Belastingplicht Thailand voor Nederlandse expats?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
14 november 2021

Beste lezers,

Ik ben Nederlander van geboorte, nu net 77 jaar, na 11 jaar Thailand (2006-2017) en 2 jaar Spanje en nu 2 jaar België zijn mijn plannen om volgend jaar definitief te emigreren naar Thailand. Spreek, lees en schrijf de taal redelijk.

Waar kan ik informatie vinden over belastingplicht Thailand, toen ik het land verliet had ik nog vrijstelling in Nederland. Wat zijn de voorwaarden nu, waar informatie, is er nu wel Thaise belastingplicht voor expats?

Groet

Martin

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

20 reacties op “Belastingplicht Thailand voor Nederlandse expats?”

 1. Erik zegt op

  Martin, of jouw inkomen in Thailand belast is hangt vooreerst af van het soort inkomen. Maar er zitten nogal wat toeters en bellen aan en ik kan je daarom adviseren in dit blog de adviezen van Lammert de Haan te bestuderen. Gebruik daarvoor de zoekfunctie linksboven op de hoofdpagina.

 2. Kees 2 zegt op

  Als je in januari eenmalig je gehele jaarbedrag dat je dat komende jaar denkt te gaan besteden overmaakt, dan ziet Thailand dit als spaargeld van eerdere jaren (eerder jaar). Spaargeld is in Thailand vrijgesteld van belasting (behoudens de rente die je op de Thaise bank krijgt, die wordt tegen 15% belast, dat houdt de bank automatisch in).

  • janbeute zegt op

   En die 15% rente of tewel bron belasting genoemt, kun je terug krijgen als je hier belasting plichtig bent.
   Voor de jaarlijse opgave ga je langs je Thaise bank of je Thaise banken en vraag je een uitdraai van het afgelopen fiscale jaar waar je saldoos op staan en je ontvangen rentes.
   Deze wordt ondertekent door de bank en wordt voorzien van je Thaise tax ID.
   Met deze formulieren ga je naar de belastingdienst, kan zijn op het Amphur of een belasting accountkantoor of zo in mijn geval laat ik het uitwerken door een deskundig belasting medewerkster die op het provinciaal belasting kantoor werkt.

   Jan Beute.

 3. Lammert de Haan zegt op

  Dag Martin,

  Jij vraagt naar waar je informatie kunt vinden m.b.t. de belastingplicht in Thailand en, naar ik aanneem, dan betreffende de Thaise Personal Income Tax. En gelukkig maar: ik kan nu volstaan met het aangeven van de vindplaatsen. Maar anders was je nog lang niet van me af geweest!

  Voor wat betreft de belastingplicht verwijs ik je naar de website van het Thai Revenue Department:

  https://www.rd.go.th/english/6045.html

  Daar wordt de belastingplicht omschreven als volgt:

  “Belastingplichtigen worden ingedeeld in “ingezetene” en “niet-ingezetene”. “Ingezetene” betekent elke persoon die in Thailand verblijft gedurende een periode of perioden die samen meer dan 180 dagen in een belastingjaar (kalender) jaar bedragen. Een inwoner van Thailand is belastingplichtig over inkomsten uit bronnen in Thailand en over het deel van inkomsten uit buitenlandse bronnen dat Thailand binnenkomt. Een niet-ingezetene is echter alleen belastingplichtig over inkomsten uit bronnen in Thailand.”

  Het hierin omschreven heffingsrecht van Thailand wordt echter beperkt door het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting. Daarbij zijn met name de artikelen 18 en 19 van dit Verdrag van belang.

  Het Verdrag kun je downloaden met de volgende weblink:

  https://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

  Over sociale zekerheidsuitkeringen (w.o. een AOW-uitkering) mogen beide landen heffen. Vervolgens dient Thailand op grond van artikel 23, lid 6, van het Verdrag, een vermindering te verlenen.
  Aan deze aangelegenheid heb ik een aantal maanden geleden ruim aandacht besteed in Thailandblog. Zie daarvoor:

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/heffing-van-belasting-over-sociale-zekerheidsuitkeringen/

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/heffing-van-belasting-over-sociale-zekerheidsuitkeringen-het-vervolg/

  Eerder gaf ik je al de weblink naar het Thai Revenue Department voor wat betreft het zijn van belastingplichtige voor de Personal Income Tax..
  Voor wat betreft de rest zou ik deze website links laten liggen. De daarin opgenomen vrijstellingen, verminderingen en tarieventabel dateren nog van voor 2017.

  Ga voor wat betreft de actuele informatie m.b.t. de Thaise Personal Income Tax naar de website van PwC Thailand:

  https://www.pwc.com/th/en/tax/assets/2020/thai-tax-2020-21-booklet.pdf

  Succes,

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

 4. Martin Wiertz zegt op

  Erik,Kees en Jan bedankt voor jullie reactie.
  In mijn situatie weet ik dat ik in Nederland belasting moet betalen over mijn AOW pensioen.
  Daarnaast heb ik een ABP pensioen,privaatrechtelijke verkregen.
  Hierover hoef ik geen belasting te betalen in Nederland MITS ik kan aantonen dat ik belasting moet betalen in Thailand.

  En hierom gaat de vraag.
  Aangezien ik vermoed dat de Thaise belasting minimaal of nihil kan zijn zoek ik een mogelijkheid om bewijs te krijgen dat ik belasting betaal in Thailand.

  Ik weet ook dat de Thaise overheid geen belasting heft over mijn ABP pensioen.

  Conclusie: ik moet belasting in Nederland betalen.
  Of ik open een kleine business,bv koffieshop en betaal inkomstenbelasting of zoekt een bescheiden bijbaantje met workpermit.

  Heeft iemand een oplossing of hoe en waar betalen jullie belasting.
  Mijn woonadres in Nederland komt te vervallen.

  • Erik zegt op

   Martin, eerst de zoekfunctie. Op de hoofdpagina onder THAILANDBLOG links staat een wit veld en er achter staat ‘zoeken’.

   Verder: je hebt ongelijk wat betreft betalen van belasting in Thailand. Thailand heft over pensioenen en dan nog, als TH niet heft dan mag NL niet daarom heffen. Er is een verdrag gesloten en dat bepaalt wie wat en waar mag heffen; alleen voor uitkeringen uit de zekerheid staat er geen bepaling en daarover mogen beide landen heffen en moet het woonland reductie verlenen.

   Verkijk je niet op de vrijstelling loonbelasting. Dat zijn maar inleidende beschietingen. Op de C-aangifte claim je de vrijstelling en die wordt gehonoreerd als jouw fiscale woonplaats TH is.

   Jij hebt ABP uit de particuliere sector, dus geen ambtenarenpensioen. NL mag niet heffen als jouw fiscale woonplaats TH is (artikel 4 van het verdrag, zie het laatste advies van Lammert) want dan mag TH heffen en tegenwoordig heft TH ook, dat wil zeggen, als je aan betalen toekomt na het stelsel van aftrekposten, kosten en een nul-% schijf. Het kan zo zijn dat je na aangifte in TH niet hoeft te betalen maar dan heb je wel belastingplicht bewezen.

   Conclusie: jouw bedrijfspensioen is alleen in TH belastbaar als TH jouw fiscale woonplaats is.

   Het verdrag kun je lezen bij wetten.nl en type dan Thailand in. De tarieven in TH staan in een van de adviezen in dit blog.

  • janbeute zegt op

   Het bewijs dat je belasting betaald in Thailand heet nog steeds tot op heden de RO 21.
   En op dit bewijs staat ook je gross income vermeld, dus de hoeveelheid aan bahtjes die je hebt verdient het afgelopen fiscale jaar.
   Niet alleen in Thailand maar ook ver daar buiten.
   En daarbij valt ook te lezen het amount of tax die je hebt afgedragen aan de Thaise fiscus.
   And the relevant provisions of law.
   Je tax payer name en woon adres en je Thaise tax ID.
   Als je dit opstuurt naar Heerlen dan kun je daar zeker deuren openen.
   Mits uiteraard je naar eer en geweten hebt ingevuld.
   Dus je hoeft geen koffieshop oid te beginnen.
   Maar er zijn enkelen die denken dat ze nergens belasting hoeven te betalen niet in Thailand en in de lage landen.
   Maar alleen voor niks gaat de zon op.

   Jan Beute.

   • Erik zegt op

    Jan Beute, niemand bij de NL belastingdienst eist dat je in TH belasting hebt betaald! Dit is een hardnekkig misverstand dat maar blijft bestaan.

    Men eist voor de vrijstelling loonbelasting, al mag dat niet, dat je AANGIFTE hebt gedaan. Door het stelsel van persoonlijke vrijstellingen, aftrekposten, de nul-% schijf en de regels ter voorkoming van dubbele belasting (artikel 23 lid 6) kan je er zonder feitelijk je portemonnee te trekken vanaf komen.

    OK, dan heb je geen hoog inkomen ingebracht maar die mensen zijn er ook.

    • janbeute zegt op

     Beste Erik met de RO21 zul je een behoorlijk bewijs kunnen leveren ,waar ze niet omheen kunnen bij de belastingdienst in Heerlen.
     Een bewijs hoe dat er dan ook uit mag zien dat je aangifte hebt gedaan, wil nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk belasting zal gaan afdragen in Thailand.
     Middels de RO 21 doe je dit dus wel.
     Het heeft mij in ieder geval goed geholpen met met de fiscale afhandeling van een koopsompolis oud regime wat bijna een jaar in beslag heeft genomen om toendertijd het uitgekeerde bedrag netto te mogen ontvangen zonder in Holland hier belasting over te hoeven afdragen.
     Alles toen met dank aan, van een kundige belasting accountant in samenwerking met een ook kundig assurandeur.

     Jan Beute.

     • Erik zegt op

      Jan, dan zitten we weer op één lijn. En goed dat het bij jou allemaal is gelopen zoals het hoort!

 5. Martin Wiertz zegt op

  Aan Erik,
  Kan de zoekfunctie voor Lammert de Haan niet vinden.
  Hoe en wat precies moet ik doen?

 6. Martin Wiertz zegt op

  Erik,Lammert bedankt.
  Dit is nog eens service van de bovenste plank.In een keer alle informatie op een rijtje. Ga nu aan de slag en als alle zaken geregeld zijn inpakken en wegwezen.
  Ik wil alleen aan Lammert als fiscalist vragen om straks een persoonlijke begeleiding te krijgen, natuurlijk met evenredige vergoeding.Mailadres?

  Nu nog de ideale ziektekosten verzekering vinden.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Martin,

   Met alle plezier verzorg ik voor jou alle fiscale aangelegenheden, te beginnen met een een vergelijking van jouw belasting- en premieplicht bij wonen in Nederland met de belastingplicht na emigratie. Daarin betrek ik tevens de belastingplicht voor de Thaise Personal Income Tax.(dit alles op jaarbasis). Dit geeft een goed inzicht in jouw financiële positie voor en na emigratie.

   In het jaar na emigratie kan ik voor jou de aangifte Model-M verzorgen (deel van het jaar in Nederland en een deel van het jaar in Thailand hebben gewoond) en in de jaren daarna de aangifte Model-C (vol jaar buitenlands belastingplichtige).
   Ook het naderhand verzorgen van de aangifte voor de Personal Income Tax vormt voor mij geen enkel probleem (met inbegrip van de verminderingsbepaling ex artikel 23, lid 6, van het Verdrag).

   Daarvoor kun je contact met me opnemen via: [email protected].

   Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

   Met vriendelijke groet,

   Lammert de Haan.

   B&A Belastingadvies- & Administratiekantoor L.D. de Haan
   L.D. de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen)
   Van Maasdijkstraat 42 8441 CN Heerenveen
   Tel. 0513-646480 / +31 513646480

 7. gerritsen zegt op

  Beste Martin,

  op grond van het belastingverdrag Nederland- Thailand dat voorrang heeft boven de nationale wetgevingen ben je onbeperkt belastingplichtige in Thailand mits je daar 180 dagen + verblijft. Dat verblijven qua dagen kun je aantonen met je in- en uitreisstempels in je paspoort.
  In zijn algemeenheid is het zo dat een bedrijfspensioen vrijgesteld is van heffing in Nederland en toegewezen aan Thailand. AOW kun je in de belastingheffing heffing in Nederland laten vallen. Als je verder geen aan Nederlandse toegewezen en onderworpen inkomsten hebt bedraagt bij een AOW van ca € 17750 de heffing in Nederland ca € 1750 en dat is vaak lager dan de belaste schijf in Thailand maar dat is afhankelijk uiteraard van hoe hoog de aan Thailand toegewezen inkomsten zijn. Maar bij een pensioen van ca € 35.000 naast de AOW is de heffing in Thailand dan hoger dan voornoemde € 1750.
  De vrijstelling van LB in Nederland gebeurt middels een brief van de Inspecteur aan de inhoudingsplichtige.
  Zodra de feiten er op wijzen dat je meer dan 180 dagen verblijft in Thailand, huren of eigen woning maakt daarbij geen verschil, zal de inspecteur op jouw verzoek de brief schrijven naar de inhoudingsplichtige.
  Verder gaat het er steeds om of de feiten kloppen.
  Bovenstaande is gebaseerd op een door mij in Nederland gewonnen procedure ter zake en de ervaring met Nederlanders die in Thailand verblijven..

 8. Lammert de Haan zegt op

  Heer Gerritsen,

  Waarom plaats jij voortdurend misleidende berichten in Thailandblog voor wat betreft het zijn van fiscaal inwoner van Thailand? Volgens jou kun je dat enkel met de stempels in je paspoort al aantonen. Op 4 september 2020 ben je hiermee al begonnen. Zie:
  https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-belastingprocedure-inkomstenbelasting-gewonnen/

  Ondanks een 22-tal reacties met vragen heb jij toen niets meer van je laten horen!

  Vervolgens heb je nog een aantal keren deze misleidende informatie in Thailandblog geplaatst.

  Pas toen het eerste slachtoffer van jouw stellige beweringen zich bij mij had gemeld en waarvoor ik jammer genoeg niets kan betekenen, heb ik over deze aangelegenheid een artikel geschreven in Thailandblog om de lezers te behoeden tegen dit soort misleidende informatie. Zie het op 19 oktober j.l. geplaatste artikel: “Van welk land ben je fiscaal inwoner?”, wat je met de volgende link kunt lezen:
  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/van-welk-land-ben-jij-fiscaal-inwoner/

  Dit artikel bevat o.a. de volgende van belang zijnde passage:
  “En denk vooral niet dat je met de stempels in je paspoort, aantonende een verblijf in Thailand gedurende meer dan 180 dagen in een belastingjaar (is kalenderjaar), zomaar even vrijstelling kunt verkrijgen voor de inhouding van loonbelasting over je privaat pensioen, wat ik van tijd tot tijd tegenkom in Thailandblog. Niets is minder waar en kan je duur komen te staan. Dit soort misleidende berichten horen niet thuis in Thailandblog. Zij schaden haar betrouwbaarheid (zonder dat de redactie van Thailandblog daar overigens iets kan doen).”

  Ondanks deze waarschuwing, waar jij overigens niet op hebt gereageerd, blijf je doorgaan met het plaatsen van misleidende informatie.

  Voor de goede orde in het kort de casus van het slachtoffer van jouw geschrijf.
  Deze Nederlander bezit een appartement in Thailand. Met de stempels in z’n paspoort kon hij aantonen dat hij onbeperkt belastingplichtig is in Thailand.
  In Nederland bezit hij ook nog een woning. Deze woning wordt bewoond door zijn dochter en haar gezin. De economische en sociale band met Nederland gaven de doorslag: hij werd aangemerkt als fiscaal inwoner van Nederland (als buitenlandse belastingplichtige).

  Hier is vervolgens niets tegenin te brengen. Zie ook de verschillende arresten van de Hoge Raad, zoals ik die heb opgenomen in het betreffende artikel.

  Ook voor wat betreft de belastingdruk in Nederland, vergeleken met die in Thailand voor wat betreft de Personal Income Tax, sla jij de plank volkomen mis.

  Zo is een bedrijfspensioen niet “in zijn algemeenheid” vrijgesteld in Nederland. Ergo: bij wonen in Thailand heeft Nederland gewoon geen heffingsrechten (artikel 18, lid 1, van het Verdrag).
  En: “AOW kun je in de belastingheffing heffing in Nederland laten vallen” moet natuurlijk zijn: is zowel in Nederland als in Thailand belast. En dan voor wat Thailand betreft: voor zover ingebracht in het jaar van genieten daarvan.

  Ook jouw bewering dat bij enkel een AOW- uitkering van € 17.750 “de heffing in Nederland ca € 1.750 (bedraagt) en dat is vaak lager dan de belaste schijf in Thailand” slaat werkelijk nergens op.
  Bij een netto AOW-uitkering van € 16.000 (meer kun je immers niet inbrengen) bedraagt de PIT, na vermindering ex art. 23, lid 6, van het Verdrag, THB 0,00. En dat is minder dan € 1.750 aan loon-/inkomstenbelasting.
  Maar ook als je daar nog een ‘schepje’ bovenop doet, nl. € 35.000 wegens bedrijfspensioen, blijft de over de AOW-component verschuldigde PIT steken op € 294. Ook dat is een stuk minder dan de Nederlandse loon-/inkomstenbelasting ad € 1.750 (is overigens door jou ietsje te hoog berekend)..

  Bij de berekening van de PIT ben ik uitgegaan van een alleenstaande 65+er en een gemiddelde koers voor 2020 voor de THB van 35,135139 en zonder extra verminderingen c.q. vrijstellingen.
  Ik vraag me dan ook af of jij ooit wel eens een berekening hebt gemaakt voor de PIT c.q. een Thaise aangifte P.N.D.91 hebt verzorgd. Ik hoop het niet!

  Zie voor een voorbeeldberekening van de verminderingsbepaling ex art. 23, lid 6, van het Verdrag:

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/heffing-van-belasting-over-sociale-zekerheidsuitkeringen-het-vervolg/

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

  • Erik zegt op

   Ik hoop dat (mevrouw/meneer?) Gerritsen nu eens wil reageren op de vragen en opmerkingen die zijn geplaatst naar aanleiding van het artikel van 4/9/20 en van de reacties. Je als goeroe presenteren schept verplichtingen!

   • Ik denk dat het beter is om de heer Gerritsen te blokken, want 1 specialist in de vorm van Lammert is voldoende.

 9. gerritsen zegt op

  Nog even kort:
  1. in de door mij gewonnen procedure inzake onder anderen vrijstelling van Loonbelasting is door de rechter uitgemaakt dat alleen het verblijf bewijs relevant is. Kortom de 180+ dagen.
  Afgewezen zijn alle andere door de inspecteur ingebrachte zaken zoals onder meer een Thaise aangifte en een bewijs van een betaalde Thaise aanslag. Dat ging naar de prullenbak. Het argument was onder meer: dat als je bewijst dat je 180 + dagen in Thailand woont dat land zelf gaat over aangiften en aanslagen en dat dit niet ter competentie van Nederland is.
  Bij een pensioen waarvan op grond van het belastingverdrag de heffing aan het woonland is toegewezen dient de inspecteur de brijstelling inhouding Loonbelasting te geven. Zie mijn procedure.
  2.wat betreft de AOW: het is een kwestie van rekenen waar je dat laat vallen. Bij de SVB kun je vrijstelling vragen van inhoudingen.
  3.Aangezien de lokale belastingambtenaar niet op de hoogte ervan is dat hij op grond van het Verdrag vrijstelling dient te verlenen van belastingen zoals bij voorbeeld op bronnen die aan Nederland zijn toegewezen zoals bepaalde Nederlandse overheids- pensioenen wordt er vaak voor gekozen die niet in Thailand aan te geven . Die kennis achterstand door oa gebrek aan ervaring is er zeker bij de lokale belastingdienst buiten de grote steden.
  Kies je daar wel voor dan kun je beter een inspecteur in Thailand zoeken bijvoorbeeld in Bangkok die dit systeem wel beheerst.

  • Erik zegt op

   Gerritsen, eerst ad 3. Jij zegt: ‘Aangezien de lokale belastingambtenaar niet op de hoogte ervan is … zoals bij voorbeeld op bronnen die aan Nederland zijn toegewezen … wordt er vaak voor gekozen die niet in Thailand aan te geven.’

   Gerritsen, natuurlijk! Wat aan NL is toegewezen blijft in NL belast en dan treedt Thailand terug. Ik zou zeggen: bravo, Thaise ambtenaar! Hij/zij ziet die bedragen binnenkomen op een Thaise bankrekening en belast ze niet. Uit eigen ervaring: de regionale (lees: bovenprovinciale) belastingkantoren in Thailand hebben wel degelijk verdragskennis en beheersen het Engels. Nee, je hoeft daarvoor echt niet naar headoffice.

   Ad 2. De AOW. De NL belastingdienst heeft mij schriftelijk bericht dat bij emigratie naar TH altijd nationale wetgeving van toepassing is. Een eveneens deskundig kantoor als Jongbloed zegt daarover: AOW / Anw / WAO / WIA / Waz / Wajong: Nationale wetgeving. En dat je bij de SVB vrijstelling kunt vragen? Nou ja, vooruit: vragen staat vrij maar je krijgt het niet want de wet staat het gewoon niet toe. Ik ben het niet met jouw stelling eens en acht jouw opmerking onjuist.

   Maar OK, ik zal het de SVB zelf eens vragen.

   Al gaat de SVB natuurlijk niet over de aanslagregeling want daarvoor is alleen de belastingdienst bevoegd. Je herinnert je nog de faciliteit van de SVB om in de jaren 2015 tot en met 2018 heffingskorting te geven? Dat is voor de laatste twee jaren in de aanslagregeling gecorrigeerd… Niet voor niets is de wet gewijzigd per 1-1-2019.

   Ad 1 is ‘jouw’ procedure. Van wanneer? ‘Zie mijn procedure’ is wel erg kort door de bocht. Enkele mensen waaronder ik hebben je het ECLI nummer gevraagd maar opnieuw zet je dat er niet in. Zo kunnen we de casussen niet vergelijken.

  • Lammert de Haan zegt op

   Heer Gerritsen,

   Wanneer stop jij nu eens met het vervuilen van Thailandblog met jouw wonderbaarlijke nonsens.

   Jij hebt, zoals je al meerdere malen hebt verkondigd, een procedure “gewonnen” voor de Rechtbank Zeeland – West-Brabant. Ik heb er nog geen een “gewonnen”. Ik heb nl. verzuimd om me te laten inschrijven voor de Olympische Spelen afgelopen zomer, mocht dus niet deelnemen en heb dan ook geen prijs gewonnen. Helaas.

   Ik heb echter wel de afgelopen jaren een vijftal procedures voor deze Rechtbank tot een goed einde gebracht.
   Jij schijnt echter de inhoudelijke kant van de door jou en mij gevoerde procedures niet te kennen. Daarom zal ik jou uitleggen waarover jij en ik hebben geprocedeerd.

   Tot eind november 2016 kon je bij het vragen van vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting met alle je ten dienste staande middelen aantonen dat je fiscaal inwoner was van (in dit geval) Thailand.
   Sedert eind november 2016 wordt zo’n aanvraag alleen nog maar in behandeling genomen als hij vergezeld gaat van:
   a. een recente aangifte met bijbehorende aanslag voor de Personal Income Tax of
   b. een Verklaring belastingplicht woonland (het Thaise formulier R.O.22).

   Hiermee pleegt de Belastingdienst een onrechtmatige overheidsdaad. Binnen het bestuursrecht geldt de leer van de vrije bewijsvoering. Dat betekent dat niet de Belastingdienst maar de Bestuursrechter bepaalt wat toegelaten wordt als bewijs.
   Hierover heb ik meerdere malen geschreven in Thailandblog en daarbij zelfs een draaiboek voor het aanvragen van vrijstelling beschikbaar gesteld voor lezers van Thailandblog. Zelfs nu nog wordt dit draaiboek regelmatig opgevraagd.

   Tot nu toe gaat het louter om de formele kant: met gebruikmaking van welke middelen kun je vrijstelling aanvragen.

   Na het indienen van deze aanvraag komt de rol van de inspecteur in beeld.
   Volgens jouw stellige bewering dient de inspecteur de vrijstelling te verlenen als de aanvrager door middel van de stempels in z’n paspoort kan aantonen dat hij meer dan 180 dagen in een belastingjaar (is kalenderjaar) in Thailand heeft gewoond of is verbleven. Alsdan is hij immers onbeperkt belastingplichtige van Thailand!

   Hierin schuilt jouw kapitale denkfout. Hiermee misken jij het bestaan van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting, waarin opgesloten beperkingen van het heffingsrecht over en weer.

   Daarbij schijn jij het onderscheid tussen ‘woonplaats’ en ‘fiscale woonplaats’ niet te kunnen bevatten. En dan kun je ook niet verwachten dat er wat zinnigs uit jouw pen vloeit. Ik zou je dan ook dringend willen adviseren om de ook gister al geplaatste link naar mijn artikel “Van welk land ben je fiscaal inwoner” te gebruiken en om dit artikel eens grondig te bestuderen. Zie:

   https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/van-welk-land-ben-jij-fiscaal-inwoner/

   Vervolgens zal je, aan de hand van de daarin opgenomen arresten van de Hoge Raad, tot de ontdekking komen dat de stempels in je paspoort dikwijls louter dienen als een leuk souvenir maar niet meer dan dat.

   Ook voor wat betreft het belasten van de AOW-uitkering blijf jij de grootste onzin aan de man te willen brengen. De opmerking: “Wat betreft de AOW: het is een kwestie van rekenen waar je dat laat vallen” slaat nergens op. Je hebt geen keus: hij is zowel in Nederland als in Thailand belast! Vervolgens dient Thailand een vermindering te verlenen (art. 23, lid 6, van het Verdrag).
   In het eerste door mij geplaatste artikel over dit onderwerp (zie de gister geplaatste linken) hield je bij hoog en bij laag vol dat een AOW-uitkering, als overheidspensioen, enkel belast is in Nederland (artikel 19 van het Verdrag). Dat zou volgens jou in elk Verdrag zo zijn geregeld. Daarbij zag je ‘slechts’ 33 door Nederland gesloten Verdragen over het hoofd, waarbij het heffingsrecht over een AOW-uitkering is voorbehouden aan het woonland en nog eens 4 Verdragen, waarin niets bepaald is t.a.v. dit soort uitkeringen (Thailand, de Filipijnen, Pakistan en Sri Lanka).
   Maar nu kom je als klap op de vuurpijl met de mededeling dat je bij de SVB vrijstelling kunt vragen voor de inhouding van loonbelasting! Hoe haal je het in je hooft Weet je nu werkelijk niet waarover je schrijft? Het heeft er alle schijn van!

   Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website