Het moet de Nederlanders in Thailand groot plezier doen dat Nederland je niet vergeet daar in dat verre land! Al komt het blauw niet meer per post maar keurig in jouw elektronische brievenbus, het zal toch prettig, vertrouwd en vooral hartverwarmend aanvoelen.

Helaas is de site van de Belastingdienst samengesteld door een stel onhandige hannesen zodat je moet zoeken waar je jouw aangifte als buitenlands belastingplichtige mag/moet invullen. Ook in mijn e-mail komen vragen binnen over wáár dat belangrijke document nu eigenlijk staat.

Laat ik dat uitleggen voordat emigranten in Thailand de ‘binnenlandse’ aangifte invullen en zich rijk rekenen met heffingskortingen.

 1. Log in,
 2. ga naar inkomstenbelasting,
 3. ga naar belastingjaar 2023,
 4. en scroll dan wat omlaag waar staat MEER TONEN.

Dan verschijnt de link naar de biljetten C (vol jaar) en M (jaar van migratie) die je kunt afwerken. Denk aan de termijn ter voorkoming van boze brieven en sancties.

Succes gewenst!

10 reacties op “Hoera! De blauwe brief is er weer….”

 1. Roelof zegt op

  Toevallig was ik daar gisteren naar op zoek, dank voor de info Erik!

 2. roelof zegt op

  Beste Erik,

  Bij de vraag of ik inkomsten uit Nederland heb, is dat in mijn geval AOW en Pensioen.

  Dan vragen ze ook nog,

  Is deze uitkering volledig belast in Nederland volgens het belastingverdrag dat Nederland heeft gesloten met uw woonland?

  Ik betaal natuurlijk over mijn AOW en Pensioen, alleen loonbelasting en geen premie volksverzekeringen en bijdrage ZW, dus iets van 9.28 procent.

  Dan moet ik hier toch ja aanvinken

  vast bedankt en groet,

  Roelof

 3. Erik Kuijpers zegt op

  Roelof, jouw AOW is altijd in NL belast. Jouw pensioen, dat is andere koek. Wat is de aard van jouw pensioen?

  Bedrijfspensioen: alleen Thailand mag heffen. En heft Thailand niet dan keert het heffingsrecht NIET terug naar NL.
  Puur ambtelijk pensioen? Alleen NL mag heffen.
  Pensioen verdiend in een onderneming van de overheid? Dan denk je aan een gemeentelijk vervoerbedrijf, gasbedrijf, waterbedrijf. Dan mag alleen Thailand heffen.

  Lees dit advies van Lammert de Haan eens na. https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/waar-laat-jij-je-abp-pensioen-belasten/

  Maar het verdrag gaat vervangen worden door een nieuw verdrag en dan mag, naar alle waarschijnlijkheid, Nederland over alle pensioenen en uitkeringen heffen. Wanneer dat ingaat is nog niet bekend.

  • roelof zegt op

   Ik heb trouwens geen brief ontvangen van de belastingdienst dat ik aangifte moet doen.
   Heeft er misschien mee te maken, dat je in het buitenland woont?

  • Erik Kuijpers zegt op

   Eric Donkaew, je hebt me gevraagd waarom Thailand de verwachte nieuwe verdragstekst zo maar heeft goedgevonden want jij denkt dat het TH geld gaat kosten.

   Een verdrag is een kwestie van onderhandelen tussen hoge ambtenaren op basis van beleidsvoornemens; de regering van Thailand moet het nog goedkeuren en daarna het parlement. Ga er maar vanuit dat de tekst van wat komt in overeenstemming is met het beleid van NL dat hier ooit is toegelicht door Lammert. Een voorproefje van wat we mogelijk kunnen verwachten kan je lezen in het nog jonge verdrag met Colombia dat je kunt vinden onder wetten.nl. Daarin mag het bronland heffen over alle uitkeringen uit dat land.

   Misschien krijgt TH wel wat compensatie voor wat het mogelijk verliest; niemand van ons kent de tekst dus laat dat straks een verrassing zijn.

 4. ruud zegt op

  Ik heb mijn aangifte gisteren gedaan.
  De site is inderdaad niet erg duidelijk en ik was verdwaald in het scherm aangite binnenland.

  De belastingdienst buitenland heeft me echter vriendelijk op het juiste spoor gezet.
  De aangifte in Thailand is ook al gedaan, dus ik heb weer een jaartje rust.

 5. Erik Kuijpers zegt op

  Roelof, over 2023 is de aanslaggrens 51 euro en de teruggaafgrens 16. Je kunt dat ding invullen zonder weg te sturen maar dan weet je waar je aan toe bent.

  Moet je bijbetalen dan is aangifte verplicht. Kun je terugkrijgen dan mag je dat claimen maar je mag het ook laten zitten voor het welzijn van alle Nederlanders, waaronder ik, en reken maar dat ik je dan buitengewoon erkentelijk ben… Je kunt max vijf jaar terugvragen dus wees er snel bij als het de moeite waard is.

  • Roelof zegt op

   Hahaha, Ik heb dat ding ingevuld, maar moet 13 euro bijbetalen, dus ik verwijder de aangifte weer.

   Dank voor al je info.

 6. Eric Donkaew zegt op

  Erik Kuijpers: Maar het verdrag gaat vervangen worden door een nieuw verdrag en dan mag, naar alle waarschijnlijkheid, Nederland over alle pensioenen en uitkeringen heffen. Wanneer dat ingaat is nog niet bekend.
  ————————–
  Heb jij (of iemand anders) enig idee waarom de Thaise regering deze wijziging zomaar heeft ‘goedgevonden’? Thailand loopt hierdoor toch veel geld mis?

 7. william-Korat zegt op

  Bedankt voor de reminder Erik.
  Had deze link gevonden die ‘je’ ietsje op weg helpt.

  https://ap.lc/gRiSN

  De verschillende mogelijkheden of moet ik zeggen verplichtingen als Nederlander in het buitenland wonende geeft uiteraard zijn twijfels ieder jaar.
  Ga er morgen eens achteraan op de pc, bij twijfel geen verzenden indrukken.
  Inkomsten uit AOW en pensioen 2023 liggen al uitgeprint en van 2022 de kopie Aangifte inkomstenbelasting.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website