Lezersvraag: Gehandicapte medemens in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 juni 2020

Beste lezers,

Thailand heeft ruim 70 miljoen inwoners, waaronder waarschijnlijk ook veel gehandicapten. Alleen zie je ze weinig. Worden deze mensen bewust onttrokken aan het straatbeeld? Zijn er speciale tehuizen voor gehandicapten? Werkplaatsen? Speciale regelingen voor levensonderhoud?

Groet,

wimHY

 

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Gehandicapte medemens in Thailand”

 1. Erik zegt op

  Er zijn meer soorten handicap dan je kunt zien. Pas bij verlies van een been zie je dat als publiek, andere handicaps zijn soms nauwelijks zichtbaar. Ik heb in al die jaren veel mensen gezien die een van de ledematen waren verloren door ongeval of ziekte en die zich moeten voortbewegen in rolstoel, op een zelf in elkaar gestoken karretje of met krukken.

  Ik loop zelf moeilijk en ben ik in Thailand dan vermijd ik straten vanwege de hoge stoepen en de obstakels, vermijd ik banken want die hebben nauwelijks een hellingbaan naast de trappen. Overheidsgebouwen hebben dat wel maar daar zet het personeel de brommer neer…. Als je slecht ter been bent is Thailand niet zo gemakkelijk begaanbaar als onze westerse maatschappij.

  Wat verzorging betreft, reken bij het arme deel van de bevolking niet op een speciale behandeling. Het geld is er niet. In mijn regio ken ik een man die na een brommerongeluk (geen helm…) mentaal beperkt is. Graatmager; hij brengt niks binnen dus zijn bord wordt als laatste opgeschept…. Het vangnet ontbreekt daar.

 2. chris zegt op

  Zoals Erik als schreef zijn er heel veel verschillende handicaps. Voor sommigen is er een baan zoals de massage-zaken waar blinde mensen werken. Naar mijn beleving erg goed. Andere lichamelijk of geestelijk gehandicapten worden meestal in thuis-situaties opgevangen.
  Dar zijn voor- en nadelen aan verbonden. De eigen mensen zijn vertrouwd en geven de gehandicapte liefde en zo goed mogelijke zorg. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat sommigen betere zorg zouden kunnen krijgen van professionals.
  Wat is wijsheid?

 3. Gerbrand zegt op

  Mijn schoonzus krijgt iedere maand thb 4000 van het SSO vanwege een gehoorschade.
  Opgelopen bij een bedrijf waar ze ruim 25 jaar heeft gewerkt en helaas failliet is gegaan.
  Sinds haar ontslag krijgt ze die uitkering al.

  Hoe dat verder werkt weet ik niet.

 4. Antoine zegt op

  Iedereen die officieel door een arts als lichamelijk dan wel mentaal minder valide is verklaard kan een speciaal pasje krijgen waarmee de ziekenhuis zorg geheel gratis wordt. Tevens heeft de minder valide recht op een maandelijkse uitkering van 800 Baht en kan met het pasje voor 300 Baht gratis boodschappen doen bij speciale winkels. Iedereen kan zich officieel laten registreren als verzorger voor de minder valide en kan daarmee een extra aftrekpost op zijn belastbaar inkomen ontvangen van 60.000 Baht per jaar.

  • Tino Kuis zegt op

   Correct verhaal, Antoine. Ik meen te weten dat die uitkering van 800 baht ooit is opgezet uit een fonds gedoneerd door koningin Sirikit. Het oudere en doofstomme stiefzusje van mijn zoon krijgt deze bijdrage ook.

  • willem zegt op

   Antoine, jij schetst het wel erg roze. Inderdaad de mindervalide krijgt 800 bath en een pasje van 300 bath voor boodschappen. Daanaast krijgt hij nog 800 bath omdat de leeftijd dan gaat gelden. Maar als ik je even mag herinneren aan Nederlanders die tekort hebben aan 100.000 bath per maand, zoals onlangs op het blog werd besproken om hier te leven, kun je toch wel begrijpen dat de uitkering voor Thais zeer mager is te noemen. Als wij niet zouden bijspringen stierf de man van de honger. Niks gratis bij het ziekenhuis, de medicijnen moet hij zelf betalen. Over verzorging door een Thai die dan 60.000 bath af kan trekken van zijn belastbaar inkomen zwijgen we maar. Hiet verdienen de mensen het net aan in een jaar als ze al werk hebben.

   • Antoine zegt op

    Beste Willem,

    Ik heb een feitelijke opsomming gegeven welke regelingen er zijn voor minder validen. Ik heb daar geen waardeoordeel over gegeven. Het lijkt me ook niet erg zinvol om vergelijkingen te maken met het inkomen van Farang en eisen die daaraan gesteld worden door immigratie.
    Het zeuren over inkomen, uitkeringen en werk is een voorrecht van Farang. Ik ken veel Thai met pensioen van 600 Baht per maand als ze 60 jaar zijn tot Thai met een inkomen van meer dan 200.000 Baht per maand. Niemand zeurt daarover maar doet wat hij kan. Dat betekent ook dat rijke Thai veel familie ondersteunt. Structuur van Thailand is geen westerse structuur en vraagt om andere oplossingen. Het wordt tijd eens te stoppen met het beoordelen van Thailand naar westerse maatstaven. Ik ben blij dat ik nu in Thailand zit en niet in Nederland.

 5. hierendaar zegt op

  Tenminste in BKK wordt bij nieuwe projekten wel rekening gehouden met specifieke soorten handicap. TH grossiert bvb nogal in mensen in rolstoelen vanwege de vele autoongelukken. Zo zijn er bvb parken met hellingen, rails etc. Bij de BTS is jaaaarenlang geprotesteerd om alle stations van lift te voorzien-en toen bleken al die liften vanwege overstroming enkel met een kort trapje bereikbaar………..
  Bij bedrijfsongevallen die tot handicap leiden is er een in feite naar lokale omstandigheden zelfs vrij ruim vergoeding/uitkeringsplicht.
  Ook dit is weer typisch zo”n glas halfvol/leeg topic. Ja, stukken minder als in NL, nee, in feite stukken beter als nabijliggende landen of andere oso sielige groeperingen in TH.

 6. theo zegt op

  In NL krijgt iedere verzorger/ouder van een gehandicapte een buitengewoon genereuze PGB uitkering.
  Afhankelijk van de mate van benodigde verzorging kan zelfs de verzorger van die uitkering profiteren/rondkomen. Kom er eens om in Thailand. No way! Er is nauwelijks of eigenlijk geen enkele (betaalbare of gesubsidieerde) opvang voor geestelijk gehandicapten in Thailand. Geen enkel vergelijk met NL is mogelijk op dit gebied waar deze groepering vaak gewoon deelneemt aan de samenleving en scholing krijgt.

  In NL zijn bedrijven gespecialiseerd in het opmaken van PGB omdat de ontvangers dat zelf vaak niet kunnen…. PGB: Persoons Gebonden Budget

 7. Robert T zegt op

  Hier is een voorbeeld in Bangkok van een tehuis en associatie voor gehandicapten :http://www.sdpa-sp.com/

 8. TvdM zegt op

  In de toeristengebieden zie je vaak alleen gehandicapte straatmuzikanten en bedelaars. Gehandicapte kinderen verblijven vaak bij familie op het platteland terwijl de ouders werken. In de dorpen kom je uiteraard ook volwassen gehandicapten tegen die door de gemeenschap worden onderhouden, in ruil voor klusjes, voor zover de handicap dat toelaat.

 9. FrankyR zegt op

  Een goede vraag.

  Zelf ben ik slechthorende en draag ik dus een gehoorapparaat.

  Misschien daarom viel een kraam nabij Tiffany (Pattaya) mij op.

  Twee zussen die snuisterijen verkochten. Een zus was volledig doof.

  Haar communicatie beperkte zich tot het hanteren van de rekenmachine voor bij het onderhandelen.

  Uiteraard ‘sprak’ ze in gebarentaal met haar zus.

  Op Central Road ooit een zaak in gehoorondersteuning ( om het netjes te zeggen) ontwaart.

  Uit nieuwsgierigheid binnen gelopen. Zeer vriendelijk personeel, wat razend nieuwsgierig was naar mijn gehoortoestel met bluetooth.

  Het gros wat men had waren nog oudere modellen met eprom chip.

  De prijzen van de gehoorapparaten in de winkel lieten mij direct zien waarom je weinig Thai met een gehoorapparaat zult zien.

  Tot zover mijn ervaring

 10. peter zegt op

  Was in Hatyai en zag op het trottoir een geel geribbeld pad.
  Het kon bijna niet anders dan dat dit een pad was voor visueel gehandicapten.
  Dacht wow, petje af, hebben we zelfs niet in Nederland.

  Afijn ik heb de yellow brick road gelopen, maar niet echt een pad voor deze mensen.
  Deze zullen eerst een harnas aan moeten trekken om erger te voorkomen.
  Het is waarschijlijk heel oud, want nu staat op deze route menig stalletje, auto’s , uitbouw van winkels , reclame zuilen, etc. Ooit had iemand blijkbaar een visie, maar is niet meer aanwezig. Petkhasom rd
  ZIe: https://www.google.nl/maps/@7.0165336,100.4766011,3a,75y,101.32h,77.98t/data=!3m6!1e1!3m4!1sV49W27N3y3x63YDK–FgMQ!2e0!7i16384!8i8192
  Loop de weg maar eens af in google, of als je er bent in person.
  Toevallig 1 visueel gehandicapte gezien in Hatyai en die liep daar niet.

  Denk ook niet dat ze speciale werkplaatsen hebben.
  Voor de non gehandicapten is het werk al een probleem.
  In Songkhla vorig jaar 4 mensen, incluis de opzichter, dood bij werkzaamheden in riool.
  H2S in de put. Hadden er meer kunnen zijn, daar onderzoekers snel ter plekke waren en al een onderzoek begonnen waren. UIteindelijk werd er gemeten, kwam veel later en toen werd iedereen weg geschopt. Wat betreft veilig werken ligt Thaiand ver achterop.

  Mocht pas gelee een filmpje zien van een Thai. Miste 1 arm maar haalde de cocosnoot bast van de pit af.
  Dat deed ie met grote vaardigheid. Helaas geen link meer te vinden ernaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website