Afgelopen dinsdagavond zond de VPRO op NPO2 de Deense documentaire Heartbound uit. De documentaire laat over een periode van 10 jaar de lotgevallen zien van een aantal Thaise vrouwen op Jutland. Verleden jaar won de documentaire een prijs op een filmfestival in Zürich.

De VPRO op haar site zegt het volgende: www.vpro.nl/programmas/2doc/kijk/2doc-overzicht/2019/heartbound.html

In Nederland is de Heartbound via replay terug te zien, in Thailand met een abonnement op nltv.asia.

2DOC laat de Thaise Panitee Brouwn aan het woord, die in 2009 een onderzoek deed naar motieven en omstandigheden van Thaise vrouwen in de Nederlandse situatie:
/www.2doc.nl/nieuws/artikelen/internationaal/2019/thaise-vrouwen-in-het-land-van-de-kaaskop.html

Zowel de Deense documentaire als het Nederlandse onderzoek geven naar mijn mening aan dat twee facetten in het leven van betreffende Thaise vrouwen doorslaggevend zijn: armoede, maar vooral: toewijding.

Dit laatste element zou menig farang eens degelijk moeten beseffen.

Ingezonden door RuudB

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersinzending: Heartbound, een documentaire over Thaise vrouwen op Jutland-Denemarken”

 1. Gisteren toevallig de documentaire gekeken. Ik zou er nog een facet aan toe willen voegen: opofferingsbereidheid

 2. Rob V. zegt op

  Ik ben hem vergeten. 🙁

  • Uitzending gemist: https://www.npostart.nl/2doc/20-02-2019/VPWON_1236484

   • Rob V. zegt op

    Heb de docu bekeken, moest wel even de landsblokkade omzeilen. Best aardig maar als ik eerlijk ben is het wat chaotisch qua opzet. Teveel personen in te weinig tijd in beeld en diverse malen heen en weer springen tussen hen.

    Ik heb me over geen enkel fragment verbaasd. Het beeld van de ongelukkige man en ongelukkige vrouw die via netwerken een beter bestaan, een gelukkiger bestaan hopen te vinden. Hun goed recht maar ik zou het niet kunnen, als ik in de schoenen van de mannen of de vrouwen zou staan. Een relatie zonder klik, zonder vonk, zonder vurig geluk in de ogen, dat kan ik niet. Maar deze mensen voelen zich zo beter af, prima.

    • Tino Kuis zegt op

     Ik heb de docu nu net gezien. Ik vond het een warm en eerlijk verhaal over mensen die moeilijke soms bijna onmogelijke keuzes moeten maken en er samen toch iets van maken. Ik heb bewondering voor hun doorzettingsvermogen, hun opoffering en soms de laconieke wijze waarop ze onbekendheid en onzekerheid tegemoet treden. Er waren beelden, personen en woorden die ik niet snel zal vergeten. Mark die als kok gaat werken, de huilende dochter bij een crematie, de zieke moeder en broer. Het heimwee.

     • Rob V. zegt op

      Wat mij het meeste bijstaat waren uiteraard de offers die men brengt. De vrouw die vertelt dat haar ez kokend water over haar gooide. Wat een zieke figuren lopen er rond. Die vrouw is veel leed aangedaan. Maar ook de vrouwen die hun l8chaam verkochten zie je dat het moeilijk was, lidtekens heeft achter gelaten. Het is verre van leuk, het is werk. Werk voor mensen die anders financieel ten gronde dreigden te gaan, onderaan de maatschappelijke ladder. Het jezelf voor de gek houden dat als je een westerse buitenlander treft het wel goed komt, dat die niet aan zuipen en geweld doen… Om dan dus te eindigen met een partner voor wie je geen warme passie voelt maar met wie een leven delen goed genoeg is. In iedergeval iemand die je respecteert, aandacht voor je heeft, samen een dak boven het hoofd. Maar ook daar loopt het soms mis: de man die niet naar Thailand wil maar zei wel. De man die stopte met aanhankelijkheid tonen. Relaties due daardoor op te klippen lopen. Offers die ik denk niet zou kunnen maken, ik zou verwelken. Denk ik. Maar wie weet hoe ik zou beslissen als ik me wel in hun schoenen (man of vrouw) zou staan. Met je rug tegen de muur. Weinig keuzes. Veel verdriet maar met een sprankje hoop.

    • Onno zegt op

     Ik heb de documentaire ook bekeken, en ik vond ‘m erg mooi en integer gemaakt. Ben zo af en toe toch geraakt, en voelde me betrokken bij enkele hoofdpersonen. Dan zijn de bedoelingen van de makers overgekomen. Bij mij althans. Het ging er niet om of de documentaire te kort of te lang is, of dat via dit soort datingroutes wel of niet liefdesrelaties zijn aan te gaan. Dat is ieders eigen zaak. Heartbound laat zien dat het bij Europese mannen soms gewoonweg gaat om het hebben van sex, en dat een vakantie naar Thailand toen al als middel wordt aangewend. Bij Thaise vrouwen blijkt niet altijd ordinaire geldzucht het motief om zo’n buitenlandse partner te kiezen: vaak worden Thaise vrouwen aangezien als economisch gedrevenen. De documentaire laat op integere wijze zien dat veel vaker als drijfveer geldt de zorg om naaste familieleden, en het geen andere oplossing voorhanden hebben uit een voortdurende armoedeval te geraken. Kortom, allemaal veel minder instrumenteel dan enkel via netwerken elders een beter bestaan te bewerkstelligen.

 3. Rob V. zegt op

  De toelichtig van de NPO onder de video is een best aardige samenvatting maar deze alinea kon ik ne niet goed in vinden: “Dit klinkt allemaal heel pragmatisch en dat is het ook. Liefde of romantiek is in Thailand niet zo belangrijk bij het kiezen van een huwelijkspartner. Dat sluit liefde natuurlijk niet uit, maar het is niet de belangrijkste beweegreden.”

  Als ik met Thais praat (20-35 jarigen) dan geven die net zo goed aan een partner te willen waar een wederzijdse liefde is. Dat is gewoon menselijk. Maar even zo goed is het menselijk om eerst een dak en andere essentiële eerste levensbehoeften veilig te stellen. Het sociaal stelsel is in Thailand nog vrij pover dus als je laag op de sociale ladder staat is het niet gek dat je een partner kiest met wie je het goed uit kan houden ook al het geen liefde maar een (gegroeid) houden van. Nederland stond een eeuw geleden volgens mij ook niet bekend om relaties waar liefde nummer 1 prioriteit was. Dat is nog altijd eten en een dak boven je hoofd zonder ontbetaalde rekeningen. Hoeveel relaties stranden wel niet op die gronden? Daar is niets Thais of Nederlands aan. En iemans uit een vergelijkbare klasse zoeken ook niet.

  • Ron zegt op

   Volgens mij hadden al die vrouwen eerder allemaal al hun wederzijdse liefde gevonden, werd hun eeuwige trouw beloofd, maar werden zij beloond met zwangerschap op jonge leeftijd, daarna verstoten, kregen zij slaag of werden met vloeistof overgoten. Natuurlijk wilden zij verliefd worden, hun “prins” vinden, samen oud worden, geluk en romantiek ervaren. Je hebt de film niet goed begrepen. In de alinea van de NPO is een wrange waarheid besloten: na zoveel jaren van tragiek wordt je vanzelf pragmatisch: voor je kinderen, je ouders, je familie. Omdat eigen middelen ontbreken en slechts met opoffering hen een toekomstperspectief is te bieden. In Nederland werd gehuwd om het kapitaal binnen te houden, in Thailand om de armoede te ontvluchten.

   • Rob V. zegt op

    De docu toont een inzicht in de wereld van vrouwen uit lagere klasse (en dat bedoel ik niet denigrerend), het is niet representatief voor ‘de Thaise’ vrouw of man. De film laat goed zien hoe een type vrouw dat met de rug tegen de muur staat bepaalde -moeilijke soms onmogelijke- keuzes maken om een beter leven voor hun familie te bereiken. Ik betwijfel of hun eerdere relaties ware liefdes waren maar de relaties en motivaties in deze goede film kun je niet doortrekken naar de gehele Thaise maatschappij.

    Net zo min als die mannen representatief zijn voor de farangs met een Thaise (m/v) relatie. Ze vormen een deel van deze groep.

 4. Jasper zegt op

  Heb ook net de documentaire bekeken (inderdaad even een VPN tje plakken). Hij is ook te streamen ov downloaden via internet voor 8,5 euro.
  Wat ik erg jammer vond is, dat de deense delen niet ondertiteld waren in het engels ov thais, moest nu voortdurend vertalen voor mijn vrouw.
  Doet overigens ook een beetje gedateerd aan, zonder google-translate bij de hand ov een taal computertje, met name bij de scenes waar die jonge vrouw bij de deen verblijvt.
  In Nederland wonen de meeste Thai (14.000!) in de grotere steden. Is toch een heel ander verhaal dan Jutland, wij hebben hier in Amsterdam een Thaise massage (echte) salon op de hoek, even verderop een Thaise toko, veel thaise restaurants…
  Zou nog wel zo’n documentaire over Nederland willen zien!

  • Fon zegt op

   Het maken van deze documentaire heeft 10 jaar geduurd, dus er zijn uiteraard gedateerde beelden bij. Destijds hadden ze dus niet meer dan een woordenboek om met elkaar te communiceren.

 5. Jan Hoekstra zegt op

  Ik heb de documentaire gezien. Waarom filmen ze niet een keer Thaise vrouwen met een carrière i.p.v. de barmedewerkers uit Pattaya die op zoek zijn naar een buitenlander. Dit zijn allemaal onopgeleide dames, laat eens opgeleide dames zien die wat opzetten in bijvoorbeeld Nederland. Laat eens een leuk koppel zien, niet een dame met een veel oudere man, maar gewoon een leuk stel. Ik vind het allemaal nogal droevig, oude mamasan uit Pattaya regelt dames voor de buitenlander, en dan vinden ze het gek dat het niet echte liefde is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website