Lezersvraag: Zijn er gepensioneerden die in Thailand belasting betalen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 februari 2015

Beste lezers,

In een posting over emigreren naar Thailand, worden twee elkaar tegensprekende opmerkingen geplaatst. De aanvankelijke vragensteller merkt namelijk op dat hij aan visum-inkomenseisen kan gaan voldoen, als met de Thaise Belastingdienst e.e.a. is geregeld. Waarop @teun om 10u32 opmerkt dat dit wellicht te maken heeft met “….. het belastingtarief in TH van 0 %!” Hierop reageert @henry met de mededeling dat de belastingdruk in TH: “…..kan oplopen tot wel 30 %!” https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/emigreren-thailand/#comment-400783

Welnu, in het laatste geval zou onverstandig zijn om in TH belasting te gaan betalen en aldus de NL-Belastingdienst om vrijstelling te vragen. De door Kees 2 om 11u26 meegeleverde website http://thailand.angloinfo.com/money/income-tax/ laat ook niets te wensen over. Stel je hebt een inkomen tot 800 duizend op jaarbasis, dan heb je met een belastingtarief van 20% van doen.

Ik heb het Thailandblog-Belastingdossier er eens op nageslagen. Ik lees vervolgens in dat dossier enkel dat:
1- het pensionado’s zo goed als niet lukt toegang te krijgen tot de Thaise belastingdienst.
2- Ervaringen van mensen die wel zijn ingeschreven bij de Thaise Belastingdienst, en vrijstelling hebben dientengevolge van de NL-Belastingdienst, melden niet dat zij inderdaad in TH belasting zijn gaan betalen, laat staan dat dit meer zou zijn dan anders in NL.

Vandaar mijn vraag uit nieuwsgierigheid: Zijn er gepensioneerden die inderdaad in Thailand belasting betalen, bijvoorbeeld over hun bedrijfspensioen, en zo ja: tegen welk percentage?

Met vriendelijke groet,

Onthanat


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Zijn er gepensioneerden die in Thailand belasting betalen?”

 1. ruud zegt op

  Ik betaal inderdaad belasting over mijn deposito.
  Dat zou ik eventueel terug kunnen vragen, als ik mij bij de belastingdienst zou inschrijven.
  Ik heb ooit geinformeerd naar de verplichting mij in te schrijven, want formeel zou ik dat moeten.
  De belastingdienst voelt er echter niet veel voor om mij in te schrijven en het bedrag aan belasting over het deposito is ook niet groot genoeg om me alle ellende van de jaarlijkse aangifte op mijn hals te willen halen.

 2. teun zegt op

  Mijn belastingtarief hier in Thailand is 0 %. Waar Henry het over heeft is mogelijk Vpb. Mogelijk heeft hij zijn
  huis ondergebracht in een thaise BV. En dan kan Vpb oplopen tot zelfs 36 %. Vooral als er nog andere activiteiten door de BV worden ondernomen.

  Velen van ons hebben of een huurhuis of een koophuis met een andere constructie. En dan hoef je geen belasting te betalen. De thaise overheid heeft graag dat farang zoveel mogelijk uitgeven. Je hebt natuurlijk ook indirecte belasting zoals BTW en belasting op sommige banktransacties. Maar dat is duidelijk iets anders dan inkomensbelasting.

 3. henry zegt op

  Het hoogste aanslagtarief in Thailand is 35 % op een inkomen boven de 4 miljoen Baht.

  Nu als belgische gehuwde pensionado betaal ik 3.75 % op mijn pensioen, als ik in Thailand zou belast worden zou dat rond de 15% zijn. Dus ik zou goed gek zijn om mijn in Thailand te laten belasten

  Ik betaal ook geen 15 % intrest op mijn Thaise termijnrekeningen, omdat er bij overheidsbanken formules zijn waar je daar bent van vrijgesteld.

  • NicoB zegt op

   Geen inkomstenbelasting van 15 % wordt bedoeld denk ik.
   Over de interest wordt dat normaal direct door de bank ingehouden, alleen bij speciale promoties wordt die belasting niet ingehouden.
   Voor zover ik weet komt die belasting dan ten laste van de bank; zou NL ook moeten doen ipv. het gedoe met een fictief rendement van 4 % aan rente op spaartegoeden, waar dat momenteel helemaal niet meer het geval is, en daar dan een vast tarief van 30 % van IB op los te laten, wel zo efficient van Thailand.
   Als je alleen aow hebt betaal je daarover gezien het verdrag Thailand-NL altijd de IB in NL.

  • janbeute zegt op

   Beste Henry .
   Die 15 % bron belasting bij de commercieele banken in Thailand krijg je terug alleen als je er achteraan gaat .
   Ik ben nu volledig belasting plichtig in Thailand , en heb over het Thaise belasting jaar 2013 al mijn geld weer terug gekregen van de Tax Witholding van de banken op mijn depositoos .
   Toen pas drong het tot mij door dat de Thaise Fiscus mij liever kwijt dan rijk was .
   En ik moest afgelopen jaar heel veel bewijzen , ze maakten mij het leven heel zwaar .
   Maar de aanhouder wint .
   Uiteindelijk kreeg ik aan het einde van de rit , een mooie cheque toegestuurt met de post die ik kon verzilveren bij de Krungthai bank .
   And thats it .

   Jan Beute .

 4. Kees 2 zegt op

  Heb ooit gesprek gehad met belastingdienst in Thailand: als je hier woont en wegens belastingverdrag geen belasting in je land van oorsprong betaalt, ben je belastingplichtig in Thailand !

 5. Henk Hauer zegt op

  Ik ben ingeschreven bij de Thaise belasting. Betaal hier belasting en niet in Nederland. Is voor mij voordeliger.

  • edard zegt op

   In welke plaats zit de thaise belastingdienst en waar kan ik me laten inschrijven?
   met vr. groet
   edard

   • Renévan zegt op

    In iedere wat grotere plaats is een revenue department. Met paspoort hierheen gaan en een belastingnummer aanvragen. Als u even naar deze website gaat. http://www.rd.go.th/publish/index_eng.html
    En daar personal income tax aanklikt komt u op een pagina waar duidelijk staat dat iemand die langer dan 180 dagen in Thailand verblijft belastingplichtig is. Mocht u in een kleine plaats wonen zou ik deze pagina maar uitprinten en meenemen. Op Samui waar ik woon met veel buitenlanders is het verkrijgen geen probleem. Maar in een kleine plaats waar ze dit misschien nog nooit aan de hand hebben gehad is het al gauw cannot. Een Thai meenemen is altijd wel makkeliik. Laat u niet door een ambtenaar die de regels niet kent met een kluitje in het riet sturen. Als het niet meteen lukt altijd vriendelijk blijven lachen ook al meent u daar geen bal van.

 6. bob zegt op

  Laten wij eerst eens constateren of als u zegt gepensioneerden dat ik emigranten zijn. Zijn ze dat niet dan zijn zij in NL ingeschreven en betalen zij alleen in Nederland belasting. Als het emigranten zijn en dus Uitgeschreven in NL. kun je vrijstelling van diverse heffingen verkrijgen met alle gevolgen van dien. Denk aan de ziektewet, die raakt u dus kwijt. U moet zich dan hier in Thailand gaan verzekeren. Daarnaast is het zo dat om in Thailand permanent te mogen verblijven er een bankrekening moet zijn met daarop 800.000 Baht zeg maar als een soort garantie. Hierover is genoeg in het blog te vinden…. Dus de belasting dienst in NL vraagt bij u om inlichtingen bij emeigratie. Daarbij ook de vraag (die men overigens NIET hoeft te beantwoorden) of u in Thailand belasting (gaat) betaalt. Of u betaalt is aan de Thaise autoriteiten maar inschrijven om te gaan betalen is niet eenvoudig maar zou wel moeten gebeuren. Echter bij de immigratie, waar je als expat toch 5 x per jaar komt, stelt men geen vraag hierover.

 7. Renévan zegt op

  Een ieder die meer dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijft is belastingplichtig. Bij het revenueoffice is door het overleggen van uw paspoort simpel een belastingnummer te verkrijgen. Op deze website http://www.rd.go.th/publish/index_eng.html kunt u het aangifte biljet in het Engels downloaden. Hier ziet ook de diverse aftrekposten en tarieven. In het belasting verdrag tussen Nederland en Thailand ter voorkoming van het betalen van dubbele belasting is het heffen van belasting over het bedrijfspensioen aan Thailand toegewezen. Dat de meeste dit niet doen en de Thaise belastingdienst niet controleert is een ander verhaal.
  De Nederlandse overheid wil het belastingverdrag met Thailand aanpassen dat zal er wel op neer komen dat er in Nederland belasting betaald moet gaan worden. Net zoals de Nederlandse overheid wil dat pensioenen in Spanje en Duitsland in Nederland belast gaan worden. Met Spanje wordt over de aanpassing van het verdrag onderhandeld, het gewijzigde verdrag Met Duitsland is een jaar opgeschoven. Het kan ook zo zijn dat u moet gaan aantonen dat u in Thailand belasting betaald over uw pensioen. Hier schiet de Nederlandse overheid echter financieel niets mee op, dus deze aanpassing zal het wel niet worden.
  De belasting betaald over de rente ontvangen op een depositorekening is op een simpele manier terug te vorderen. Over mijn drie jarige depositorekening (800.000 thb) ongeveer 11000 thb terugontvangen.

 8. Cor van Kampen zegt op

  Heel veel verhalen. Iemand die niet werkt in Thailand betaald geen belasting.
  Je gaat pas belasting betalen als je,je door allerlei constucties in een bedrijfssituatie gaat plaatsen.
  Bijvoorbeeld met de aankoop van een huis in een companie. Wat eigenlijk een bedrijf is en daar word
  winst gemaakt..
  Ik betaal geen belasting in Thailand. Alleen in Nederland (als ex ambtenaar ben ik dat verplicht).
  Ik kan heel veel Nederlanders in mijn omgeving die hier al heel lang wonen (meer dan 10 jaar).
  Nooit een penning belasting betaald in Thailand. Alleen degene die een huis gekocht hebben in Companie
  hebben daar wel eens last van, maar dat zijn wel figuren die in die companie huizen verhuren.
  Cor van Kampen.

  • Renévan zegt op

   In het belasting verdrag met Nederland is de belasting inhouding op A.O.W. en ambtenaren pensioenen toegewezen aan Nederland, daar betaald u dus in Thailand geen belasting over. Dat neemt niet weg dat u hier wel belastingplichtig bent, echter er valt niets te betalen. Over overige pensioenen moet hier wel belasting betaald worden. Niet opgeven is derhalve strafbaar. Dat bijna niemand dat doet is een andere zaak, maar dan achteraf niet zeuren als er wel gecontroleerd wordt. En dan commentaar hebben op de Nederlandse ambassade omdat die dan niet kan helpen.

 9. janbeute zegt op

  Ik ben over de 61 jaar en woon hier op Retirement visa al voor meer dan 10 jaar .
  En ben sinds verleden jaar ( voor IK belasting jaar in Th 2013 ) volledig belasting plichtig geworden in Thailand .
  Dit heeft mij wel menige nachtrust en koppijn gekost .
  Maar ivm een grote uitkering van een koopsompolis ( oud regiem ) en met behulp van een zeker kennis van zaken hebbende assurandeur en belasting consulent .
  Is hier iets heel moois uit voort gekomen .
  Maar je moet heel veel moeite doen , om in het belasting systeem van Thailand te kunnen komen .
  Ze hebben me letterlijk en figuurlijk het hemd van mijn lijf gevraagt en moest vele bewijzen overleggen .
  Maar de aanhouder wint .
  Begon eerst op het provinciale belasting kantoor in Lamphun met een paar vragen , en ik eindigde op het belasting kantoor voor Noord Thailand in Chiangmai .
  Werk je hier met een werkpermit of heb je een vaste uitkering of pensioen uit Nederland die je overboekt naar Thailand , dan gaat het een stuk makkelijker .
  Maar ik leef hier op mijn eigen spaarcentjes tot toendertijd en had dus geen inkomsten alleen van rente op Depositoos bij enkele Thaise banken .
  Ik had dus wel bronbelasting of Tax Witholding betaalt aan de Thais fiscus is 15 % .

  Jan Beute .

  • Renévan zegt op

   Ik woon 7 jaar in Thailand (Koh Samui) leef van mijn spaargeld en heb over 3 jaar een pensioen uitkering. Om de rente betaald over een depositorekening terug te vorderen had ik een Thais belastingnummer nodig. Met mijn paspoort naar het revenueoffice alhier gegaan, en binnen 15 minuten weer buiten met een belastingnummer.

 10. NicoB zegt op

  Over een pre brede herwaarderings lijfrentepolis, oud regiem dus, hoef je ook bij voortijdige afkoop geen belasting in NL te betalen, vrijstelling is te verkrijgen, mits je in NL bent uitgeschreven, bij het Belastingkantoor in NL voor buitenlandse belastingplichtigen te Heerlen, wel vrijstelling vragen vóórdat je afkoopt!
  Dat Thailand praktisch gezien er niet over heft is een andere zaak.
  Ga na wat voor polis je hebt, zeker als dat een substantieel bedrag is.
  Succes verzekerd.
  NicoB

 11. ton zegt op

  als je niks verdient in thailand hoef je geen belasting te betalen
  verdien je geld in thailand dan moet je betalen

 12. tonymarony zegt op

  Bovengenoemde is 1 van de personen die het precies verteld hoe het in elkaar steekt ,en de rest van de belasting aanhangers die schijnbaar smeken om belasting te mogen betalen moeten nog maar eens de belastingdienst en mij uitleggen waarom ze zo graag belasting willen betalen als je niet hoeft te betalen. Neem eens contact op met belastingdienst Heerlen dan weet u wat u moet doen of niet , en stop eens met dat gejammer welles nietes betalen , als u zo graag wil of moet betalen weet u wat te doen.
  Woon al 10 jaar hier en nog nooit iets van belastingdienst gehoord , alleen AOW en 2 andere pensioenen niet van de overheid , en heb een koopsom polis bruto uitbetaald gekegen van ivm emigratie.

 13. teun zegt op

  Ik heb en over mijn AOW en over mijn pensioen een vrijstelling op schrift van de Belastingdienst. En dus wordt er in Nederland GEEN belasting geheven. Ook niet in 2015 dus.

  Ik ga ervan uit, dat ALS je al belastingplichtig zou zijn in Thailand, je toch wel iets van de Thaise Belastingdienst verneemt als je hier op een jaarvisum verblijft en dus elk jaar opgeeft hoeveel je inkomen bedraagt.

  En aangezien ik in mijn geval nog steeds niets van de Thaise fiscus heb gehoord na 6 jaar, neem ik aan dat OF de systemen tussen Immigration en Thaise fiscus niet werken OF dat de Thaise fiscus geen belasting wil heffen.

  Overigens: mijn fiscaal adviseur in Nederland geeft aan dat in Thailand in mijn geval de belastingdruk 0% is. Tot nu toe dus geen reden om aan zijn visie te twijfelen. Toch?

  • Renévan zegt op

   Thai immigration heeft absoluut niets te maken met belastingbetalen. U bent hier niet in Nederland waar de belastingdienst formulieren voor de inkomstenbelasting verstuurd. Hier wordt verwacht dat u dat zelf regeld, dat u en vele Thaien dat niet doen is een andere zaak. Ik weet ook niet waarom een Nederlandse belastingadviseur iets zou moeten weten van het Thaise belastingstelsel. Hier op Thailandblog staat een heel uitgebreid dossier over belastingen. Leest u dat eerst eens door.

   • teun zegt op

    Om te beginnen leef je vanrente op deposito(s). Dat is dus inkomen in Thailand verkregen. Dus daar betaal je belasting over. En kennelijk hoef je die dus ook niet te betalen, want je kunt de belasting terugvragen. Mij is niet duidelijk waarom je teruggave zou krijgen overigens. Maar dat terzijde.
    Ten tweede weet mijn nederlandse belastingadviseur het nodige van thais belastingsysteem OMDAT hij zich daarin verdiept heeft.
    Ten derde: waarom zou de Thaise Immigration haar gegevens omtrent buitenlanders niet delen met de Thaise Belastingdienst? Vooral als die laatste zoveel interesse zouden hebben om hier woonachttige Nederlanders (zoveel zijn dat er niet) te belasten.

    En als het belastingdossier op dit blog zou kristalhelder is – zoals jij suggereert – waarom zijn er dan zoveel reacties op onderhavig onderwerp en dus ook zoveel meningen?

    • Renévan zegt op

     De Thaise belastingdienst bied de mogelijkheid om belasting betaald over ontvangen rente op een depositorekening terug te vorderen. Ik maak van deze mogelijkheid gebruik, waarom het eerst door de bank wordt ingehouden en het dan terug kan krijgen is mij ook onduidelijk.
     In Thailand is de automatisering nog niet zo ver dat veel instanties aan elkaar gekoppeld zijn, dus veel informatie wordt niet door de ene instantie doorgegeven aan een andere. En zelfs dan, ik heb ervoor gekozen om 800.000 thb op een rekening te hebben voor mijn extension of stay. Dus immigration weet helemaal niets over mijn pensioen, dat ik trouwens nog niet heb. Dat de Thaise belastingdienst dienst niet controleert kan er ook wel aan liggen dat ze niet weten hoe te doen. Als u geld overmaakt wat is het dan, A.O.W., A.B.P pensioen, spaargeld, bedrijfspensioen of een mix hiervan. Waarover moet dan belasting ingehouden worden. Het geld wordt toch wel uitgeven in Thailand dus niets doen is wel zo makkelijk.
     Het zou misschien wel handig zijn als Thailandblog in geval er een dossier is over een onderwerp de vraagsteller en degene die hierop reageren hierop attent te maken. Dit voorkomt “indien het dossier ook gelezen wordt” veel foutieve al dan niet goedbedoelde informatie. Niet iedere bezoeker van Thailandblog is op de hoogte van de aanwezige dossiers.

    • ruud zegt op

     Je kunt de rente van de deposito’s terugvragen, omdat er een vrijstelling is voor de Thaise inkomstenbelasting tot een bepaald bedrag.
     Dat is in Nederland niet anders.
     Dat de Buitenlanders vaak geen belasting betalen, komt omdat de inkomstenbelasting voor particulieren in Thailand nog niet echt van de grond is gekomen.
     Als ze alles met bedrijven rond hebben, zullen ze ook werk gaan maken van de inkomstenbelasting particulieren.
     U moet niet vergeten dat voor een jaar of wat geleden, voor het ontwikkelen van de middenstand in Thailand, het overgrote deel van de bevolking helemaal niet in aanmerking kwam voor een belastingaanslag.
     Daar was dus alleen maar veel werk voor de belastingdienst en geen geld te halen.

  • NicoB zegt op

   Sorry moderator ik had mijn reaktie hier willen plaatsen ipv. lager, ik plaats hem hier alsnog.

   Over Aow ben je altijd in NL belasting verschuldigd gezien het verdrag Thailand-Nederland.
   Ik heb dat ook op schrift van de Belastingdienst NL, speciaal gevraagd aangezien er op Thailandblog steeds weer mensen zijn die schrijven dat ze over de aow geen belasting in NL betalen.

   Teun, heb je dat nou echt op papier ?? of is er iets anders aan de hand, geen belasting over je aow omdat die lager is dan gebruikelijk wegens aantal jaren in het buitenland gewoond met als gevolg een lagere aow? Gevraagd om toepassing van de Heffingskorting op je aow met als gevolg dat je geen inhouding ziet op de maandelijkse betaling?

   M.i. betaal je ALTIJD IB over je aow uit NL, of je nu kiest voor binnen- of buitenlands belastingplichtige. Dat je misschien praktisch niets ziet ingehouden worden kan misschien zo zijn, maar is iets anders.
   Ik wacht met smart op een bewijsstuk van iemand die beweert over zijn aow geen ib in NL verschuldigd te zijn en dat ook van de Belastingdienst in NL op schrift te hebben gekregen.
   Je mag het me mailen,: voorextracontact@gmail.com.
   Ik zal het alleen lezen en er op geen enkele manier gebruik van maken.
   Ben benieuwd of ik iets ontvang.
   NicoB

 14. teun zegt op

  Nog even een quote uit Thailand Totaal:

  Inkomstenbelasting

  Bij belastingbetalers wordt onderscheid gemaakt tussen ‘resident’ en ‘non-resident’. Onder ‘resident’ verstaat men werknemers die langer dan zes maanden in Thailand wonen. Zij betalen belasting over het inkomen dat zij zowel in Thailand als daarbuiten hebben verkregen. Een ‘non-resident’ betaalt alleen belasting over inkomsten in Thailand. De tarieven zijn afhankelijk van het inkomen en variëren; het maximale percentage bedraagt 37 procent. Voor de berekening van het belastbare inkomen komen diverse aftrekposten in aanmerking.

  Lijkt mij helder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website