Lezersvraag: Kunnen wij het dochtertje van mijn schoonzus adopteren?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 december 2015

Beste lezers,

Ik ben in Thailand getrouwd met een Thaise zonder kinderen. Haar arme (gescheiden) zus in Isaan heeft een zoontje van tien en een dochtertje van zeven jaar. In overleg met elkaar, dus óók met het dochtertje, is ‘besloten’ dat wij de dochter adopteren en dat zij dan ook onze familienaam krijgt. Haar zus doet dus afstand van haar kind.

Mijn vraag: kan dat en heeft iemand hier ervaring mee? Ik ben niet geholpen met opmerkingen van mensen die de bekende klok wel eens hebben horen luiden.
Volgens mijn vrouw volstaat het om gezamenlijk naar het gemeentehuis te gaan met de benodigde identietijdsbewijzen, en de zaak is beklonken. Lijkt mij vreemd, maar dit is Thailand, dus wie weet het exact?

Met vriendelijke groet,

Willem


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Kunnen wij het dochtertje van mijn schoonzus adopteren?”

 1. Dirco zegt op

  Je moet wel naar Bangkok Adoptiebureau daar krijg je alle informatie om een kind te adopteren , zelf weet ik niet meer waar en hoe is voor mij al lang geleden en vondt dat er veel rompslomp over is om te adopteren dus mijn dochter heeft haar oude naam gehouden.

 2. nico zegt op

  Beste Willem,

  Ik wil je met klem dit afraden en wel daarom;

  De zus van jouw vrouw heeft dus twee kinderen een zoontje van 10 en een dochter van 7 jaar.

  Jullie will het meisje van 7 adopteren, maar nu moet je in de schoenen gaan staan van dat jongentje van 10.

  Zijn zusje gaat vliegreizen naar Nederland maken, hij niet.
  Zijn zusje gaat naar een betere school, hij niet.
  Zijn zusje krijgt mooie schoenen (heel belangrijk in TH) hij niet.
  Zijn zusje krijgt mooie kleren, hij niet.
  Zijn zusje krijgt een betere school opleiding, hij niet.
  Zijn zusje gaat op vakantie,hij niet.
  Zijn zusje krijgt een bromfiets, hij niet.
  enz, enz, enz.

  Willem echt, dit kan je dat jongentje niet aandoen.
  Beter is alle twee te adopteren of anders gewoon (wat veel farang’s doen) geld geven voor een goede school.

  Groetjes Nico

 3. ruud zegt op

  Waarom adopteren?
  Het komt in Thailand heel vaak voor dat kinderen door een ander worden opgevoed.
  Neem ze gewoon in huis, dan beroof je de moeder ook niet van haar kinderen.
  Per slot van rekening staat zij de kinderen waarschijnlijk alleen maar af, omdat ze ze een beter toekomst wil geven, niet omdat ze de kinderen zo graag kwijt wil.

 4. Diny maas zegt op

  Oh, dit zou ik verschrikkelijk vinden, waar 1 kindje kan eten kan er ook 2 eten. Dat haal je niet uit elkaar. Vind dit geen leuke oplossing voor het jongetje. Of geen de zus iedere maand geld en laat ze zelf haar kinderen grootbrengen..

 5. HansNL zegt op

  Leeft de natuurlijk vader van de kinderen nog, dan kun je adoptie volgens de Thaise wetgeving wel vergeten.
  Ook zal de Nederlandse overheid deze adoptie hoogstwaarschijnlijk niet accepteren.

  Een adoptie regelen in de amphur?
  Kan alleen als of de natuurlijk vader of de natuurlijk moeder overleden is en het kind meerderjarig is.

  Wijzigen van de familienaam van geadopteerde kinderen is in Thailand niet zo moeilijk.
  Het wijzigen van een familienaam is in Thailand in het algemeen niet zo moeilijk.

  Vergeet het hele adoptieverhaal.
  Duurt bijna twee jaar, als je geluk hebt.

  Neem het kind, of kinderen, in huis.
  Stel de amphur hiervan op de hoogte, en laat het daarbij.
  Mocht je toch de familienaam willen veranderen, heb je ook de natuurlijk vader nodig.

 6. Joost zegt op

  Helemaal eens met Nico en Diny! Of beiden adopteren, of niet. Wanneer je beiden adopteert, dan wel met de verplichting dat je voor die zuster zal zorgen als zij oud is, want zij heeft dan geen kind meer om haar te onderhouden! Adoptie moet worden geregeld via een gerechtelijke adoptieprocedure; raadpleeg dus een Thaise advocaat. In die procedure bij de rechtbank zit ook een adviesprocedure bij de Raad voor Kinderbescherming. Maar nogmaals, houd die twee kinderen bij elkaar!

 7. Stefaan zegt op

  Ik begrijp jullie kinderwens.

  En zus kan wel met een kind minder. En ze heeft het financieel moeilijk. Zonder die financiële zorgen zou ze haar kind niet afstaan.

  Die kinderen uit elkaar halen is fout. Adopteren is fout. Ooit wordt het meisje volwassen …
  Zie maar naar Spoorloos op KRO.

  Jullie hebben allen de beste bedoelingen, maar doe het niet, please.

  Steun zus op een verstandige financiële manier.

 8. Harm zegt op

  Wij hebben de dochter van haar dochter ( haar kleinkind dus) geadopteerd.
  Wat we nodig hadden om te adopteren waren de beide toestemmings formulieren van de orginele ouders. Paps was alleen verwekker en keek daarna niet meer om naar zijn spruit. Mama was duidelijk nog niet toe aan haar moederrol met haar 17 jaar. Langste tijd hebben we moeten wachten op de toestemming om haar achternaam te veranderen in die van mijn vriendin. Wij zijn niet getrouwd. Maar door de achternaam te veranderen kan ze nu wel stukken makkelijker mee naar NL op vakantie. Geen gezeur in NL bij de paspoort controle etc etc
  Verder heeft het wat mij betreft geen voordelen

 9. NicoB zegt op

  In overleg met het dochtertje, wel, dat kindje is 7 jaar, daar voer je geen eerlijk overleg mee op die leeftijd over een dergelijke belangrijke beslissing.
  In NL hebben kinderen van tussen de 12 en 16 jaar enige invloed op bij welke ouder ze willen wonen ingeval van echtscheidin, dat zegt genoeg wat er gedacht wordt ten aanzien van een kindje van 7 jaar daarover laten meebeslissen.
  Sorry dat ik het zeg, maar het zegt niet veel goeds voor de toekomst van dit kindje.
  Zoals al eerder gezegd in reacties, in Thailand is het zeer gebruikelijk een kind onder te brengen bij familie, het lijkt nu allemaal even leuk en overlegd, het gaat alleen maar grote nare gevolgen hebben.
  Zo ook met het splitsen van broertje en zusje. Laat het dochtertje lekker in Thailand en willen jullie een kindje adopteren, daar zijn andere mogelijkheden voor, die nijpender zijn dan de ” arme ” zus in Isaan.
  Wens jullie sterkte met de afwegingen, zie ook de reacties hierboven, die zeggen genoeg en komen niet uit kakelende kippen kelen.
  NicoB

 10. rori zegt op

  Eerste vraag in deze is de zus voor de wet getrouwd of in de amphur met contract.
  Wat zijn de familie namen van de kinderen? dezelfde als van de moeder of van de vader?
  Staat de vader op de geboorte akte ja of nee.
  Dit zij belangrijke zaken.
  Mijn vrouw en ik zijn van plan de dochter van haar zuz te adopteren en nar nederland te brengen.
  Mijn vrouw heeft haar meisjesnaam (moet tegenwoordig) en dus dezelfde familie naam als haar zus en haar nichtje.
  Vader staat NIET op de geboorte akte is (onbekend). Moeders heeft de thaise vader voor de bevalling het huis uit gegooid. Hebben we ook nooit meer gezien en dat op een klein dorp. Vader schijnt “gevlucht” te zijn naar Singapore en daar te werken.

  Dus ik ben ook benieuwd hoe het zit. Heb al wel info vanuit Thailand dat omdat het zussen zijn niet moeilijk is. Oh mijn vrouw en schoonzus hebben ook dezelfde initialen en voornaam (nickname is anders)

 11. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  Wat ik er van weet uit ervaring van een vriend van mij is dat
  de vader afstand moet doen van het kind op papier.
  Als dit gebeurd is kan je het kind de achternaam van jou vrouw geven.

  Dan volgt de gewone adoptie procedure en is het als ware jou kind.

  Het lijkt makkelijker dan ik schrijf maar het is zeker mogelijk.

  Veel geluk en wijsheid toe gewenst.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 12. willem zegt op

  Waar ik vooraf al bang voor was, is dus gebeurd. Bijna iedereen komt (met goed bedoelde) adviezen die echt absoluut helemaal niets met mijn vraag te maken hadden. Slechts Harm had ervaring met een soortgelijk geval. Ik vroeg echt alleen maar naar mensen die hetzelfde hadden gedaan of willen gaan doen.
  Ik heb heel duidelijk aangegeven waar het om gaat; afwijkende ‘adviezen’ doen echt niet terzake.

 13. Soi zegt op

  Beste Willem, jouw vraagstelling bevat te weinig informatie om fatsoenlijk een antwoord te formuleren. Ik hou me dus maar bij een aantal algemeenheden. Zie hieronder. Het probleem is nml dat niet duidelijk is waar jullie wonen. In TH? Dan is de situatie te overzien. In NL? Dan heb je na de TH adoptieprocedure ook nog te maken met NL regelgeving. Verder is de vraag hoe jullie getrouwd zijn: bij wet of vlgs Boeddhistische rite? Dan de vraag: hoe staat de vader van het kind in deze, en hoe is de verdere procedure? Plus wat voorbeelden dat adoptie in TH niet altijd nodig is.

  1- Wie adopteert wie? Jij en je vrouw zijn begaan met het lot van jullie nichtje en jullie besluiten dat nichtje op te vangen. Niks mis mee en dat gebeurt in TH dag in dag uit. Zie de voorbeelden van alledaagse praktijken, onderaan! Jullie nemen gewoon het kind in huis en voeden haar verder op alsof het jullie dochter is. Komt geen adoptie bij kijken en is in TH gewone zaak. Jullie worden pleegouders door het kind op de gemeente op jullie adres in te schrijven, uit te leggen wie zij is en te verklaren dat jullie haar groot gaan brengen. Maar je zegt dat het dochtertje jullie naam moet krijgen. Wiens naam? Die van jou en die van jouw vrouw? Moet het kind jouw naam dan ben jij het die adopteert. Krijgt het kind jouw vrouw’s naam, dan is het dat jouw vrouw adopteert! Jij als farang-echtgenoot speelt dan een bijrol. Maar ik denk dat het de bedoeling is dat het kind jouw naam krijgt. Let wel: in dat geval ben jij volledig verantwoordelijk voor haar. Als adoptant ga jij nu een centrale rol krijgen. Om dat proces te doen slagen is het raadzaam wat op de achtergrond te acteren. Laat jouw vrouw en haar zus het werk doen!

  2- Waar wonen jullie? Het probleem is dat je niet zegt waar je woont. Als je in TH bent gehuwd met een TH vrouw, maar jullie wonen in NL, dan gelden ook in NL nog een aantal adoptieregels, nadàt volgens de Thaise Adoptiewet de adoptie van jouw nichtje is geregeld. Die gaan gelden als je het kind naar NL wilt halen, naast de immigratieregels van de IND. In NL dient dan ook nog eens jouw TH huwelijk te zijn ingeschreven, alhoewel dat los staat van adoptie. Maar woon je in TH dan geldt uiteraard de TH procedure, die zegt dat in TH ook een farang mag adopteren, mits hij/zij aan een aantal voorwaarden voldoet. Ik hou me bij de verdere beantwoording bij TH.

  3- Hoe zijn jullie getrouwd? Je dient wettelijk gehuwd dient te zijn. Je meldt dat je in TH getrouwd bent met een TH vrouw, maar niet of dat een wettelijk gesloten huwelijk is. Een in TH gesloten Boeddhistisch huwelijk is niet aan de orde want niet van rechtswege. Ik neem gemakshalve maar aan dat je dit ook weet en dat je een wettelijk huwelijk hebt met jouw TH vrouw.

  4- Wat zegt de vader? Leven de wettige ouders, dan dienen zij toestemming te verlenen, (tenzij het kind zelf 15 jaar is.) Ook al de zus gescheiden, dan nog heeft de vader een vinger in de pap. Hij moet ook toestemming verlenen voor de adoptie. Hoe dit te bewerkstelligen dien je aan jouw vrouw en haar zus over te laten.

  5- Hoe is de verdere gang van zaken? Als dus de situatie is dat je wettelijk in TH bent gehuwd, in TH woont, plus beider ouderlijke toestemming is geregeld, dan dienen jullie met de moeder jullie te vervoegen bij de afdeling Bevolking van jouw Thaise gemeente. Hou rekening met een aantal weken en diverse bezoeken. Laat jouw vrouw en zus het woord doen. Blijf wat op de achtergrond, beleefd, vriendelijk, glimlachend. Hou het sanoek. En vooral sabaaisabaai voor alle betrokkenen. Ga je vooral niet ongeduldig betonen. Als men duidelijk heeft wat jij wil, gaat er op jou gelet worden. Als jij de ambtenaar niet aanstaat gaat het feest niet door. Die ambtenaar trekt jouw antecedenten na. Onderteken met graagte de veelheid (aan kopieën) van paperassen, documenten en formulieren. Ben je ooit met de Thaise Justitie in aanraking geweest, dan kun je het verder wel vergeten. Kun je aantonen dat je over inkomen beschikt om jouw te vormen gezin te onderhouden, dan zit je gunstig. Kun je aantonen meerdere jaren al jouw Immigratie-verblijfstitel te hebben verlengd, en dat dit geen probleem gaat worden in komende jaren, dan zit je idem op een goede spoor.

  6- De betrokken ambtenaar zal als de procedure naar behoren is verlopen en alle leges betaald een melding doen bij de Public Prosecutor. Ondertussen zoek je een advocaat, want je wordt vervolgens opgeroepen bij de Rechtbank. Uiteindelijk heeft de Rechtbank een laatste en beslissende stem.

  Tot slot: de Rechtbank weet wat er speelt, jij bent de eerste niet, en zal je bevragen op wat jullie plannen zijn tav het broertje en de moeder. Een verarmde gescheiden Isaanse vrouw die om het hoofd boven water te houden een oudste dochter afstaat aan een zus met een farang, anders dan via normaal gangbare TH opvang- en supporttradities. Zie praktijkvoorbeelden. De Rechtbank zal willen weten of aan hen wordt gedacht, omdat in onderhavige gevallen TH mensen zelf zorgen voor de nodige opvang en ondersteuning..

  Praktijk 1: een vriendin van mijn TH vrouw krijgt in de holst van de nacht een baby van een paar dagen in de armen gedrukt gebracht door haar broer, taxichauffeur. In zijn taxi zit een wanhopige TH vrouw die het kind heeft gebaard van haar Japanse sponsor die er niets van moet weten. De vrouw is nu al een half jaar weg bij hem, hij verwacht haar aanstonds terug, anders stopt hij het sponsorschap. Zij is nu allerlei adressen aan het afrijden in de hoop dat iemand haar wil helpen. De vriendin zegt hulp toe. De vrouw laat nog een envelop met een beduidend bedrag achter, en rijdt kapot van verdriet weg. Vriendin en haar man schrijven het kind in als zijnde hun pleegdochter via een bevriende poejijbaan in een naburige dorp. De baby is nu een jonge vrouw van 21 jaar oud, goed opgeleid, en een prima baan. Moeder heeft nooit meer iets van zich laten horen. Is verder geen adoptiewet aan te pas gekomen. TH mensen handelen naar omstandigheden!

  Praktijk 2: een kennis van mijn vrouw is 40 jaar oud, kind- en relatieloos. Zij is provinciaal ambtenaar met laag salaris. Zij zorgt al sinds jaar en dag voor een meisje en een jongen, kinderen van een broer resp zus. Zij helpen de kennis financieel in de kosten van levens- en opvoedonderhoud. Die kinderen weten niet beter, hebben het er naar hun zin, gaan af en toe naar de ouders, en gedrieën vormen zij een perfect gezinnetje. Komt geen adoptiewet noch andere regelgeving aan te pas. Een situatie te betitelen als algemeen te doen gebruikelijk, dan wel een algemeen geaccepteerd gebruik.

  Praktijk 3: de zus van een schoonzus van mijn vrouw heeft van een TH man een zoon. Inmiddels leerde ze een Laotiaan kennen, die in FR woont en werkt. Ze raakt zwanger van hem en zij besluiten dat ze meegaat naar FR. Zo gezegd, zo gedaan, en men laat de jongen achter bij haar moeder. Ze woont er nu een jaar of 4, en die jongen is nu 15 jaar. Periodiek stuurt de moeder geld naar oma. Moeder en zoon hebben elkaar sindsdien niet meer gezien. Dat oma voor haar kleinkind klaar staat, is idem een situatie te betitelen als algemeen te doen gebruikelijk, dan wel een algemeen geaccepteerd gebruik. Heel veel kinderen worden door een oma of een tante opgevoed. Daar komt geen adoptiewet aan te pas.

  Kortom: dat jij het dochtertje wilt adopteren is zeer zeker geen TH oplossing!

 14. Léon zegt op

  Beste Willem,
  Ik schrik erg van je vraag. Ik begrijp dat je, nadat je een -op zich moedig- besluit hebt genomen en dit nu tot uitvoering wil brengen, niet erg ontvankelijk meer bent voor ongevraagd advies. Maar dat gezinnetje (ook als is het niet meer compleet), en zeker dat meisje, verdient het dat ik je dit zeg:
  – als je zo enorm begaan bent met de zus en haar kindjes, help haar en hun dan op een andere manier, en
  – als jij en je vrouw graag een eigen kindje willen en voor adoptie willen of moeten kiezen, adopteer dan een kindje dat geen ouders heeft.
  Weet dat ik op geen enkele manier twijfel aan jullie goede intenties, de kwaliteit van jullie relatie of jullie financiële mogelijkheden. Maar probeer jezelf in de plaats te stellen van de moeder die haar kind opgeeft: zou jij je eigen zoon afstaan om hem mogelijk een betere toekomst te geven? En is die toekomst dan echt beter? Denk ook eens aan alle emoties die hierin een rol spelen en zullen gaan spelen. Stel je voor dat jij en je vrouw ooit scheiden (die kans is inmiddels -statistisch gezien- groter dan 33%), wat dan?
  Laat het alsjeblieft nog even goed bezinken, overzie ook andere mogelijkheden voordat je onomkeerbare stappen neemt. Ik wens jullie veel wijsheid.
  Vriendelijke groet, Léon

 15. rori zegt op

  Sorry maar ik wil toch ook even nog eens reageren. Dit omdat ik in een soortgelijke situatie zit en ook blij ben met advies hoe dingen te organiseren en wat de valkuilen zijn.
  Mijn vrouw en ik willen ook de dochter van haar zus adopteren. Is enig kind en heeft geen vader (weggestuurd tijdens de zwangerschap).
  Min vrouw is 42 en ik ben iets ouder 🙁 Mijn nichtje is 4 en loopt helemaal weg met mij en mijn vrouw en ziet mij al als haar papa. Haar moeder is 34 maar in karakter hooguit 20 en dat is al veel. Is meer met vriendinnen bezig dan met haar kind.

  Neem van mij aan dat het voor ons en de familie ook emotioneel zwaar is om het kind uit Thailand te halen en naar Nederland te brengen. Ik ben daar in principe gevoelsmatig op tegen. Maar er zijn redenen om daarover heen te stappen. Geld is ook in Thailand GEEN probleem. Mijn schoonfamilie zit er warm bij en heeft kas genoeg.
  Waarom haar dan toch naar Nederland halen is een emotionele en gevoelskwestie en ligt bij ons ook moeilijk.

  Advies van Harm, Fleur en Soi is prima en bedankt.
  Wilde HARM vragen hoe het zit met de verblijfsverguning? Kan ik het meisje omdat ze dezelfde naam draagt als mijn vrouw en net als mijn vrouw een thais paspoort heeft daardoor met mijn vrou meereizen?? Lijkt me toch moeilijk omdat we geen verder papier hebben?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website