Beste lezers,

Ik ben Belg en in april getrouwd voor de wet in Thailand (Bangrak) met een Thaise dame. Alles laten legaliseren op buitenlandse zaken, dan laten vertalen naar het Nederlands en laten legaliseren op de ambassade.

Nu terug in België, vertelt men mij op de burgerlijke stand van mijn gemeente dat dit huwelijk niet rechtsgeldig is, en er een onderzoek ingesteld word naar schijnhuwelijk.

Iemand hier ervaring mee?

Met vriendelijke groet,

Willy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Mijn Belgische gemeente zegt dat mijn huwelijk met een Thaise een schijnhuwelijk is”

 1. Leo zegt op

  Uw huwlijk is in Thailand rechtsgeldig verklaard. De Belgische overheid heeft het recht een onderzoek in te stellen naar de onstandigheden waaronder het huwlijk heeft pkaatsgevonden, voordat zij overgaat tot registratie in hun systemen. De overheid heeft niet het recht om op voorhand reeds te stellen dat uw huwlijk niet rechtsgeldig zou zijn. Ik raad u aan om aan de ambtenaar te vragen een en ander op schrift te stellen, omkleed met redenen van vermoedens. Weigert hij dit kunt u direct bezwaa aantekenen bij zijn meerdere, in dit geval de burgemeester van Uw gemeente. Die is wettelijk verplicht u schriftelijk te informeren over de reden van onderzoek en u tevens te informeren hoe u in bezwaar kunt gaan tegen een voorlopige voorziening. Ik wens U succes. Leo (LL.M)

 2. HansNL zegt op

  Dit is ook het geval in Nederland.
  Al jaren overigens.

  Meestal wordt er niet veel ruchtbaarheid aan gegeven door de ambtenaar of de burgerlijke stand.
  Echter, de wachttijd in Nederland, meestal een 14 dagen of zo, wordt gebruikt om door de IND een onderzoek in te laten stellen.

  Dus niets bijzonders.

  Wordt door de autoriteiten beslist dat er sprake zou kunnen zijn van een schijnhuwelijk, dan beginnen de problemen.

  • Björn zegt op

   Goedemorgen,

   Is er bekend of dit soort problemen te voorkomen zijn terwijl je toch gewwoon kunt trouwen? Dank alvast voor serieus antwoord.

   • leo zegt op

    Geachte,
    Het is compleet afhankelijk van de ambtenaar in uw gemeente of hij/zij zonder meet de door u aangeleverde dokumenten als waar en eerlijk beschouwd. Ten overstaan van deze ambtenaar bent u verplicht de waarheid te vertellen en is het aan deze ambtenaar om eventueel het tegendeel te bewijzen. Laat u a.u.b. niet intimideren. Als uw papieren, bewinzen etc, in orde zijn zal hij/zij gegronde redenen moeten hebben om uw integroteit in twinfel te brengen.

 3. herman B zegt op

  het is een normale procedure in Belgie. Op basis van een verslag opgesteld door de dienst bevolking wordt er door de politie een buurt onderzoek ingesteld en worden beiden verhoord om na te gaan of ze elkaar goed kennen, hoe ze met elkaar communiceren enz. Dit wordt naar het parket doorgestuurd die een beslissing zal nemen

 4. Rudy zegt op

  In feite hebben wij, enkele jaren geleden weinig problemen gehad, alleen wet de papierwinkel, zowel voor verblijfsvergunning als nationaliteit (Echtgenote heeft nu beide nationaliteiten). Ik heb wel enkele kennissen, die ook getrouwd zijn met thaise, en veel meer problemen hadden, om diverse redenen. Ken je de reden waarom een schijnhuwelijk wordt vermoed?

 5. luc Hollants zegt op

  Hallo Willy ben ook getrouwd zoals U ben dan ook terug in Belgie gekomen ben dan ook naar gemeentehuis geweest heb daar deze documenten copy daarvan afgegeven echte mag je niet geven anders geen 1 officeel bewijs zij hadden deze doorgestuurd naar dienst schijnhuwelijken na 6 maand was alles in orde . is ook altijd goed dat je foto/s hebt van haar en haar familie dat je kan aantonen dat alles werkelijk zo is groetjes Luc

 6. John zegt op

  heb zelf ook schijhuwelijk onderzoek gehad gemeente antwerpen
  Zorg dat je alle foto’s van het begin van je relatie met haar
  Meeneemt naar het onderzoek zo ook eventueel email
  Verkeer tussen jouw en haar . Hoe meer bewijstukjen
  Je kunt aanleveren des te nakelijker gast het.
  Ook zijn wij afzonderlijk verhoort dus zorg ervoor dat jullie verhasl
  In grote lijnen kloppen .
  Dan moet alles goed komen ook hebben wij thuis controllen
  Gehad , twee tanden borstels ook de kleding kast en zelfs de
  Koelkast werdt nagekeken of er inderdaat sprake was van
  Samen wonen

  Succes

 7. leo zegt op

  Ik lees uit diverse reacties dat overheden hierin buiten hun befaamde boekje gaan.
  Foto,s etc. bewijzen nie dat u gehuwd bent op eerlijke gronden, zij bewijzen enkel da u op moment van fotoopname samen was. De overheid cq de rechtbanken, gerechtshoven etc. zullen moeten bewijzen dat uw hiwlijk op onjuiste gronden is gesloten. Laat u niet intimideren, als uw huwlijk is gesloten op juiste juridische gronden kan ook de nederlandse of belgische overheid niet anders dan uw huwlijk erkennen. Het kost misschien tijd en in eerste instantie geld maar als de juiste wijze is vildaan en de juiste juridische weg is bewandelt zult u uiteindelijk winnen en uw huwlijk erkent krijgen. Leo (LL.M)
  Ik ben eventueel bereid u met raad en daad terzijde te staan maar dat zult u zelf moeten beslussen. Er zijn naast mijzelf voldoende rechtskundigen in uw omgeving die uw zaak gaarne ter hand zouden willen nemen

 8. B.Elg zegt op

  Mijn situatie was anders, maar illustreert toch de overdreven argwanende tegenwerking van de Belgische autoriteiten. Toen ik mijn (thaise) echtgenote 18 jaar geleden leerde kennen wou ik haar naar Belgie halen met een toeristenvisum, om te beginnen. Een franstalige (!) ambtenaar weigerde dat en had het over “établissement a craindre” (= “vestigingsgevaar” , mijn echtgenote zou in de illegaliteit verdwijnen en niet terugkeren naar Thailand). Ik heb toen alles uit de kast gehaald maar er was niks aan te doen, ze mocht gewoon België NIET binnen. Klaar.
  Ik ben toen naar Nederland verhuisd en daar kreeg ze onmiddellijk een toeristenvisum.
  Ik loop niet echt over van waardering voor de Belgische ambtenarij en de conservatief-katholieke regering van toen.

 9. Paul Vercammen zegt op

  Beste Willy,
  Het klinkt raar maar alles hangt af waar je in België woont. Als je in Vlaanderen woont blijkt dit geen probleem te zijn doch wij vallen onder Turnhout en hier geeft het Parket (welke blijkbaar tijd en geld genoeg heeft) de opdracht om elk huwelijk te onderzoeken. Politie en papierwinkel was reeds afgehandeld doch heeft het parket de politie nogmaals de opdracht gegeven om mij en mijn vrouw te vehoren,wel moest zij bijgestaan worden door een Thaise tolk.Dit is reeds 10 maanden aan de gang doch ials je met alles in orde bent zou ik er niet van wakker liggen, het duurt allemaal wel heel lang maar zal wel in orde komen. succes

  • RonnyLatPhrao zegt op

   En sinds wanneer ligt Turnhout niet meer in Vlaanderen ?

 10. patthie zegt op

  Mijn ervaring…
  Gehuwd in Bangkok , met alle wettelijke papieren, in Belgie ook het wettig huwelijk aangevraagd na 2 jaar.
  En opeens moesten we naar een verhoor door drie vrouwelijke onderzoekers.
  Ons aanvraag om ook voor Belgie te huwen werd afgekeurd?
  Dossier werd verwezen naar het parket.
  Na twee maand kregen we bezoek van de cel schijnhuwelijken.
  Achter een maand ontvangen we toestemming en ons belgisch huwelijksboekje.
  Na drie jaar kreeg mijn vrouw ook de Belgische nationaliteit.
  Als alles in orde is , zijn er geen problemen , enkel een vervelende wachttijd.

 11. marc zegt op

  ik heb een 3-tal jaar juist hetzelfde gedaan. Hier in de gemeente hebben ze dan ook een onderzoek ingesteld. Ik moest komen met foto’s als bewijs van onze relatie. We hebben echter reeds 2 kinderen samen en na het bezien van de foto’s was alles in orde en is mijn huwelijk nu ook ingeschreven in Belgïe

 12. herman zegt op

  normaal worden er in de gemeente een aantal vragen gesteld aan elke partner . wanneer de antwoorden niet overeenstemmen wordt er een verslag opgesteld en doorgestuurd . Het zal zeker gebeuren indien het duidelijk is dat ze niet met elkaar kunnen communniceren omdat ze geen gemeenschappellijke taal machtig zijn,elkaar maar pas een paar weken kennen enz .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website