het bankboekje/saldo.

      • Lung addie zegt op

       Beste mensen,
       als jullie goed lezen dan gaat het hem over een rekening van 800.000THB. De meeste mensen die hier gebruik van maken zijn NIET gehuwd…. dus je huwelijksdocumentatie meenemen zie ik dan wel niet zo direct zitten.
       En ja, bij een testament gaat het meestal over meerdere bezittingen hier in Thailand. Zo heb ik een eigen wagen, op mijn eigen naam. Een zware motorbike op mijn eigen naam, mijn volledige amateurzendinstallatie……….Ik woon en leeft hiet tenslotte. Dat zijn allemaal zaken die wel wat geld waard zijn. De rekening van minimum 800.000THB is er enkel om gemakkelijk in orde te zijn met immigratie en wordt voor niets anders gebruikt en is een fixed account dus geen bankkaart. Ze snel leegmaken: vergeet dat. Dit wil ook niet zeggen dat er geen andere rekeningen zijn of bezittingen want, wat sommigen ook mogen beweren: geld beleegen in Thailand is nog steeds voordeliger dan in Belgenland of Nederland. Hier krijg je ten minste nog iets voor je centen..
       En ja, ook in Thailand worden de rekeningen van de overledene bevroren en indien er na overlijden gebruik van maken is ook hier strafbaar. Ik hoor en lees hier veel toogpraat tot puntje bij paaltje komt, dan is het wel wat anders maar dat lees je dan wel niet meer.

   • Erik zegt op

    Daar heeft Lung Addie gelijk in. Een testament is maatwerk en wordt aangepast aan de wensen van de persoon die er een laat maken. Heb je wensen ten aanzien van vermogensbestanddelen (kunst, antiek, een bijzondere bibliotheek of verzameling), kinderen uit diverse huwelijken en legaten dan zit er meer tijd in en tijd kost geld.

 8. jani.careni zegt op

  ik ben belg en laat mijn pensioen rechtsreeks storten op mijn Bangkok bank rekening,kosten 200 bath,Belgiie 0 euro,als jij kasikorn of en andere bank gebruik,eerst komt het bedrag naar de Bangkok bank en daarna kasikorn dus meer kosten,mijn ervaring.

 9. janssens marcel zegt op

  op 18032021 , euro 5000 gestort op Thaise rekening op 23032021 ontvangen 181605 bath .
  Koers stond toen 36.77 ,en alle kosten voor begunstigde .Ik heb dus 2245 bath moeten laten vallen ,mijn kosten waren dus 2245 bath .Hoe anderen dat zo goedkoop kunnen doen is mij een raadsel
  Mijn bank is Ing en mijn Thaise Krungsri .
  Wat betreft het testament en de 800000 baht zei men op de bank dat een bewijs van overlijden en bewijs van huwelijk voldoende waren om het geld te krijgen .
  Ik kan alleen maar zeggen hetgeen men mij gezegd heeft maar na gelezen te hebben wat Lung Addie zei
  begin ik toch weer te twijfelen .

  • TheoB zegt op

   Goedkoop Bahts aanschaffen is op dit forum menigmaal ter sprake gekomen janssens marcel.

   Hieronder zal ik voor jou ontraadselen hoe je het goedkoper doet.
   Je opent een account bij Wise (voorheen TransferWise). Daaraan zijn geen (eenmalige of periodieke) kosten verbonden.
   Op enig moment zullen ze een bewijs van identiteit en bankrekening willen hebben.
   Wise volgt de middenkoers op de voet en hanteert een koers die meestal net een paar satang onder de middenkoers ligt. Verder rekent zij tegenwoordig voor de ‘Low Cost Transfer’ een vaste comissie van €1,10 per transactie plus bijna 0,57% koersopslag.
   Wise maakt het geld niet over van de EU naar Thailand, maar heeft een bankrekening in de EU waarop zij jouw geld ontvangen en een bankrekening in Thailand waarvan zij het uitbetalen.
   Er zijn nog een paar van dit soort dienstverleners, maar Wise is op het ogenblik de voordeligste optie voor bedragen onder de grofweg €10.000.

   Op 26-03 om 06:00 uur Nederlandse tijd was de middenkoers 36,6836 ฿/€. De Wise-koers was toen 36,6900 ฿/€.
   €5000 had op dat tijdstip dus een tegenwaarde van €5000 x ฿36,6836/€ = ฿183.418
   Voor €5000 zou je op dat tijdstip bij Wise dus (€5000 – €29,43) x ฿36,6900/€ = ฿182.370,21 naar een Thaise bankrekening van jouw keuze overgemaakt krijgen. Geen verdere kosten.
   Hoeveel de Krungsri bank op het moment van ontvangen rekent voor hun dienst weet ik niet, maar totaal 1,22% (฿2245/฿183.850) op 18-03 was nog niet eens zo slecht voor een bank.

   https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=THB&view=1D
   https://wise.com
   Hier (https://wise.com/nl/blog/hoe-werkt-wise) legt Wise zelf uit hoe alles werkt.

   En als je onderstaande link gebruikt is je eerste transfer gratis (mits meer dan €250 en maximaal €500) en spaar ik voor een bonus. (€500 x ฿36,6900/€ = ฿18.345 ipv. (€500 – €3,93) x ฿36,6900/€ = ฿18.200,81)
   https://wise.com/invite/i/theodoreb16

 10. jacob zegt op

  Je kan ook een N26 Euro rekening openen, zonder gezever en dan gewoon je transacties doen en zoals eerder gesteld heeft Wise ook de euro rekening en dat maakt zaken nog eenvoudiger


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website