Lezersvraag: Is de Bitcoin op z’n retour?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 juni 2017

Beste lezers,

Bitcoin was een nieuw fenomeen, het zou ook makkelijk zijn om via deze geld goedkoop naar Thailand over te brengen, nu hoor ik dat ze onder toekomstige inflatie zullen lijden. De oorzaak zou zijn dat er veel meer crypto munten aan het ontstaan zijn, dat staat vast, maar tevens omdat er geruchten zijn dat de maximale hoeveelheid Bitcoins verhoogd zou gaan worden.

Wellicht aanleiding om de waarde(ontwikkeling) van de Bitcoin niet te overschatten en posities daarin te heroverwegen, liever wat meer kosten om gelden naar Thailand te krijgen dan in een onzeker verhaal terecht te komen met navenante verliezen.

Ben benieuwd wat anderen hier van denken of weten?

Groet,

NicoB

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Is de Bitcoin op z’n retour?”

 1. Franske zegt op

  Ik denk niet dat Bitcoin veel in waarde gaat dalen. Ik denk eerder dat het pas in zijn beginstadium zit. Ik ben ervan overtuigd dat Bitcoin, samen met nog enkele andere cryptomunten (echter lang niet allemaal) het geld van de toekomst zal zijn. Sommige experts, waaronder bepaald geen dommeriken, spreken zelfs over een zeer nabije toekomst. Mocht dit je interesseren, neem dan eens een kijkje op youtube, en zoek daar eens naar recente interviews met Clif High.

  Nu, rond één augustus zullen er al dan niet enkele beslissingen genomen worden met als doel het Bitcoinverkeer te vergemakkelijken, en vooral om het sneller te laten verlopen. De impact hiervan kan zowel positief als negatief uitdraaien. Dit kan dus zowel een flinke stijging als een fikse daling van de waarde met zich meebrengen. Maar op termijn zie ik de toekomst van Bitcoin bijzonder rooskleurig in.
  Ik wil hierbij wel opmerken dat dit enkel mijn mening is. Ik ben absoluut geen expert op dit gebied, noch ben ik in het bezit van een kristallen bol.

  Nu, om Bitcoin als een goedkoop middel te gebruiken om geld te transfereren van Europa naar Thailand, daar heb ik toch een beetje mijn bedenkingen over. Je moet uiteindelijk die Bitcoins in Europa toch aankopen, en in Thailand weer verkopen. Deze transactiekosten gaan je meer kosten da

  • Franske zegt op

   Sorry, verkeerde toets geraakt, en het bericht verstuurd. Dit was uiteraard nog niet af.

   Ik zal hier effe mijn betoog afmaken…

   Deze transactiekosten gaan je meer kosten dan het profijt dat je maakt door de wisselkoersen te omzeilen. Ikzelf gebruik Transferwise om goedkoop geld over te maken.

   Groeten,

   Franske

 2. Jörg zegt op

  Zolang je bitcoins koopt in Euro’s en (vrijwel) direct weer verkoopt voor baht, kan je inderdaad zonder hoge kosten en risico je geld omzetten. De bitcoin in zijn huidige vorm wordt echter duur in gebruik en traag, als je een flinke ‘minersfee’ wilt betalen dan kan het sneller, maar ik heb al gelezen over transacties die meer dan een dag duren.

  Of de Bitcoin echt op zijn retour is durf ik niet te zeggen. Ik weet wel dat er veel onenigheid is over de door te voeren noodzakelijke verbeteringen. Daarnaast staat het technisch superieure Ethereum (met de munt Ether) te trappelen om Bitcoin van de eerste plaats te duwen. Het afgelopen jaar is het rendement op Ether dan ook veel beter dan dat van Bitcoin.

 3. Mieke zegt op

  Het enige echt zinnige advies dat ik ooit heb gelezen of gehoord over bitcoin: weeg zorgvuldig af welk verlies je kunt en wil dragen als het mis mocht gaan.

  • NicoB zegt op

   Dit is iets dat ik volledig kan onderschrijven en geldt niet alleen voor de Bitcoin, beleg nooit in wat dan ook als je het geïnvesteerde bedrag niet langdurig tot zeer langdurig kunt missen.
   In het algemeen, als iets te mooi is om waar te zijn dan is het …….juist, loop je anders wellicht tegen een Madofje aan.
   NicoB

 4. Sjaak S zegt op

  Allereerst wil ik meteen dit gerucht over de Bitcoin de kop indrukken. ER WORDEN NOOIT MEER BITCOINS GEMAAKT. Het aantal te maken of te mijnen bitcoin is een vaststaande hoeveelheid van 21 miljoen en dit zal in 2140 bereikt worden. Dus wij allemaal zullen dit niet meemaken. Er zijn niet meer, er komen niet meer en de laatste bitcoin zal vele tientallen malen duurder zijn, waarschijnlijk net zo duur (dat is mijn mening) als nu alle bestaande bitcoins samen.
  Dit aantal is één van de kenmerken van de Bitcoin en meteen ook de reden waarom de Bitcoin logischerwijze in waarde gaat stijgen. Steeds meer mensen kopen bitcoin, waardoor de vraagprijs stijgt.

  De Bitcoin en ook de andere crypto”munten” zijn zeker niet op retour. In tegendeel. De Bitcoin is nooit in een constante stijging, maar heeft pieken en dalen. Sinds het ontstaan van de Bitcoin is ieder dal van de bitcoin nog steeds hoger dan het vorige diepe dal en de pieken zijn ook iedere keer hoger dan de piek ervoor.
  Hij staat nu ik schrijf op ca 2500 Euro. In Januari, toen ik voor het eerst over Bitcoin schreef, stond hij op 1000 Euro. Hij zou aan het eind van het jaar pas 2000 Euro waard zijn. Echter wordt aangenomen dat hij tussen de 3000 en 6000 Euro zal zijn. Eerder aan de hogere kant.
  De beslissing heet BIP 148 (Bitcoin Improvement Proposal) een soort zachte vork, die door gebruikers ontstaat. In deze video (engels) wordt het uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=PSv62Z2sv2M

  Er is geen reden tot paniek, de bitcoin blijft gewoon dezelfde in principe met kleine verschillen… kijk naar de film of zoek zelf even verder.

  Inderdaad is het niet interessant om in Nederland Bitcoin te kopen en deze meteen door naar Thailand te sturen. Maar gezien de stijging van de Bitcoin, kun je wel nu in Nederland Bitcoin kopen met geld dat je op een waardeverliezende spaarrekening hebt staan en over een half jaar is dat het dubbele of drievoudige waard. Maar net als Mieke schreef: je weet het nooit. Niets is zeker. Wie had een aantal jaren geleden gedacht dat je moest gaan betalen voor je spaarrekening?
  En hoe is het met de verhouding tussen de Euro en de Thai Baht… wie kan zich herinneren dat je 50 Baht kreeg?
  Niets is zeker… maar er zijn de zogenaamde trends en je mag er van uit gaan dat de Bitcoin in waarde verder gaat stijgen om de redenen die ik boven beschreef.

  Ik verdien op het ogenblik aan de bitcoin, doordat ik de bitcoin niet op een wallet laat staan, maar doordat ik deze investeer. In de afgelopen zes maanden heb ik tal van bedrijven leren kennen en op internet zul je doodgeslagen worden door bedrijven die in principe aan je bitcoin willen komen, maar na een paar weken de deuren, samen met jouw bitcoin sluiten en je ziet het nooit meer terug. Dat is ongeveer bij 95% of meer van de bedrijven het geval.

  Er bestaat een handjevol bedrijven, waarbij je echt op lange termijn een passief inkomen kunt krijgen door de bitcoin. Niet alleen dat je per maand 21% rente krijgt (1% per werkdag), maar ook door de waardestijging van de bitcoin, ook nog eens extra verdient.

  Ik ga hier niet schrijven welke bedrijven dat zijn, dat wil de redactie niet en ik ga ook niemand animeren zijn moeizaam gespaarde centen in bitcoin om te zetten of in een bedrijf te investeren.
  Vuistregel is echter: hooguit 10% van je inkomen – mits dat dit toelaat. Er zijn manieren om zonder verlies of laten we zeggen, met 98% kans op geen verlies, maar met bitcoin meer winst te maken

  Door de bewegingen van de bitcoin zijn er mensen die hiervan gebruik kunnen maken. Je koopt de bitcoin (of andere altcoin), wanneer deze op zijn dieptepunt staat. Je kunt aan de voorafgaande dieptepunten een ruwe schatting maken, wanneer het voor jou diep genoeg is) en dan weer wachten totdat hij een hoogtepunt bereikt heeft.
  Echter het zogenaamde daytrading bij de bitcoin is niet erg economisch. Er zijn kosten aan verbonden.
  Er zijn mensen die handelen in altcoin. Dan zoeken ze een altcoin uit die nog maar weinig waard is, je kunt op bijvoorbeeld coinsmarketcap: https://coinmarketcap.com/ de waarde en bewegingen van alle crypto-valuta zien. Ook staat erbij waarom zo’n munt bestaat, welk bedrijf deze gemaakt heeft en wat de bedoeling ervan is.
  Een munt die laag staat, zal hooguit stijgen (of helemaal verdwijnen)… bij een stijging kun je in ieder geval verdienen.

  Voor mij persoonlijk is dat op het ogenblik nog steeds te gecompliceerd en tijdrovend. Daarom investeer ik bij een aantal bedrijven dat dit doen met uitgekiende programma’s en waardoor ik een gemiddelde 1% winst per werkdag maak.

  Dus mijn raad: als je bitcoin wilt kopen, dan koop je deze het beste voor de lange termijn. Kijk dan ook naar Ethereum, Dash of… naar de Gulden, jawel, er bestaat een virtuele gulden en deze is nu ook al weer in waarde gestegen. Kijk eens hier: https://coinmarketcap.com/currencies/gulden/

  Mocht je in Thailand bitcoins willen kopen, kan ik deze site aanbevelen: http://www.coins.co.th . Het aanmelden kost soms een beetje moeite, maar als je daar eenmaal een wallet hebt, is het gemakkelijk om bitcoin te kopen of te verkopen. Je kunt zelfs via online banking de zaken afhandelen.
  Er zijn ook andere wallets hier in thailand, zoals http://www.satang.co , die iets minder keuze mogelijkheden hebben. Maar ook hier is het de moeite waard te kijken. Iedere Bitcoin handels platform heeft andere prijzen en soms is het bij de een goedkoper, soms bij de ander… prijsvergelijken kan je soms een paar duizend baht besparen!

  Met vriendelijke groet,

  Sjaak

  • Jörg zegt op

   Het is wel degelijk interessant om bitcoins te kopen in Nederland (althans voor Euro’s) en die direct naar een Thaise exchange te sturen en om te wisselen voor Baht. Dat is goedkoper dan via Wetransfer en dan via Xendpay. Althans dat was de laatste keer mijn ervaring.

   • Sjaak S zegt op

    Ok, goed te lezen. Wat ik wel gezien heb, is dat er tussen de exchanges ook hier in Thailand enorme verschillen kunnen zijn bij in en verkoop. Twee weken geleden heel extreem bij mijn exchange: de aankoop voor 1 BTC was even 10.000 Baht duurder dan de verkoop. Men legde mij uit dat dit door de enorm grote aanvraag van Bitcoin was.
    Toen ik echter de prijzen bij satang.co bekeek, kon ik het verschil reduceren naar 5000 Baht – ook nog veel, maar toch even 50% beter. Nu het wat rustiger is, is het verschil op coins.co tussen aan en verkoop ca 4000 baht en bij satang.co ongeveer 5000 baht…
    Het wisselt echt sterk.

    Ook tussen de exchanges in Europa en wereldwijd zijn de verschillen niet permanent. De ene keer kun je beter op de ene exchange kopen en dan weer op een andere verkopen, de volgende keer is het precies andersom.

    Maar dat is juist waarvan de bedrijven bij wie ik investeer gebruik maken met professionele software.

    Doe je het zelf, ik beveel dan ook atlijd aan meerdere wallets te hebben. Je kunt dan ook de bitcoin verdelen over de diverse wallets. Als je dan al bang bent dat een exchange gehackt wordt, kun je het risico van verlies goed verspreiden.

    Ook bieden diverse exchanges een prepaid creditkaart aan. Dat doet Bitwala bijvoorbeeld (daar kun je ook met SEPA betalen)… alleen is deze vrij duur in gebruik. Ik had de kaart besteld en hier naar Thailand laten sturen.
    Maar als je een beetje verder zoekt, zijn er ook goedkopere mogelijkheden en met andere opties.

    Ik zit misschien coins.co.th te promoten (krijg er niks voor, maar voor de bitcoin analfabeten of beginners, even een ontsluiering van de mogelijkheden die je er mee hebt:

    Bij coins.co.th kun je uitbetalen op:

    Een bankrekening (diverse banken) waarbij je bij sommige het gratis kunt doen, bij anderen betaal je nog 20 baht of zoiets.

    Bank Cash Pickup: je zoekt een bank uit waar je je geld wilt afhalen (zonder dat je daar een rekening hebt)

    Cardless ATM Payout, alleen voor Thaise burgers

    E-Money Card – tot nu toe twee banken

    Mobile Money: vijf verschillende aanbieders

    Internet Bill Payment: bij 3BB en True, kost je 10 baht extra

    Credit Card Payment: een stuk of tien aanbieders (geen Bangkok Bank)

    Cash Cards: een hele reeks van aanbieders (vaak online bedrijven)

    Gift Cards: ook diverse aanbieders (o.a. Starbucks)

    Dan kun je ook je mobiel opwaarderen: bij AIS-One to Call, Happy DTAC en True Move

    Dit zijn de mogelijkheden die je in Thailand hebt. Maar zoals ik schreef is coins.co.th niet de enige en ook niet altijd de goedkoopste. Wel voor zover ik zie, de exchange die heel gemakkelijk is, een heel duidelijke website heeft (in Thais en Engels, maar Google kan ook vertalen) en ook een goed support heeft.
    Coins.co.th heeft ook een broertje, dat is coins.co.ph of coins.ph… de Philippijnse versie. Die bieden ook een app voor je mobiel aan. En als je met je inloggevens van de Thaise variant inlogt, kun je weliswaar niet zien hoeveel baht je er op hebt, maar wel je BTC! Ik was in het begin huiverig, omdat ik niet wist of ik dat wel kon vertrouwen, maar er is niks bij mij verdwenen… 🙂
    coins.co.th is ermee bezig ook een thaise versie te maken.

  • Robert Demandt zegt op

   kun je me een mailtje sturen over die 1 % verdien opties naar suncitysittard@hotmail.com

 5. Sjaak S zegt op

  Sorry, adres van satang moet dit zijn: https://satang.co

 6. Gerard zegt op

  Tientallen banken waaronder ING zijn druk doende om het Block-Chain systeem (dat achter Bitcoin zit) in hun financiele systeem ingevoerd te krijgen. De volgende stap zal uiteraard alle nu opgezette systemen als Bitcoin en Ether etc. verboden te krijgen, het kan natuurlijk niet zo zijn dat de essentie van de banken wordt ondermijnd, nl. het creeren van geld.Het uiteindelijke doel is dat alles electronisch gebeurd en er geen munten en biljetten nodig zijn. Let wel als de munt verdwijnt dan is het met een simpel handeling mogelijk elk onwelgevallige persoon van elke financiele handeling te blokkeren: Dat is de leider van Weakileaks overkomen dus het kan nu al via illegale weg. Kortom je bent aan de overheden overgeleverd mocht je een te kritisch persoon zijn die zonodig de mond gesnoerd dient te worden. Maar ook bij persoonsverwisseling,identiteits diefstal, kan je flink in de aap gelogeerd zijn.Zijn je pasjes opeens onbruikbaar geworden.
  Ik zou persoonlijk nu absoluut niet in Bitcoin of welk ander ook instappen, ook hier groeien de bomen niet tot in de hemel.

 7. Sjaak S zegt op

  Toen het internet kwam, waren er ook overheden die internet “aan banden” wilden leggen. Dit lukt slechts sporadisch. Hetzelfde zal het met cryptocurrency gaan.
  Je kunt het niet verbieden. Bitcoin en vele altcoin zijn op de openbare markt ontstaan. Het is geen centraal orgaan. Op de dag dat men erin zou slagen de bitcoin te verbieden, wereldwijd gezien, is de dag dat er één wereldregering, één wereldpolitie en totalitaire overheersing bestaat. Dan zal ook alles waar je nu nog in vrijheid van geniet, zoals email en internet aan banden gelegd. Dat is de dag dat je niet meer in Thailand kunt blijven…het einde van de wereld zoals wij die nu kennen.
  Bitcoin en de andere crypto valuta zijn niet meer te stoppen.
  Je kunt de blockchain net zo goed niet verbieden als het internet. De overheid kan een handelsplatform verbieden. Maar jij kunt je bitcoin zelfs op een stukje papier opslaan en blijven gebruiken . Hoe verbiedt een overheid dat?
  De blockchain is decentraal en kan op iedere pc ter wereld staan. Ook die is niet te sluiten.

 8. NicoB zegt op

  SjaakS, uit je beschrijvingen blijkt dat het lekker voor je loopt met de Bitcoin, prima en fijn voor je, het zij je gegund daar waar je ook het risico neemt.
  Toch een maar, er zijn al veel vaker trends geweest, zoals je noemt, als je tijdens het oplopen van de waarde van een stijgende trend benut om in te investeren kun je zeker winsten maken. Maar trends eindigen ook wel in hypes en dan kun je flink de bietenbrug op gaan.
  In je betoog zie ik ook een 2e maar, nl. dat je voorbij gaat aan het feit, dat er veel meer crypto munten in het leven geroepen worden, dat kan eindigen in een veel groter aanbod van diversiteiten en de mogelijkheden en als er meer aanbod komt …, kan onder die omstandigheid de waarde van elke cryptomunt ook wel eens aan het dalen gaan.
  Ik citeer je: ” Ik was in het begin huiverig, omdat ik niet wist of ik dat wel kon vertrouwen, maar er is niks bij mij verdwenen… “, was wat huiverig, er is niks verdwenen, dat soort onzekerheden zegt al wel iets over de zekerheden, of vergis ik me daarin?
  Nogmaals, fijn dat je nu zoveel succes hebt.
  NicoB

 9. Sjaak S zegt op

  Nico, ik ben iemand die niets voor 100% vertrouwt. Toen ik nog in Nederland woonde had ik daar twee bankrekeningen en in Duitsland ook bij twee verschillende banken. Niet dat ik zoveel geld had, maar ik had twee inkomsten en ik wilde mijn risico verspreiden. Heel simpel.
  Alles wat nieuw is en mij geld kost, ga ik niet met gesloten ogen tegemoet, maar zoek en verifieer en test net zolang totdat ik ervan overtuigd ben dat het al of geen goede zaak is. En dan nog zal ik niet zo dom zijn mijn hele hebben en houden alleen maar daar op te concentreren. Ik accepteer de bitcoin en de andere altcoins voor wat ze nu zijn, maar ga niet mijn bankrekening opzeggen.
  Ook hier in Thailand heb ik twee bankrekeningen, ik heb vier of vijf bitcoinwallets en ik investeer in minstens zes ondernemingen die niet allemaal met cryptogeld werken, maar ook met Forex en in andere waardeobjecten.

  Er zijn hier op Thailandblog waarschijnlijk genoeg mensen, die net als ik veel gereisd hebben en die met diverse valuta te doen hadden. Tot vijf jaar geleden was het voor mij heel normaal een extra portemonnee met wisselgeld uit Brazilië, Japan, USA en Europa te hebben.
  Ik heb tijden meegemaakt in Brazilië, dat wij tien dagen in Rio de Janeiro waren en het hotel na drie dagen de crew opvorderde (ik was steward) de rekeningen te betalen, omdat de cruzeiro (niet de Real van nu) weer eens over de 100% in waarde gedaald was)….
  Dus wat dat betreft ben ik het wel gewend dat er geen vaste waarde bestaat en dat ook niet alles alleen maar meer waard wordt.

  50 Euro van nu zijn over een jaar misschien nog maar 45 Euro waard.
  50 Euro in Bitcoin zijn over een jaar misschien 200 Euro waard.
  Beide hebben deze tendens…. kijk je naar de ontwikkeling van de laatste jaren, wat denk je dat eerder zal gebeuren? De 50 Euro wordt 55 Euro of de 50 Euro in Bitcoin is nog maar 30 Euro waard?
  Je weet het niet, maar ik gok op de 200 Euro waarde.

  Zeker weten doe je niets.
  Wordt de baht kunstmatig hoog gehouden? Leeft Thailand op een economische luchtballon? Keldert ie straks met 30 tot 40%?
  Wordt de Euro straks weer afgeschaft? Gaan we terug naar de Gulden of wordt geld helemaal afgeschaft?
  Niemand weet het. Maar je kunt op grond van analyses wel een richting vermoeden.

  Misschien gebruik ik het woord trend verkeerd. Ik ben nog maar een bakvis in het gebied van investeren en cryptogeld. Ik houd me sinds november 2016 iedere dag ermee bezig en heb veel geleerd, maar weet ook dat ik nog maar een fractie aan kennis heb. Zo ook mijn woordkeuze.

  Hoe moest ik het noemen? Niet trend, maar tendens? De voortgaande beweging sinds de bitcoin ontstond zo’n negen jaar geleden? Kijk je op coinscap.com zie je dat de grote jongens onder de cryptocoins eenzelfde soort bewegingen hebben.

  Ook hier heb je veel zwart/wit kijkers: de bitcoin gaat verdwijnen als de anderen opkomen of de bitcoin wordt minder waard. Niemand kan in de toekomst kijken… echter feit is dat sinds de opkomst van de bitcoin, deze met afzakkingen tussendoor, alleen maar in waarde is gestegen.

  Dit is niet doordat de media zoveel aandacht geeft, maar doordat het met de economie in sommige landen slecht gaat en met de valuta daar nog slechter.
  Maar ook doordat al een van de belangrijkste economische machten de bitcoin als officieel betalingsmiddel erkend heeft: Japan.
  Korea zet meer op ethereum.

  Maar ik kwam even terug op dit artikel, om over zekerheden te schrijven. De argumenten dat er al wisselplatforms aangegevallen waren door hackers en miljoenen aan bitcoins verdwenen waren…. zie dan het volgende krantenartikel: http://www.nu.nl/internet/4759122/swift-verliest-miljoenen-in-omzet-hacks-in-2016.html?redirect=1

  Swift verliest miljoenen door hacks in 2016. Dus de handel met geld is onveilig en we kunnen van nu af aan beter met eieren handelen. Hoe zit het met kredietkaart fraude? ATM Fraude, witwassen, geldvervalsingen enzovoorts….

  Een goede vriend van mij zegt altijd: eerst wordt er om gelachen, dan wordt het aangevallen en bij de derde fase door het publiek geaccepteerd.

  We zitten bij de bitcoin en alt.coin een beetje in de tweede fase.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website