In Nederland luidt de Ouderenbond ANBO de noodklok, omdat zij zich zorgen maakt over nuchtere senioren die zich weinig aantrekken van maatregelen tegen verspreiding van de Corona virus. Ouderen zijn een van de meest kwetsbare groepen in de huidige coronacrisis. Ze moeten zo veel mogelijk binnenblijven en niet te dicht bij anderen komen. Toch volgen ze de maatregelen van de overheid lang niet allemaal even streng op.

Een deel van de senioren trekt zich weinig aan van alle adviezen. Ze doen nog steeds zelf hun boodschappen en onderhouden gewoon hun sociale contacten. Zij willen niet betutteld worden en willen al helemaal niet beschouwd worden als een gevaar voor de samenleving.

Risico

De ANBO wil dat senioren de maatregelen serieuzer gaan nemen. ,,Je loopt als oudere, zeker als je al iets hebt, echt meer risico”, laat een woordvoerder in een artikel op de website van AD weten. ,,En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander. Want je kunt het ook overdragen”.

Dat risico lijkt wel juist te zijn. Van het aantal door het coronavirus overleden mensen in Nederland was de gemiddelde leeftijd bijna 80 jaar. Daarbij moet dan wel opgemerkt worden, dat de meesten al medische problemen hadden vóórdat de virus toesloeg.

Pensionado’s in Thailand

In Thailand wonen of verblijven bijna 2000 AOW”ers en ik ben wel benieuwd hoe die mensen met het coronarisico omgaan. Ik behoor ook tot die groep en als ik eerlijk ben, moet ik zeggen, dat mijn leventje als gepensioneerde niet echt door het virus is veranderd. Ik houd mij uiteraard aan de richtlijnen van de overheid, maar ik kwam toch al nauwelijks of helemaal nooit in grote shopping malls, bioscopen, disco’s of andere gelegenheden met veel publiek. Boodschappen en een (on)regelmatig bezoek aan een restaurant blijf ik gewoon doen evenals een wandeling op zijn tijd.

Ik ben het eens met iemand in dat eerdergenoemde artikel over de Ouderenbond, die zegt, dat als het zijn tijd is, dan moet dat maar. Niets aan te doen, een beetje fatalistisch, nietwaar?

Is er voor u iets veranderd in uw dagelijks leven in Thailand als pensionado?

26 reacties op “De pensionado’s in Thailand en de coronacrisis”

 1. hendrik zegt op

  Nee, voor mij ook weinig veranderd hier. Wait and see toch?

 2. Dr. William H van Ewijk, M.D. zegt op

  Goeie vraag Gringo, nee er is voor mij niks veranderd, ja jammer dat je niet meer op vakantie kunt nu, en voor mij extra jammer dat het hele Polo seizoen, wat tot eind april had moeten duren, compleet is afgelast. Ik neem de regels wel serieus en maak ook geen grappen over dit virus , en heb een uitmuntend immuunsysteem. Beantwoord veel vragen van patiënten, en net als jij, wat boodschappen, bank,en wandelen in de inmiddels schonere lucht. Woon 15 gelukkige jaren nou hier, daar kan geen enkel virus wat aan veranderen. Een attitude die ik alle medelanders hier toewens.

 3. Dirk zegt op

  Er is veel verandert, ik blijf op mijn landgoed en kom de deur niet meer uit Mijn thaise vrouw doet een paar keer per week de boodschappen en als ze terugkomt gaat ze gelijk onder de douche en dat blijft zo tot de virus is bedwongen. Wij wonen in Ban Kruat, provincie Buriram.

 4. teun zegt op

  Natuurlijk let je beter op en vermijd je grotere groepen. Maar zolang de Thaise Overheid mondkapjes verplicht, maar niet zorgt voor voldoende voorraad dan wordt het lastig. Geldt casu quo ook voor geadviseerde gel met alcohol.
  Tot slot: voor het “krachtdadig beeld op TV” wordt er e.o.a. onduidelijk vocht over straten gespoten. Terwijl bekend is, dat coronavirus op harde oppervlakten slechts ca 2 minuten overleeft. Het heeft veel weg van waternevelspuiten tegen smog door verbranding en uitbaggeren tijdens overstroming in regenseizoen.

  En als dan ook nog moet luisteren naar een scheldende en beledigende minister van volksgezondheid dan wordt het toch lastig om adviezen van deze figuur op te volgen. Hij doet immers ook nog steeds niks aan het jaarlijks afbranden van rijstvelden etc waardoor veel overlast wordt veroorzaakt.

  • KhunTak zegt op

   De minister van volksgezondheid heeft een gift van 2 miljoen mondkapjes en 500 test kits, aangeboden door Alibaba, geweigerd.
   Het was volgens deze ( uiterst bekwame) minister Anutin niet nodig: Thailand heeft het allemaal onder controle.
   Een aantal andere Aziatische landen hebben ook een dergelijk aanbod van de Alibaba company gehad en geaccepteerd.
   De Thaise bevolking heeft via de social media heel duidelijk laten weten hoe ze over deze minister denken.
   Gelukkg werd het wel geaccepteerd door de pm Prayut, maar om zijn gezicht niet te verliezen, kon hij het alleen accepteren als hij er voor betaalde.

   • KhunTak zegt op

    nog even een update.
    De testkits die aangeboden werden betreft geen 500, maar 150.000 stuks.
    Beschermende kleding voor artsen en verpleging, 20.000 stuks

  • endorfun zegt op

   Voor zover geweten, blijft het virus 24h actief op karton en tot 72h op metaal en plastiek … ik zou toch maar heel voorzichtig zijn, want de (Belgische) overheid overdrijft nooit in dergelijk zaken, maar minimaliseert eerder “om de bevolking niet te doen panikeren” …

 5. Cornelis zegt op

  Nee, Gringo, voor mij is er (ook) niets veranderd in het dagelijks leven in Thailand. Ik ben hier zes weken geleden weer teruggekomen en vlieg pas eind juni weer terug naar NL Moet zeggen dat ik deze voorbije week wel een paar keer heb getwijfeld of ik niet nu terug moest, zolang het nog kon. Niet vanwege de situatie in Thailand maar om toch wat dichter bij mijn zoon en zijn gezin te zijn in deze bijzondere tijden. Samen kwamen we tot de conclusie dat dat weinig zinvol zou zijn. Ook in praktische zin zou ik weinig of niets kunnen betekenen en als ‘risico-oudere’ zou ik daar toch een wat geïsoleerd bestaan moeten leiden zolang deze crisis duurt. Hier in Thailand kan ik – voorlopig – volop blijven ‘buitenspelen’: lange afstanden fietsen, zwemmen, wandelen (al wordt op sommige dagen het plezier wat beperkt door luchtvervuiling). Ik denk dat Thailand niet snel zal overgaan tot een landelijk verbod om je huis te verlaten (daar komt het praktisch gezien op neer) anders dan om nauwkeurig omschreven en sterk gelimiteerde redenen) zoals dat in feite nu, bij voorbeeld, in Frankrijk van kracht is.
  In beweging blijven vind ik persoonlijk belangrijk, want een goede lichamelijke conditie werkt positief op je weerstand. Ik probeer weg te blijven uit drukbezochte plaatsen en grote groepen mensen te vermijden – maar dat gedrag vertoon ik al langer, eerlijk gezegd……..
  Eén zorg resteert: nu er straks vrijwel geen enkele luchtverbinding met Europa meer functioneert wordt het problematisch wanneer er in de naaste familie in NL iets gebeurt waardoor ik terug zou moeten/willen. Maar die zorg zou ik ook in NL hebben ten aanzien van degenen in Thailand die me lief zijn….

  • Daniel VL zegt op

   mijn zoon heeft woensdag mij laten weten dat hij voor mij een vlucht naar huis besteld heeft.
   maandag naar Bangkok en dinsdag in de vroege morgen richting thuis. (als er niets tussen komt).
   Volgens mij is het in Europa nu minder goed dan inThailand.Als oudere maakt het geen verschil waar te sterven. dood ben je toch. Wel hoop ik het te overleven.

   • Iris zegt op

    Vraag me af hoe oud u bent je gaat nu toch niet naar nederland waar je 100% meer kans hebt besmet te rakenn blijf hier en blijf in je hok je zoon kan beter hier hen door warmte blijft het virus wat beperter veel sterkte

    • Daniel VL zegt op

     Nee ik ga naar Belgie. Ik ben van uw gedacht en heb hem dat ook gezegd. Hij heeft gedacht goed te doen vooral door de sugestie niet meer naar Thailand te reizen Zelf was ik in de morgen al een verlenging gaan vragen op Promenada in de amidag heeft hij mij gemeld wat hei gedaanhad
     de dag voordien was ik nr 156 bij immigration

 6. thailandganger zegt op

  “Als het mijn tijd is dan moet het maar” is een berustende levenshouding waar op zich niets mis mee is.
  Jammer alleen jammer dat gemiddeld elke corona patiënt iets meer dan twee andere mensen besmet die mogelijk een ander levensmotto aanhangen.

  Dat is een verschil tussen een “ik” en een “wij” cultuur.

  Overigens is een corona overlijden beslist geen pretje.

  Gezondheid!

 7. ser kokke zegt op

  Ik heb een beperkte zelf quarantaine ingesteld. Dat betekent dat ik helaas geen verjaardagen meer bezoek. Mijn eigen verjaardag is gisteren ergens anders gevierd, zonder mij. Maar met skype heb ik het toch beleefd. Ik ga niet meer naar de tempel. Natuurlijk heb ik ook levensmiddelen nodig, die haalt mijn vrouw: alles wat voor mij te koop is. Met de auto bezoek ik wel mijn natuur gebiedjes en wandelen doe ik ook. Mijn omgeving denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, we zullen zien: volgende week

 8. De Kind zegt op

  Het verwondert mij echt dat hier nog altijd de ernst van deze pandemie wordt onderschat. Wij hier in België zijn goed voorbereid en er wordt nog meer voorzien in geval het te erg wordt. Dit wil zeggen dat de mensen nu hier alleen buiten komen als het moet . En toch zie je nu het aantal besmettingen en doden exponentieel toenemen. Wij hebben het grootste aantal (corona)bedden in Europa.Nu kun je je voorstellen dat de Thai eens gedisciplineerd gaan thuisblijven ? Of mensen behandelen die geen geld of verzekering hebben ? Die trekken zich van niets iets aan . Dat wordt een bloedbad als ze zo blijven door doen.

 9. ruud zegt op

  Voor de mensen in het dorp is er nog niets veranderd, behalve dat na een overtrekkende tornado het dorp er wat bouwvalliger uitziet.
  Ik zie dus voor mezelf ook weinig reden om iets te veranderen.

  En word ik door de Corona gebeten, zien we wel hoe het afloopt.
  En komen er voorschriften vanuit de overheid, dan zal ik mij aan moeten passen.

 10. Marc zegt op

  Ik lees dat er voor een aantal mensen nauwelijks iets is veranderd. Ik vind dat vreemd, bijna ontkennend dat er iets gaande is. Hoewel, naar wordt gezegd, in ons warme Thailand het virus buiten het lichaam slechts een korte levensduur heeft, is face-to-face overdracht toch zeer goed mogelijk en steeds meer mensen zijn toch besmet, ook in Thailand. Geruchten dat de statistiek in Thailand wordt gemanipuleerd om toeristen niet af te schrikken kan ik niet controleren, maar die toeristen komen nu toch niet meer, dus de waarheid zal spoedig bekend zijn.
  Ik ben er dan ook niet gerust op; ook in Thailand is escalatie wellicht nog goed mogelijk is. Dat betekent voor mij momenteel extra maatregelen en alertheid, in de openbare ruimten in ons condo complex, op straat en in winkels en restaurants. Wij dragen wel mond/neus bescherming, ook al wordt beweerd dat het voor gezonde mensen niet nodig is. Markten vermijden we, jammer; daarnaast vroeger elke dag naar restaurant, nu al 2-3 dagen per week thuis wat bereiden.
  Er is wel degelijk iets veranderd voor ons. Zou toch voor iedereen zo behoren te zijn. Maar nee, nauwelijks een Farang met een kapje te bewonderen, maar wij zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Ook hoffelijk naar de Thai toe.

  • Barry zegt op

   Ik kan dit voor 100 procent onderschrijven
   beter nu je ze nog kunt krijgen (lazada)
   mondkapjes kopen en dragen voordat deze
   onvoorspelbare en onbetrouwbare overheid
   ze verplicht stelt met alle gevolgen als je
   ze niet hebt

  • Rob V. zegt op

   Maar is het wel hoffelijk naar de ziekenhuizen? Die hebben de mondkapjes echt nodig en komen ze te kort. Waarom zou ik dan een kapje dragen als medici en wetenschap dat mij ontraden (WHO advies etc.)? Ik ga ook geen luiers en maandverband dragen en melkpoeder en WC papier gaan hamsteren, kan ik doen want ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Maar ik doe dat niet want ik heb er niets aan en anderen hebben het juist hard nodig.

   • endorfun zegt op

    Een stoffen mondkapje helpt niks tegen een virus. Enkel interessant als men al ziek is, om andere mensen niet te besmetten door hoesten en niezen.

 11. Wil zegt op

  Nee hoor, voor mij is er ook niets veranderd. Ik woon met mijn vrouw in Isaan. In ons dorp is er nog geen paniek. Wij blijven zoveel mogelijk thuis, alleen voor boodschappen doen gaan we naar het centrum

 12. Henk O zegt op

  Na vandaag ga ik niet meer van huis….Maar mijn tuin uitgezonderd is mijn lust en leven….Ik woon in Chiangmai
  Ben 80 jaar, dus in de groep waar de meeste klappen vallen….

 13. Lung addie zegt op

  Ook hier, in mijn ‘Jungle’ in de prov Chumphon is er weinig of niets te merken. Voor mij persoonlijk, is er ook weinig veranderd. Had voor de Corona uitbraak weinig nood aan uithuizig te zijn. Heb genoeg mogelijkheden me thuis aangenaam bezig te houden. Mijn hobby, als radio zendamateur, biedt op dit gebied enorm veel mogelijkheden. Kan gans de wereld contacteren zonder gevaar te lopen besmet te worden want tot heden heb ik nog geen enkel geval gehoord dat iemand via radiogolven besmet raakte. Koken deed ik reeds voorheen zowat dagelijks thuis zelf. Mijn voorraad levensmiddelen bedraagt gewoontegetrouw genoeg om het zonder enig probleem een maand uit te zingen.
  Party’s vermijd ik net als plaatsen waar veel mensen samenkomen. Moet ik dan toch naar de stad dan draag ik een mondmasker, wel wetende dat het weinig soelaas brengt, doch als teken van medewerking met de genomen maatregelen…. niemand zal mij met vinger kunnen wijzen en zeggen: ‘die stomme farang’ geeft geen zier om het welzijn van zijn medemensen.

 14. teun zegt op

  Toch wel merkwaardig beleid zo alles bij elkaar.
  * Minister van Volksgezondheid weigert door Alibaba gratis aangeboden mondkapjes “want alles is onder controle”. Even later accepteert de grote baas het aanbod wel, maar betaalt ervoor om gezichtsverlies te voorkomen.
  * Minister van Volksgezondheid gaat (onder druk van toeristen-sector??) niet dwars voor het idee om chinese toeristen toe te laten, liggen. China was/is ook corona-gebied. Maar Europeanen heeft hij dan weer liever niet?!
  * Ik ging vandaag bij Tesco paar boodschappen doen. Staat er aan de ingang een lieftallige juffrouw om mijn temperatuur te meten. Was OK. Ik vroeg toch even hoe hoog de temperatuur dan was: 33 graden! Dus of het apparaat werkt niet (33 gr duidt op ernstige onderkoeling) of het was zo afgesteld, dat zij die 40 gr (of meer) koorts hebben evengoed naar binnen kwamen.
  Zo lijkt het eerder een PR-stunt. Want stel je voor, dat iemand met 40 gr de toegang wordt ontzegd. Dan krijg je paniek. Dus je stelt het apparaat 4 graden lager af. Iedereen happy! Toch?

  • Lung addie zegt op

   Beste Teun,
   blijkbaar lees je ook Thaivisa maar is je kennis van het Engels toch een beetje ondermatig. Nergens heb ik gelezen dat de Minister van Volksgezondheid niet dwars zou gaan liggen om opnieuw reeds Chinese toeristen toe te laten in Thailand. Daar staat geschreven dat de Chinese reisorganisaties staan te popelen om opnieuw naar Thailand te kunnen reizen. Meer niet, de rest fantaseer je er gewoon zelf bij…. Is dat nuttig?
   Aan uw reacties te lezen, met enkel kritiek dan nog, zouden ze mogelijk beter bij jou ten rade komen om de nodige maatregelen tegen het verspreiden van het virus in te winnen.

   • teun zegt op

    Lung Addie,

    Maak je over mijn kennis van het engels geen zorgen. Als de chinezen naar thailand willen en de minister van volksgezondheid reageert daar niet op dan houdt dat impliciet in, dat hij er niet voor gaat liggen.
    En nee, ik lees Thaivisa niet. Waar je die conclusie vandaan haalt? Geen idee. Maar kennelijk heb jij veel vertrouwen in de aanpak van de Thaise Minister van Volksgezondheid.
    We zullen zien.

 15. theoS zegt op

  Dat covid-19 virus is, imo, een godsend voor vele regeringen. Verpligt een app in je smartphone om je te volgen en vele andere dingen. Big Brother is watching you. George Orwell’s 1984 novel, deze kant gaat het op. Vele van de nu opgelegde regels zullen blijven bestaan en worden niet meer opgeheven. Dit is mijn opinie als 83 jarige.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website