Lezersvraag: Waarom zie je nooit een kelder in een huis in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 mei 2016

Beste lezers,

Ik verblijf nu al enkele jaren in Thailand, wat me echter opvalt is dat ik hier nog nooit een huis heb gezien dat onderkelderd is zoals bij ons, het zou hier toch een ideale koele plek zijn bij je huis.

Ligt het misschien aan het teveel aan grondwater, maar daar zijn toch pompen en drainages voor….?

Met vriendelijke groet,

Rene

20 reacties op “Lezersvraag: Waarom zie je nooit een kelder in een huis in Thailand?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Gelet op de hoge relatieve vochtigheidsgraad in Thailand is schimmelvorming in een kelder vrijwel onvermijdelijk, tenzij je allerlei technieken inzet om de lucht te conditioneren. Maar dan kun je beter een airconditioning aanschaffen.

 2. ruud zegt op

  Het is maar een veronderstelling, maar als je een kelder wilt, zul je met waterdichte beton en dat soort zaken moeten werken.
  20 jaar geleden bestond het grootste deel van de huizen op het platteland nog uit houten woningen op palen.
  De enige plek waar je vanuit het verleden dus kelders zou kunnen verwachten is in grote stenen monumenten en moderne flatgebouwen.
  Vanuit het verleden bestaat de logica van het bouwen van kelders dus niet.
  Bovendien heeft Thailand natuurlijk veel meer ruimte (op het platte land) dan Nederland.
  Dus waarom zou je over een kelder bouwen, als het goedkoper en makkelijker was iets nieuws naast je huis te bouwen?
  Ook vanuit die richting dus geen reden om moeilijk te doen met kelders.
  En tot slot natuurlijk nog het ongedierte.
  In de regentijd zullen die kelders vochtig worden dan waarschijnlijk vol met ongedierte zitten.
  Geen gezellige plek om te wonen dus.

 3. lunghan zegt op

  Goeie vraag Rene, ik heb me dit ook meerdere malen afgevraagd, zeker de laatste 2 maanden!!
  Ik denk dat het probleem is , het afvoeren van water, er zijn pompen en drainages, en noem maar op, alles is hier te koop,Alleen! de elektriciteit valt hier meestal al uit als het in een straal van 20km één keer bliksemd….
  En volgens mij is dat de hoofdoorzaak.
  Maar als er iemand met een oplossing komt, zit er zelf al lang over te dubben.
  Groet,
  Lunghan

 4. kees 2 zegt op

  Ik denk dat je de verkeerde vraag stelt. Misschien (ik weet het dus niet zeker) is het beter de volgende vraag te stellen: waarom hebben (oude) huizen in Nederland een kelder?
  (En de meeste moderne huizen niet meer.)

  Omdat er vroeger geen koelkasten/vriezers waren en voedsel in de koele kelder bewaard kon blijven, soms ingepakt in ijsblokken en stro daaroverheen.

  Een kelder in Thailand zal meestal nooit koel genoeg worden om enig nut te hebben (in de tijd dat er nog geen koelkasten/vriezers waren).

  • Hans bt zegt op

   Inderdaad een kelder onder het huis is niet koel, zelf warmen als b.v. de huiskamer.
   Is een mooie berg ruimte geworden.

   Heb zelf een kelder en je hoeft niet bang te zijn voor vocht mits goede ventilatie.

   De aannemer vroeg mij hoe moet ik een kelder maken?
   Het zelfde als een zwembad zei ik hem.
   Oh, dat weet ik wel,en inderdaad geen lekkage.

  • Pete zegt op

   Alleen heel oude huizen en/of oude villa’s/herenhuizen hebben in Nederland kelders.
   Het bouwen van een kelder is een dure aangelegenheid,
   Zelf woon ik in Duitsland en heb een huis uit 1989 welke een volledige kelder heeft. In Duisland was bouwen inclusief een kelder heel normaal, huizen zijn ’teilunterkellert’ of ‘vollunterkellert’.
   Tegenwoordig worden nieuwe huizen zoder kelder gebouwd omdat dit sneller en goedkoper is.

 5. ser kokke zegt op

  Twee jaar geleden heb ik met de bouwer van ons huis en met de architect gesproken over het bouwen van een kelder om dan een natuurlijk koele ruimte onder het huis te hebben. Ze keken me met stomheid geslagen aan. Dat doen we hier niet.
  Maar het kan ook niet omdat het dak (waar later het huis onder gebouwd wordt) op gefundeerde palen wordt gezet, een metalen dak met pannen. Er is geen ruimte voor een kelder. Maar bovendien denken ze dat het te warm wordt. Kortom: er is nog nooit over nagedacht.
  En krijg dat nadenken maar eens aan de gang hier, dat leg je af. Dus geen kelder.
  Ze willen liever je huis op minimaal 2 meter hoge palen bouwen, waarom weet ook niemand. De aannemer zei dat dan de wind er onderdoor kon waaien, maar het waait niet veel en de wind is warm. Traditie dus. (hier noemen de enkelen die Engels spreken dat “our culture”).
  Ik denk dat je als je in Thailand woont, zoals ik, gewoon je eigen koers moet varen. Met gewoon Europees respect en je niet te veel moet laten leiden door andere meningen.
  We hebben dus een huis zonder kelder, jammer.
  Je kunt niet alles doordrukken, maar we wonen niet op palen.

  • l.lagemaat zegt op

   Een huis op palen had verschillende redenen.Bij de tempels werd dit gedaan om boeken niet door ongedierte te laten opvreten. Bij anderen om bij hoog water droog te kunnen blijven wonen. Ook werd het als opslag gebruikt van allerlei materialen, tegenwoordig staan er auto’s onder geparkeerd.

 6. herbert zegt op

  Als je ooit in een grot bent geweest in Thailand dan zul je je die vraag niet meer stellen. De grond en de lucht zijn zijn net zo warm als buiten in de openlucht dus geen afkoeling dus heeft het totaal geen nut.

 7. aart zegt op

  Dag Rene
  Geen idee waar je woont in Nederland of België, maar ik denk dat verreweg de meeste huizen in betreffende landen geen kelder hebben.
  Of je huis moet erg oud zijn.

  • Rene zegt op

   Beste Aart,

   Niet akkoord,ik woon in Belgisch Limburg en daar worden de meeste nieuwe huizen onderkelderd,voor autostalling,werkplaats,bergruimte enz….

 8. janbeute zegt op

  En wat denk je van het regenseizoen .
  Als er met grote eenheden hemel water plotseling in een kort tijdbestek naar beneden komt .
  Je kelder veranderd dan namelijk in een mum van tijd van een bergings ruimte tot een ondergrondse swimmingpool kompleet met slangen en ander soort ongedierte .

  Jan Beute .

 9. marcus_bakker zegt op

  Onze condo heeft tweelagen kelder, de garages. Veel problemen met lekkages. Beton moet in een stuk gegoten worden en van een waterdicht mengsel. Nat gehouden tijdens uitharden anders krimpscheuren. En daar zit het probleem. Dicht spuiten van lekkende scheuren hebben de mèeste bouwers nooit van gehoord en specialisten zijn ontzettend duur

 10. marcel zegt op

  Een goeie kennis van mij woont in chiang rai heeft zijn hele huis onderkeldert heeft totaal geen vocht of schimmel problemen alleen aanpassing van de deur naar beneden ivm slangen. Dus kan wel en je moet ten allen tijde waterdicht beton gebruiken zowel hier als in nederland.
  marcel

 11. Harm zegt op

  Alle wijsheid bij elkaar, kijk gewoon naar de geschiedenis en je hebt het antwoord:
  – als het zou kunnen hadden ze het al 300 jaar geleden ook al gedaan
  – Wie gaat een kelder bouwen als de grond minimaal een half jaar met water staat
  – een kelder bouwen met een vochtigheidsgraad van 90% en temperatuur vraagt om schimmel
  – Huizen op palen houden de boel droog en veel meer beschermd tegen ongedierte dan gelijkvloers
  – ook al is er geen wind, er is altijd luchtcirculatie, dat er voor zorgt dat huizen droog blijven en geventileerd worden.

  Als het anders kon, hadden de Thais het al langgedaan, want zo dom zijn ze nu ook weer niet.

 12. leon essers zegt op

  Vroeger had de kelder een functie,mensen legde in de kelders,appels,inmaak glazen,aardappels voor de winter en dikwijls ook hun antraciet voor te stoken,die huizen hadden ook allemaal een kelder gat,waarvan buiten naar binnen spullen konden doorgegeven.
  In cafés werden de vaten met wijn en bier opgeslagen.
  Voor een kelder moet het grondwater niet te hoog staan, in natte gebieden staat het grondwater al op 90-cm,in Zuid-Limburg kan men gerust enkele meters graven voordat men op water stoot.
  Als men toch een kelder wilt als men een huis gaat bouwen, zijn er kant en klare betonbakken,die men op een betonplaat zet in het uitgegraven gedeelte er zijn beton kelderbakken in alle maten,deze betonbakken zijn ook bewerkt met water afstotend materiaal, ook kan men daarop verder gaan met de binnen en buiten muren.
  Maar voor in de tropen een kelder bouwen is niet raadzaam, in Nederland zorgt Rijkswaterstaat voor het grondwater,teveel wordt weggepompt en wordt dagelijks gecontroleerd, denk dat dit in Thailand niet gebeurd.

 13. leon essers zegt op

  Waarom vroeger de huizen op palen,dit werd gedaan voor de insecten,vooral voor de mieren en termieten,aan de voet van de palen werd een bakje gemaakt waar
  insecten middel in zat,welke dat is,is de grote vraag,ook werden de palen ingesmeerd met inlands insecten bestrijdings middelen,niet alleen in Azië maar ook in Zuid-Amerika.
  Beneden onder het huis werd dan gekookt en avonds een rook vuur aangelegd voor de muggen,zodat men boven geen last had van de muskieten.
  Nu parkeert men zijn auto onder het huis en staat er de wasmachine.

 14. Rene zegt op

  Allen bedankt voor de reacties,als besluit denk ik dat het geen goed idee is om hier aan een kelder te beginnen,als je de voorzorgen ,de kosten,en het risico dat het een ramp word overweegt is het toch beter een extra ruimte boven de grond te maken en voorzien van airco .

  Rene

  • Fransamsterdam zegt op

   Wel zo simpel. Leuk overigens om te horen tot welke beslissing de reacties hebben geleid, ik mis dat vaak.

 15. John Chiang rai zegt op

  Ik weet haast zeker dat dit voornamelijk een kostenvraag is,omdat water en vochtdicht bouwen een geheel andere kwaliteit van bouwen vraagt,als boven de grond bouwen. Zeker op het land is het goedkoper een extra stuk grond te kopen,om zodoende tot meer woonruimte te komen. Men spaart zich op deze manier de graaf werkzaamheden, duurdere matriaalkosten,en de extra kosten die bouwen onder de grond met zich brengen. Bovendien voorkomt men ook het risico van eventuele latere schimmelvorming of vocht problemen. Het muurwerk wat boven de grond ligt,is meestal niet meer als een halfsteensmuur met een dikte van 11cm,zodat dit qua matriaalprijs om een veles goedkoper is. Bovendien zie je in de traditionele Thaibouw vaak, dat de eigenlijke woonruimte op palen gebouwd is,zodat men onder de woning een ruimte krijgt waar men zich ophouden kan. Het voordeel van deze ruimte is,dat men hier geen zon heeft,en een eventuele wind vrij spel heeft,zodat het eigelijk de koelste plek in de huiselijke omgeving is. Bovendien heeft het ongedierte geen directe mogelijkheid om makkelijk door te dringen tot de woonruimte. Ook s’nachts als de temperatuur daalt,geeft deze ruimte een koelende werking,die ook in de woonruimte merkbaar is. Verder als je een keer een regentijd hebt meegemaakt in Thailand,waarbij de straten in vaak minutentijd kniehoog onder water komen te staan,wordt steeds duidelijker dat een kelder vele nadelen heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website