Lezersinzending: Tuinadvies gevraagd (gazon aanleg)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending, Lezersvraag
Tags: , ,
22 januari 2021

Zo rond begin 2013 hebben mijn Thaise vrouw en ik een stukje grond gekocht in de Isaan, zo’n 15 kilometer ten zuiden van Ubon Ratchathani.

We zochten naar een rustig gelegen plekje in de buurt van een grote stad en vonden uiteindelijk 1,5 rai verwaarloosd rijstland gelegen aan een idyllisch zandweggetje (nou ja, weggetje, zeg maar karrenspoor) waar we een huis op zouden bouwen. De grond werd opgehoogd en de bouw werd eind 2014 afgerond.

Om stuifzand en stof een beetje te beperken werd direct daarna grond rondom het huis onkruid vrij gemaakt en geëgaliseerd en direct op de gele klei werden graszoden gelegd en goed natgehouden.

Mijn vrouw woonde inmiddels in het huis en zelf zat ik vanwege zaken nog in Nederland en pendelde een beetje heen en weer.

De aanleg van het gras heb ik een beetje kunnen volgen via Skype en ik had meteen het gevoel dat de ondergrond wel wat meer aandacht moest hebben, maar ja, wist ik veel, misschien deden ze zulke dingen in Thailand wel anders dan ik gewend was dus laat maar gaan. Eerlijk gezegd viel het in eerste instantie ook niet tegen, het gras bleef goed groen, groeide goed en er werden na verloop van tijd bomen geplant en heesters om het geheel wat aan te kleden.

Elk jaar in februari (behalve dit jaar vanwege Corona) is er op het terrein van de nabijgelegen universiteit een enorm grote landbouw- en veeteelt tentoonstelling en daar komen een paar honderd verkopers vanuit heel Thailand hun spullen aanbieden, voornamelijk bomen, planten en heesters/struiken. En elk jaar haalden we daar wel wat weg voor de tuin.

Omdat ik me bedacht dat die zware klei waar het gras op groeide toch ook wel wat meer nodig had dan alleen water heb ik in het dorp regelmatig koeienpoep op de kop getikt. Flinke klonten buffalo- en koeienmest die al goed verteerd was en in zakken werd afgeleverd. De mest werd in de tuin uitgespreid, in het zonnetje gedroogd en na een paar dagen met de grasmaaier er overheen en dan werden de klonten stukgeslagen en verdeeld over het gras. Zo, het gras werd bemest en klaar ben ik. En inderdaad, het gras bleef groeien en bleef mooi groen, weinig tot geen lelijke plekken en ik heb daarom ieder jaar bij de boer zo’n 100 zakken mest gekocht.

Tot een jaar of wat geleden die boer mij vertelde dat hij zelf geen mest had maar hij zou hier en daar wel wat verzamelen en dan zou hij me dat wel brengen. Nou graag, als je dat wil doen dan heb jij weer wat handel en ik weer wat poep. Nadat ik de poep zoals altijd minstens een half jaar in de zakken had laten liggen heb ik deze uitgespreid over het gras, vooral rondom de bomen, zoals elke keer eerder goed laten drogen in de zon en vervolgens met de eerstvolgend maaibeurt door de grasmaaimachine de grote stukken mest laten stukslaan en verdelen over het gazon.

Na de jaarlijkse regentijd weer flink in de tuin aan het werk om alles weer netjes te maken en toen viel me op dat juist om de bomen heen er krulgras begon te groeien. Ik geloof dat het ook wel Maleisisch krulgras wordt genoemd. Ik vind het lelijk grof gras terwijl andere mensen het prachtig vinden. Het is sterk, altijd mooi groen, je hoeft het weinig te maaien en het is een goede bodembedekker. Na verloop van tijd breidde het krulgras zich veel meer uit en overwoekerde het gewone gras. Het was niet te stoppen en 80% van de tuin zit nu vol met dat oerlelijke krulgras.

Ik vroeg me af waar nou toch ineens dat vervelende krulgras vandaan kwam en mijn vrouw had het antwoord. Nou, zei ze, dat is toch logisch. Oh ja? Ja, dat komt van de vogeltjes. Die zitten in de boom en die poepen en daar zitten zaadjes in en daar komt dat krulgras uit en daarom precies in een cirkel rondom de boom. En ik zal eerlijk zeggen, aanvankelijk geloofde ik het nog ook. Totdat ik mij met m’n stomme harses realiseerde dat ik dat krulgras zelf had gezaaid met die mest van al die verschillende boeren.

Eerlijk is eerlijk, ik had zwaar de pest in! Hoe krijg ik het weg en hoe krijg ik mijn mooie gras terug? Om nou de hele tuin opnieuw aan te leggen…..

Ik begon mijn verhaal met te vertellen dat we in 2013 een rustig gelegen stukje grond kochten gelegen aan een idyllisch zandweggetje. En het was niet alleen rustig maar zeg maar gerust afgelegen! Ik zei vaak: we hoeven niet naar de stad want de stad komt vanzelf wel naar ons toe. In de afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat huizen in de omgeving bijgekomen. Er is zelfs een soort van café/restaurant midden in de rijstvelden verrezen. En ons idyllische zandweggetje? De gemeente heeft besloten dat het een betonweg moest worden. Kennelijk wilde ze daar niet al te veel geld aan uitgeven.

De afgelopen jaren hebben we het weggetje, zeker na het regenseizoen, regelmatig opnieuw verhard met grond en gravel waardoor dat weggetje wel elke keer hoger kwam te liggen. Dat was geen probleem want het overvloedige regenwater stroomde als een wilde rivier via de toegangspoort de ommuurde tuin uit en hupsakee, zo over het weggetje de rijstvelden in. Afijn, de gemeente heeft in haar wijsheid besloten dat het vrijwel verlaten weggetje (5 brommers en 1 auto per dag) verhard moest worden en is voortvarend te werk gegaan. Alleen was het egaliseren van de ondergrond net iets te veel gevraagd. Men heeft de kuilen met zand geëgaliseerd en vervolgens 20 cm beton gestort. Het verloop bedraagt op sommigen plaatsen van het 300 meter lange weggetje hier en daar soms meer dan 40 cm. Als je er overheen rijdt dan lijkt het wel een kermisattractie….

Omdat we zelf regelmatig grond hebben laten storten om de weg begaanbaar te houden na zware regenbuien lag het weggetje bij ons voor de poort het hoogste maar altijd nog laag genoeg om het overtollige water bij ons in de tuin weg te laten stromen. Je zou dan denken dat de gemeente even met een bulldozer de grond wat wegschuift voordat ze beton begonnen te storten maar helaas. Nu de betonnen weg er ligt zien we dus dat de weg 20 cm hoger ligt dan de entree van de poort. Dus als het nu regent loopt het water van de weg bij ons de tuin in plaats van andersom.

Nu moeten we wat. Dus eerst de entree maar eens verhogen en dat is inmiddels gebeurt. Maar dan moet ook het straat werk in de tuin worden verhoogd. Daar zijn we nu mee bezig.

Aaahhh, maar dan moet ook de grond van de tuin worden opgehoogd, je weet wel, die grond waar dat lelijke krulgras is gaan groeien en niet meer weg te krijgen is. Mijn vrouw ziet het allemaal anders maar ik zie mijn kans schoon, ik ga gewoon het gazon op nieuw aanleggen maar nu in één keer goed.

Aan de achterkant van de tuin hoef ik niets op te hogen, daar ligt het niveau goed. Aan de voorkant echter, daar waar de entree 20 cm is verhoogd, moet aardig want grond op. Zelf denk ik eerst het bestaande gras doodspuiten, vervolgens flink wat zand en een beetje klei en dan goed doorharken en dan gras erop?

Wie doet mij de goede en juiste werkwijzen aan de hand zodat ik voorlopig weer van een mooi gazonnetje kan genieten? Wat is de beste tijd van het jaar om gras te bestellen?

Ik hoor jullie ideeën graag.

Ingezonden door Pim

 

 

Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

9 reacties op “Lezersinzending: Tuinadvies gevraagd (gazon aanleg)”

 1. Rudolf P. zegt op

  Als ik de laatste foto met de toegangspoort zo zie, denk ik dat een soort bult het water van de weg buiten zou kunnen houden. En wat aarde tegen de muur zodat niet steeds het water tegen die muur staat.

 2. Jan S zegt op

  Zelfs in Nederland is een mooi onkruidvrij grasveld een probleem. Dat vraagt veel tijd en aandacht. Op een gegeven moment was ik tevreden als het er maar groen uitzag. Wat dat aangaat is het sterke onderhoudsvrije krulgras een goede en makkelijke oplossing. Uiteindelijk zal het weer terugkomen. Ook uw vrouw heeft gelijk wat de vogels betreft maar de koemest is fataal voor het gras want daar zit zeer veel onkruidzaad in.
  Een alternatief is kunstmest maar beter is gedroogde korrel koemest.

  Volgens mij bent u nog jong, vitaal én een perfectionist. Dat laatste is met tuinieren in Thailand een extra probleem. Uw geplande werkwijze om de eerste paar jaar te genieten van een mooi grasveld is goed. Deze tijd is prima om er mee te beginnen.

 3. Roel zegt op

  Beste Pim,

  Ik heb een groot bedrijf gehad in aanleg van tuinen alsmede tuincentrum en architektuur van landschappen en tuinen.

  Zal jouw even uit de droom houden wat betreffende jou eigen opmerking om het gras dood te spuiten en daarna nw grond erover heen te doen, dit is absoluut verkeerde gedachte.

  Gras groeit beperkt de diepte in, zo maximaal 5 cm. Je moet de oude grasmat met een lichte frees door freezen of indien niet aanwezig omspitten of hakselen met de bekende hoekse schep. Als dat is gebeurt kan je nw aarde erover heen maken, oude gras zal als mest gaan functioneren na verrottinsproces.

  Zal je ook uitleggen waarom je dat zo moet doen als je niet wilt verzuipen bij langdurig regenval.
  De grond beschikt of maak capilaire vaten aan, de bloedvaten van het grond. De capilaire vaten gaan door tot aan grondwaterstand. Dus belangrijk om overtollig water snel naar pijl grondwaterstand te brengen.
  Andersom werkt het ook, bij langdurige droogte zal de wind het water uit de grond zuigen, dus dan komt het terug van grondwaterstand naar boven, zodat niet alles direct verdroogt. Ik zeg altijd kijk vooral uit met watergeven. Gras is een uitzonderling en bloeiende vaste planten omdat dit oppervlakte wortelaars zijn.

  Als je nw grond aan gaat brengen, probeer dan door de bovenste laag 5 a 7 centimeter kokosvezeld er door te doen, goed mixen met grond en kokosvezel en kokos mag de overhand hebben, kost ook nog vrij weinig en vrij van zaad en kiemen, zit ook verder geen voeding in. kokos als het gras erin zit houd ontzettend lang vocht vast, vooral als 70% kokos en rest grond is. Dus scheelt in water geven in droge periode.

  Voor bemesting gebruik je kunstmest in de norm 12-10-18 N.P.K. De N is stikstof voor groei, de P staat voor fosfaat, voor kleur en bloei en K staat voor kalium om sterk wortelgestel te verkrijgen.
  Als het gras dof of kaal plekje gaat vertonen, dan bemesten, dan is het nodig. Pas op he ook stikstof zit in de lucht iedere dag maar weer. Stikstof is dus groei en groei is zweten omfat je moet maaien en daar zweet je van in deze temperaturen.

  Kunstmes in baal van 50 kg kost ca 1000 baht bij landbouwcooperaties

  Heb je ergens op je perceel waar altijd wateroverlast is, maak dan verticale drains.
  Dat doe je door een grondboor van ca 15 cm rond en dan naar ca 2 meter diepte boren, je voelt zelf wel met boren waar de grond losser wordt, gaat boren makkelijker. Doe daarna tot 1.5 meter zeer grof grind in de gaten en resterende 50 cm vul je weer aan met grond wat eruit gekomen is. Succes gegarandeerd, is stuk te groot, boor dan meerdere gaten. 1 boorgat kan ca 6 tot 8 m2 aan om water vlot te laten afvoeren.

  Hoop dat je er wat aan hebt, voor vragen mag jij mij mailen , ik woon in Thailand ltrg59@gmail.com

  Groet en succes
  Roel

  • Jan S zegt op

   Dat is een perfect gratis advies van een echte professionele vakman.

  • S zegt op

   Ltrg@gmail.com krijg ik terug gestuurd adres niet gevonden

   • Roel zegt op

    ltdrg59@gmail.com

 4. De Bock zegt op

  Alle jaren eens goed bekalken helpt tegen het verzuren van je grond en dat voor het regenseizoen begint !

 5. PEER zegt op

  Beste Pim,
  Wij wonen nét aan de Nrd kant van Ubon in Kham Yai en zou best ‘ns graag jouw tuin komen bewonderen.
  Gr Peer.

 6. Gert zegt op

  Het voorjaar
  Maar zolang het niet kouder dan 7-10 graden wordt en genoeg water krijgt tijdens de groei maakt het eigenlijk niet uit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website