Zijn farangs welkom in Thailand?

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand, Opinie
Tags: ,
7 juli 2019

Vakantiegangers zijn natuurlijk welkom in Thailand en zo zullen de meeste farangs dat ook wel als zodanig aanvoelen. Maar de farang die permanent in Thailand verblijft, is die welkom en belangrijker nog, voelt hij zich welkom? Ik kan natuurlijk – na 6 jaar verblijf in Thailand – alleen voor mijzelf spreken en dat met wat voorbeelden illustreren.

Onlangs was ik met mijn vrouw in het ziekenhuis voor een controle. Mijn vrouw had geen vaste afspraak, er was alleen een dag geprikt. De behandelende arts was toen wij aankwamen op ronde en we moesten dus even wachten. Even later kwam er een farang met zijn vrouw/vriendin die zich ook bij de receptie meldde. Niet lang daarna kwam de arts terug van zijn ronde. Tot mijn verbazing mocht de farang als eerste bij de arts komen. Zouden farangs bij de betreffende arts een voorkeursbehandeling krijgen terwijl hij niet ouder leek dan mijn vrouw en er in het betreffende ziekenhuis geen verschillende tarieven gehanteerd worden voor farangs en Thai? Dit leek duidelijk een geval van positieve discriminatie.

Zelf denk ik in Thailand ook wel eens positieve discriminatie meegemaakt te hebben. Zo krijg ik op de plaatselijke markt soms wat meer dan waar ik voor betaal of word ik met voorrang geholpen. Gelukkig komt dat niet al te vaak voor. En soms overkomt het mij dat ik bij een wissel tijdens een voetbalwedstrijd applaus krijg dat andere spelers niet krijgen terwijl ik echt niet de sterren van de hemel speel. Ook op de fiets word ik relatief vaak vriendelijk bejegend door jong en oud terwijl die eer wielrenners uit de stad – vergelijkbaar uitgedost als ik – volgens mij niet krijgen.

Verder krijgen bij Songkran mijn vrouw en ik geparfumeerd water over onze handen gegoten en soms worden onze voeten er zelfs mee gewassen. Enkele ondeugden gaan wel zo ver dat ze wat water in onze nek gieten onder het uitroepen van happy Songkran maar daar houdt het verder mee op. Een nat pak heb ik hier in de Isaan nog nooit opgelopen.

Goedkoop of gratis

In Thailand zijn niet alleen veel zaken erg goedkoop maar soms zelfs gratis. Zo kwam ik er tot mijn verrassing achter dat deelname via een voetbalteam aan een volwaardige voetbalcompetitie gratis was: het team zorgde voor een uit- en thuistenue, voor trainingsballen en voor drinken tijdens de wedstrijden en trainingen en de voetbalorganisatie zorgde voor de velden, veldverlichting, een arbitraal kwartet, een fotograaf, wedstrijdballen, ballenmeisjes en een ambulance met drie broeders. Zelf hoefde ik alleen voetbalschoenen aan te schaffen. Maar ook gebruik van een atletiekbaan of een basketbalveldje van de plaatselijke school is gratis. De 90-dagenmelding? Ook gratis. Mijn roze pasje uitgegeven door de Thaise overheid om mij te kunnen identificeren: gratis, mijn gele boekje, het bewijs van mijn woonadres: gratis, de stempel van de kamnan op mijn bewijs-van-in-leven-zijn: gratis, de stempel van Social Security Office: gratis.

Voor mijn Thaise rijbewijs moest ik wel betalen maar niet meer dan de Thai zelf betaalt, erg weinig dus. Onroerendgoedbelasting? Ik betaal nog geen 100 baht per jaar.

Verder krijg ik – net als de Thai – korting bij Thai Smile op binnenlandse vluchten omdat ik 60-plusser ben. Een dergelijke korting schijn je ook bij het openbaar vervoer in Bangkok te kunnen krijgen. Belangrijker nog is dat je evenveel inkomstenbelasting betaalt als een Thai: erg weinig dus in vergelijking met Nederland. Maar ook de BTW is erg laag en wordt zelfs niet altijd in rekening gebracht. Elektriciteit en benzinekosten ongeveer de helft van wat je in Nederland betaalt vanwege de lage belasting en de afwezigheid van een massale hoeveelheid toeslagen zoals in Nederland gebruikelijk. Op kookgas zit zelfs subsidie. Door die lage belastingen en de afwezigheid van veel regelgeving vraagt mijn kapster slechts 50 baht voor een knipbeurt en kan daar zelfs nog redelijk van leven. Van een Nederlandse vriend die als kok werkt heb ik geleerd dat restaurants in Nederland als vuistregel 200% extra in rekening brengen voor alles wat ze aankopen. In Thailand –  althans bij de eenvoudige restaurants – is dat naar schatting slechts 20%.

Isaan

Ik zou wel een heel ondankbare hond zijn als ik mij niet welkom zou voelen in Thailand. Ik besef echter wel dat sommige farangs andere ervaringen zullen hebben. Zo ontkom je in sommige delen van Thailand er niet aan dat je natgespoten wordt tijdens Songkran. En in die gebieden is het ook niet meer erg gebruikelijk dat je handen besprenkeld worden onder het uitspreken van gelukwensen. Dat overkomt je trouwens alleen als je een vrouw op leeftijd hebt want voor mij komen ze natuurlijk niet speciaal: ik lift alleen mee met mijn vrouw. Verder zijn farangs in gebieden waar veel farangs komen mogelijk minder populair dan bijvoorbeeld hier in de Isaan. Dat komt omdat er altijd wel toeristen zijn die zich niet gedragen. Wat in die gebieden ook een rol kan spelen is dat de Thai ziet dat de meeste farangs erg makkelijk geld uitgeven en dat wekt afgunst op en werkt weer corruptie in de hand zoals agenten die geld vragen in plaats van boetes te innen. Zoiets heb ik hier in de Isaan nog nooit meegemaakt zoals ik ook nog nooit iets van corruptie heb gemerkt bij Immigration of andere overheidsinstellingen.

Songkran

Ook kan je de pech hebben een partner in Thailand te treffen die erop uit is om je financieel uit te kleden. Dat zal niet vaak voorkomen maar zulke verhalen doen je soms wel wat minder welkom voelen. Maar in sommige gevallen kan het natuurlijk ook aan jezelf liggen dat je je niet welkom voelt. Om terug te gaan naar het voorbeeld van het ziekenhuisbezoek: mijn vrouw werd niet boos toen iemand anders voorrang kreeg. Zo gaat het ook in het verkeer: De Thai trekt vrij traag op – althans in de Isaan – als het verkeerslicht op groen springt. Mijn vrouw doet dat wel en kruist dan voorlangs het tegemoetkomende verkeer als ze rechtsaf slaat. Nog nooit is er getoeterd of is er een middelvinger opgestoken. Het is in Thailand gewoon een kwestie van geven en nemen, erg plezierig. Sommige Nederlanders hebben echter een overontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en worden boos. Tja, in dat geval kan je beter maar weer naar Nederland teruggaan.

Is klagen terecht?

Wat heeft de farang dan wel te klagen en is dat terecht? De dure ziektekostenverzekeringen zijn een doorn in het oog van velen. Maar kan je het de ziektekostenverzekeringen kwalijk nemen dat ze een kostendekkende premie in rekening brengen? Nee natuurlijk. Als er per se geklaagd moet worden, dan moet dat in Nederland gebeuren waar de Nederlander in zijn jonge jaren een hoge premie heeft betaald uit verplichte solidariteit met de oudere verzekeringsnemer. Eigenlijk zouden de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen nu we geen gebruik van die verzekering meer mogen maken ons elk jaar geld moeten geven ter compensatie van de hoge premies die we nu hebben. Dat zal echter niet gaan gebeuren. Thailand valt in ieder geval niets te verwijten.

Een ander punt waar over gemopperd wordt is het eigendomsrecht van grond. Een recht dat de farang – op de Amerikaan na – onthouden wordt. De Thaise overheid heeft er echter zeer verstandig aan gedaan om deze wet in te voeren. Kijk maar naar Afrika, waar goede landbouwgrond voor een prikje massaal wordt opgekocht door Chinezen. Dat is gelukkig in Thailand niet mogelijk. Sommige farangs worden wel de dupe hiervan maar door te huren of andere constructies zijn ongelukken gelukkig te voorkomen.

En die dure baht dan? Dat is in de eerste plaats iets waar de ECB schuldig aan is. Mocht je de Thaise overheid dat verwijten, dan verwijt je ze eigenlijk dat ze een goed economisch beleid voeren. En bovendien, de Amerikanen verdenken de Thai er zelfs van dat ze de baht kunstmatig laag houden.

Wat is er nog meer? De regeling natuurlijk dat de farang aan voorwaarden moet voldoen om hier te mogen wonen. Terecht natuurlijk dat er voorwaarden gesteld worden, we zijn hier tenslotte niet op uitnodiging van de Thaise overheid. Eigenlijk zijn we gewoon maar ongenode gasten. Bovendien, zo onmenselijk zijn die voorwaarden nu ook weer niet. Helaas zijn er wel schrijnende gevallen o.a. door de steeds verder wegzwakkende euro.

De farang betaalt bijna altijd evenveel als de Thai, maar voor toegang tot de nationale parken moet hij echter meer betalen (maar nog steeds weinig in vergelijking met Nederland). De Thaise overheid heeft bewust gekozen voor een laag tarief voor de Thai zodat elke Thai zo’n park kan bezoeken. Dat tarief is niet kostendekkend en om die parken toch open te houden moet de farang meer betalen. De toerist kan dat zien als toeristenbelasting en de farang die hier woont moet het maar betalen uit de besparing die hij heeft op de inkomstenbelasting. Want het is natuurlijk een beetje raar om te verwachten als je geen of weinig belasting betaalt dat je toch tegen een gereduceerd tarief naar binnen mag. Ik hoop daarmee de irritatie daarover bij veel farangs een beetje weggenomen te hebben.

Iets anders is dat sommige restaurants een aparte (duurdere) menukaart hanteren voor de farang. Ik heb dat echter in 43 jaar nog nooit meegemaakt dus het zal wel een uitzondering zijn. Aannemers e.d. willen farangs ook wel eens een hogere offerte uitbrengen dan gebruikelijk. Ik neem echter dat dat zoiets niet speciaal gericht is op de farang maar op alle klanten waarvan gedacht wordt dat ze geld genoeg hebben. Het zou mij niet verbazen als zoiets ook in Nederland gebeurt.

Je naaste financieel steunen

Wat natuurlijk ook vermeld moet worden is dat de lage belastingdruk automatisch de morele plicht met zich meebrengt om je naaste in Thailand financieel te steunen indien nodig want de Thaise overheid kan met die lage belastingopbrengsten natuurlijk geen grote sociale verplichtingen op zich nemen. In Nederland was dat vroeger ook zo al nam de kerk een deel van die morele verplichting op zich. Hier doen de monniken ook wel goed werk wat dat betreft maar het meeste komt toch neer op de gewone Thai. Zo ken ik iemand die een goed betaalde baan bij de overheid heeft en ook een financiële bijdrage levert in de studiekosten van zijn neven en nichten. En het blijft meestal niet beperkt tot familieleden. Toen onlangs een echtpaar bij ons in de buurt bij een verkeersongeluk om het leven kwam werden de kinderen bij de grootouders ondergebracht maar werd er ook een inzamelingsactie gehouden.

De meeste farangs komen die morele plicht natuurlijk wel na door voor hun gade en soms voor ook de familieleden van die gade te zorgen. En als je het geld ervoor hebt – rekening houdend natuurlijk met onverwachte uitgaven die je zelf kan krijgen – is het een goed idee om ook mensen buiten de familiekring als het nodig is te helpen. Meestal zal dat een vraag zijn om een lening – en niet elke verzoek hoeft vanzelfsprekend gehonoreerd te worden –  waarbij je natuurlijk geen rente gaat vragen. Want een reëel rentepercentage weerspiegelt ook de risico’s op wanbetaling en zou dus hoog zijn. En je gaat natuurlijk geen hoge rente vragen aan iemand die al in financiële problemen zit. Bovendien, ook in Thailand is uitlenen van geld aan regels gebonden en als je geen rente vraagt en geen contract opstelt loop je naar ik aanneem geen risico. Gewoon wat mondelinge afspraken maken over terugbetalen en niet moeilijk doen over het niet nakomen van die afspraken. Je moet natuurlijk wel wat mensenkennis hebben of liever nog je partner om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van je bereidheid om geld uit te lenen. Soms krijg ik ongevraagd toch nog onderpand zoals een gouden ketting of eigendomspapieren van onroerend goed.

Zou ik elke Nederlander of Belg aanraden om in Thailand te gaan wonen? Nee, zeker niet. Als je het naar je zin hebt in Nederland is het beter om daar te blijven en als je het er niet naar je zin hebt zal je in Thailand ook niet aarden. Alleen als je een goede reden hebt om hier naar toe te gaan zou ik zeggen: wees welkom in Thailand!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Zijn farangs welkom in Thailand?”

 1. Willem zegt op

  Een leuk stukje. Veel terrechte opmerkingen maar soms sla je helaas ook de plank mis.

  Voorbeeld:

  “En die dure baht dan? Dat is in de eerste plaats iets waar de ECB schuldig aan is”

  Amerikanen, canadesen, australiers en britten klagen allemaal over de te sterke Baht. Terwijl de Thaise economie behoorlijk achteruitgegaan is. Export -5% zoals hier laatst getoond. De ECB heeft hier niets mee td maken.

  Een slechte economische situstie zo een zwakkere Baht kunnen of zelf moeten betekenen. Zie Turkije als voorbeeld

  • Ger-Korat zegt op

   Beste Willem, de Thaise economie groeit jaar op jaar zo rond de 3,73 % gemiddeld de laatste 25 jaar. Waar haal je de onjuistheid van een slechte Thaise economie vandaan ? (Bron: https://tradingeconomics.com/thailand/gdp-growth-annual) Dit is dan ook de redenen van een sterke Thaise baht.

   • ruud zegt op

    Het is op zich niet vreemd, dat de economie van ontwikkelingslanden sneller groeit dan die van ontwikkelde landen.
    Als het anders was, zouden ze steeds armer worden.

    Doordat ze onontwikkeld zijn, kunnen ze ook goedkoop produceren, omdat de lonen laag zijn.
    Langzaam aan, zullen zullen prijzen en economieen op de wereld aan elkaar gelijk worden.

    Een moderne verstorende factor bestaat uit de techreuzen, die in staat zijn geld in landen te verdienen, vaak zonder belasting te betalen.

    Maar ik neem aan, dat daar in de toekomst wel een oplossing voor wordt gevonden.
    Als de westerse wereld tenminste in staat is de groeiende macht van de multinationals in te tomen, want anders is het over met de democratie en wordt de wereld geregeerd door multinationals.

  • Hans Pronk zegt op

   Inderdaad Willem, de afgelopen 12 maanden is de export maar liefst 5.8% gedaald (oa door de handelsconflicten waar de hele wereld last van heeft). Maar belangrijker is de groei van de economie, en die is de laatste jaren structureel hoger dan die van de eurolanden. En wat de ECB betreft: door haar beleid is de rente over 10-jarige Nederlandse staatsleningen gedaald naar -0.2%. Je moet dus elk jaar 0.2% bijbetalen. Op Thaise 10-jarige staatsleningen krijg je elk jaar 2.0%. Grote beleggers kijken daar natuurlijk naar en dat verklaart voor een groot deel de waardestijging van de baht. Voor Canada, Australie en Engeland geldt een vergelijkbaar verhaal. De rente is Amerika is vergelijkbaar met die in Thailand (maar dalend) maar daar speelt de steeds verder oplopende staatsschuld een grote rol. De ECB is echt de hoofdschuldige voor wat betrefd de waardestijging van de baht. En wie wil je anders de schuld geven?

   • Lung Boonrawd zegt op

    Beste Hans, Hou eens op met schuld voor de dure Baht op de ECB te schuiven. Ik begrijp dat je het niets eens bent met het beleid van de ECB, maar de koers van de Euro tegen de US Dollar is niet gewijzigd zodanig dat het de stijging van de Baht verklaart. Je spiegelt de lezers van dit blog echt een verkeerde werkelijkheid voor. De koers van de Baht is te sterk (volgens veel mensen die het wel weten) tegenover de Euro én de Dollar. Of denk je echt dat ze op het ministerie van financiën in Bangkok zeggen: ‘die verdomde Euro, die maakt ons veel te duur’. Wat de reden echt is weet ik ook niet, het systeem van koersen is zeer complex. Maar aan de ECB cq de waarde van de Euro ligt het zeker niet (alleen).

    • Ger-Korat zegt op

     De koers van de Thai baht te sterk ? Geef eens 1 echte reden waarom de baht te te hoog is. De export is groter dan de import dus de baht stijgt. De economie drijft voor 15 tot 20 procent op toerisme en deze blijft jaar op jaar stijgen dus brengt veel geld op en de vraag naar baht en dus de koers stijgt ook daarom. De rente op staatsobligaties is hoger dan bijvoorbeeld in de VS of de EU dus je krijgt een instroom van kapitaal en dus vraag naar baht en dat is nog een reden waarom de koers stijgt. De economie groeit en groeit dus het buitenland heeft vertrouwen en investeert in o.a fabrieken dus de vraag naar baht stijgt. En zo zijn er nog wat redenen om aan te nemen dat de baht niet te hoog staat maar conform de wet van vraag en aanbod op een normaal niveau staat. Dus elke droom van armoedige expats welke graag meer bahts voor hun eigen lokale valuta zouden willen hebben is gewoon ongegrond.

 2. Dirk zegt op

  Beste Hans, niet ziek worden of daaraan doodgaan, je zit al in het paradijs, wat wil een mens nog meer op deze aarde. Ik woon ook in de Isaan en maak toch echt andere dingen mee hier. Ik zal je niet vermoeien met mijn ervaringen , die wat tegenstellingen betreffende je ingezonden stuk bevatten, want daar kan je er genoeg van lezen op de diverse blogs. Mijn realiteit is, dat de Thai een redelijke zelfgenoegzaamheid hebben, naar binnen gericht zijn en xenofoob. Neemt niet weg, dat er natuurlijk ook veel goeds te melden valt in de omgang met de Thaise medemens. Maar of de meesten ons hier graag in langdurig verblijf zien, waag ik toch sterk te betwijfelen.

 3. Aad zegt op

  Woon nu 6 jaar hier ook in de isaan
  En idd betaal ik net zoveel als een thai
  Behalve voor een ziekenfonds premie
  Wil graag een verzekering hebben voor het
  Staatsziekenhuis is me nog steeds niet gelukt
  Verzekeringen werken alleen maar samen
  Met prive ziekenhuizen daarom is die premie ook zo veel

  • theoS zegt op

   Betaal net zoveel als een Thai?? Het Sirikit Medical Naval Center zegt “farangs pay double”. Op de rekening staat zelfs achter ieder item “not Thai”. Zelfs mijn Thaise ega was er onderste boven van.

 4. Frank zegt op

  Mooi onder woorden gebracht en geeft mij toch een meer genuanceerde kijk op deze materie.
  Zelf heb ik een Thaise vriendin (verloofde) en we gaan volgend jaar trouwen.
  Uiteraard vind ik het niet meer dan normaal om haar financiëel te ondersteunen.

  Een héél ander gevoel daarover heb ik waar het haar familie betreft.
  Voor mij stopt het eigenlijk in ons gezinnetje.

  Een lening zou ik eventueel nog willen overwegen, onder de strikte voorwaarde dat het gehele bedrag correct wordt terugbetaald.
  Maar geld weggeven? Aan broers, zussen, ouders, neven, nichten enz….. Neen, daar begin ik ècht niet aan.

 5. Stefaan zegt op

  Je schrijven dekt de titel niet.
  De titel deed me vermoeden dat je over menselijk relaties en contacten zou schrijven. Maar je schrijft over ziekenhuis, de markt, songkran, ziektekostenverzekering, enz. Het gaat hier over al dan niet een voorkeursbehandeling krijgen (al dan niet financieel).

  Zijn farang welkom in Thailand ? Ik denk dat je als farang bij menselijke contacten beter welkom bent dan de doorsnee immigrant in Europa.

  • Hans Pronk zegt op

   Je hebt gelijk Stefaan, dat het (te) weinig over menselijke relaties ging. Want zoiets is meestal wel doorslaggevend voor het je welkom voelen of niet, althans bij mij en zo te proeven ook bij jou.
   Twee redenen waarom het vooral over geldzaken ging:
   1. Beoordelen en beschrijven van menselijke relaties is meestal erg subjectief.
   2. Ik heb de indruk gekregen door reacties op dit blog dat geldzaken bij veel farangs zoals het hoge tarief voor parkbezoek toch wel erg belangrijk worden gevonden voor het zich onwelkom voelen. Maar of ze dan helemaal eerlijk zijn (ook tegenover zichzelf), dat weet ik natuurlijk niet.

 6. l.lagemaat zegt op

  Heel verstandig om bij groen licht rustig te vertrekken.
  Vandaag terwijl ik stopte, reden 3 auto’s ! met hoge snelheid door rood!

 7. Mattheus zegt op

  Altijd het standaard geklaag over Thailand, mensen in Thailand en alles wat ermee samenhangt zoals de verzekering, koers euro/baht en wat meer.
  Natuurlijk zijn de goedkope verzekeringen uitsluitend voor Thai met de Thaise nationaliteit. Voor niet ingezetenen, en zeker voor degenen die al op leeftijd zijn, is de ziektekostenverzekering onbetaalbaar als je hem al kunt afsluiten. Op zich logisch als je ervan uitgaat dat deze verzekeringen kostendekkend moeten zijn.
  Ja de Thai stoppen niet voor zebrapaden, rijden vaak door rood licht, hebben soms de pest aan farang (terecht of onterecht) en zo kunnen we een poosje doorgaan.
  Laten wij als farang onszelf eens onder een loep nemen vanuit een Thais perspectief. Daar worden wijzelf, en zeker ook de Thai denk ik, niet vrolijk van.
  Je woont en leeft in Thailand, je weet wat er in jouw ogen niet goed is, dus houdt daar rekening mee. Wees voorzichtig bij zebrapaden, kijk voor je bij het stoplicht wegrijdt eerst of er niet een auto of scooter door het rode licht scheurt. Kortom, pas je aan of als het je teveel wordt vertrek dan gewoon.
  Overigens er wordt altijd over de politie gezeurd. Ik ben bijna alleen maar vriendelijke en aardige agenten tegengekomen, correct en mijn papieren zijn in orde dus nooit een probleem gehad.
  Oh ja 1 keer ik reed een eenrichtingsverkeer straat in tegen het verkeer in en kreeg een prent. Vreemd? Nee toch.
  Ik woon wel de helft van het jaar in Chiang Mai niet in Pattaya misschien is dat het verschil.
  Nogmaals geniet van de vele fijne dingen in Thailand en neem de, vanuit westers perspectief gezien, nadelen op de koop toe. Je kunt onze normen en waarden nu eenmaal niet 1 op 1 exporteren naar totaal andere culturen. En denk, met stroop vang je vliegen niet met azijn.

 8. Joop zegt op

  Beste Hans,
  Ik heb (net als vele anderen denk ik) andere ervaringen dan jij. Je hebt wel een erg roze bril opgezet en jouw verhaal getuigt n.m.m. van erg weinig realiteitszin.
  De voorkeursbehandeling in ziekenhuizen heeft te maken met het feit dat de farang cash betaalt en dat de Thai via een verzekering wordt geholpen, waardoor het ziekenhuis lang op zijn geld moet wachten.
  Bij een verkeersongeluk krijgt een farang op voorhand de schuld ervan.
  Uitgeleende gelden worden door Thai meestal niet terugbetaald, omdat de farang dat geld immers toch niet nodig heeft. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Dus beste Hans: geen schone schijn gaan verheerlijken, open je ogen, want de werkelijkheid is toch echt anders.

  • Mattheus zegt op

   Zoals ik al schreef er zijn veel dingen die ons farang niet bevallen. Maar dit is Thailand. Als je geld uitleent krijg je het vaak niet terug. Farang zijn toch rijk zat. Dat wetende, accepteer dat of leen geen geld uit simpel toch.

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Joop,
   In het betreffende ziekenhuis krijg je na de consult of behandeling direct een nummertje om de rekening bij de kassa te voldoen. En omdat 99% van de patienten daar Thai is bestaat ook de rij voor de kassa voor 99% uit Thai. Je veronderstelling klopt dus niet. En uitgeleende bedragen worden meestal wel terugbetaald. Uit jouw woorden begrijp ik dat je nog nooit geld aan een Thai hebt uitgeleend. Toch maar eens proberen.

  • ruud zegt op

   Geleend geld wordt vaak niet terugbetaald, omdat ze het geld niet hadden, toen ze het leenden en niet genoeg inkomen hebben, om het ooit terug te kunnen betalen.
   Niet in alle gevallen geef ik toe.

 9. Joop zegt op

  Nog een kleine toevoeging: wij (farangs) zijn welkom zolang wij veel geld uitgeven; wanneer wij dat niet meer doen, dan zijn de Thai ons liever kwijt (n.m.m. volkomen terecht, want wat moet de Thaise overheid met buitenlandse klaplopers?).

 10. thea zegt op

  Leuk verhaal over songkran maar ging voor mij als 62 jarige vrouw niet op.
  Wij waren dit jaar tijdens songkran in Bangkok en ik kreeg net als iedereen gewoon de volle laag.
  Geen probleem hoor want dan moet je binnen blijven , het is feest en heel warm dus who cares.
  Maar ik heb wat emmers midden in mijn gezicht gehad, een enkele keer zag je ze schrikken van hun daad maar als ze zagen dat je er hard om kon lachen was de beer los ha ha ha
  Zag eruit alsof ik met kleren en al onder de douche vandaan kwam.
  Het leuks vond ik nog als je het niet zag aankomen en stiekem een straal in je rug of tegen je benen kreeg.
  Nee ik kijk met plezier terug naar songkran, blij dat ik het heb meegemaakt

 11. Sebastianus zegt op

  Ook ik woon al een tijdje hier in Thailand en na het lezen van uw ervaringen kom ik tot de conclusie dat u op een Thaise roze wolk bent gaan wonen want mijn ervaringen zijn toch echt van geheel andere aard hier in Thailand.

  • Hans Pronk zegt op

   Nee beste Sebastianus, geen roze wolk en ook geen roze bril. Het betreft zoals je hebt kunnen lezen voornamelijk objectieve waarnemingen. Maar daarom kan jij natuurlijk wel andere ervaringen hebben. Waar ik eigenlijk benieuwd naar ben, is of het echt eigen ervaringen zijn of voor een belangrijk deel van horen zeggen. En of je in een gebied woont met veel farangs. Dat kan natuurlijk veel uitmaken.
   Ik hoop natuurlijk wel voor je dat er positieve veranderingen komen.

 12. Theo zegt op

  Ook de corruptie komt nog regelmatig om de hoek kijken, maar daar kan ik wel mee leven.ik vind de regeling om een visum te krijgen als je geen 65000 Bath maandinkomen hebt (800.000 Bath 5 maanden vast op een rekening) nogal absurt .Waar zou je dan van moeten leven, als 65000 Bath per maand inkomen kunt aantonen dan kun je die gewoon uitgeven. Bij dit soort regelingen voel ik mij wel iets minder welkom.
  Theo

  • ruud zegt op

   Als u geen vast inkomen kunt aantonen, moet u aantonen dat u voldoende spaargeld hebt om van te leven.
   Wonen in Thailand is een gunst, en geen recht.

   Waarom zou Thailand u hier moeten laten wonen, als u geen geld hebt; alleen maar omdat u dat zo leuk vindt?
   Thailand wil wel wat aan u hebben, als u hier wilt komen wonen.

 13. De Inquisiteur zegt op

  Volledig mee eens!
  Je neemt me bijna de woorden uit de mond, zodanig dat ik een gelijkwaardig blog dat in de steigers stond maar naar de prullenmand verwijs.

  • Hans Pronk zegt op

   Jammer Inquisiteur, dat we jouw verhaal nu moeten missen. Ik zou het graag gelezen hebben.

 14. Kees janssen zegt op

  veel opmerkingen dat we moeten accepteren dat we in Thailand te gast zijn.
  Echter is het niet vreemd dat we ons aan een aantal dingen storen.
  Maar ook de meeste Thai storen zich er aan. Dit maakt natuurlijk niet meer of minder het gevoel of je wel of niet welkom bent in Thailand.
  Een zebrapad, rood licht, tegen het verkeer in rijden, motorbikes op het trottoir! Allemaal zaken waar op dit moment het beeld schets dat je minder welkom bent? Nee het zijn gedrag regels. Ook het voordringen bij instappen bij een bus, het Vanaf stand roepen voor een bestelling terwijl ze zien dat er een rij voor ze staat. Heeft meer met gedrag te maken.
  Voor het eerst deze week werd een opmerking geplaatst dat een Thai meent dat wij hier niet horen. Het is zijn land en de farang hoor hier niet. Het ging om het parkeren van een auto wat op een voor ons gereserveerde plek ging staan. Zijn bewoording was niet mals. Echter er waren 2 Thaise dames bij aanwezig en een security. Hij zag dat de hekken weg gezet werden en schoot met zijn auto op de plek.
  Heeft foto’s gemaakt van de auto, de dames en ondergetekende. Een gevoel van minder welkom? Nee, dit was een gedragsgestoorde Thai.

 15. Jacques zegt op

  U bent wel erg positief en dat zegt iets over u zelf. De fles is half vol of leeg, het is maar hoe je er naar kijkt. Sommige zaken benoemt u als positief, maar u geeft ook wel aan dat er veel plaatsvindt omdat u dit aan uw partner te danken heeft, zoals het voeten wassen etc. Dit is mij ook wel eens overkomen door mijn vrouw en ik kreeg er de kriebels van. Mijn moeder zei altijd doe maar normaal is gek genoeg en de gewoonten die je hier aantreft dekken voor mij de lading niet. Ik vind dat het bedrag dat ieder jaar weer moet worden aangetoond als minimum inkomenseis voor de verlenging van je verblijf (retirement). aangepast moet worden aan normale waarden en dus moet zakken als de baht duurder wordt en stijgen als deze verlaagt, zodat deze nagenoeg gelijk blijft, want dat blijft mijn pensioen ook. Dat je geen eigenaar van grond mag zijn is ook niet waar. De rijke Chinees die meer dan een aanzienlijk bedrag investeert (ben even de hoogte hiervan kwijt, maar is al eerder op dit blog bekend gemaakt), kan zo de Thaise nationaliteit krijgen en doen en al laten waar deze zin in heeft en dus ook grond kopen. Met geld is alles hier te koop en dat is wat ze graag zien. De bevolking is divers en ik heb zowel positieve als negatieve zaken meegemaakt. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar er zijn meer zaken waar ik mij aan erger dan waar ik mij blij bij voel. Mijn vrouw maakt mij blij nog steeds na 20 jaren en zonder haar was de keuze niet moeilijk geweest en het vliegtuig alweer geboekt naar Nederland, het land waar ik mijn hart heb verpand. Dat onverlet ook veel heeft om over te klagen, maar ja zo is het leven. Dus wat mij betreft kijk goed om u heen en open daarbij de ogen en zie wat er werkelijk afspeelt, want dat is maar voor een uitleg vatbaar. Realiteit is er voor iedereen om te aanschouwen.

  • Leo Th. zegt op

   In de leef- en werkomgeving van mijn Thaise schoonfamilie in de provincie Chiang Rai schijnt voor zover ik het juist geïnterpreteerd heb (landbouw)grond inderdaad nog hoofdzakelijk door Chinezen te worden opgekocht. Zoals jij schrijft zullen deze Chinezen dus de Thaise nationaliteit hebben gekregen/gekocht. De grondprijzen zijn in de loop van de laatste jaren flink gestegen. Fijn voor degenen die grond in hun bezit hebben maar Thaise nieuwkomers kunnen nog nauwelijks een stukje grond voor bewerking aanschaffen. Voor de Thaise bevolking zijn deze Chinezen uiteraard ook buitenlanders en bij velen zijn zij zeer beslist niet welkom. Bij de verkiezingen in 2001 haalde Thaksin met zijn partij Thai Rak Thai (letterlijk Thaien houden van Thai) de absolute meerderheid. Deze populistische naam voor een (inmiddels opgeheven) politieke partij staat naar mijn bescheiden mening toch symbool voor hoe veel Thaise mensen dachten en denken over buitenlanders.

   • Joost-Buriram zegt op

    Kijk eens op Wikipedia, daar kan je zien van welke afkomst Thaksin is (Chinees-Thais, de naam Thaksin Shinawatra is dan ook een Chinese naam 他信.) en hoe zijn familie hun rijkdom hebben vergaard (grondbezit, onroerend goed en zijde handel), dus “Thai Rak Thai” gaat niet helemaal op, het is meer “Shinawatra Rak Shinawatra” (Shinawatra houden van Shinawatra).

    • Jacques zegt op

     Het merendeel van de Thaise bevolking stamt af van buitenlanders. In het westen zijn er velen die gelinkt zijn met Burma, aan de Khmer kant is daar een duidelijke link , velen met (rijke) Chinese afkomst en ga zo maar door. Net zoals er in Nederland en Engeland de meeste afstammelingen zijn van het Germaanse rijk, de Duitsers dus. (Bin ich von Deutschen blut).

     Vele Thai ( en overigens ook mensen in andere landen, kijk eens naar Polen en Hongarije) zijn hypocriet en die overdreven vaderlandsliefde, u kent het wel overal die Thaise vlaggen, het is en blijft een prachtig gezicht en je vergeet niet waar je bent. Je zou voor de aardigheid eens niet de geldkraan moeten openen en kijken wie er dan nog van je gediend zijn. Een uitzetting met entree ban volgt. Mijn vrouw zegt altijd no money no honey, ze lacht erbij met die Thaise uitdrukking en dat zegt genoeg. Van haar kan ik het hebben de rest daar denk ik het mijne van.

     Ik weet de uitkomst wel en daar heb ik geen glazen bol voor nodig. Money walks and bullshit talks.

    • Tino Kuis zegt op

     Nee hoor, de naam Thaksin komt uit het Sanskriet, is vervolgens naar Thailand verhuisd en betekent ‘het zuiden’ . Zo betekent Udon het noorden ( Udon Thani ‘ betekent de Noordelijke stad) en Isaan betekent het noordoosten.

 16. Niek zegt op

  En dit stond te lezen op onze eigen blog: https://www.thailandblog.nl/category/expats-en-pensionado/zorgverzekering/

 17. Adje zegt op

  Ik denk dat het stuk sarcastisch is bedoelt. Zo niet dan ben je echt een uitzondering en mag je je gelukkig prijzen met zo`n prachtig leven in Thailand.
  Als dit altijd de werkelijkheid was zou ik vandaag nog gaan emigreren.

  • Joop zegt op

   Mij bekroop ook de gedachte dat het stuk van Hans sarcastisch was bedoeld, maar ik vrees dat hij werkelijk gelooft in zijn verhaal. Hij mag zich inderdaad gelukkig prijzen met de positieve ervaringen welke hem ten deel vallen, maar diverse reacties geven toch duidelijk aan dat de werkelijkheid iets anders is dan Hans ons voorschotelt.

  • Hans Pronk zegt op

   Ik prijs mij inderdaad gelukkig Adje. En het was dus zeker niet sarcastisch bedoeld. Maar ik heb ook aangegeven waarom anderen zich niet welkom zouden voelen. En dat ik dus zeker geen advies zal geven om naar Thailand te emigreren.
   Wat ik niet genoemd heb maar wat natuurlijk ook een grote rol heeft gespeeld is dat ik al 42 jaar getrouwd ben en Thailand redelijk ken. Als je hier voor het eerst komt als je al flink op leeftijd bent wordt het moeilijk omdat oude mensen vaak weinig flexibel zijn. Veel reacties geven daar blijk van maar dat is gewoon menselijk. Er is toch een gezegde: je moet geen oude bomen verplanten? Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedere oudere.

 18. theoweert zegt op

  Eindelijk is een stuk zoals ik Thailand ook beleeft in Isaan Kantharalak. Maar ook in Pattaya en in geheel Thailand heb ik nooit vervellende zaken gehad met de politie. Altijd correct behandelt en net wordt er gesalueerd en soms moet je ook nog even met ze op de foto. Is me meermalen voor gekomen.

  Als ik in het dorp naar de arts gaat moet ik wel gewoon op mijn beurt wachten (had 84 wachtenden voor me) maar ze boden me wel gelijk een stoel aan terwijl men zelf op een matje ging zitten.

  Meer betalen niet meegemaakt bij de arts moest ik 250 baht betalen voor het onderzoek, een injectie en drie soorten pillen. En het bijzonder was nog dat ik er binnen een uurtje vanaf was. Als ik afgelopen januari een vriendin uit Nederland die reuma heeft aanraden om gewoon ook daar even langs te gaan. Ze werd geholpen en kreeg medicamenten. kosten Nihil.

  Ook in Pattaya ging ik naar het ziekenhuis bij de Second Road en Pattaya Klang. Een hostess, 4 artsen gehad, foto’s gemaakt, bloedonderzoek en medicijnen. Schade 2000 Baht.

  Ben bezig met het bouwen van een huis. Bij de diverse bouwzaken worden de materialen gekocht. Ook daar heb ik niet kunnen bemerken dat ik andere prijzen betaal. Mocht het zo zijn dan zijn het ook geen prijzen om wakker te liggen. 1750 Baht voor een compleet aluminium raam met tralie werk en hor, 12000 baht voor verf en materialen voor het hele huis van binnen en van buiten en het heeft een oppervlakte van 120 m2. Voor het verven betaal ik 33.000 baht, daar werken een 6 tot 8 mensen voor en er wordt voor de hele klus betaald achteraf als het klaar is.

  Als er iets is van de gemeente of op de school wordt ik bijna als VIP behandeld, Er werden zelfs ambtenaren in de nabijheid van het hoofd van de gemeente gevraagd de stoel voor mij en mijn vriendin vrij te maken.

  Op de markt betaal ik ook 10 baht voor de diverse groenten.

  Als ik bij de immigratie komt in Sisaket voel ik me welkom, wordt zeer vriendelijk behandeld en snel geholpen, zelf in hun schafttijd. Het zelfde maakte mee bij het verkrijgen van mijn Thaise auto en motorrijbewijs.

  Ja en inderdaad betaal je bij sommigen natuurparken meer, maar daarvoor staan er wel Engelstalige overzichts- en bewijzeringsborden, westerse toiletten. We betalen geen toeristenbelasting.

  Ja en de Baht ja pijnlijk, maar dat ligt toch grotendeels aan de Euro, want ook in andere landen is die minder waard geworden en ik kan er over meepraten. Want ik kom in vele landen met mijn reizen.

  Ziektenkostenverzekering ja ook pijnlijk, maar je kan niet verwachten van een land dat die voor ongenode gasten betaald. Ik weet wel dat er in Nederland er naders over gedacht wordt,. Maar dan had je in Nederland moeten blijven. Dus als oudere m et te weinig geld zal je toch steeds naar Nederland moeten gaan.

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Theo, bedankt voor je bijdrage, En misschien zijn we wel uitzonderingen (zoals wel gesuggereerd wordt), maar ik denk dat er dan veel uitzonderingen zijn. Gelukkig maar.

 19. HENK APPELMAN zegt op

  En heb je het gevoel dat je door de Thaise wetgeving serious genomen wordt, in geval van contract breuk, consument belang of gewoon, op straat.?
  Of bij inbraak en/of mishandeling……..om maar te zwijgen van een ongeval.
  IK ga hier niet meer weg, leef met de grappen en grollen die ieder land met zich mee brengt maar zou me soms wat beter beschermd willen voelen .

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Henk, daar kan ik geen antwoord op geven want wat jij noemt maak ik nooit mee. Ik kom natuurlijk wel op straat en maak gebruik van de diensten van ambtenaren, maar daar wordt ik altijd, echt altijd, serieus genomen. Ik zou ook niets anders verwachten.

 20. chris zegt op

  Zijn farangs welkom in Thailand?
  Tja, de ene wel, de andere niet. De farang die zich empatisch toont met de Thais met wie hij/zij leeft wel; de farang die hier is om zijn eigen vaderland te ontvluchten vanwege criminele of onethische gedragingen niet. Degene die voor zijn Thaise geliefden zorgt op een respectvolle manier wel; degene die denkt dat Thailand een altijd zonnig Nederland is en alles in dit land vergelijkt met het vaderland en vervolgens over de Thais klaagt niet.
  De ene farang is de andere niet. Thais beoordelen elkaar en ook farang met name op basis van hun positie in de lokale of regionele maatschappij. Het is belangrijk wat je doet (of deed voordat je met pensioen ging), hoeveel macht c.q. geld je hebt (of de Thais denken dat je hebt) en met wie je getrouwd bent of samenleeft. Ben je met een ‘gewone’ Thaise vrouw getrouwd word je min of meer gelijkgesteld met de positie van haar en/of haar familie. Ben je getrouwd met een vrouw die lerares is dan verhoogt dat je status. En hoe hoger je status, des te meer word je met egards behandeld, door iedereen en ook door overheidsdienaren.

  • Hans Pronk zegt op

   Ja Chris, dat zal inderdaad wel een hele grote rol spelen. Maar andere zaken spelen ongetwijfeld ook een rol. Mijn vrouw bijvoorbeeld is nu ze hier weer woont gewoon boerin en ze werkt ook gewoon op haar eigen land en is meestal in zeer eenvoudige kleding gehuld (net als ik overigens). Zo voelt ze zich nuttig en dat maakt haar gelukkig. Maar ze kan heel innemend zijn en kan met iedereen goed opschieten, van hoog tot laag. En ook bij ambtenaren kan ze veel bereiken. Het karakter van iemand speelt – net als in Nederland – natuurlijk ook een grote rol.
   Ik heb wel eens verhalen gelezen op dit blog van vrouwen die zich arrogant opstellen als ze eenmaal met een farang getrouwd zijn. Met zulke vrouwen zul je bij ambtenaren weinig bereiken. Zo hoort het natuurlijk niet maar zo is de mens – Thai en farang – nu eenmaal.

 21. Paul zegt op

  Ik woon hier al een aantal jaren en ik heb het reuze naar mijn zin. En natuurlijk zijn er zaken waar ik respectievelijk om moet lachen, mijn wenkbrauwen frons, boos kijk of zelfs echt boos om ben. Maar die ken ik ook in Nederland. Ik erger me wel vaak aan het onderwerp geld. Soms lijkt het dat het leven van de Thai alleen daar om draait en misschien is dat ook wel zo. Maar dat ontneemt mij niet het recht om me daar aan te ergeren. Kritiek uiten is een andere zaak. In Nederland is openheid over privé financiële zaken not done. Wellicht speelt dat ook mee.
  Ik ben wel blij dat ik in Nederland heb leren autorijden. Ik heb gehoord dat er in Thailand autorijscholen bestaan, maar ik heb er nog geen gezien. Jonge kinderen op motorbikes? Levensgevaarlijk, want ze zijn te jong om te weten dat er verkeersregels bestaan, laat staan hoe die luiden. Maar ja, hoe komen ze anders op school? Door rood licht rijden? Ik stond een week geleden braaf voor een rood licht te wachten en links van mij schoten minimaal 20 auto’s mij in volle vaart voorbij. Rechtdoor, dus niet afslaand. Mijn mond viel open van verbazing en daarna van het lachen. Ik zag in gedachten een smullende agent, maar die was er alleen in mijn gedachten.
  ‘s lands eer, ‘s lands wijs. Ik realiseer me dat ik hier te gast ben. Alleen verwacht men wel dat ik mezelf kan bedruipen en daarvoor heeft men een aantal garanties in het leven geroepen. Mijns inziens terecht, al valt er over te discussiëren wat betreft de termijnen. De 90 dagen check? Vriendelijke beambten en zo gepiept. Je moet alleen wel je zaakjes op orde hebben, maar dat geldt in ieder land.
  Wat het geld betreft: Ik heb mijn vriendin bij een van de eerst ontmoetingen meteen verteld dat ik pertinent zou weigeren om een bruidsschat te betalen. Dat staat voor mij gelijk aan het kopen van een vrouw en ik koop wel een auto, maar geen vrouw. Ik heb dat ook gewoon gemotiveerd uitgelegd met de keuze take it or leave it. Zowel zij als haar familie hebben mij klaarblijkelijk begrepen want er is verder geen discussie over geweest. De zoon van mijn vriendin heeft sinds kort verkering en ik heb mijn standpunt t.a.v. de sin sod (als ik het goed begrijp) nog maar eens herhaald. Ik pas me graag aan, maar dit is een diep principieel standpunt.
  Voor de rest? Verdiep je in de gewoontes en gebruiken. Je hoeft er echt niet altijd aan mee te doen, maar je moet wel respecteren dat ze bestaan. De Thaise taal ken ik niet. Ik spreek 5 talen, maar Thais is me te gortig. Maar met handen en voeten, een stukje papier een Google Translate, maar vooral met een lach kom je er altijd uit.
  Ik zou zeggen: Geniet van al het moois hier in Thailand. Gaat ergernis boven het genot uitstijgen, dan toch maar eens op internet gaan kijken voor een enkele reis Nederland.

 22. fred zegt op

  Als vreemdeling ben je overal meer dan welkom zolang je geld hebt. Hoe meer geld hoe meer je welkom bent. De arme drommel is nergens welkom.
  Alles is een kwestie van geld.
  Money rules the world.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website