Belastingbetaling bij emigratie naar Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
27 maart 2019

Beste lezers,

Er zijn al vele bijdragen op Thailandblog verschenen over belastingbetaling bij emigratie naar Thailand. Ieder heeft blijkbaar zijn eigen waarheid, maar het is ook ingewikkelde materie. Ik zou nu dolgraag willen weten van iemand die in precies dezelfde situatie als ik ga verkeren, hoe die persoon het heeft aangepakt of welke tips die persoon heeft om tot een zo’n voordelig mogelijke belastingdruk te komen.

Ik ga in januari 2020 emigreren naar Thailand. Ik ben alleenstaand en zal 12 maanden van het jaar in Thailand verblijven. Ik ben dan 67 jaar en AOW-gerechtigd. Ik zal AOW en een (bedrijfs)pensioen ontvangen. Ik weet dat ik, na emigratie, geen Anw- en Wlz-belasting over mijn AOW en pensioen zal hoeven te betalen. Dat is wel duidelijk. Maar kan iemand, die in dezelfde situatie als ik ga verkeren, mij vertellen of hij of zij wel loonbelasting over de AOW en pensioen betaalt? Zo ja. Waarom betalen zij loonbelasting? En zo nee, welke exacte stappen heeft men moeten ondernemen om geen loonbelasting te hoeven betalen en als laatste vraag, betaalt men nu wel dan belasting over de AOW en pensioen in Thailand? Wellicht dat de AOW en het pensioen elk een aparte belastingbetaling behoeven?

Ik hoop dat er iemand is die in een vergelijkbare situatie verkeert en mij kan informeren hoe hij of zij het geregeld heeft.

Bij voorbaat dank.

Groet,

Peter

37 reacties op “Belastingbetaling bij emigratie naar Thailand?”

 1. Peter zegt op

  Ik betaal belasting in Thailand nu een aantal jaren. Ik ontvang een heel klein beetje staatspensioen van England, 80% AOW en een bedrijfspensioen van Nederland. Volgens de belastingdienst toen blijf ik verplicht om belasting te betalen in Nederland over mijn AOW en belasting te betalen in Engeland over mijn Engelse pensioen. Echter met mijn bedrijfspensioen mag ik zef beslissen in welke land ik belasting betaal. Het eerste jaar heb ik gewoon een brief gestuurd naar de belastingdienst waarin ik heb verklaard dat ik belastingplichtig was in Thailand. Dit hebben zij voor één jaar geaccepteerd. Voor de tweede en vervolg jaren (toed de tijd een verandering in de wet) hebben zij gevraagd om bewijs dat ik echt belasting in Thailand betaal. Dit bewijs moet van de Thais Belastingdienst komen. De eerst stap is een “Tax nummer” aan te vragen bij je lokale belastingkantoor in Thailand. Je heb een paar documenten nodig voor dit (meer info op website van Thai Belasting. Nadat je een taxnummer hebben ontvangen kan je een aangifte invullen. Dit moet één keer per jaar gebeuren en gaat over de vorige kalenderjaar. Dit moet ergens in maart plaatsvinden. De tax kantoor is zeer behulpzaam en zal de formulier waarschijnlijk voor je invullen. Hoewel de Thai tax schalen niet veel anders zijn dan in Nederland er zijn nog vele dingen dat afgetrokken kan worden hier (groot bedrag voor ouder dan 65, levensverzekeringspremies, vrouw, kinderen, moeder & vader vrouw, etc.). Om te vergelijken met Nederland ik betaal hier net zoveel belasting in een jaar als ik in Nederland per maand zou moeten betalen. Rente ontvangen van geld op een bank of aandelen hoef je niet op te geven omdat banken treeken belasting af voordat rente wordt uitbetaald en de belastingdienst heeft geen interesse van welke bankaccount het vandaan komt.

  • Peter Spoor zegt op

   Beste Peter. Hel veel dank voor jouw reactie.
   Ik begrijp inmiddels dat de AOW ( helaas) alleen in Nederland kan worden belast.
   Blijft over het pensioen (…en eventueel andere inkomsten). Bedankt voor jouw informatie hieromtrent. Ik moet dus een Tax-Number aanvragen en ik moet een paar documenten invullen, welke ik kan downloaden van de website van de Thaise Belastingdienst. Okay.
   Goed niews om te horen dat je geen belasting hoeft te betalen over je bank-tegoed.
   Neemt de Nederlandse Belastingdienst daar dan genoegen mee ? Want je moet ieder jaar een bewijs opsturen naar de Nederlandse Belastingdienst dat je belasting hebt betaald in Thailand en dan ziet men in Nederland toch dat je geen belasting hebt betaald over je bank-tegoed ( ofwel spaar-tegoed ofwel vermogen) ?
   In jouw reactie heb je het over een tax-kantoor. Bedoel je daar een kantoor van de Thaise belastingdienst mee of een tax-office dat je zelf hebt ingehuurd ( een belasting-consulent) ?
   Laatste vraag. Moet het pensioen vanuit Nederland rechtstreeks op een Thaise bankrekening worden gestort en mag jet niet eerst op een Nederlandse bankrekening worden gestort ?
   Nogmaal bedankt voor jouw hulp en reactie. Peter

   • Peter Spoor zegt op

    Beste Peter.
    Opnieuw een reactie van mij aan jou en dat betreft een bericht van Teun, die gisteren mij het volgende op de Thailandblog liet weten:
    teun zegt op 27 maart 2019 om 14:31
    Als je kijkt naar de verschillende vrijstellingen in Thais fiscaal systeem dan moet je aanvullend pensioen algauw > TBH 500.000 per jaar zijn voordat je hier belasting daarover betaalt. Als dat niet het geval is dan kun je over je aanvullend pensioen geen vrijstelling van Heerlen krijgen (immers geen belasting verschuldigd in Thailand).
    Overigens: je AOW telt hier ook mee als inkomen. Je betaalt dus en in Thailand en in NL. In NL kun je via aangifte een deel van de betaalde belasting over AOW terugvragen (voorkoming dubbele belasting).
    Mijn vraag aan jou Peter: Wordt het AOW-aandeel inderdaad ook nog eens in Thailand belast en moet ik die dubbele belasting later dan proberen terug te krijgen in Nederland ?

 2. tooske zegt op

  Peter,
  Ben geen belastingexpert, maar kan je wel mijn situatie beschrijven .

  Ben gehuwd met mijn Thaise schoonheid, ontvang AOW en een pensioentje via ABP
  Beide belast in Nederland.
  AOW is altijd belast in Nederland en betaal hier 9 % belasting over.
  Pensioen via ABP ook ongeveer 9 %
  Betaal geen premies volksverzekering en heb sinds 1 jan 2019 ook geen heffingskorting meer.

  Ik woon al ruim 10 jaar in Thailand en heb nog nooit iets van de Thaise belastingdienst gehoord, ontvangen of betaald.

  Ben een tevreden mens, en kan er goed mee leven.

  • Peter Spoor zegt op

   Bedankt Tooske voor uw reactie.
   Waarom zou u in uw geval iets van de Thaise belastingdienst moeten horen ? U betaalt immers belasting in Nederland.
   Ikzelf dacht er aan om mijn bedrijfs-pensioen ( hetgeen blijkbaar iets anders is dan een ABP-pensioen) om dit in Thailand te laten belasten.Een rekeningsom leert mij dat ik dan 70% minder belasting betaal over mijn pensioen. (In aanmerking genomen de Ouderen-vrijstelling, de Personal Allowence en dat het belasting-tarief in Thailand pas start bij 150.000 Bath).
   Iedere euro is voor mij meegenomen, omdat ik een klein pensioen heb en de Health Insurance mij vanaf mijn 67ste en de jaren daarna € 500,- tot vanaf mijn 80ste € 900,-per maand zal gaan kosten. En geloof me, ik heb met alle Health Insurance Companies contact gehad.
   Toch nog één vraag aan u Tooske. Vraagt de Nederlandse belastingdienst bij de belasting-aangifte of je geld op een buitenlandse bank hebt staan ? Moet je dat opgeven en word je daarover belast in Nederland via de vermogensrendementsheffing ?
   Bedankt voor jouw eventuele reactie. Peter

   • Sjaakie zegt op

    De Belastingdienst in Nederland vraagt, als je in Thailand woont en niet meer in Nederland, geen opgave van vermogen en heft daar dus geen Inkomstenbelasting op.
    Ter overweging, Bij een dergelijk bedrag aan maandelijkse Zorgpremie € 500 wordt € 900 zou je, kunnen gaan denken aan de premies in huis houden, sparen en zelfverzekeraar zijn. Veiligheidshalve zou het mooi zijn als je over wat vermogen beschikt, dan kun je de eerste jaren ook rustig slapen. Ik deed het zo en bevalt prima. Groet.
    Sjaakie

    • Peter Spoor zegt op

     Sjaakie, bedankt voor jouw reactie.
     Maar aangezien ik wel loonbelasting betaal over mijn AOW en er een beetje geld op mijn Nederlandse bankrekening staat, zal ik toch wel gewoon een belasting-aangifte moeten invullen over het gedeelte waarvoor ik belastingplichtig ben in Nederland ? Dan staat op dat belastingformulier toch ook aangegeven: Heeft u spaartegoed staan op een buitenlandse bankrekening? Hoe werkt dat dan ? Wat vul ik dan in ?
     Nog even over de zorgpremie zelf sparen. Dat kan nu nog wel. Maar vanaf 1-1-2020 of uiterlijk 1-1-2021 ben je verplicht om bij de aanvraag voor een jaarverlenging van het visum, een bewijs te overleggen dat je bent verzekerd bij een Health Insurance Company voor zowel Inpatient Coverage alswel Outpatient Coverage. Je moet dan verplicht verzekerd zijn.

     • Sjaakie zegt op

      Beste Peter Spoor.
      Ook van het geld dat op je Nederlandse bank staat hoef je in Nederland geen opgave te doen, die vraag kom je niet tegen.
      Als je in Thailand woont wordt je voor de Nederlandse Belastingdienst een Niet Kwalificerend Buitenlands Belastingplichtige.
      Volstrekt nieuw geluid!
      Maar waar heb jij de info vandaan dat je vanaf 1-1-2020 of uiterlijk 1-1-2021 je verplicht zou zijn een bewijs van Zorgverzekering te moeten overleggen??
      Ben wel heel erg benieuwd naar je bron van dat feit.
      Sjaakie

     • RuudB zegt op

      Dat klopt niet, beste Peter. Dat verzin je ter plekke of je hebt het van iemand met een grote duim. Thailand kent geen systeem van verplichte ziektekostenverzekeringen. Sowieso is het in Thailand niet eens mogelijk een ziektekostenverzekering te sluiten als je ouder dan 70 jaar bent, dan wel op je 70ste verjaardag stopt je lopende verzekering. Dus hoe moet dat dan met al die gepensioneerden die enkel met AOW en wat geld op de bank in Thailand verblijven? Krijgen die allemaal opeens geen verblijfsverlenging meer? Laat je niets wijsmaken. Check jouw familiegeschiedenis. Als bij ouders, oom, broers en andere naaste verwanten geen ernstige ziekten en/of kwalen voorkomen, kun je net zo goed EUR 500-900 in een eigen spaarpot stoppen.
      Na 2 jaar heb je voldoende om de eerste onverhoopte kosten te dekken. Indien niet nodig gehad, gebruik je dat geld om aan de immigration-inkomenseis te voldoen. Kom je te overlijden, dan heeft een eventuele partner een goede “pensioen-“voorziening.
      Zijn er wel bv ernstige hartkwalen, komt veel kanker voor in de hetero-anamnese, dan is het wellicht beter om niet te emigreren, of bv toch op basis van 8 maanden heen/4 maanden terug. Als je tot EUR 900 p.mnd. kunt besparen, moet dat toch lukken, lijkt me.
      Let wel: hoe ouder je wordt, hoe minder je nodig hebt. Ik zou ook eens aan genieten denken, ipv zorgen maken over hoe het allemaal moet met de belastingen.

      • Peter Spoor zegt op

       Bedankt Ruud voor jouw reactie.
       Die iemand met een grote duim zouden dan de Thaise Immigratiedienst, The Bangkok Post, The Nation, the Thai Examiner en vele andere moeten zijn. Daar haal ik mijn informatie vandaan. Als ik lieg dan is het in commissie.Volgens die bronnen gaat het voorstel ( dit specifieke amendment to the Immigration Act) voor 95% worden aangenomen en is het slechts een hamerstuk.
       Ik heb contact gehad met alle Insurance Companies en bij de grotere companies kan je wel degelijk tot aan je dood verzekerd blijven ( Cigna of Luma of bij de nog grotere companies) .
       Je betaalt vanaf je zeventigste dan wel zo’n € 600,- per maand oplopend naar veel hogere maandelijkse bedragen als je 75 of 80 bent. ( en dan moet je nog een behoorlijk eigen risico nemen, anders ben je nog meer geld kwijt).
       Hieronder verschillende teksten uit de publicaties over die verplichte Health Insurance:
       Thailand to make health insurance mandatory for expats
       Foreigners with one-year Non-Immigrant Visa “O-A” (Long Stay) will have to compulsorily arrange health insurance, according to new proposals of a key committee.

       The criterion under the Immigration Act 1979 was approved by the Medical Hub Committee, Dr Kittisak Klapdee, adviser to the Minister of Public Health, said on Sunday. Kittisak was assigned by Public Health Minister Dr Piyasakol Sakolsatayadorn to join Tourism and Sport vice minister Ittipol Khunplome at the Medical Hub Committee’s second annual meeting, which approved in principle the amendment of the criteria for one-year long-stay visas. Once it comes into effect, foreigners having the visa will be required to have Thai insurance policies covering their entire stay in Thailand with minimum Bt40,000 out-patient medical bill coverage and minimum Bt400,000 in-patient medical bill coverage.

       Expats living in Thailand will have to compulsorily arrange health insurance, according to new proposals from the government.

       Once it comes into effect, foreigners with the one-year Non-immigrant Visa “O-A” (Long Stay) will be required to have Thai insurance policies covering their entire stay in Thailand with minimum Bt40,000 out-patient medical bill coverage and minimum Bt400,000 in-patient medical bill coverage.

       Next year will be the fortieth anniversary that the Immigration Act 1979 was ratified in Thailand. In it, it listed a set of key factors that were required for foreigners to be approved for the one-year Non-Immigrant “O-A” visa—also known as the “Long Stay Visa”.

       Now the Medical Hub Committee—a key organization in the overseeing of immigration policy in Thailand—has approved to amend the criterion through which foreigners can apply for this Long Stay Visa.

       If passed, Long-Stay Visa applications will require insurance.

       Medical Hub Committee representative Dr. Kittisak Klapdee—who was hand picked by the Public Health Minister of Thailand—and Tourism and Sport Vice Minister Ittipol Khunplome has spearheaded the initiative to change the requirements for a one-year, Long Stay Visa.

       If this amendment to the Immigration Act 1979 takes affect, all foreigners wishing to apply for this visa will require Thai insurance policies covering the entire duration of their one-year stay. This policy will require a minimum of a 40,000 THB out-patient medical bill coverage, as well as a minimum 400,000 THB in-patient medical bill coverage.

       THE NEXT STEP FOR THE AMENDMENT’S RATIFICATION:

       All guidelines further detailing the specifics of the amendment are being formulated by a joint council comprised of representatives from the Interior Ministry, the Foreign Ministry, the Public Health Ministry, the Immigration Bureau, the Office of Insurance Commission, the Thai Life Assurance Association, and the Thai General Insurance Association. Once the amendment criterion is formally articulated, it must then be approved by the Cabinet before it is deemed as formal policy.

       This amendment to the criterion for the one-year Long Stay Visa is aiming to ensure the health and well-being of elderly foreigners, as well as benefiting the nation by aiding Thailand’s public and private hospitals.

       • RuudB zegt op

        Beste Peter, nog eenmaal en dan hou ik erover op: je maakt je veel te veel zorgen, of je informeert je het bos in waardoor je de bomen niet meer ziet, resp je stelt je vragen die je pas in Thailand zelf krijgt beantwoord.
        Let op: er wordt verschil gemaakt tussen expats en zij die bv op een “non-immigrant o-a” visum in Thailand verblijven. Steeds elk jaar weer te verlengen. Een expat zoals chris (zie zijn reactie van 29 maart van 04:01) is iemand die werkt in Thailand, hij/zij ontvangt inkomen uit Thailand en betaalt belasting in Thailand. Een non-immigrant verblijft in Thailand (gedurende één jaar) bv wegens pensionering/retirement, verlengt voortdurend diens verblijf, ontvangt inkomen uit diens thuisland en betaal belasting aan dat thuisland.
        Je kunt als gepensioneerde proberen in Thailand belasting te gaan betalen. Dat mag. Of je er veel mee opschiet, is afhankelijk van jouw inkomenssituatie. Vraag eea na op een Thai belastingkantoor, laat een proefberekening maken, neem je Thai-taxnummer in ontvangst, betaal zo nodig (het kleine berekende bedrag van) de Thai aanslag, en stuur de hele handel door naar Heerlen. Je krijgt toch al in het eerste jaar Thailand een in te vullen M-formulier, in het tweede jaar kun je volop in discussie met Heerlen vanwege dat M-formulier en je Thaise taxnummer en aanslag, in het derde jaar wordt jouw situatie duidelijk. Vanaf het vierde jaar ga je al dan niet profiteren van jouw belastingvoordeel. Zou je in Nedrrtland teveel belasting hebben betaald, krijg je die terug.

        De andere kwestie: in Thailand zal/is aan een expat een ziektekostenverzekering gekoppeld. Die expat heeft dat bv via zijn/haar bedrijf voor wie hij/zij is uitgezonden, of via een Thai werkgever. (Chris heeft dat bijvoorbeeld, zijnde als docent in dienst bij een BKK universiteit.) Jouw tekst in deze werpt dus geen nieuw licht op dit gegeven. Trouwens: jij benmt geen expat, maar verblijft in Thailand als gepensioneerde.
        Van een gepensioneerde met steeds weer een jaarlijkse verlenging van zijn verblijf wordt verwacht dat hij voor THB 40K outpatient en voor THB 400K inpatient garant staat. Dan kan via een (buitenlands) ziektekostenverzekering, bv Bupa, Cigna. Niets mis mee. Maar dat kost geen EUR 500-900. Plus dat het niet vereist wordt, plus dat de inkomenseisen van immigration ruimschoots deze bedragen overtreffen: THB 65K per maand, of THB 800K bankrekening en een combinatie tot THB 800K , enz..
        Maw: reken jezelf niet arm, bekijk eens kritisch via jouw familie-anamnese of je wel een langdurige dure ziektekostenverzekering nodig hebt, en stort maandelijk een bedrag in een eigen ziektekostenpotje. Op den duur heb je groter risico-bedrag bij elkaar dan dat de Thai overheid noemt in de door meegezonden tekst.
        Heb je een ongunstige familieanamnese, dan is een volledig jaarlijks verblijf niet aan te raden bij onvoldoende inkomen. In dat geval helpt ook niet die paar tientjes aan euro belastingvrijstelling.

  • theoS zegt op

   Zelfde hier. Verblijf hier ong. 42 jaar en nog nooit wat gehoord van de Thaise IRS. 1x geprobeerd om mij te melden maar werd weg gestuurd met de mededeling dat ik als tourist beschouwd werd en dus niet belasting plichtig was aan Thailand. Dan nog dit, pensioenen in Thailand wordt geen belasting over geheven. Zij het locale of internationale pensioenen.

 3. JA Bekkering zegt op

  Over AOW betaal je in Nederland belasting.Na uitschrijving uit Nederland kun je belastingvrijstelling over jouw bedrijfspensioen aanvragen bij BelastingDienst Heerlen. Hiervoor wil de belastingdienst formulier RO 22 van de Thaise belastingdienst zien(bewijs dat je fiscaal resident bent in Thailand en hier belasting betaald) Dat krijg je automatisch als je hier aangifte doet en belasting betaald en zou dus een jaar kunnen duren voordat je dat hebt.
  Je betaald belasting over pensioeninkomsten die je vanuit Nederland naar Thailand stuurt.
  De vrijstellingen zijn redelijk fors : 60.000 personal allowance,100.000 cost allowance (vraag me niet waarom!) en 190.000 vrijstelling als je ouder bent dan 65. Daarna is de 1e 150.000 belastingvrij dus in feite ga je pas belasting betalen als je meer dan 500.000 baht naar Thailand overmaakt!
  Hoop dat je hier iets aan hebt!

  • Peter Spoor zegt op

   Bedankt voor Jouw reactie.
   Ik hoorde ook iets van dat je naast een R.O.22-formulier (certificate of recidence) ook een R.O.24-formulier (certificate of status of taxable person) zou moeten overleggen aan Heerlen. Zegt jou dat formulier iets ?
   Ik krijg ook nog maandelijks wat geld uit een bankspaar-rekening ( ontslagvergoeding). Dat zou ik dus waarschijnlijk ook door Thailand kunnen laten belasten ?
   Belangrijke vraag. Kan ik dat RO22-formulier dan digitaal vanuit Thailand naar Heerlen opsturen en/of zijn er ueberhaupt nog zaken in relatie tot dit onderwerp, waarvoor ik helemaal vanuit Thailand naar Nederland zou moeten vliegen ? Kan, zover jij weet, alles via de email met de belastingdienst geregeld worden ?
   Ik heb geen centjes om steeds heen en weer te vliegen naar Nederland (..en een hotelkamer te moeten huren te huren), want ik heb immers niets meer in Nederland.
   Vast bedankt voor jouw eventuele reactie. Peter

   • JA Bekkering zegt op

    Beste Peter, het gaat alleen om de bedragen die je naar Thailand overmaakt,dus je kunt gewoon jouw bedrijfspensioen op een Nederlandse rekening laten overmaken(ook de ontslagvergoeding) en vervolgens alleen het deel wat je nodig hebt naar Thailand overmaken. Hierover doe je aangifte en in mijn geval regelt het belastingkantoor hier in Phuket al het papierwerk,je betaald contant je verschuldigde belasting en vervolgens krijg je van het hoofdkantoor van de regio formulier RO 21 met het bedrag van de aangifte en hoeveel belasting je hebt betaald en die hoef je absoluut niet naar Nederland op te sturen! het andere formulier RO22 is het bewijs dat je in Thailand fiscaal resident bent,samen met je adres en dat je belasting hebt betaald. Dit formulier RO 22 heb je alleen nodig bij de aanvraag van jouw belastingvrijstelling bij de belastingdienst in Heerlen,en na verloop van tijd bij de verlenging hiervan.Voor de aanvraag van jouw vrijstelling kun je het beste een accountant in de arm nemen die daar enige ervaring mee heeft!

    • Peter Spoor zegt op

     Bedankt heer JA Bekkering.
     Wel, ik zal al mijn geld ( AOW, pensioen en ontslagvergoeding) laten overmaken naar Thailand, want daar zal ik van moeten leven. Dat zal toch iedereen wel doen ? ( tenzij je geld in overvloed hebt).
     Vele reacties op mijn vraagstelling, wijzen erop dat ik moet ik moet aantonen aan de Nederlandse Belastingdienst dat ik belasting hebt betaald over mijn inkomen aan de Thaise Belastingdienst.
     Zodoende kan ik Belastingdienst in Heerlen controleren of ik mij niet aan mijn Thaise belastingplicht hebt onttrokken. Hoe zie jij dat ?
     Ook heb ik van Teun gisteren de navolgende reactie gekregen:
     teun zegt op 27 maart 2019 om 14:31
     Als je kijkt naar de verschillende vrijstellingen in Thais fiscaal systeem dan moet je aanvullend pensioen algauw > TBH 500.000 per jaar zijn voordat je hier belasting daarover betaalt. Als dat niet het geval is dan kun je over je aanvullend pensioen geen vrijstelling van Heerlen krijgen (immers geen belasting verschuldigd in Thailand.
     Overigens: je AOW telt hier ook mee als inkomen. Je betaalt dus en in Thailand en in NL. In NL kun je via aangifte een deel van de betaalde belasting over AOW terugvragen (voorkoming dubbele belasting).
     Heb jij ook die ervaring ? Dat de AOW per definitie tweemaal belast wordt ( 1 x in Nederland en 1 x in Thailand) en dat je achteraf moet proberen het geld terug te krijgen ? Of ben je nog niet AOW-gerechtigd ?

 4. Cees jongerius zegt op

  Beste Peter, wat ik wel weet is dat je bijna geen belastibg betaal. Echtercwaar ik benieuwd naar ben . Hoe jij je eigen heb verzekerd voor zorg. Graag hoor ik dat.

 5. timker zegt op

  Het eerste antwoord op deze blog (Peter zegt op 27 maart 2019 om 11:39) is een zeer correct antwoord met de juiste gegevens en de juiste stappen. Ik heb op die manier al vrijstelling van loonbelasting sinds mij emigratie begin april 2015. Wel heb ik vrijstelling wat later gekregen maar ik kon de te veel betaalde Nederlandse loon belasting via een aangifte later terug krijgen.

  • timker zegt op

   Aanvulling: Ik heb voorlopig alleen maar 2 bedrijspensioenen en krijg pas later AOW (wwarover je dus geen vrijstelling krijgt !!!

 6. Peter Spoor zegt op

  Cees,
  Ik zal ca. € 500,- per maand kwijt zijn aan een zorgverzekering en vanaf mijn 80ste zal dat oplopen tot €900,- per maand.
  Dat is heel veel geld, Daarom wil ik waar mogelijk is zoveel mogelijk geld besparen.
  Ik begrijp inmiddels dat ik verplicht ben om de loonbelasting over mijn AOW in Nederland te betalen. Daar valt dus helaas niets te winnen. Maar mijn pensioen zou ik dus wel in Thailand kunnen laten belasten. Ik hoop dat ik ook mijn geld dat de Thaise bank staat in Thailand kan laten belasten.

  • teun zegt op

   Als je kijkt naar de verschillende vrijstellingen in Thais fiscaal systeem dan moet je aanvullend pensioen algauw > TBH 500.000 per jaar zijn voordat je hier belasting daarover betaalt. Als dat niet het geval is dan kun je over je aanvullend pensioen geen vrijstelling van Heerlen krijgen (immers geen belasting verschuldigd in Thailand.
   Overigens: je AOW telt hier ook mee als inkomen. Je betaalt dus en in Thailand en in NL. In NL kun je via aangifte een deel van de betaalde belasting over AOW terugvragen (voorkoming dubbele belasting).

   • Peter Spoor zegt op

    Ai, die had ik nog niet gehoord.
    Dat is een tegenvaller.
    Maar als ze de AOW opniew belasten en daarnaast ook nog het pensioen, dan is je totale inkomen toch altijd boven de TBH 900.000 per jaar. Je AOW is immers al TBH 500.000 Bath per jaar.
    Of worden alle inkomens-onderdelen ( AOW – Pensioen – lijfrente, etc.) allemaal separaat bezien en
    separaat berekend ? Ik kan me dat haast niet voorstellen, maar je zal ongetwijfeld gelijk hebben.
    Ik krijg ook nog 180.000 Bath per jaar aan lijfrente. Dat zou ik dus ook niet in Thailand kunnen laten belasten, want ik kom voor dat stukje inkomen niet aan de 500.000 Bath.
    Slecht nieuws. Maar bedankt dat je mij dit hebt laten weten. Peter

   • ruud zegt op

    Ik ben er niet van overtuigd, dat uw redenering klopt.
    Je doet namelijk wel aangifte over dat pensioen.
    Dat je niet aan een belastbaar bedrag komt doet daar niets aan af.
    Een aanslag van 0 Euro is nog steeds een aanslag.

    Ik ben daar andersom in Nederland over gestruikeld na mijn emigratie.
    Toen wilde ik het inkomen van 3 jaar middelen bij de aangifte.
    Ik had het keurig opgezocht.
    3 jaar kun je middelen, ongeacht of je inkomen positief, negatief, of precies nul is.
    Alleen, ik had in een van die jaren GEEN belastbaar inkomen in Nederland.
    Dat was bleek iets heel anders te zijn dan een inkomen van nul Euro.
    Het middelen ging niet door.

    • teun zegt op

     Ik zou zeggen: ga naar de Thaise fiscus en vraag of ze – indien je belastbaar inkomen te laag is – ook een RO 21 en/of RO 22 verklaring willen afgeven.

     • teun zegt op

      En mochten ze dat toch doen en aangeven, dat je hier in Thailand TBH 0,00 aan belasting betaalt, laat dan ook weten wat de reactie van Heerlen is. Ik denk, dat men daar dan problemen heeft met het feit, dat je EN in Thailand nul belasting betaalt en – via vrijstelling – OOK in Nederland nul belasting betaalt.
      Mooie testcase lijkt me.

      • ruud zegt op

       Dat zal ik niet kunnen doen, omdat ik in Thailand WEL belasting betaal.
       Geen erg groot bedrag, maar wel groter dan nul.
       Overigens is het betalingsbewijs van mijn eerste belastingaangifte, waarvan ik maar over en deel van het jaar pensioen had gekregen, en die wel 0 Euro was toen door Heerlen geaccepteerd.
       Later heb ik RO 21 en RO 22 gekregen van de Thaise belastingdienst, maar tot op dit moment heeft de Nederlandse belastingdienst daar niet om gevraagd.
       Misschien komt dat, wanneer ik opnieuw vrijstelling aan moet vragen.

 7. KeesP zegt op

  Wat als men nu helemaal geen aangifte doet bij de Thaise belasting? Heeft iemand hier ooit problemen mee gehad? Heb van de week nog een poging ondernomen, maar konden mij niet helpen en werd naar een ander kantoor verwezen, waar ze mij misschien wel konden helpen. Misschien dat ik later daar wel eens gaat kijken, want ik heb voor alsnog geen bewijs nodig voor de Nederlandse belastingdienst.

  • ruud zegt op

   Ik ga ervan uit, dat op dit moment niet veel mensen problemen hebben gehad met de belastingdienst in Thailand, tenzij er een stok werd gezocht, om de hond te slaan.
   Dat is echter geen garantie, dat u die in de toekomst niet zou kunnen krijgen.
   Als de Thaise wet u als belastingplichtig beschouwt, en u die wet overtreedt, kan u dat in een of andere toekomst altijd een keer komen bijten.
   Zo moeilijk is het niet te controleren voor Thailand.
   Ze hoeven de immigratie alleen maar te instrueren, om te controleren of u een belastingaangifte hebt gedaan, als u voor de verlenging van uw extension of stay komt.

 8. Cha-am zegt op

  Zorgverzekering in Thailand van euro 500 tot 900 per maand ?
  Ik ben ook 67 jaar, en betaal bij Cigna een heel grote internationale verzekerings maatschappij euro 220.- per maand, verzekerd tot Baht 7.5 miljoen per jaar, eigen risico euro 275.-
  Misschien eens contact zoeken met AA Insurance Hua hin, ook in Pattaya en Phuket, spreken ook Nederlands

 9. Bob, Jomtien zegt op

  Tja. Het begint natuurlijk met je uit te schrijven uit het bevolkingsregister in je gemeente. Van deze uitschrijving maak je een kopie en doet een verzoek bij de belastingdienst op vrijstelling tot het betalen van diverse door de overheid gevraagde bedragen, behalve op de AOW. (dat is immers uitgesteld loon uit het verleden). Daar het om emigratie gaat naar in dit geval Thailand, moet u ook een vrijstelling voor bijvoorbeeld 10 jaren vragen. U wilt immers NIET terug. Een belasting consulent kan dit voor u doen. Als deze vrijstellingen worden verleent dan ontvangt u na aangifte in het 1ste jaar het teveel betaalde bedrag alsnog terug. Ikn woon hier met een vrijstelling nu 7 jaren (van mijn 10) en heb meerdere malen gepoogd om Thaise aangifte te doen maar dat lukt gewoon niet om de vele reeds bovenvermelde redenen. U kunt mits u een postadres aanhoud in Nederland, bij familie of vriend, uw uitkeringen, ook AOW, op een nederlandse bank laten overmaken en haalt naar Thailand wat u nodig heeft. Over geld overmaken staat in dit blog voldoende geschreven. Advies: open naast een Baht rekening ook een EURO rekening bij bv de Bangkok bank dan blijft u baas over de wisselkoersen. Zie het visum dossier hoe om te gaan met een visum. Mijn advies kom gewoon op een 30 dagen visum verleng deze met 30 dagen en start de procedure in Thailand voor een jaarvisum. Als u in Pattaya komt wonen kan ik u daarbij helpen. ([email protected]) Zorg dat u een residence brief bekomt van de eigenaar van het gebouw. Doe daarna als iedere expat uw 90 dagen melding, verleng tijdig uw verkregen jaar visum. Hiervoor dient u uw inkomen te laten toetsen, bewaar derhalve uw jaaropgaven van uw uitkeerders zorgvuldig. In Pattaya kan dat bij de Oostenrijkse consul elders wonend moet u naar de ambassade. Meer vragen, u stelt ze maar.

 10. RuudB zegt op

  Het zou eenieder onderhand toch duidelijk moeten zijn dat Thailand niet zomaar farang inschrijft als belastingbetaler. Het wordt voor de Thaise fiscus pas interessant als er inderdaad wat te halen valt. Kom je langs enkel vanwege een ThaiTaxNummer om onder de Nederlandse belastingen uit te komen, kan het wel eens wezen dat je niet eens geholpen wordt aan de balie. Men kent ondertussen hun pappenheimers wel. Soms wordt een proefberekening gemaakt: valt deze volgens de betreffende ambtenaar te laag uit, kijkt ie jou ook meewarig aan.
  Let wel: de Nederlandse Fiscuspraktijk is steeds meer dat het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 bepaalt dat Nederland vermindering van belasting verleend tot maximaal de in Thailand daarover verschuldigde belasting. Dwz: als je in Nederland bv EUR 3000 zou moeten betalen, en je speelt het klaar om in Thailand met EUR 1500 in THB weg te komen, krijg je vanuit Heerlen alsnog een aanslag over het resterend bedrag.

  • Peter Spoor zegt op

   Bedankt Ruud voor jouw reactie.
   Met jouw reactie stort wel mijn plannetje ineens volkomen elkaar.
   Dus het dient, volgens jou, geen enkel doel om een vrijstelling voor loonbelasting aan te vragen bij de Nederlandse Belastingdienst over een bedrijfspensioen met als doel om via een Thaise belastingaanslag straks minder belasting te hoeven te betalen. Ik moet uiteindelijk toch het bedrag betalen wat ik volgens de Nederlandse belastingaanslag had moeten betalen. Waarom dan al die moeite doen ? En verschillende reageerders op mijn vraag in Thailandblog hebben toch die moeite genomen middels het aanvragen van RO2 en RO24 certificaten.
   Ruud, is het volgens jou ook zo dat ik dan gewoon vermogens-rendementsheffing ( Box 3) moet betalen over mijn spaartegoed op een Thaise bank ? Please, zeg dat het niet waar is.

   • eric zegt op

    Peter Spoor, dubbele belasting treedt pas op als over hetzelfde bestanddeel van het inkomen in twee landen wordt geheven. De AOW staat niet in het verdrag genoemd dus mogen beide landen heffen. Bedrijfspensioen wordt wel genoemd in het verdrag (art 18) en daar mag Nederland niet over heffen.

    Na emigratie horen banktegoeden niet meer tot box 3 in Nederland.

   • ruud zegt op

    Op dit moment is wat RuudB zegt niet van toepassing.

    Ik heb een vrijstelling voor mijn pensioen in Nederland, en betaal daarover alleen in Thailand belasting.
    Het geld door de verzekeringsmaatschappij in Thailand laten uitbetalen, was een voorwaarde voor de vrijstelling.

    Wat de toekomst brengt is altijd koffiedik kijken.

    Vermogensrendementsheffing betaal ik niet.
    Niet over mijn geld in Thailand en niet over mijn geld in Nederland,

    Maar wederom, wat de toekomst brengt is koffidik kijken.

    • erik zegt op

     Ruud, over de voorwaarde van rechtstreeks uitbetalen op een bank in Thailand, zie hier: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/opleggen-remittance-base-belastingdienst-baan/

  • chris zegt op

   Ik werk hier nu 12 jaar en betaal inkomstenbelasting over mijn inkomen bij de Thaise universiteit. Heb nooit gevraagd om inschrijving maar dat is door mijn werkgever geregeld. Heb dus ook al 12 jaar een belastingnummer. Heb nu ook vrijstelling loonheffing over mijn prive-pensioen.

   • Johnny BG zegt op

    Hou nog 3 jaar vol en je krijgt ook nog een maandelijks Thais pensioen ipv een afkoopsom. Niet dat je de huur ervan kan betalen maar toch.

    En over de inkomstenbelasting gesproken; het klinkt leuk maar met alle aftrekposten stelt dat natuurlijk geen ene moer voor en dat vind ik wel zo prettig.
    Het scheelt snel 1/3 met NL bij gelijk loon dus dat is minder dagen alleen voor de belastingafdracht werken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website