Lezersvraag: Hoe zit het met legionella in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 maart 2021

Beste lezers,

Op dit moment hoor je weinig meer over legionella in (stilstaand) water in Nederland. Ik vraag mij af of er legionella problemen zijn in Thailand, met name in (stilstaand) leidingwater dat gebruikt wordt om te douchen?

Dit wordt vaker warmer dan 20 graden Celsius.

Groet,

Jo

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.67/5. From 3 votes.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Hoe zit het met legionella in Thailand?”

 1. Eric H zegt op

  Ten eerste krijgt het douchewater geen kans om lang stil te staan in de leidingen.
  Thai zijn (die ik ken) netjes en schoon op zich zelf en douchen zowel s,ochtend als s,avonds.
  Ook zit er een bepaalde hoeveelheid chloor in het water om o.a. bacteriën te doden.
  Dit water wordt ook gebruikt om de vaat te wassen, de vloer te dweilen, de bloemen water te geven, toilet door te spoelen etc dus stilstaand water? Nee maak je geen zorgen.

  • FrankyR zegt op

   EricH,

   In hotels die al een langere tijd leeg staan, speelt deze issue weldegelijk. Ik vind het dan ook een goede vraag van Jo.

   Ik zou alle kranen laten doorlopen op een zo hoog mogelijk temperatuur.
   Iets wat ik altijd doe als ik ingecheckt ben in een hotel waar dan ook ter wereld…

 2. Paul zegt op

  Dat vroeg ik me ook af. Wij zijn van voor corona in NL. Dus hoe zit het met het water in watertank en leidingen.

 3. Dick zegt op

  Beste Jo,
  In Nederland is legionella nu onder controle door vele maatregelen, in vele buitenlanden echter niet, incl. Thailand, ook de typische Europese vakantie-landen hebben het meestal niet goed onder controle.
  Een paar jaar geleden is er in Chiang Mai een Engelsman besmet in een hotel en later overleden. Het hoofd van de provinciale gezondheidsdienst beweerde dat legionella in Thailand niet bestaat. Er wordt niet op getest en de meeste laboratoria weten ook niet hoe ze dat moeten doen, dus wat niet weet wat niet deert; lijkt wel een beetje op Covid benadering.
  Als je in een hotel komt, of in je eigen huis na lange afwezigheid, alle kranen minstens 10 minuten op vol vermogen door laten stromen en de de heetwaterkranen van douche etc. apart ook 10 minuten zo heet mogelijk en nooit water uit de kraan drinken of zelfs je tanden mee poetsen.
  Enige maanden geleden kwam ik in een 5-sterren hotel in Bangkok waar ca. 5 kamers in gebruik waren. Toen ik de douche opende kwam er een smerige lucht van het water, snel door laten lopen en de kamer uitgegaan.
  In de kleine druppeltjes zitten dan zeker legionella die zo in je longen komen en Corona achtige verschijnselen veroorzaken. Weinig onderhoudspersoneel weet van het probleem en alleen sommige grote hotelketens hebben instructies (als die dan ook maar worden opgevolgd).
  Laat je echter niet ontmoedigen om naar Thailand te gaan, want het is bijna overal hetzelfde probleem, als je er maar op attent bent is er (bijna) niets aan de hand.
  Groet Dick41

 4. Jan van Bommel zegt op

  Beste Jo,
  Denk dat er wel degelijk kans is op een legionellabesmetting. Wanneer ik bij ons huis water tap is dat soms behoorlijk warm. De plastic waterleidingbuis loopt niet ondergronds. Verder hebben we een groot metalen waterreservoir waarin het water geruime tijd stilstaat en dat ook niet koel blijft. Een drukpomp levert voldoende kracht om lekker te kunnen douchen. Uit voorzorg hebben we in de douchekop een speciaal legionellafilter (in Nederland verkrijgbaar). Gewoon douchen met een napje levert denk ik weinig problemen op. Het gaat om de kleine druppeltjes die je bij het gebruiken van een echte douche in kan ademen. Denk dat er bij ons in het dorp (in de Isaan) weinig mensen weten wat legionella is. Het is, vind ik, ook vaak moeilijk uit te leggen.

 5. Ferdinand zegt op

  Blij dat dit onderwerp ter sprake komt, was er ook al over aan het nadenken.
  Wij hebben hier in het dorp onregelmatige drinkwater aanvoer.
  Daarom zat ik te denken aan een tank op hoogte (bijv 5m) die bij voldoende waterdruk gevuld wordt en waarvan je het water kan gebruiken om te douchen als er eens geen waterdruk is.
  Maar dan staat het water lang stil en vrees ik dat er de salmonellabacterie in groeit met alle gevolgen van dien.
  Ik zie bij huizen om me heen toch heel wat reservoirs op de daken staan, die zijn zeker allemaal 500 liter of meer.

  Misschien heeft iemand een dergelijk systeem in gebruik.. Ik ben benieuwd welke maatregelen je treft om dat te voorkomen.. Alle tips welkom.

  groet
  Ferdinand

  • Erik2 zegt op

   Beste Ferdinand, zolang je er niet teveel rauw vlees bijgooit zal het wel meevallen met die salmonella bacterie.

 6. peter zegt op

  Je kan tegenwoordig een UV lamp in je installatie plaatsen, welke ongewenste bacteriën, virussen ea doodt. Deze plaats je in line en een UV lamp behandelt het water in doorstroming.

  Is nu in Nederland toe gepast ter vervanging van het chloor.

  Naegleria Fowleri, brain eating amoebe, een ander zeldzamer, niet zo’n aardig geval wordt ook gedood door dat UV licht. Deze levert nagenoeg een dood op. Een parasiet groeiend in stilstaand water en hoe warmer hoe beter, net als de legionella.

  Het kan altijd voor komen, ook in Thailand, hoewel de Thai denk ik er niet eens zo van op de hoogte is,
  geluk is met de Thai? Ik verbaas me me elke keer in Thailand omtrent hygiëne, temeer omdat je anders bent opgevoed en je enige educatie van je ouders eoa manieren hebt mee gekregen.

  Wellicht om zo’n UV lamp in line te installeren in je Thaise huis, is een goed optie.
  Wel zal je moeten zorgen, dat de buis schoon blijft zodat het blijft werken, lijkt me logisch.
  En ja eens in de zoveel tijd zal je de UV buis moeten vervangen, maar wel wordt al het slechte gedood en niet jij.
  Wel in de gaten blijven houden, dat anderen dat wellicht niet in hun installatie hebben.

  Je hoort nooit over de legionella ea , totdat er een uitbraak is en meerdere mensen naar het ziekenhuis moeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website