Lezersvraag: Getrouw met Thaise, krijgen onze kinderen een dubbele nationaliteit?

Beste lezers,

Ik ben in Nederland met mijn Thaise vriendin getrouwd. Zij woont ook bij mij in Nederland. Ze heeft nog niet de Nederlandse nationaliteit.

Nu is de vraag: als wij kinderen krijgen is het dan mogelijk dat zij een dubbele nationaliteit krijgen?

Groet,

Leon

Rating: 4.00/5. From 1 vote.

18 gedachten over “Lezersvraag: Getrouw met Thaise, krijgen onze kinderen een dubbele nationaliteit?

 1. Jouw kinderen krijgen standaard de Nederlandse nationaliteit.

  Direct na de geboorte kan je een internationaal geboorte akte bij de gemeente aanvragen.
  Daarmee ga je op afspraak naar het Thaise consulaat om daar de procedure in gang te zetten.

  Let op: Thaise jongens worden met hun 18 jaar opgeroepen voor de 2 jaar durende dienstplicht.

 2. Hallo Leon,

  je vroeg of je kinderen een Thaise nationaliteit kunnen aanvragen, dat kan inderdaad mijn zoon is geboren in NL en heeft een Thaise paspoort 3 jaar geleden aangevraagd in Den Haag (ambassade) hij is 30 jaar wij hebben laat zijn nationaliteit aangevraagd om te voorkomen dat hij in dienst moet in Thailand.

  hopende je voldoende te hebben geïnformeerd.

  Gr, John

  • Het hebben van een paspoort is niet meteen hetzelfde als het hebben van een nationaliteit, niet iedere Nederlander hoeft een paspoort te hebbben, maar het hebben van een paspoort betekent niet dat iemand (nog steeds) Nederlander is.

   Kinderen met een Nederlandse vader (of moeder uiteraard) bij de geboorte hebben van rechtswege de NL-nationaliteit.
   Of ze ook de nationaliteit van de andere ouder hebben (en/of de nationaliteit van een derde land waarin ze worden geboren) is te vinden in het nationaliteitsrecht van het betreffende land. In die wetgeving zal ook de procedure worden geregeld. Hoe dat voor Thailand precies zit weet ik niet, de regels zijn uiteraard voor ieder land anders. In principe horen ambassades daarover uitsluitsel te kunnen geven. Hoewel dat laatste niet iets is om per definitie op blind te varen.

   Hier een gratis database waarop iemand per land kan zoeken (deze is vrijwel compleet voor de hele wereld): https://globalcit.eu/national-citizenship-laws/
   Dit zijn de gegevens voor Thailand: https://globalcit.eu/national-citizenship-laws/

   Met het bezit van twee nationaliteiten ben je er nog niet, een nationaliteit kan ook weer worden verloren. Ook dat is iets waarin iemand zich in voorkomend geval het beste kan verdiepen.
   Voor Nederlanders geldt dat als men nog een andere nationaliteit heeft de NL-nationaliteit verloren kan gaan als (bij minderjarigen) een ouder het Nederlanderschap kwijt raakt of men langer dan tien jaar na de meerderjarigheid buiten de EU woonachtig is (en nooit meer bijv een NL paspoort heeft aangevraagd).

 3. Ja zeker, dat kan. Onze zoon is 7 jaar geleden in Nederland geboren en heeft ook 2 paspoorten. Ik meen dat de procedure op de website van de Thaise ambassade staat. Het vergt wel het nodige papierwerk en tijd. Dus typisch Thailand.

  • Het Thaise paspoort is hier in Europa via de ambassade te krijgen, voor een ID card moet men naar Thailand.

 4. Hoi Leon,

  Normaliter krijgt het kind de nationaliteit van de moeder. Echter is het mogelijk dat het kind ook de nationaliteit van de vader kan krijgen. Daarvoor heb je 2 mogelijkheden.
  1) Erkenning van het kind via rechtbank
  2) je getrouwd bent, zoals in jouw geval.

  Het kind heeft tot zijn 18e de tijd om dan te kiezen voor welke nationaliteit hij of zij wil gaan.

  Een voordeel is ook dat het kind met een Nederlands paspoort langere periode in Thailand kan verblijven aangezien zijn moeder een Thaise onderdaan is. Dit kan handig zijn mbt visa’s (scheelt snel 150 euro)
  Waar jij een visum nodig hebt voor een long stay, heeft je kind dat niet nodig.

  Hou er rekening mee dat deze info wel bekend is bij de grotere vliegvelden, maar mocht je bijv naar Laos willen gaan via een kleine grensovergang, dat ze moeilijk gaan doen (ze zullen wellicht bellen met een hoofdkantoor).

  Je kan ook je vrouw laten bellen met de Thaise ambassade voor nadere informatie hierover.

  Succes

  • Let wel, er is een leeftijdsgrens. Ik dacht 6 jaar

   Onder 6 jaar bij gehuwd zijn kan een Nederlands paspoort zonder meer aangevraagd worden, boven 6 jaar wordt een DNA test gevraagd

 5. Ja, dat is mogelijk. Na het aangeven van het kind bij uw gemeente heeft het de Ned. nationaliteit. Daarna kunt u bij de Thaise ambassade een Thais paspoort aanvragen.

 6. Dag Leon,
  Jullie kinderen kunnen wel degelijk ook de Thaise nationaliteit bekomen.
  Jullie dienen wel zelf de nodige administratieve molen aan het draaien te zetten.
  Neem contact met de Thaise ambassade en die helpen jullie perfect verder -uiteraard wanneer de kinderen in Nederland zouden geboren worden (althans zo is dat toch bij de Thaise ambassade in Belgie).
  Indien jullie kind(eren) in Thailand geboren worden werkt het net andersom om de Nederlandse nationaliteit te bekomen.

  Indien jullie van plan zijn ooit onroerend goed te kopen of te erven is het wel belangrijk dat de toekomstige kinderen ook de Thaise nationaliteit verkrijgen,

  prettige dag verder

 7. Denk dat je daarvoor bij de Thaise ambassade moet informeren. Je zult ze aan moeten melden. En ik geloof op hun 15de moeten ze kiezen, welke nationaliteit ze willen houden. Dus het is tijdelijk.

 8. Hallo Leon , ik ben officieel in Thailand getrouwd in 2014 met een Thaise en hebben dit ook in NL laten inschrijven . Momenteel hebben we een 3 jarig zoontje die in NL is geboren waar we ook wonen en dus de NL nationaliteit heeft . Mijn vrouw heeft een verblijfsvergunning en heeft nog gewoon haar Thaise paspoort .
  Wij hebben ons zoontje bij de Thaise ambassade in Den Haag aangegeven en in Thailand bij een what vlakbij haar ouders dorp hebben we hem ingeschreven zodat hij in aanmerking kan komen voor een Thaise ID card . Als hij dat eenmaal heeft dan kan je zo een Thaise paspoort aanvragen . Maar nu zegt mijn vrouw dat de regels in Thailand ondertussen zijn veranderd en ze niet zeker meer weet of deze route nog werkt . Ik weet ook helaas niet het fijne ervan omdat ik de taal niet machtig bent maar misschien heb je hier wat aan .

  • Ben net bezig met een Thais paspoort voor mijn dochter, nu 6 jaar oud, want de oude was verlopen. Ik heb een Thais identiteitsbewijs van haar nodig om haar Thaise id aan te tonen vanwege mijn terugkeer naar Thailand. Ik dacht dat ze wel een Thaise id-card zou kunnen krijgen maar helaas deze worden pas vanaf de leeftijd van 7 jaar uitgereikt hoorde ik. Een paspoort kan wel vanaf de geboorte.

 9. Leon,
  Als je zoals je aangeeft in Nedeland voor de wet bent getrouwd, dan krijgen je kinderen de Nedelandse nationaliteit.
  Indien gewenst kunnen ze ook de Thaise nationaliteit krijgen want de moeder is Thais.
  Met een gelegaliseerde Engelstalige geboorteakte naar de Thaise ambassade en klaar is Kees ik bedoel Leon.
  Je kunt dit eventueel ook in Thailand dien bij de amphur waar je vrouw staat ingeschreven.
  Dubbele nationaliteit is voor Thailand geen enkel probleem, in Nederland ligt dit wat gevoeliger maar je hoeft dit tenslotte nergens te melden.

 10. Voor mij is het 13 jaar geleden. Ik heb toen Thai paspoort en NL paspoort aangevraagd. Thai paspoort Thaise ambassade en NL paspoort bij je eigen gemeente. Ik weet alleen niet of de regels zijn veranderd. Succes ermee.

 11. Mijn zoon geboren in Belgie heeft ook de Thaise nationaliteit. Wel via de Thaise ambassade te Brussel, want via het consulaat kon het niet. En wel laten doen voor dat hij 18 jaar was, want als men ouder is wordt het moeilijker. Het paspoort heeft hij dit jaar in Thailand laten maken. Daar moest hij natuurlijk zijn Thaise ID card voor meebrengen. Hij is 26 jaar. Het gaat vlot op de Thaise ambassade te Brussel indien men geluk heeft met de juiste persoon daar.

 12. Onze zoon is geboren in Thailand, wij hebben gelijk een Thai paspoort geregeld in Thailand en een Nederlands paspoort bij de Nederlands ambassade

Reacties zijn gesloten.