Lezersvraag: Kosten van een overlijden in Thailand (Isaan)?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 februari 2015

Beste lezers,

Mijn schoonvader in Thailand staat op het puntje om een andere wereld te betreden. Gelukkig hebben wij voor hem een begrafenisverzekering afgesloten via Pracan, met mijn vrouw als begunstigde.

Hoe gaat dat verder in zijn werk (bij Pracan), als schoonvader daadwerkelijk zijn laatste adem heeft uitgeblazen? Heeft iemand daar ervaring mee?

Wanneer krijgt mijn vrouw uitbetaald door Pracan? Want ze kan uiteraard ook niet lang in Thailand blijven, maar ze moet wel tijd en geld hebben om het e.e.a te regelen daar. En wat kost een gemiddelde begrafenis in een dorpje in de Isaan?

Met vriendelijke groet,

Marcel

13 reacties op “Lezersvraag: Kosten van een overlijden in Thailand (Isaan)?”

 1. riekie zegt op

  Ik woon ook in een dorp in de isaan en hier geeft elke familie een bepaalt bedrag voor de nabestaande
  om de kosten te dekken er word eten gemaakt door de vrouwen van het dorp

 2. piet zegt op

  De kosten tsja vanaf zeg maar 20.000 baht hangt ervan af kan aardig oplopen bij langdurig en groots afscheid.

 3. Henk zegt op

  Mijn schoonvader is 3 jaar geleden ook overleden ,hij had een verzekering via een soort clubje van oude mensen waaraan hij betaalde als er een ander was overleden .Iemand van die club gaat dood en dan betaal je 150 Baht .
  Die mensen komen de 1e dag na de dood 50.000 Baht brengen ,echter daar heb je niet genoeg aan .Als er mensen komen om afscheid te nemen dan gaat de gastvrouw naar die mensen toe en overhandigd ze een lege enveloppe ,maar meestal hebben de mensen al een enveloppe met geld bij zich.
  De hele buurt helpt mee om 4-5 dagen eten te koken etc. dus dat is vrijwilligerswerk meestal.Alleen de ingredienten moet je zelf kopen .
  Daar Papa zijn hele leven al ruim voldoende Law Kaw had genuttigd vond de familie (natuurlijk op enkele na )
  het niet nodig dat er zoals vaak nog eens rijkelijk met alcohol gestrooid werd .
  Toch al met al kwam de hele crematie ruim boven de 100.000 Baht maar dankzij de verzekering en vrijwillige bijdragen hoefde we niet veel meer zelf bij te betalen .
  Wanneer Pracan uitbetaald kan ik je helaas niet zeggen .

 4. Eddy zegt op

  Wanneer jullie begrafenisverzekering uitbetaald daar kan ik geen antwoord op geven,
  wel op de kosten van een crematie in de Isaan, net wat Riekie zegt iedereen die wat missen kan geeft geld, daarbij helpt praktisch het hele dorp mee met alles, heb het meegemaakt kortgeleden hier in de Isaan met mijn schoonvader, Máár, je kan het ook groots opzetten als jullie dat wensen, o/a met live muziek, alcoholische dranken, vaak wordt ook de “politie” ook nog uitgenodigd, want het word vaak vechten s´avonds laat (“alcohol” niks aan de hand, de band stopt even met spelen om deze jongens te kunnen verwijderen), en extra eten maar dat kost wat meer, maar normaal gezien kost het jullie dus niet veel, er komt genoeg geld bij elkaar aan giften om de kosten voor een groot deel te dekken, maar ik hoop voor jullie dat de man nog een tijdje mag blijven doorademen.

  Eddy.

 5. Renévan zegt op

  Bij het overlijden van de broer van mijn vrouw, weliswaar niet in de Isaan maar in de provincie Lampang maar wel op het platteland ging het zo. Een nicht van mijn vrouw (ceremoniemeester) hield de hele boekhouding bij en regelde alles. Zoals huur van de tenten, tafels en stoelen, potten, pannen, bestek, etc. Weliswaar via de tempel maar niet gratis, voor alles wat later ontbrak of stuk was moest achteraf betaald worden. Inkoop van al het voedsel om te koken voor een paar honderd man, inrichting van een tijdelijke keuken. De giften voor de monniken (oranje gewaden en enveloppen met inhoud) etc.etc. Van het financiële heb ik begrepen dat iedereen in het dorp hetzelfde meebetaalt aan een fonds. Niet iedereen komt zelf doneren maar vertegenwoordigers met een envelop waarop staat hoeveel erin zit, en betaald door hoeveel mensen. Dit wordt nageteld, genoteerd en moet precies kloppen. Dan is er nog het rijksfond, ik neem aan dat mijn vrouw daarvoor betaald heeft. Ik begreep ook dat er een periode van 30 dagen staat voordat het een en ander geregeld kan worden. Na dertig dagen is er ook weer een ceremonie met monniken. Maar het zal Thailand niet zijn als het ook anders kan. De brommer van haar broer kon na drie dagen al op haar naam na een kleine donatie. Mijn vrouw is samen met een gepensioneerde ambtenaar (vriend uit Bangkok) van aanzien, die ook op de crematie was naar Lampang gegaan en kwam terug met contant geld uit het sociale fonds. De totale kosten waren iets van 90,000 thb wat grotendeels betaald is uit de beide fondsen. U zegt dat u een begrafenisverzekering heeft afgesloten bij Pracan dan moet er dus een polis zijn waarin staat hoeveel en wanneer en onder wat voor condities er uitgekeerd gaat worden na het overlijden van uw schoonvader. Ik ben zo vrij geweest om even te googelen op Pracan maar ik kan helemaal niets vinden met deze naam. Is de naam misschien verkeerd gespeld of is het misschien een onderdeel van een andere maatschappij.

 6. ruud zegt op

  Het aantal dagen van de begrafenis is min of meer eigen keuze.
  Dat hangt een beetje van de status van de overledene af en of er mensen van ver moeten komen.
  Meestal is het hier wel in 2 of 3 dagen bekeken.
  1 keer heeft het een paar weken voortgeleept.(na de crematie)
  Waarom weet ik niet, het was geen rijk, of belangrijk iemand.
  En 1 keer was het in de oven schuiven en weer weg wezen.
  Keus genoeg dus.

 7. Jan zegt op

  Opmerking

  Ik lees: “En wat kost een gemiddelde begrafenis in een dorpje in de Isaan?”.
  Begraven lijkt me iets anders dan cremeren…. In de Isaan wordt een overledene gecremeerd. uitzonderingen zijn me niet bekend.

  • ruud zegt op

   Er wonen ook veel Christenen in Isaan en er zijn kerken.
   Begraven is dus altijd mogelijk.

 8. marcel zegt op

  Pracan zegt mijn vrouw altijd (wist ik veel 🙂 ) = thai life insurance zie : https://www.youtube.com/watch?v=uaWA2GbcnJU

  verzekert voor 100.000 thb
  hoelang moet men wachten naar dat een overlijdings (akte)/ is vasgesteld, op de uitbetaling?
  iemand ervaring mee?

 9. Frans zegt op

  begraven in de Isaan,

  is heel apart, eten, drinken, soms 3 dagen lang,
  – kosten eten, alles wordt vrijwillig klaargemaakt, hulp families
  vergeet de pappaya salades niet, die zijn ook niet gratis
  – de lokale Dirk lll, is de goedkoopste, maar de aanwezigen lusten genoeg,
  – de Monniken, enveloppen
  – ritueel naar Tempel, crematie
  – naar huis eten, drinken,
  – volgende dag Tempel,

  ik schat het op 2000 euro, hangt veel af van de familie en aankomende ‘vrienden’
  wel wordt alles als een soort ‘boekhouding’ bij gehouden

 10. Peter@ zegt op

  Ik weet niet hoe hoog de inflatie is in Thailand maar in 2010 betaalde ik 20.000 baht (was toen iets van € 460,-) voor de crematie van mijn partner incl. opbaren in huis in kist met koeling en een knipperlichtinstallatie. Dus alleen de crematie e.d. en buiten het feest om.

 11. Lung addie zegt op

  Beste Marcel,

  hoe lang het gaat duren al voor uw vrouw het geld van de verzekering zal ontvangen daar kan u enkel een correct antwoord op krijgen via het raadplegen van de verzekering, hetzij via de polis, indien er een is, hetzij via persoonlijke raadpleging. De lezer kan daar moeilijk een correct antwoord op geven.
  Wat een crematie kost, of het nu in de Isarn of elders is, loopt zo ver uit elkaar als de kosten van een huwelijk. Het is totaal afhankelijk van wat de familie van de overledene er zelf wil van maken. Daar er hier een Farang in het spel is kan ook nogal eens een invloed hebben. Je moet trouwens beseffen dat, om welke ceremonie het ook gaat, de uiterlijke schijn voor de Thais heel belangrijk is en de kosten nogal eens de pan laten uitrijzen. Bij een gewone, landelijke crematie, zonder Farang in de familie, wordt alles zowat onderling met familie en dorpsmedewerking geregeld en zijn de kosten dan ook in verhouding met de plaatselijke levensstandaard. Ik veronderstel dat uw vrouw niet het enige lid van de familie is en, zodoende niet alleen moet opdraaien voor de kosten van de crematie, of ben jij toch de “kapitalist” van de familie omwille van het feit dat je met de dochter gehuwd bent? Allemaal zaken waar de buitenstaander geen zicht op heeft en dus ook moeilijk correct kan inschatten waar het heen zal gaan. Een goed overleg met uw vrouw is daarom wel aangewezen en …. verkoop het vel van de beer niet voor hij geschoten is.

  Lung addie

 12. Bacchus zegt op

  De verzekering (pracan) is vaak coöperatief en betaalt (meestal) direct bij overlijden cash uit. Afhankelijk van de grootte (aantal deelnemers) van de coöperatie kan het uit te keren bedrag 50 tot 100.000+ baht zijn.
  In Thailand ligt een overledene altijd een oneven aantal dagen opgebaard. Dit is voornamelijk afhankelijk van de maatschappelijke status van de overledene. Meestal is het 3 dagen, maar kan bij heel belangrijke en rijke personen oplopen tot 3 maanden!
  Gebruikelijk nemen de (genodigde) dorpelingen allemaal een envelop met wat geld mee tijdens de condoleance. Verwacht geen kapitalen. Meestal wordt er tussen de 20 en 100 baht gedoneerd.
  Dan de kosten:
  Kist kun je al kopen vanaf 3.000 baht.
  Bloemen en kransen kun je in speciale winkels kopen. Een krans kost ongeveer 1.000 baht.
  Tenten, tafels, stoelen, potten en pannen, glazen en koelkist voor het opbaren van de overledene kunnen meestal geleend worden in het dorp.
  De monniken komen iedere dag in de ochtend langs en zijn ook bij de crematie aanwezig. Deze krijgen daarvoor iedere keer een envelop met wat geld. Je mag zelf uitmaken hoeveel je doneert, maar bedragen van 200 baht voor een gewone monnik en 500 baht voor de abt is gebruikelijk. Kosten zijn dus mede afhankelijk van het aantal monniken dat langs komt. Ook hier geldt weer: des te belangrijker de persoon, des temeer monniken.
  Gedurende de dagen dat de persoon is opgebaard blijven er een aantal ouderlingen 24 uur per dag waken en komen de hele dag door mensen langs. Thailand zou Thailand niet zijn als die niet te eten en te drinken krijgen. Grootschalig ingekocht op de markt hoeft dit allemaal niet zoveel te kosten. Koken gebeurd door familie met hulp van dorpelingen.
  Bij de crematie krijgen de aanwezigen allemaal een (kunst)bloem om achter te laten in de kist als laatst eer betuiging. Deze worden vaak zelf gemaakt, maar kunnen ook worden gekocht voor een paar baht er stuk. Ook worden er aan het eind cadeautjes gegeven aan de aanwezigen. Dit zijn speciale prullaria – pennen, sleutelhangers, portemonneetjes – die te koop zijn in speciaalzaken. Daarnaast wordt er aan het eind nog gestrooid met snoep en verpakte bahtjes.
  Na de crematie komen de monniken nog eenmaal langs. Dan nog een neut voor de mensen die komen opruimen!

  Belangrijk! Meestal wordt een deel van het verzekeringsgeld tijdens de crematieceremonie geschonken aan een goed doel. Dat kan zijn de lokale school, de tempel, of iets anders dat de overledene na aan het hart lag.

  Als je normaal doet, moet je met 100.000 baht een heel eind kunnen komen. Meestal wordt dit bedrag wel gedekt door de verzekering. Ter info: crematie van onze buurvrouw kostte onlangs 150.000 baht en werd volledig gedekt door (meerdere) verzekeringen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website