Beste redactie,

Ik woon en werk in Nederland en heb de Belgische nationaliteit mijn Thaise vriendin woont nog in Thailand maar ze wilt graag bij mij komen wonen in Nederland dus moet ik MVV aanvragen voor haar. Ze is inmiddels al bezig met inburgeringscursus en zal examen doen in Bangkok.

Omdat ik een Belgisch paspoort heb, welke documenten heb ik allemaal nodig en waar kan ik die opvragen? En welke documenten heeft mijnThaise vriendin nodig en waar kan zij die opvragen?

Of is er een manier via Belgie? Als wij daar trouwen is zij dan gelijk een EU burger en mag zij dan gelijk bij mij in Nederland wonen?

Groet,

Jor


Beste Jor,

Een EU burger die gehuwd is of een langdurige en exclusieve relatie heeft met een niet-EU burger komt en die zich in naar een ander EU/EER land willen voor vakantie of migratie vallen onder speciale regels. De reguliere visum of migratie eisen gaan dan niet op, mits je aan de voorwaarden voldoet die EU Richtlijn 2004/38 omtrent het recht van vrij verkeer voor familie van EU onderdanen dicteert.

Dit komt er op neer dan jij en je partner de zogenaamde EU route kunnen doen (meest bekent is de ‘België route’: Nederlanders en hun buitenlandse partner die de EU route via Belgie doen). Er zijn een stuk minder documenten nodig en je partner is niet inburgeringsplichtig. Om naar Nederland te komen kan je partner inreizen op een gratis, versneld afgegeven visum type C voor kort verblijf. Eenmaal in Nederland vragen jullie dan verblijf aan voor je partner. In theorie kun je ook een type D (MVV) aanvragen maar dat is minder gebruikelijk.

Jullie moeten voor het gratis visum tonen:

 • Legitimatie (geldig paspoort) van de EU onderdaan en de vreemdeling.
 • Dat er sprake is van een huwelijk of duurzame en exclusieve relatie. Toon dit aan met documenten. In jullie geval laat je bijvoorbeeld met reisstempels, een paar gezamenlijke foto’s en een overzicht wat jullie mailbox of iets dergelijks zien dan jullie elkaar al enige tijd kennen en een serieuze relatie onderhouden. Lever geen bergen papier in of privé informatie, daar zit de ambtenaar ook niet op te wachten. Tip: zet een en ander in een samenvattende brief van 1 of 2 kantjes.
 • Dat de vreemdeling samen met de EU partner reist of zich bij deze zal gaan vergezellen in Europa (in een land anders dan het land waar de EU burger onderdaan van is!!). Toon bijvoorbeeld een vliegticket reservering maar een geschreven en getekende verklaring van de EU burger volstaat ook.
 • NIET NODIG: aantonen terugkeer garantie, financiële middelen, logies papieren, reisverzekering (wel verstandig om toch af te sluiten) etc.

Persoonlijk zou ik het visum aanvragen op afspraak via de ambassade. Je kunt ook bij de optionele externe dienstverlener VFS langs maar bij een bijzonder visum lijkt het mij prettig dat een Nederlands ambtenaar eventueel kan bijspringen in plaats van een een Thaise burger met basale training. Zie ook het Schengen visumdossier. Pagina 22, onder het kopje “Hoe zit dat met speciale visums/procedures voor familie van een EU/EER onderdaan?”: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-sept-2017.pdf

Let op!
Eenmaal in Nederland moet je partner langs bij de IND voor de verblijfskaart, zich inschrijven in de gemeente etc. Zorg dus dat zij al haar papieren meeneemt: ongehuwsheidsverklaring en geboorteakte. Deze moeten ook officieel vertaald worden naar het Engels en gelegaliseerd door de Thaise ministry of foreign affairs en de ambassade.

Eenmaal in Nederland zul jij aan de IND moeten laten zien dat je woonruimte hebt (zijn geen eisen aan) en voldoende inkomen zodat jullie financieel zelfstandig zijn en geen uitkering zullen vragen (lees: een baan, maar er is geen specifieke salariseis). Inburgeren vooraf of in Nederland hoeft niet. Uiteraard help jii haar wel met het leren van de taal. Sommige gemeenten hebben een potje met subsidie voor een taalcursus speciaal voor niet inburgeringsplichtige buitenlanders.

Dit lijkt me genoeg informatie voor nu maar neem de tijd en lees je goed in. Bijvoorbeeld over de EU route. Wellicht dat jij of een ander lezer na het doorlopen van de procedures eens hun ervaring met het blog wil delen?

Veel succes en geluk samen!

Groet,

Rob V.

Bronnen en meer informatie:

https://ind.nl/eu-eer/Paginas/Familieleden-met-een-andere-nationaliteit.aspx

– https://www.nederlandenu.nl/reizen-en-wonen/visa-voor-nederland/schengenvisum-kort-verblijf-90-dagen

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-nationals/index_nl.htm

– de bijlage “Handbook for the processing of visa applications” en dan daarin “part III” op: https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy_en

– www.buitenlandsepartner.nl (EU route)

10 reacties op “Kan ik kiezen voor de België route om mijn Thaise vriendin naar Nederland te halen?”

 1. fred zegt op

  Als nederland kiest dan is ze verplicht een inburgers cursus te volgen en die moet jij dan ook bekostigen.
  waarneer je belgie kiest hoeft die flauwekul niet. ze mag vrijwillig een cursus volgen en die word dan ook nog betaald.

  • Rob V. zegt op

   Onjuist. Jor is een Belg in Nederland, valt dus onder EU regels en dus geen inburgeringscursus!

 2. Daniël M. zegt op

  Beste,

  Wat de inburgeringsplicht in België betreft: U moet België splitsen, vermits sommige bevoegdheden overgeheveld zijn naar de gewesten. Hier maken ze alles nu ingewikkelder voor de bevolking.

  In Vlaanderen is de inburgeringskursus verplicht en zijn ook de Nederlandse taallessen verplicht.
  In Brussel lijkt er helemaal niks verplicht te zijn.
  In Wallonië weet ik niet.

  Vriendelijke groeten en veel sukses!

  Nog een handig weetje voor Nederlanders die naar België komen:
  De maximumsnelheid op de gewestwegen is standaard 90 km/u. In Vlaanderen is dat standaard 70 km/u.

 3. fernand zegt op

  Beste Rob,

  Ik weet niet wat je juist bedoeld met je partner is niet inburgeringsplichtig,misschien bedoel je VOORAF,dan klopt dat,maar eens in Belgie is er wel inburgeringsplicht en verplicht 2 modules nederlands te volgen!
  Bij aankomst is e r meldingsplicht,dan krijg je een oranje verblijfskaart als je getrouwd bent of samenlevingskontrakt hebt of afsluit.Dan is die orangje kaart 6 maand geldig en moet je ook 6 maand in Belgie blijven,mag je niet buiten Belgische grondgebied gedurende die tijd,NADIEN kan je wonen waar je wil binnen d e EU.

  Mvg,Fernand

  • Rob V. zegt op

   Beste Fernand, het gezinslid van een EU/EER burger die samen in een ander EU land wonen zijn nooit inbirgeringsplichtig. Een Nederlands-Thais koppel olin België of een Belgisch-Thais koppel in Nederland hoeven niet in te burgeren. Dat mag natuurlijk wel maar kan nooit vereist worden. Er zijn gemeenten die voor deze gezinnen gratis inburgering (taalklassen) aanbieden, en dan kun je daar natuurlijk gebruik van maken.

   Het gezin kan volstaan met 3 maanden over de grens wonen, zij mogen dan natuurlijk ook gewoon op vakantie naar her of der binnen en buiten Europa. Daar liggen geen Europese beperkingen op. Om direct na 3 maanden tr verkassen is natuurlijk wel vragen om oorlog met ambtenaren want die zullen misbruik vermoeden en dat mag dan weer niet. 6 maanden is geen plicht maar om gedoe te voorkomen natuurlijk wel zo handig. Een lange vakantie is in de praktijk ook niet handig als je pas net de procedure bent gestart (ivm bijvoorbeeld een bezoek van de wijkagent/vreemdelingenpolitie). Vooral de Belgische autoriteiren langs de grens zijn berucht dat ze de EU regels niet exact respecteren. Meegaan met knullige verzoeken van ambtenaren kan je leven gwmakkelijker maken maar je rechten en plichten kennen die voortvloeien uit Veroordening 2004/38 is niet onverstandig mocht de ambtenarij je echt naaien met onjuiste verzoeken of andere onzin. De topic starter is een Belg in Nederland, met de Nederlandse ambtenaren (gemeente, politie, IND etc) verwacht ik minder of geen gedoe mits Jor niet de indruk wekt de EU regels/route te willen misbruiken.

   Mocht je later terug naar het land verhuizen waar de EU burger vandaan komt dan gaat er nog steeds geen imburgeringsplicht op. Het is dus vrij simpel: mensen die onder de Veroordening vallen zijn op geen enkel moment in of na de procedures verplicht tot inburgering.

  • Jasper zegt op

   De partner is NIET inburgeringsplichtig in Belgie, omdat het woonland Nederland is: voor een Belg is dat nog steeds een ander Eu land, en daar gelden dan de door Rob beschreven regels voor. Ook mag de partner vrij door de EU bewegen (in gezelschap van de aanvrager), dus ook Belgie, en overal werken per direct.
   Dus ook als na enige tijd (minimaal 6 maand) besloten wordt om toch weer in Belgie te gaan wonen, is er GEEN inburgeringsplicht voor de partner. Wel moet de Belgische IND er dan van overtuigd zijn dat het niet gaat om een hiertoe speciaal opgezette constructie.

 4. Rob V. zegt op

  Het onderwerp heeft nu de naam Belgiëroute maar een Belg in Nederland is de Nederlandroute. 😉

  Waar de papieren te halen? De Thaise papieren kan je vriendin aanvragen bij haar gemeente (amphur). Voor vertalingen en legalisatie. Daar moeten jullie zelf achteraan of een bureautje inschakelen (er is er 1 o.a. schuin tegenover de Nederlandse ambassade). Zie bijvoorbeeld:
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/vertaling-document-mvv/
  https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/duurt-legalisatie-documenten/

  Zelf heb je weinig nodig, eigenlijk alleen papieren over je werk die de IND wil zien. Zie de IND website waar ik nasr heb gelinkt. Maar daar hoef je pas achter aan te gaan als de Thaise papieren, visum etc. In orde hebt gebracht.

  En nee, een vreemdeling krijgt nationaliteit (EU burgerschap) niet zo eventjes kado. Ze zal wel kunnen naturaliseren na een paar jaar maar tot die tijd blijft ze Thais burger en familie/gezinslid van een EU burger (jijzelf). En omdat jij als Belg in Nederland woont dus onder de rechten die vastgelegd zijn in Directice 2004/38:
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32004L0038

  Wil je echt elk stapje weten dan zou ik mijn licht opsteken bij het buitenlandepartner forum waar je ervaringsdeskundigen kan vinden uit de praktijk.

 5. Prawo zegt op

  Hierboven heb je al een uitgebreid antwoord gekregen.

  Kort gezegd komt het er op neer dat als jullie zouden trouwen vóór haar komst naar Nederland alles een abc-tje is. Ze heeft dan omdat jij Belg bent meteen recht op een gratis visum van de NL ambassade (VFS zal dat moeten, weten).
  Eenmaal in Nederland vraagt ze direct bij de IND “EU toetsing” aan. Omdat jij in NL woont en werkt zijn er verder geen andere eisen dan een geldig huwelijk en zal ze binnen zes maanden een verblijfskaart krijgen die vijf jaar geldig is. Na vijf jaar krijgt ze het duurzaam verblijfsrecht (wellicht heb je dat zelf al).

  Als jullie nog niet getrouwd zijn en ook nog niet aantoonbaar al zes maanden samen hebben gewoond elders (bijv. Thailand) dan kan ze het beste op een gewoon visum kort verblijf naar NL komen (en daar € 60 leges voor moeten betalen). Een visum van twee weken is op zich meer dan voldoende. Als ze eenmaal in NL is gaan jullie z.s.m. op hetzelfde adres samen wonen en verzamelen daar dan bewijzen van. Ook in deze situatie vraagt je vriendin op enig moment “EU toetsing” aan bij de IND. Dat kan ook al als jullie nog geen zes maanden samen wonen. Die termijn loopt vanzelf vol, zelfs als de aanvraag eerst wordt afgewezen en er bezwaar moet worden gemaakt. NL hoeft ze pas te verlaten als een rechter de IND beslissing daarover heeft bevestigd, iets dat snel een jaar duurt.

  Meer algemene informatie ook op http://www.belgieroute.eu

  Behalve op genoemde BuitenlandsePartner kun je ook meer gerichte vragen stellen op http://www.mixed-couples.nl

  In alle gevallen heb jij je verklaring van inschrijving nodig (een sticker in je paspoort), tenzij je al de duurzaam verblijfskaart hebt (dus niet de nationale NL verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd!).
  Dit zou je vast kunnen gaan regelen.

  Zij noch jij hoeven in te burgeren. Tenzij een van jullie Nederlander zou willen worden, maar dat is pas na vijf jaar evrblijf aan de orde.

 6. brabantman zegt op

  Als je als Belg (al woont) of als EU burger Nederland in Belgie gaat wonen en daar een huis huurt-koopt dan mag je uit oogpunt van gezinshereniging je vrouw bij je laten wonen. Zij krijgt een tijdelijke (6 maanden) verblijfsvergunning, mag werken en wonen maar niet het land uit. Binnen 6 maanden neemt Brussel dan een beslissing om zij haar permanente verblijfskaart (F kaart) krijgt. Dit hangt voornamelijk van het inkomen van de man af. Dit moet een min. bedrag zijn. Het gaat dus eigenlijk om registratie van de man waarop de vrouw als echtgenote meelift. Met haar F kaart kan zij de hele wereld rond reizen.
  Naar Belgie of NL komt ze gewoon op een Schengen visum. Die krijgt ze altijd als wettelijke echtgenote van haar man. Die vervalt na aankomst omdat zij het land niet na 3 maanden verlaat. Niets aan de hand hiermee.
  Hoe ik dit weet. Omdat mijn eigen vrouw juist gisteren haar F kaart gekregen heeft en wij deze procedure doorlopen hebben. Niets moeilijks aan, 6 maanden zijn zo voorbij. Alleen het koude weer is erg tegengevallen .

 7. brabantman zegt op

  War ik vergeet te vermelden, geen inburgeringscursus is er aan te pas gekomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website