Beste lezers,

Ik ga in september huwen voor de wet in Thailand. Ik wens in samenspraak met mijn toekomstige vrouw voor het huwelijk een contract scheiding van goederen te laten opstellen in Thailand Bangkok. Ik heb namelijk een eigendom en twee kinderen uit mijn eerste huwelijk, vandaar.

Heeft er iemand hiermee ervaring met het opstellen van zo een contract? Wie is een betrouwbare advocaat ter zake? Heeft er toevallig iemand een voorbeeld van? Wat is de gangbare kostprijs voor het opstellen van het contract, de vertaling en de legalisatie ervan?

Alvast dank voor de info.

Groet,

Roger

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Huwen en een contract scheiding van goederen opstellen in Thailand?”

 1. PAUL VERCAMMEN zegt op

  Beste,
  ben je van België of NL? Eigendom hier of in TH?
  mvg

  • Roger zegt op

   Beste,
   Ik ben Belg en heb eigendom in Belgie, wat ik voor mijn kinderen wil voorzien, zowel naakte eigendom als vruchtgebruik.
   Ben wel aan het bouwen in TL maar bedoeling is dat dit voor 100% van mijn echtgenote zal zijn.
   Beste groeten,
   Roger.

 2. Sake zegt op

  Hallo Roger,
  Hoewel je daar niet graag vanuit gaat, is het belanggrijk te weten dat bij een echtscheiding alle bezit wat je voor ingang van het huwelijk bezat ook van jouw blijft. Datzelfde geldt ook voor je vrouw/partner. Alles wat tijdens de huwelijksperiode vergaart wordt fifty fifty verdeeld. Ik heb het gevoel dat daardoor het opstellen van een nadere regeling wellicht overbodig is?

  Groet Sake

 3. Lung addie zegt op

  Beste Roger,
  hou er rekening mee dat zo een contract of eventueel testament,, opgemaakt in Thailand, enkel kan gaan en geldig is voor goederen met betrekking tot en zich bevindend in Thailand. Buitenlandse bezittingen vallen niet onder het Thais recht maar onder het recht geldend in het land waar deze goederen, zowel roerend als onroerend, zich bevinden.

 4. john zegt op

  Gewoon testament laten opstellen by een lawyer en een lijst met bezittingen in Thailand opstellen en niet te vergeten je kinderen uit te sluiten van erven van bezittingen in Thailand.

  • Lung addie zegt op

   Beste John,
   indien Roger een Belg is dan is zo een clausule waardeloos. In Belgie kan iemand zijn eigen kinderen niet het wettelijke deel van een erfenis ontnemen.
   Tenslotte is het ook nutteloos, in geval van een Thaise testament, daar zaken in te vermelden die niets met Thailand te maken hebben. Hier in Thailand geldt enkel het Thais recht en kan enkel een testament onuitvoerbaar maken wegens discussies of zaken welke indruisen tegen het Thaise recht..
   Indien Roger een Belg is en de eigendommen zich in Belgie bevinden dan geldt, bij overlijden, automatisch het Belgisch recht. Indien het huwelijk in Belgie geregistreerd is dan wordt zijn weduwe vruchtgebruikster van de bezittingen. De kinderen KUNNEN hun ‘vadersdeel’ opvragen en op die manier uit ‘onverdeeldheid’ treden. De weduwe wordt dan, volledig erfgenaam van wat overblijft. Wat er in Thailand opgemaakt werd, testament of wat dan ook, geldt NIET in Belgie.

   • Roger zegt op

    Beste Lung addie,
    Bedankt voor uw toelichting.
    Heb eigendom in België en dit wil ik voor 100% voorzien voor mijn 2 kinderen.
    Ben aan het bouwen in TL maar bedoeling is dat dit voor 100% voor mijn echtgenote is.
    Is het dan OK dat ik in Thailand voor de wet huw zonder contract.
    Daarna naar België kom en in België een contract bij de notaris opstel voor scheiding van goederen en daarna de huwelijksakte van TL laat registreren bij de gemeente waar ik woon samen met het huwelijkscontract van de notaris (scheiding van goederen)?
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Beste groeten,
    Roger.

 5. Lung addie zegt op

  Beste Roger,
  je hebt geen contract nodig voor scheiding van goederen, noch in Belgie noch in Thailand..
  Het beste wat je kan doen is, NA registratie van uw wettelijk huwelijk in Belgie, naar een notaris gaan en uw echtgenote AFSTAND laten doen van haar erfenis (in dit geval het vruchtgebruik), ten voordele van uw kinderen, in geval van uw overlijden. Een vruchtgebruik, wat zij automatisch verwerft kan afgestaan worden maar niet zonder haar toestemming. Uw kinderen worden dan de enige erfgenamen van uw bezittingen in Belgie. Je bent best dit te doen daar in geval van afstand van erfenis, niet ten voordele van uw kinderen, gaat deze naar de Belgische Staat. (er wordt vaak afstand van erfenis gedaan in geval het schulden zijn).
  Wat het huis in Thailand betreft: daar het land op haar naam staat is het huis ook haar eigendom. Dus daar hebben de kinderen geen enkele aanspraak op te maken. Het is trouwens niet van u.
  Dus: je hebt al die rompslomp in Thailand ook niet nodig.

 6. Hannes zegt op

  Beste Roger, even een aantal zaken op een rijtje: je gaat in september as huwen in Thailand. Prima. Je bent in Thailand aan het bouwen. Ook goed. Enkele opmerkingen:
  1. Je zegt dat jouw aanstaande echtgenote voor 100% eigenaresse moet zijn. Onnodig op te merken, want want dat is ze al. Haar naam zal op de chanoot staan. Alleen zij als Thaise kan Thaise grond bezitten. Dat jij grond en woonhuis betaalt is een andere kwestie. Tijdens het inschrijvingsproces op de landoffice zal jou om een handtekening worden gevraagd onder een Thaise verklaring dat jij rechtens erkent dat koop en betaling jouw goedkeuring heeft. Kom jij te overlijden, blijft zij er gewoon wonen. Komt zij eerder te overlijden, dan dien jij uiterlijk na één jaar te vertrekken. Tenzij: jullie op de Amphur vruchtgebruik voor jou regelen en dat achter op de chanoot kenbaar maken.
  2. Ander punt: alles wat aan roerende goederen wordt aangeschaft tijdens het huwelijk is van diegene die dat goed betaald heeft. Hoeft allemaal niet per sé beschreven te worden, want zullen jouw Belgische kinderen bankstel en koelkast opeisen?
  4. Ga naar een Thaise lawyer. Die zijn er heel veel. Vooral in Bangkok. Met een paar duizend ThB kom je een heel eind. Laat een eenvoudige testament opmaken waarmee jij regelt dat Thais geld en goed voor jouw Thaise vrouw bestemd zijn, en dat zij uitgesloten is van Belgisch geld en goed. Let op: een Thais testament heeft in België geen rechtsgeldigheid. Je hoeft dus niets te legaliseren.
  5. Schrijf jouw huwelijk in België in. Ga naar een Belgische notaris en laat een Belgisch testament opmaken ten gunste van jouw Belgische kinderen. Overleg met de notaris of het mogelijk is jouw Thaise vrouw met wie je wettelijk bent getrouwd te ontzien van Belgische erfenissen. Zo neen, overleg met jouw vrouw of zij wil afzien van erven, respectievelijk haar wettelijke portie al dan niet na jouw overlijden aan jouw kinderen terug schenkt. Of dat gebeurt heb je evenwel geen controle meer over.
  6. Wil je absoluut niet dat jouw Thaise echtgenote ook maar iets met de Belgische have en goed te maken krijgt na jouw dood, overleg dan verder met de betreffende notaris, want de situatie wordt dermate specifiek dat niemand anders jou daarover kan adviseren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website