Kerst in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
21 december 2018

Het is weer zover! Over een paar dagen is het weer Kerst. Hier in Thailand staan de kerstbomen volop bij de grote winkelcentra. Verplicht kijken naar kerstbomen, kerstversieringen, Kerstmannen in de sneeuw, luisteren naar kerstmuziek, enzovoorts in een land waar minder dan 5% christelijk is. En steeds maar weer horen: “What you give me for Krissemus?” Wat een ellende!

Kerstmis is voor mij nog altijd een feest, dat in de kerk en in de familie wordt gevierd. Daar hoort een kerkdienst op Kerstdag bij, een kerstboom met echte kaarsjes en ook wel, maar in mindere mate, een maaltijd met lekkernijen, die je doorgaans niet voorgeschoteld krijgt. Wat er voor mij NIET bij hoort is dat “heidense” gebruik van de Kerstman en de cadeautjes. Daar hebben we immers Sinterklaas voor.

Kerstkransje

Mijn eerste herinneringen aan Kerstmis zijn dan ook de sobere vieringen van Kerst in de zondagschool. Een jeugddienst, waar je een mooi boekje kreeg met een stichtelijk verhaal en plaatjes en een netje met fruit. Op 1e Kerstdag om 6 uur ’s morgens dan de officiële “grote mensen” kerkdienst – met veel kerstsamenzang. Verder werd de dag thuis in bezinning doorgebracht met de distributieradio zachtjes op de achtergrond. Een kopje thee met een kerstkransje ernaast en tegen de avond werden de echte kaarsjes in de kerstboom aangestoken en dat was het. We hadden nog geen televisie, maar die zou ook zeker niet zijn aangegaan.

Als puber heb ik in een buurthuis nog meegedaan in een kerstspel. In het eerste jaar mocht ik meedoen als herder, in het tweede jaar werd ik bevorderd tot Koning. In beide gevallen had ik, geloof ik, twee zinnen tekst.

Toen ik op mijn zestiende naar de Marine ging, was ik allang van de kerk af. Na de Zondagschool nooit meer naar de kerk geweest, het stond me toen tegen en eigenlijk is dat nog steeds zo. In de anderhalf jaar, dat ik op Curaçao was, heb ik met de Kerst gewerkt op een afgelegen radiostation, waar het Leger des Heils op eerste kerstdag langskwam met een Strijdkreet uit Nederland en wat versnaperingen.

SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Chique restaurants

Vanzelfsprekend ontkwam ik later niet aan de grote veranderingen in de belevenis van de Kerst, waar vooral bijzonder eten steeds belangrijker werd. Kerstdiners met vrienden in chique restaurants, totdat daar ook de klad in kwam toen dat zo massaal ging, dat je “in ploegen” moest eten. Door die massa werd het eten er ook niet beter op, waarbij je moet bedenken, dat mijn vrouw lerares koken was en vakmatig bijzonder kritisch.

Wij gingen met Kerst veel op vakantie om het gedoe in Nederland te ontlopen. Een groot voordeel daarvan was, dat je Kerst dan in een bijzondere omgeving meemaakt met ook bijzondere maaltijden.

Ooit met vakantie op Madeira een soort galadiner in ons hotel aangezeten, uiteraard beiden in pakkie deftig, geen bier, maar wijn drinkend en een uitstekende bediening. We hadden in het hotel kennisgemaakt met Leo Horn (moet ik uitleggen wie dat was?) en zijn vrouw en met het dansen na het diner (vraag mij niet hoe!) werd het een bijzonder gezellige en geslaagde avond.

Kreeft

We hebben iets dergelijks later in Lissabon herhaald en – waarom niet? – wij namen beiden de kreeft als hoofdgerecht. Of het nu door de eiwitten van de kreeft kwam of teveel drank weet ik niet, maar op een gegeven moment zijn wij beiden naar onze kamer gevlucht, waar alle voedsel er weer uitkwam. Net op tijd, ik kotste de wasbak vol en mijn vrouw bleef langdurig boven de toiletpot hangen.

Ik moet ineens denken aan een toch wel speciale traditie in Nederland, het kerstpakket van de zaak. Een doos met veelal etenswaren, die – zo de traditie wil – jezelf niet al te vaak koopt. Leuk om thuis uit te pakken, maar langzaam maar zeker werd dat toch een achterhaald gebruik, vond ik. Als leidinggevende in een middelgrote machinefabriek heb ik in de negentiger jaren getracht het kerstpakket om te zetten in een geldelijke bonus. Alleen het voorstel al leverde bijna een staking op!

Kerst in Pattaya

Nu woon ik in Thailand en met al die Boeddhistische Festivals zou je eigenlijk niet meer aan Kerst hoeven te denken. De kerstdagen zijn ook geen officiële feestdagen, alles werkt als op een normale dag. Kinderen gaan ook gewoon naar de openbare school. Toen ik voor het eerst met Kerst naar Pattaya wilde, kon ik alleen maar een kamer in een hotel reserveren met de verplichting een ticket te kopen voor het kerstbuffet. Die verplichting stond mij dan wel wat tegen, maar ach, het buffet, de muziek en de sfeer in zo’n tuinfeest was best onchristelijk gezellig. In de westerse restaurants wordt ook vaak een kerstdiner aangeboden en als je hier wat langer woont, is het misschien toch een aardig moment om je aan je verleden te herinneren.

De christenen van Thailand wonen hoofdzakelijk in het noorden rondom Chiang Mai en in de Isaan rondom Sakon Nakhon. Daar, neem ik aan, zal Kerst nog wel min of meer traditioneel gevierd worden. Ook de Farangs in de toeristensteden kunnen voor een kerstdienst of kerstmis wel terecht in een protestantse of katholieke kerk.

Of je het wilt of niet, in de toeristensteden, dus ook hier in Pattaya zul je weten dat Kerst er aan komt. Ik noemde al de grote kerstbomen op de pleinen in de buurt van grote winkelcentra en de schier oneindige   “Jingle Bells”, die door alle supermarkten en warenhuizen zoeven. Langzaam maar zeker zullen restaurants en bierbars versierd worden (brandveiligheid?). Ook de kerstmutsen zullen in grote getallen verkocht worden en de dames in bars en a go-go’s zullen zich als sexy “kerstmannetjes” verkleden.

De Thais in mijn omgeving weten nauwelijks wat kerst betekent, zij associëren dat vanzelfsprekend alleen met cadeautjes. Ik vind dat niet passen, ik heb dat nooit gedaan, maar ja, je bent niet in Nederland en de commercie trekt zo geweldig aan je, dat je er niet aan ontkomt.

Barbecue

Hier bij ons thuis zal het toch ook een beetje Kerst zijn. Onze zoon zit voor het eerst op een van oorsprong christelijke school en ongetwijfeld zal daar over het kerstfeest gesproken worden en dan kan ik uiteraard niet afgeven op al dat heidense gedoe. Een (plastic) kerstboom met sterren en kunstsneeuw komt er ook en er zullen cadeautjes onder liggen op de eerste kerstdag. Geen echt kerstdiner, maar wel een barbecue in de straat met onze buren uit Thailand, Nieuw-Zeeland, België en Amerika.

Kerst staat mij dus in het algemeen wat tegen vanwege de commercie, maar tegelijkertijd vind ik het ook wel weer een mooie gelegenheid om tot bezinning te komen. Denken aan zieke mensen in je omgeving, denken aan anderen, die het moeilijk hebben en denk ook vooral aan goede, vrolijke dingen, die je al meegemaakt hebt of nog mee zult maken.

Tenslotte: wat ik echt niet laten kan is om op tweede kerstdag te kijken en mee te galmen met de kerstvolkszang van de EO, dat hier dan door BVN wordt uitgezonden. De dag erna is het dan gelukkig weer gewoon dag en nuttig ik mijn kerstdiner: boerenkool met worst!

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Kerst in Thailand”

 1. hans wierenga zegt op

  Leuk verteld. ‘k Herken er veel in! Bedankt.

 2. Arie zegt op

  Om maar even te zeggen dat kerstmis in Thailand niet voor iedereen ellende betekend

 3. Fransamsterdam zegt op

  Volgens mij wordt er in Pattaya met de Kerst niet significant meer om cadeautjes gezeurd dan op andere dagen….
  Ik probeer me nergens aan te storen en om de Kerst nou in te ruilen voor bijvoorbeeld het suikerfeest vind ik ook niet echt een aansprekend alternatief.
  Van iemand die staat op een boom met èchte kaarsjes verbaast het me wel dat alleen bij de gedachte aan een versierde bierbar bij voorbaat de brandveiligheid al in twijfel wordt getrokken.
  Wat de kerstpakketten betreft.,ooit kreeg ik een kerstpakket waar nog geen flesje wijn in zat. De helft was gevuld met twee enorme keukenrollen, de andere helft voornamelijk met wat conserven, thee en rijst. Ik heb de doos weer dichtgedaan, ben met de doos op mijn scooter gestapt en heb het hele pakket in de voortuin van de woning van mijn baas geflikkerd. Vond hij niet leuk, van mijn collega’s kreeg ik meer bijval.
  Sterkte voor iedereen met de Kerstdagen en zet ‘m op!

  • hans zegt op

   Ik had in de jaren tachtig een goed lopend bedrijfje met +/- 10 monteurs, omdat ik zelf van goede wijn houd had ik een kerstpakket samen gesteld met 3 flessen goede wijnen en de gebruikelijke kreeft en andere lekkernijen alles zo’n 125 gulden ik had bij mij thuis in de bar een paar tafels ingericht met uitgebreid eten klaargemaakt door mijn vrouw met zoveel bier of wijn ze maar wilden. De dag daarna hoorde ik van enkel monteurs, ” wat een flauwekul. ik had liever het geld gehad ” Een van hen was niet op de party verschenen want hij vond dat dat werktijd was en er voor overuren betaald moest hebben! Dit was voor mij de druppel in de emmer. Nooit geen kerst pakketten meer en ook een party voor het personeel, de goede moesten voor de slechten lijden, jammer. Ook hier in Thailand doe ik met Kerstmis een party voor vrienden en vriendinnen van mijn vrouw die het heel erg waarderen.

 4. v veen zegt op

  heb op curacao tijdens mijn term wel een kerstdiner gehad,verder is het wel lekker met een goede temperatuur,ben nu sinds jaren niet in pattaya

 5. hugo zegt op

  Gringo niet akkoord met u
  Ben nu eenmaal tevreden dat hier ook kerstmis wordt gevierd, het is toch een fijne tijd van het jaar.
  U komt echt over als iemand die alles negatief bekijkt en bekritiseerd.
  Geef andere mensen ook leefruimte en laat hen ook hun zin doen, het moet niet altijd zijn wat gij wilt.
  hugo

  • maryse zegt op

   Beste Hugo en alle anderen 12 die een waardering voor zijn reactie gaven,

   Kerstviering is kennelijk een zo goed ingewortelde traditie dat er geen kritische noot over geschreven mag. Toch lees ik niks negatief daarover in het verhaal van Gringo, eerder een beschouwing hoe hij het ervaren heeft in de loop van zijn leven. En dat het nu een commerciële gedoe is is duidelijk, zowel in Europa als in de grote steden van Thailand (en elders in Azië waar zij ook niet weten wat Kerstmis betekent)

   Maryse

 6. joop zegt op

  Kerstmis het is het is niet anders accepteer het Ik zit op dit moment In Ban mo bij mensen die een winkel hebben een soort van winkel van sinkel een winkel van 10 en 20 bath deze mensen zijn blij met kerst kunnen ze weer een beetje omzetten deze mensen zeuren niet zij zijn blij weer Bathje meer te kunnen verdienen maar goed daar hebben wij als Nederlanders god zij dank niet zoveel mee van doen.
  Wij hebben vanavond een BBQ met een lekker biertje dan kunnen ze hun narigheid even vergeten

  • theoweert zegt op

   Als ik hier zie hoe blij men hier is met de 500 bath, die de minima krijgen van de regering en zelfs 400 bath extra voor de ouderen.

   Dat men zo blij kan zijn met € 13,- , dan schaam ik me hoe goed wij het hebben.
   Want dat is ook de Isaan en waarschijnlijk ook in andere plekken in Thailand.

 7. Danzig zegt op

  In het diepe zuiden is NIETS te merken van een kerstsfeer. Er zijn slechts borden met “Sawatdee pee mai” te zien. Maar niks wat aangeeft dat het kerst is.

 8. Luit zegt op

  Ik heb gisteren Maandag weer 16 “kerstpaketten” rond gebracht bij mijn vrienden hier, dit zijn doosjes met eten en daar kijken ze ieder jaar weer naar uit. En die muziek in de supermarkten hier, om gek van te worden, maar je zal er werken >>>>

 9. Dirk zegt op

  De Thai hebben een gezonde commerciële instelling.
  De kerstman is tenslotte uitgevonden door coca cola.
  En denk je dat het kerststalletje vol sneeuw lag in Bethlehem?

  • Ger-Korat zegt op

   De kerstman is in wezen dezelfde persoon die wij in Nederland Sinterklaas / Sint-Nicolaas noemen. Dankzij de Nederlandse immigranten overgebracht naar de VS en welke daar de kerstman is.
   zie de link: https://historianet.nl/kerst/waar-komt-de-kerstman-vandaan

 10. hua@johan zegt op

  Schaf af die kerstdagen in Thailand.Kerst hoort niet in de tropen.

  • chris zegt op

   Ik werk hier en als 1e en 2e Kerstdag niet in het weekend vallen moet ik gewoon werken. Volgende week dinsdag (25) zijn er examens op de universiteit en op woensdag (26) worden de officiele foto’s gemaakt met de afgestudeerden van vorig jaar. Kortom: er is al jaren geen Kerst in Thailand. Het is er nooit geweest en kan dus ook niet worden afgeschaft. Alleen wat muziek in de winkels, kunst-kerstbomen en kerstdiners in de restaurants speciaal voor de buitenlanders.
   Je kunt hier ook het hele jaar chocolade paaseitjes kopen…(wink)

   • l.lagemaat zegt op

    Vorig jaar voor het eerst “paaseitjes”tegen Pasen bij Foodland aangetroffen, verder het gehele jaar door niet in Pattaya/Jomtien.

    • l.lagemaat zegt op

     In mijn omgeving Pattaya Oost hebben een aantal kinderen vrij; ook in Korat.
     Hoe deze vakantie genoemd wordt weet ik niet.

     Onderweg naar Rayong kwamen 20 bussen uit Korat gevuld met schoolkinderen mij tegemoet richting Jomtien. Vaak vinden activiteiten plaats bij Wat Mai Had nabij Welcome Jomtien Beach Hotel aan de kust.

     Mijn kerstpakket heb ik vaak afgegeven aan mensen, die het goed konden gebruiken.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dus ook geen Kerst in de Filipijnen ? of zelfs Australië want daar is het nu zomer ?

   • thea zegt op

    En Suriname en de antillen

  • ruud zegt op

   Aangezien de herdertjes buiten sliepen en Chistus niet op 25 December werd geboren, (die datum is geleend van de heidense rituelen van de zonnewende) maar wel in een land dat een stuk zuidelijker ligt dan Nederland, zie ik niet in, waarom het niet warm zou zijn geweest, toen Christus werd geboren.
   Niets mis dus met Christus in een tropisch land.

   • Maryse zegt op

    Het gaat niet om de warmte in de tropen maar om de aldaar gehouden geloof, animisme, voodo, bosgoden etc…
    Het christendom is in het verleden meestal met geweld opgedrongen aan de rest van de wereld die het nog niet kende. Een slechte zaak. Helaas gaat het met de commercie soepeler, net zo slecht!

 11. Annie zegt op

  Ik heb hier in Nederland weer een kerstpakket net uitgepakt en ik moet zeggen het blijft nog steeds heel erg leuk om te doen hoor , Bij ons gaat op 1e kerstdag de openhaard aan en kom de familie gezellig op bezoek iedereen neemt wat mee zodat de dames voor s avonds gezellig een kerstmenu gaan bereiden, en ja hier liggen kado tjes onder de kerstboom ( omdat wij niks aan sinterklaas doen) en de kerk nee dat is al heel lang van ons lijstje geschrapt , We genieten hier 1e kerstdag met alle mensen die we lief hebben van een geweldige dag en avond waar natuurlijk de ouderwetse spelletjes ook bij horen !
  Waar iedereen met kerst ook verblijft ik wenst iedereen hele fijne kerstdagen en een heel goed en gezond en liefdevol 2019

  • Frans Nico zegt op

   Beste Annie,

   Donderdag waren wij op de basisschool van onze dochter (in Nederland) om Kerstfeest te vieren. Ja, het is een Christelijke basisschool. Nee, ik geloof niet in het scheppingsverhaal. Ja, ik geloof dat er circa 2018 jaar geleden mogelijk iemand is geboren die Jezus is genoemd. Nee, ik geloof niet dat het kind de ‘zoon’ van een God is. Ja, ik ben geboren en gedoopt binnen de Hervormde Gemeente. Nee, Ik geloof niet in iets dat door eeuwen van overlevering is opgeschreven als een boek van God. Ja, ik heb in mijn leven relaties gehad met vrouwen van Katholieke, Gereformeerde en Islamitische huize. Nee, ik heb mij nimmer laten bekeren. Ja, mijn vrouw is Boeddhist. Ja, zij laat mij in mijn waarde en ik in de hare.

   Maar daar gaat het mij eigenlijk niet om. Wat wij bij de Kerstviering op de school ervaren hebben is dat daar kinderen en ouders van Christelijke, Islamitische en Atheïstische huis gezamenlijk iets vierden. Wat er gevierd werd is voor velen niet van belang. Het is een samenzijn van mensen met heel verschillende levensopvattingen die in vrede samenzijn. Als er al een God is, dan zal dit zijn wat God van ons verlangt.

   Ik geloof niet in een Hemel en een Hel. Maar als er een Hel is, weet dan dat je daar dan hele interessante mensen tegenkomt.

   • Annie zegt op

    Beste Frans,
    Mis heb u mijn verhaal verkeerd opgevat ofzo ?
    Vroeger toen de kinderen nog klein waren heel lang geleden gingen wij ook met school naar de kerk hoor en dat vond ik niet vervelend dat horde ook een beetje bij de opvoeding,
    En JA hier zitten we op 1e kerstdag met verschillende culturen ik heb een schoondochter uit Rusland en een schoonzoon uit China !!
    Dus bij deze bij mij draait de kerst gewoon om gezellig samen zijn waar je ook vandaan komt , en als er rond de kerst iemand langs zou komen zonder een dak boven zijn hoofd zal ook dan mijn deur wagenwijd open staan hoor

    • Frans Nico zegt op

     Dat is ook wat ik bedoel. Voor mensen die niet gelovig zijn is Kerst ook een moment van samenhorigheid.

     • Annie zegt op

      Oke Frans duidelijk,
      Het zit er voor ons niet in he denk ik Maar hoe geweldig zou het zijn als we ook nog wat sneeuw zouden krijgen met kerst dan is het toch helemaal top !
      Hele fijne kerstdagen

 12. rori zegt op

  Ja zelfde herinneringen voor een groot deel.
  Met kerstavond na de kerstdienst. Eh nederlands hervormd. Overburen artikel 37. Ooit gevraagd door de zoons daar (ongeveer mijn leeftijd) herinner mijn als 10 jarige nog de uitspraak van de moeder. Nee kan niet mee hij is niet 1 van ons.
  Op de eerste kerstdag naar de zondagsschool en daar inderdaad een kerstelijk boek en een zak snoep met taai taai. (had ze zelf ingepakt want thuis een middenstandsgezin in de voeding).

  Thuis altijd de kalkoen gesmoord in witte wijn. Ja mijn moeder probeerde er een feest van te maken. Later toen ik een jaar op 14 en ouder was altijd mee naar de kerstbrunch en kerstdiner bij van der Valk.
  Op mijn 18e vanwege studie het huis uit, Herinner mijn van die kerstdagen tot mijn afstuderen nog weinig omdat we meestal te veel de wijn aan het proeven waren.

  Later met een vrouw erbij en een gezin. De kerstboom maar wel zonder cadeautjes.
  Wel het hele huis en de tuin altijd in de verlichting. Mocht wat kosten om de buren de loef af te steken. Het scheelde dat ik toen regelmatig in azie kwam en de verlichting mee kon nemen.

  Nu met de vrouw zonder boom en zonder cadeautjes, zonder de twee zoons (japan en de filippijnen) rustig met zijn tweeen thuis.
  Oh zal wel een pakje ma ma noodles worden of even naar de soi 1 in jomtien voor het buffet, a 485 bath.
  Of in S2.

  Prettige kerstdagen en de beste wensen voor 2019 en verdere jaren.

 13. De laender zegt op

  Kerst in Thailand betekend in feite niets ,het word gevierd om de kassa te doen rinkelen ,maar voor de Thai steld het niets voor.
  Maar de Thai aapt de falang na zonder te weten wat het betekent
  Maar toch een fijne kerst voor iedereen

 14. Paul zegt op

  Ik gun iedereen zijn eigen gedachten over Kerstmis. Ik vind het wel bijzonder jammer dat er ook zo negatief over gedacht wordt. Ja, de commercie heeft toegeslagen, maar het ligt aan jezelf of je daar aan meedoet. De Nederlandse Sinterklaas wordt ook al steeds meer om zeep geholpen. Ik respecteer de bedenkingen daartegen, maar moet het nu echt allemaal zo extreem?

  Kerstmis is voor mij in ieder geval iets bijzonders, ook nu ik in Thailand woon. Ja, bij mij staat de kunstboom en hangt er kerstverlichting buiten. En het tovert bij iedere Thai een mooie (echte) glimlach op het gezicht. Uiteraard de bekende selfies onder de boom. Kerstmis heeft (helaas alleen in het verleden) oorlogen weten stil te leggen door een kerstbestand. Het is toch bijzonder dat velen het kerstgevoel krijgen. Ontelbare componisten hebben er muziek over geschreven en zeker niet de minsten. Stille Nacht is in meer dan 250 talen vertaald en er is zelfs een Thaise versie van.

  Ik ben bijna 40 jaar dirigent geweest van koren, zowel kerkelijk als populair. Ieder jaar was er de kerstuitvoering en de mooie uitdrukking op de gezichten van de bezoekers na afloop was op zich al een reden om dat vooral te blijven doen. Ik heb de (RK) kerk ook verlaten, eigenlijk met als oorzaak dat de financiën een prominentere plaats kregen dan het gedachtegoed. Alleen met Kerstmis bleef dat gelukkig achterwege.

  Je kan je afkeurend uitspreken over de ellende en armoede in de wereld en dat moet eigenlijk ook, maar het afschaffen van Kerstmis helpt daar echt niet aan. Sterker nog, juist dan heeft men daar wat meer oog voor en vallen de donaties hoger uit.

  In deze polariserende tijd is het toch wel bijzonder dat vaak onder de heidense kerstboom het christelijke kerststalletje staat. Is er een mooiere integratie denkbaar? Ik woon in de Isaan, een streek met noeste zware arbeid en dito kleding. Bij mijn eerste kerstmaaltijd (geen zoveel gangen diner) was men verbaasd over de feestkleding die wij droegen. Daarna kwam iedereen in feestkleding en het was een paar uurtjes weg van de dagelijkse beslommeringen, even heel mooi zijn, even leuk bij elkaar. Het kost mij een paar dagen voorbereiding in de keuken voor diverse kleine hapjes, maar het resultaat is vergelijkbaar met de bezoekers van de kerstconcerten en daarvoor repeteerden we minimaal twee maanden. (Jammer dat men bij de plaatselijke BigC alleen “Jingle Bells” blijkt te kennen.)

  Veel Christmas Carols hebben een regels als “Couldn’t it be Christmas every day” of woorden van gelijke strekking. Daarom heb ik een voorstel: maak van Kerstmis geen gewone reguliere werkdag, maar maak iedere dag van het jaar een Kerstdag!

 15. Sjaak S zegt op

  Ik heb leuke herinneringen en foto’s van Kerstmis toen ik jong was. Ik kom uit Kerkrade en wij vierden Kerstmis eerder op de Duitse manier. Mijn ouders zetten voor ons het Kerstbord op tafel. Een mooi versierd bord van karton en dat bomvol met nootjes, fruit en snoep lag en waarbij we ook nog een grote chocolade letter kregen. Het was een gezellige tijd.
  Toen ik later zelf kinderen had, probeerde ik het voor hun ook zo te creëren. Dat lukte ook een aantal jaren zo.
  Nu ik hier in Thailand woon, is het voor mij steeds minder belangrijk geworden. Mijn Thaise wederhelft doet er meer aan dan ik. Ze kocht vorige week zelfs een kerstboompje.
  Ik vergeet het gewoonweg. Doordat ik nooit TV kijk, denk ik, wordt ik ook niet echt beïnvloed.
  Wat het voor een gelovige ook mag betekenen, voor mij, zonder mijn kinderen, is het zonder betekenis. Ik zou het in Nederland waarschijnlijk missen, maar hier in Thailand doet het me zo goed als niets.
  Desondanks een mooi kerstfeest aan degenen die mijn bijdrage lezen. En alvast een voorspoedig 2019!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website