“Allerzielen”

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
7 februari 2024

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de Hollander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken.


“Allerzielen”

“Kom Hans”, zei een zachte stem. Het was mijn vrouw die mij om twee uur in de nacht wakker maakte. Ik stond onmiddellijk op want ik had mijn vrouw die dag al voorbereidingen zien treffen, dus ik wist wat er van mij verlangd werd.

Het was namelijk nieuwe maan en in augustus/september worden dan de overleden familieleden herdacht. En om één of andere reden moet dat midden in de nacht gebeuren. We gingen naar buiten in de natuurlijk maanloze nacht, maar ondanks dat het nog steeds regenseizoen was flonkerden de sterren aan de hemel. Het was doodstil en ook de wind liet het totaal afweten.

We hadden een grote mand bij ons gevuld met voedsel en pruimtabak verpakt in tot schalen omgebogen bananenbladeren. Er werd een grote struik met stevige takken uitgezocht en de schalen werden op twee na op die takken geplaatst. Eén schaal met voedsel en één met pruimtabak werden op de grond geplaatst en daar werd water in geschonken. Vervolgens werd een brandende kaars in de grond gestoken en werden twee wierookstokjes aangestoken. Met zo’n wierookstokje tussen haar gevouwen handen prevelde mijn vrouw wat goede wensen en ik stuurde een woordeloos gebed richting de andere zijde. Na de wierookstokjes in de grond gestoken te hebben gingen we weer bedwaarts.

Voor de duidelijkheid: het betrof hier geen voorouderverering en ook geen poging om de geesten gunstig te stemmen. Het was louter een herdenking van onze overleden ouders en andere dierbaren.

8 reacties op ““Allerzielen””

 1. Rob V. zegt op

  Wat is de naam van dit gebruik? Mag in het Thai. Mijn wijlen lief en ik zijn er nooit ’s nachts (of overdag) speciaal uit geweest voor herdenken van naasten. Ben hier dus niet mee bekent.

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Rob V., volgens mijn vrouw gaat het om ข้าวประดับดิน.

  • Ger-Korat zegt op

   Sat Thai (Thai: สารทไทย, also spelled Sart Thai)
   Zie de link:
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sat_Thai

  • Rob V. zegt op

   Hans noemt het Khâaw prà-dàp din (ข้าวประดับดิน, rijst decoreren/bedekken, aarde/grond). Op de wiki over SAt Thai staat ook een verwijzing naar het Lao ‘padap din’. Gokje: in het noorden en noord oosten waar met het Lao (verwante) spreekt noemt men dit zo, in centraal Thai heet het dus anders.

   “In Laos, a festival known as, Boun khao padap din usually occurs in September each year and goes on for two weeks. During this period, it is believed that hungry ghosts are freed from hell and enter the world of the living. “

 2. l.lagemaat zegt op

  De eerste dag van de Songkran (13 april) wordt gebruikt om familie te bezoeken, maar tevens naar de Wat te gaan om de overleden familie te eren met behulp van een paar monniken.Dit gebeurde in de Isaan.

  In Nederland wordt Allerzielen op 2 nov. gevierd na Allerheiligen, doel herdenken van de overledenen.

 3. Ger-Korat zegt op

  In Thai heet dit Sart.
  In bijgaande link wordt 01 oktober genoemd naar de datum verschilt. Dit jaar was het op 9 september.
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/ceremonies-voor-overledenen/

  Het lijkt op Chinese Qingmingfestival welke plaatsvindt op de 106e dag na de winterzonnewende, soms 4, meestal 5 april. Qing Ming (Ching Ming) is een feest ter ere van de voorouders. Gezinnen gaan naar de graven van hun voorouders, maken de zerken schoon en plaatsen er bloemen en (symbolisch) voedsel op.

  De idee hierachter is dat de wereld van de overledenen veel lijkt op onze wereld en dat de voorouders daarom aardse zaken als bloemen en voedsel op prijs stellen. Daar er velen in Thailand Chinese roots hebben kom je dit ook in Thailand tegen en herdenken zij hierom op beide dagen.

 4. lung addie zegt op

  Vandaag, 09 02 2024 startte de ochtend met geknal. Er is een ‘Chinese begaafplaats niet ver van mijn woning en daar kwam het vandaan, Volgens mijn vriendin zijn het enkel mensen van Chinese afkomst welke vandaag hun overleden famlieleden herdenken en niet de Thaise. Dat zou op een andre dag gebeuren en regio afhankelijk zijn. De Thaise Bouddhisten worden praktisch nooit begraven maar gecremeerd.

  • Beste Lung addie, er was hier in Pattaya ook geknal te horen, maar dat is omdat het vandaag Chinees nieuwjaar is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website