Beste lezers,

Ik heb een vraag over aanleggen van water en elektriciteit. Ik laat een huis bouwen in Khlong nam lai en nu zit er vlak naast ons huis al een elektrische aansluiting van de buren (compleet met palen vanaf de hoofdweg gezien). Hoe dit is met de wateraansluiting weet ik niet dat kan ik nu nog niet beoordelen.

Het stuk land is van mijn schoonzus en die heeft nu gezegd dat wij de buren moeten betalen om onze elektraleiding via de (door zeggen de buren betaalde elektrapalen) te mogen laten lopen? Klopt dit wel en is dit niet iets voor de leverancier van de elektraleiding c.q. overheid?

Mijn inziens is dit voor hun namelijk en hoef ik niet nog eens de buren te moeten gaan betalen voor iets wat er toch al staat? Ik kan het mis hebben dus iedere positieve reactie is welkom.

De volgende vraag is zijn er vaste meterprijzen qua aanleggen elektra en water vanaf de hoofdstraat?

Ik hoor graag van jullie.

Groet,

Oscar

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Aanleggen van water en elektriciteit voor nieuw te bouwen huis”

 1. François Nang Lae zegt op

  Je schoonzus heeft gelijk. Je betaalt hier geen vaste aansluitkosten, maar de totale kosten voor de aansluiting. Als anderen daarna ook daarop aansluiten moeten ze jou betalen. Of dat ook gebeurt is een andere vraag, maar formeel moet het wel.

  Wat je buren hebben moeten betalen weten alleen zijzelf en de PEA. Misschien kunnen ze de rekening laten zien. Dan nog is er geen eenduidig anrwoord op de vraag wat jij nu moet betalen.

  Een vaste prijs per meter is er in ieder geval niet. Wij moesten 1 miljoen aan de PEA betalen. Mooi niet dus. Nu hebben we een zeer degelijk zonne-energiesysteem voor een fractie van die prijs. Toen de PEA zag dat we met zonnepanelen bezig waren ging de PEA-prijs spontaan naar 700.000. Zo “vast” zijn de prijzen. This is Thailand 🙂

  • ruud zegt op

   1 miljoen Baht?
   Hoeveel kilometer kabel moesten ze aanleggen?

   • François Nang Lae zegt op

    600 meter. Ze dachten waarschijnlijk dat we toch geen alternatief hadden. We hebben er even hartelijk om gelachen en toen de installateur van zonnepanelen gebeld.

  • Oscar zegt op

   Dank je wel voor je feedback.
   Mag ik vragen wat jij voor panelen en aantal en wat voor batterijen jij hebt?
   Graag mij even mailen op oscar.ouwerkerk49@gmail.com
   Of via de whatsapp +31647474970

 2. ruud zegt op

  Als die palen op de grond van de buren staan, zijn ze door de buren zelf bekostigd.
  Dan hoeven ze ook geen toestemming te verlenen voor het gebruik van die aansluiting.

  U moet uw aansluiting van de openbare weg afhalen of de buren betalen – als de eletriciteitsmaatschappij daar toestemming voor geeft.
  Die wil uw meter mogelijk aan de openbare weg hebben, om de meterstanden op te kunnen nemen. (zo werkt het hier in het dorp)
  Water en electra worden vanaf de meter door een plaatselijke aannemer aangelegd.

  Overigens zou ikzelf geen andere gebruiker op mijn eigen bekabeling willen hebben.

 3. François Nang Lae zegt op

  Als de palen op de openbare weg staan zijn ze mogelijk ook door de buren betaald. Je betaalt hier niet de aansluiting vanaf de openbare weg, maar vanaf het dichtstbijzijnde bestaande aansluitpunt. Vervolgens heb je geen zeggenschap meer over het deel van de leidingen langs de openbare weg, ook al heb je dat betaald.

 4. dirk zegt op

  Probeer je eigen aansluiting te krijgen op de hoofdkabels.
  Als je dan wat extra palen moet zetten ben je tenminste niet afhankelijk van anderen.
  Palen, kabels en meter zal je zelf moeten betalen.

  Probeer een eigen watervoorziening (put slaan).
  Gemeentewater in buitengebieden is vaak water uit een rivier of meer, met enkel een netje als filter. (voor diegene die wel eens jeuk hebben als ze het onkruid gaan spuiten)
  Dichtbevolkte gebieden hebben wel vers grondwater als gemeentewater maar dit wordt opgeslagen in tanks waarin je goudvis bruin gaat kleuren.

 5. Marc zegt op

  Beste Oscar ,
  De aansluitingen voor water en elektriciteit is steeds een dure zaak in Thailand , er wordt flink aan verdiend door de provinciale maatschappijen en wegens een monopolie situatie die men ook nog eens misbruikt .
  Gelukkig bestaan er nu degelijke solarpanels en batterijen en dat is een veel beter en veel voordeliger systeem , je hebt dangeen last van stroomstoringen .
  Je hebt de elektriciteitsmaatschappij schaakmat gezet en daarvoor proficiat , maar ook voor de wateraansluiting heb je hetzelfde probleem , ik loste het op door een put te boren met evenwel een mindere waterkwaliteit (heel veel kalk) , en moest daarom een waterontharder aanschaffen die dan ook nog zout nodig heeft en dat kan oplopen navenant de hoeveelheid kalk in het water , ook de kosten voor het boren kunnen flink oplopen , bij mij was het 150 meter diep en koste ongeveer 165.000 Baht toen .
  Ik mocht voor 200 meter elektriciteitsleiding + transformator ongeveer 400.000 Baht ophoesten .
  Voor de wateraansluiting had ik meer geluk , mijn buren (een verkaveling) hadden die leiding reeds aangelegd en de aansluitingskosten waren daarom maar enkele duizenden Baht .

  • Oscar zegt op

   Beste Marc,

   Dank voor je feed back,
   Heb jij ook zonnepanelen en batterijen?
   Wij zitten daar vanuit Nederland aan te denken want daar hadden we 21 panelen op ons dak liggen.
   Hier werkt alles met batterijen echter zie ik hier de bomen niet door het bos namelijk.
   Je kan me mailen op oscar.ouwerkerk49@gmail.com
   Gr. Oscar of whatsapp +31647474970


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website