Beste lezers,

Over een paar maanden ga ik mijn Philips-pensioen ontvangen. En daar ben ik nu toch een beetje het spoor bijster wat betreft de belasting hierover.

Sinds mijn komst naar Thailand heb ik geen inkomsten meer gehad en leefde van mijn spaargeld. Ik ben officieel uitgeschreven in NL en geregistreerd in het RNI. En heb dus al die jaren geen belasting betaald, niet in NL en niet in TH. Dus wat nu?

Volgens het oude verdrag begrijp ik dat ik in Thailand belasting zou moeten betalen. Dus een vrijstelling voor loonbelasting en premie volksverzekeringen aanvragen. Echter, bij vraag 1b wordt direct naar een bewijs van fiscaal inwoner van TH gevraagd wat ik dus niet heb. Dus zeggen ze: U hoeft het formulier niet verder in te vullen en op te sturen. U kunt geen vrijstellingsverklaring voor loonbelasting en/of premie volksverzekeringen aanvragen
Bovendien heb ik eens ergens gelezen dat indien je de aanvraag opstuurt en deze geweigerd wordt dat je dan later ook de ingehouden belasting niet meer kunt terugvorderen bij de jaaraangifte.

Verder ligt het nieuwe verdrag op de loer en is het de vraag of het überhaupt nog de moeite waard is om de aanvraag te versturen. Als dit verdrag snel ingevoerd gaat worden keuren ze wellicht geen aanvraag meer goed. Ik heb ook al ergens gelezen (ik lees veel) dat bestaande vrijstellingen al opgeheven/ingetrokken zijn door de belastingdienst.

Dus wat is zinvol in deze situatie? Toch een verzoek indienen, maar wat moet ik dan meesturen als bewijs van fiscaal inwonerschap? Ik heb namelijk geen aangifte en dus ook geen PIN-belasting nummer in TH. Of ze gewoon belasting in laten houden (ik heb begrepen dat de premie volksverzekeringen automatisch niet ingehouden worden als je in het buitenland woont?) en dan via de jaaraangifte de ingehouden loonbelasting terug te vorderen?

Kan iemand met verstand van zaken hier zijn licht eens over laten schijnen?

Bij voorbaat dank.

Groet,

Aha

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Binnenkort ontvang ik pensioen, hoe zit het nu met belastingen?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Aha, je geeft zelf het antwoord al! Maar ik begin vooraan.

  Philips bedrijfspensioen is uitsluitend in TH belast indien en voor zover je dat inbrengt in Thailand. Dan doe je aangifte in TH in een belastingkantoor. Daarna krijg je een bewijsstuk en daarmee vraag je in NL vrijstelling aan maar dan zijn we al een dik jaar verder. Tot die tijd laat je de loonbelasting inhouden en die krijg je op C-aangifte terug. Heffingskortingen krijg je bij wonen in TH niet maar dat weet je vast al.

  Dan heb je ergens gelezen dat je bij weigering van de vrijstelling geen teruggaaf krijgt. Ben benieuwd waar je dat gelezen hebt want dat klopt niet. Dat vrijstellingen al ingetrokken zijn is ook niet waar op een enkele na en dat is dan een misverstand of om andere redenen. Het huidige verdrag is nog steeds geldig.

  Ja, de premie volksverzekering mag men niet inhouden (en de premie zorgverzekeringswet is denk ik al vervallen) en indien niet waag er dan een briefje aan.

  Er is feitelijk niets aan de hand behalve het tijdelijk voorfinancieren middels de loonbelasting. Komt jouw AOW ook? Die is dan in NL belast. Het nieuwe verdrag zal er wel een keer komen, het is ambtelijk geheel onderhandeld, maar een datum is niet bekend; het is vertraagd door de formatie in TH en nu door de formatie in NL.

  Dus heb geduld en meld je begin volgend jaar bij een Thais belastingkantoor. Spreek je geen Thais neem een Thai mee en jouw bankboekje met de stortingen uit NL en wat ze voorstellen: pensioen of spaargeld.

  Belastingen zijn al meer dan tien jaar een hot item hier. Lees de adviezen eens door; die vind je door linksboven in het zoekveld ‘belastingen’ in te typen. Succes!

  • Jaap zegt op

   Als je in Thailand domicilie hebt ben je in Thailand belasting plichtige.
   Je betaald belasting over het inkomen dat je binnen brengt eventueel verminderd met inkomen waarvan je kunt aantonen dat er al belasting over geheven is.
   Je moet naar het belasting kantoor in je provincie gaan en een Tax Identification number (TIN) aanvragen. Dit is een eerste stap.
   Vervolgens vul je de belasting aangifte “personel income tax” in. De Engelse versie hiervan kun je downloaden van de website van de Thaise belastingdienst. Het is een simpel formulier van 3 kantjes.
   Het bedrag aan inkomsten moet je aantonen met behulp van de bank overschrijvingen van de Thaise bank.

   Belasting tarieven zijn aanzienlijk lager dan in Belgie of Nederland, met forfaitaire aftrekposten, zeker als je een niet werkende partner hebt of Thaise kinderen of support voor schoonouders zonder inkomen.
   Belasting tarief is simpel te berekenen en de te betalen belasting vul je zelf in. De belastingdienst gaat er in Thaland van uit dat je zelf je belasting bepaald.

   Als je de belasting betaald hebt kun je bij de Nederlandse belasting dienst het verzoek voorvrijstelling voorheffing indienen met een kopie van je Thaise aangifte. De belastingdienst stuurt de vrijstellings verklaring automatisch door naar het pensioenfonds en je ontvangt je pensioen zonder inhoudingen.

   Je krijgt deze vrijstelling gewoonlijk voor een periode van 5 jaar, daarna moet je opnieuw het verzoek indienen.
   Een verzoek om teruggave is in dit geval dus niet nodig.

 2. Wim zegt op

  Ik heb een jaar geleden mijn eerste bedrijfspensioen ontvangen van Aegon. Ik kreeg in eerste instantie een netto bedrag na aftrek van loonheffing en sociale lasten.
  Om in NL belastingvrijstelling te krijgen moet je het volgende doen.
  Ga naar het belastingkantoor in je woonplaats, c.q. district en vraag daar een TIN nummer aan.
  Neem je paspoort, een uitdraai van je bankboek en eventueel een bewijs van adres mee.
  Ik weet niet waar je woont maar in mijn geval was dit een kantoor waar men niet veel ervaring heeft met buitenlanders. Ik had mijn vrouw meegenomen en na veel geduld heb ik uiteindelijk een TIN nummer gekregen, dit was November 2023. Op dat moment kon ik geen belastingaangifte doen omdat ik in het jaar daarvoor geen inkomsten uit het buitenland had. In jan 2024 heb ik wel aangifte kunnen doen en daarna heb ik vrijstelling gekregen.
  In jouw geval kan je wel belastingaangifte doen over 2023 en als het goed is dan hoef je niets te betalen, zo lang je maar zegt dat het meerendeel van de overgeboekte bedragen al is belast in NL. Voor de vorm geef je een paar bedragen aan waar je volgens wel belasting over moet betalen, hier is M.i. niets illegaals aan, men heeft alleen geen om voor de kat z’n viool allerlei formulieren voor je in te vullen. Zie deze tax calculator voor hoeveel je maximaal kunt opgeven zonder dat je moet betalen, https://www.uobam.co.th/en/tax-calculation

  De mensen op het belastingkantoor vullen een aangifteformulier voor je in en vraag om een kopie hiervan.
  Je krijgt tevens een kwitantie dat je belasting hebt betaald.
  Na dat dit alles is geregeld vraag je om een RO 21 of RO 22 verklaring, dit is een officiële verklaring dat je belastingplichtig bent in Thailand.
  Indien je woonachtig bent in een plaats met meerdere buitenlanders dan weet men wel wat je bedoeld. Zo niet zorg dat je iemand mee neemt waarmee jij goed kunt communiceren en die de Thaise taal machtig is.
  Stuur nu alle benodigde kopieën naar de belastingdienst in NL.
  Heb veel geduld maar wees volhardend dan komt het allemaal goed. Succes!

  • Erik Kuijpers zegt op

   Wim, nou nou, je hebt wel mazzel met die belastingpersoon! Je zegt gewoon dat er al is betaald en je betaalt niks en krijgt jouw RO-briefje. Maar die mazzel heeft niet iedereen.

   Bovendien, wat ik niet begrijp, je hebt vrijstelling en toch geef je in Thailand een zelf verzonnen bedrag aan. Hoe doe je dat? Ik hoef je niet te vertellen dat creatief rekenen op je kan terugslaan en dat een slimme ambtenaar je kan trakteren op tien jaar aanslagen, een vette boete en mogelijk een strafzaak. Maar dat is hier al eens behandeld.

   Vraagsteller hier krijgt dit jaar geen RO-formulier want had in 2023 geen inkomen. Nul is nul en niet tien dus zomaar iets uit de duim zuigen is niet juist. Bovendien, Wim, ook jij hebt vast wel gelezen dat per 1-1-2024 de uitvoering van de wet is gewijzigd; daar is in dit blog (onder meer door mij) over geschreven en er is een vraag gesteld.

   Reken maar dat er grote kans is dat in 2025 jouw bankrekening over 2024 wordt nageplozen en dat op jou de bewijslast rust:
   1. wat is de bron van dat geld
   2. is het inkomen van voor 2024 of van 2024 en later
   3. kun je dat aantonen?

   We wachten nog steeds op uitleg door de Thaise overheid over hoe men zal omgaan met de 60 belastingverdragen die Thailand heeft gesloten.

   Vraagsteller gaf zelf al aan de loonbelasting dit jaar te willen voorfinancieren. Dat lijkt ook mij het beste.

   • wim zegt op

    Zoals je zelf al schrijft dat per 1-1-2024 de wet is gewijzigd, dit betekend dat geld wat is overgeboekt vanuit NL in 2023 niet wordt belast. Aangezien de vraagsteller verteld dat hij van zijn spaargeld leeft ga ik er voor het gemak vanuit dat hij maandelijks een bedrag naar zijn rekening in Thailand overmaakt.
    Je kan dus tegen de belasting zeggen dat je over bepaalde bedragen aangifte wil doen zodat zij een reden hebben om de belastingformulieren in te vullen. Geef gewoon aan welke bedragen in aanmerking komen voor aangifte en zij zullen deze opvoeren voor de aangifte. Dat je uiteindelijk niets hoeft te betalen maakt niet uit, als het goed is dan kan je verder alle overige formulieren aanvragen en krijg je voor je pensioen vrijstelling. Hier is M.i niets illegaals aan en heeft niets met creatief rekenen te maken.
    FYI mijn belastingaangifte over 2023 was legaal en daar was niets aan inkomen verzwegen. Het zelfde zal voor 2024 gelden.

    • Erik Kuijpers zegt op

     Wim, de wet is niet gewijzigd. Waar lees je dat, en waar schrijf ik dat?

     Voor 2023 gelden de regels als vanouds. Breng je in 2023 geld binnen dat verdiend is in 2023 dan is het belast als het verdrag dat aan Thailand toewijst. In 2024 is de uitvoering gewijzigd; daar wordt hier al maanden over geschreven dus dat kun je opzoeken.

     Vraagsteller leefde in 2023 en nu nog van spaargeld. Dat is geen inkomen dus daar hoeft geen aangifte over gedaan te worden. Ja, ik begrijp je wel: je wil dat RO-formulier dus je schat een bedrag dat niet tot een aanslag leidt maar wel tot papierwerk bij de Thaise dienst en bij jou. Wat een omslachtig gedoe maar als je dat overhebt om aan de bron al van de loonbelasting af te komen: soit! Je bent niet de enige die dat zo doet; in dit blog hebben meer mensen dat verteld, jaren geleden al.

     Maar mijn opmerking heb je niet beantwoord: waarom schat je een laag bedrag in als je ook het juiste bedrag kunt opgeven? Of heb je een pensioen (ex artikel 18 of 19/2 van het verdrag) lager dan de vrijstelling, de aftrekposten en de nulschijf samen? Zeg dat dan! Nu roep je alleen maar vragen op. Overigens verwacht ik dat de controle scherper gaat worden en dat schatten van de baan gaat.

     Je maakt het nu voor vraagsteller alleen maar lastig om een beslissing te nemen.

 3. janbeute zegt op

  De RO 21 is een income tax certificate afgegeven door de Thaise belastingdienst, waarop staat je inkomen en hoeveel geld je aan belasting hier hebt over afgedragen in Thailand.
  De RO 22 is een residents verklaring ook afgegeven door de Thaise belastingdienst.
  Deze verklaring kun je ook gebruiken mocht je tot aanschaf van een voertuig op je naam overgaan.
  Hoef je niet apart hiervoor naar de lokale immi te gaan, of een yellow home book te tonen.

  Jan Beute.

 4. Erik Kuijpers zegt op

  Jaap, je vergeet dat vraagsteller pas dit jaar inkomen heeft dus het zal tot midden volgend jaar duren voor hij een RO-formulier krijgt. Hij zal de loonbelasting moeten financieren tot er teruggaaf komt op het C-biljet.

  Van belang is niet of je over enig inkomen in een ander land hebt betaald en loonbelasting geldt al helemaal niet als ‘betalen’. Dat is ook niet de norm. Het verdrag bepaalt waar je belastingplichtig bent (en dat is iets anders als ‘betalen’). Waar pensioenen uit NL belast zijn heb ik vorige week uitgelegd aan reageerder Roelof in deze link: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/belasting-nederland/hoera-de-blauwe-brief-is-er-weer/

 5. Gerritsen zegt op

  Het bewijs dat je in Thailand woont zijn je in en uitreis stempels
  In jouw paspoort. Als je dan 180+ in Thailand bent ben je resident
  en aan Thaise heffing onderworpen.
  Ik heb daar een paar jaar geleden met succes over geprocedeerd.
  Andere zaken om dat te bewijzen zijn overbodig.
  De stempels in het paspoort vormen het sluitende bewijs,
  Tot aan nieuwe bedrag is heffing over het Philips pensioen
  aan Thailand toegewezen.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Gerritsen, bestaat daarvan een ECLI-nummer met de geanonimiseerde uitspraak?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website