Het rakettenfestival in Isaan

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
6 maart 2024

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de Hollander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken.


Het rakettenfestival

In de Isaan worden aan het begin van het regenseizoen door de plaatselijke bevolking raketten gemaakt die kilometers hoog de lucht in vliegen, vroeger met kruit gevulde bamboe en tegenwoordig pvc-buizen van zo’n vier meter lengte en met een diameter van ruim een decimeter.

Het luchtruim wordt ter plaatse dan ook gesloten voor het vliegverkeer, al zullen de vliegtuigen die op 10.000 meter hoogte vliegen wel door mogen. Het beroemdste rakettenfestival is in Yasothon, maar bij ons in het dorpje gebeurt dat ook. Daarvoor wordt iedere inwoner voor een vast bedrag aangeslagen, wij dus ook.

Soms gebeuren er natuurlijk ongelukken wanneer ze al op de grond ontploffen. En wat omhoog gaat, gaat ook weer naar beneden. Er is wel eens zo’n projectiel in onze vijver neergestort.

De dag voor de lanceringen waren mijn vrouw al gaan kijken want die dag worden er optochten gehouden. De dag erna ging ik alleen. Toen ik al weg was realiseerde mijn vrouw zich pas dat ze vergeten was om mij te waarschuwen voor een oud plaatselijk gebruik, namelijk dat bij een mislukte lancering een schuldige gezocht moet worden. En net als in Nederland wordt de schuld natuurlijk niet bij jezelf gezocht. Er wordt een min of meer willekeurig slachtoffer uitgekozen en die wordt zonder pardon in een modderpoel gejonast. Omdat mijn vrouw mij niet kon bellen (ik had nog geen mobiel) belde ze een vriendin en die stuurde haar man op mij af. Die zocht mij vanzelfsprekend in de buurt van de mogelijke plaats des onheils en natuurlijk ging er op dat moment juist iets verkeerd bij een lancering. Hij belandde dus in die modderpoel.

Ik had gelukkig een veilige afstand bewaard en hoorde het pas toen ik weer thuis was…

5 reacties op “Het rakettenfestival in Isaan”

 1. willie zegt op

  Dit is humor!! ik denk dat je zelf ook wel gelachen hebt? (misschien galgehumor…)

 2. Marcel zegt op

  Ja geweldig บุญบั้งไฟ naar ik weet ongeveer een maand
  na Songkran.
  Wordt ook flink gewed en flink gedronken.

 3. Marijke. zegt op

  Toevallig heb ik dit een tijdje geleden op de duitse tv gezien.In een documantaire over thailand was dit gebruik ook te zien.Wel knap en indruk wekkend maar kan inderddaad ook wel eens fout gaan.Sommige gingen aardig hoog moet ik zeggen.

 4. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans,

  Het is zeker erg leuk en het geval van modderpoel heb ik nog niet gehoord.
  Zal hier zeker de volgende keer op letten( een gewaarschuwd mens…).

  Ik zelf heb indertijd ook een gokje mee gedaan door te wedden hoe hoog de rakket ging.
  Ik verloor drie keer achter elkaar tot ik te horen kreeg dat ik moest wedden op de
  tijd dat het duurde voor deze weer de grond raakte.

  Mogelijk zullen er nog meer gok regels zijn maar wij hadden een geslaagde dag.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 5. Jaap zegt op

  Lang geleden geweest bij Sakon Nakhon. Inderdaad 2 dagen feest.
  Met uiteraard “vrij” harde Isaanse muziek inclusief beroepsdanser.

  Voor de liefhebbers: hier staan wat meer foto’s:
  https://www.flickr.com/gp/jaapbijnagte/9VqW1B0C48


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website