De doofpot

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
19 oktober 2018

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaan de volgende verhalen over. Vandaag: De doofpot


De doofpot

Bij politici in Nederland is de doofpot erg populair en dat zal bij Thaise politici niet anders zijn. Maar mijn vrouw heeft ook een doofpot. Een aarden pot met een aarden deksel. En daarin gaan de hete houtskool-kooltjes als het vuur niet meer nodig is: de brandende kooltjes gaan vanzelf uit in de pot door gebrek aan zuurstof en zijn de volgende keer weer gewoon te gebruiken. Heel energiezuinig dus.

We hebben een barbecue voor het grotere werk maar daarnaast een kleintje voor het langdurig verwarmen van gerechten. En natuurlijk hebben we ook een gasfornuis.

De kleine barbecue wordt bijna dagelijks gebruikt. Bij het aansteken is er relatief veel rookontwikkeling omdat het vuur aangemaakt wordt met wat hout of met een zeer brandbare hars van een bepaalde boomsoort die bij ons op het land groeit. Ik heb mijn vrouw wel eens voorgehouden dat die rook niet zo gezond is maar dat weerhoudt haar er niet van de brand erin te steken. Zelf heb ik er weinig last van omdat onze keuken zo’n 50 meter van ons huis staat.

Ik heb weleens gelezen dat sommige farangs klagen over die houtskoolvuurtjes. Ter geruststelling kan ik vertellen dat de rook van zo’n vuurtje waarschijnlijk veel minder ongezond is dan bijvoorbeeld sigarettenrook. Waarom? Brandende sigaretten produceren teer hetgeen kankerverwekkend is. Mijn vader had een visrokerij en daarvoor gebruikte hij krullen van eikenhout. De teer zat centimeters dik op de wanden van z’n rokerij. Houtskool bevat – als het goed is – uitsluitend koolstof en kan geen teer produceren.

Een tweede reden dat sigarettenrook schadelijker is dan een houtskoolvuurtje is het feit dat kleine deeltjes de neiging hebben om te agglomereren. Verse rook bevat dus relatief veel kleine deeltjes en is daardoor schadelijker dan de rook van een houtskoolvuurtje dat een redelijke afstand moet overbruggen om de farang te bereiken. Maar zelf probeer ik natuurlijk ook altijd die rook te ontwijken.

In de stad Ubon zijn houtskoolvuurtjes verboden. Ik kan mij nog herinneren dat we ruim tien jaar geleden Koreaans fondue konden bestellen en aan huis laten bezorgen – bij familie die in de stad woonde – en dan kwam er een motorrijder voorrijden met een brandend houtskoolvuurtje. Gelukkig zie je dat dus niet meer.

Wij maken soms zelf houtskool of laten het maken van ons hout. Want onze bomen gaan soms dood of worden te hoog. Af en toe wat bomen weghalen kan geen kwaad. Bij het maken van houtskool kont echter wel teer vrij. Helaas niet erg milieuvriendelijk. Maar wel CO2-neutraal!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “De doofpot”

 1. Arjen zegt op

  Hmmmm. Een doofpot is gewoon een apparaat, een “device” om vuur te doven. Je gooit je kooltjes erin, “doet het deksel op de pot” (ook een spreekwoord) en je vuur gaat uit. Het mooie is dat kooltjes warm blijven, en vaak weer erg snel zijn aan te maken.

  Arjen

 2. Hansest zegt op

  Graag wil ik iets aan het vorige verhaal over “De Doofpot” toevoegen dat veel mensen niet weten.
  Om de opbrengst van de tabaksbladeren te vergroten – dit om aan de vraag van tabak te voldoen – worden er veel “gemene” stoffen (ik zal ze niet allemaal noemen) overheen gespoten op het tabaksbladeren-veld.
  Dit zuigt in de tabaks bladeren en komt uiteindelijk in de tabak. Wanneer men aan een sigaret zuigt dan wordt het rode puntje zo’n 800 graden C. De stof die in de tabak zit wordt door die temperatuur omgezet in Polonium 210. Polonium 210 is een isotoop, en is zeer radioactief.
  De Polonium 210 komt dus vooral in de rook en treft niet alleen de roker, maar ook mensen en kinderen die MOETEN meegenieten van de rook. Polonium is een iets zwakkere versie dan/maar behoort tot de groep van Uranium, Plutonium, enz. Polonium 21 doet hele rare dingen met de longen en de rest van het lichaam.
  Wat U doet moet U uiteraard zelf weten, maar bedenk wel dat Uw kindertjes achter in de auto (voorbeeld) ook de Polonium 210 in hun lichaam krijgen.
  Uiteraard is hetzelfde verhaal van toepassing voor sigaren en pijp.

  • Hans Pronk zegt op

   Polonium-210 of ²¹⁰Po is een onstabiele radioactieve isotoop van polonium, een metalloïde. De isotoop komt van nature niet op Aarde voor. Polonium-210 kan ontstaan door radioactief verval van bismut-210, astaat-210 of radon-214 (Wikipedia).
   Polonium-210 kan dus niet bij een temperatuur van 800 graden gevormd worden. Maar het kan natuurlijk wel op andere manieren in de tabak komen.
   Door de hitte in de brandende sigaret worden polonium (en lood-210) vluchtig, zodat de radioactieve metalen geïnhaleerd worden. Onderzoek wijst uit dat lood-210 en polonium-210 in tabaksrook aanwezig zijn als het geïnhaleerd wordt (http://www.stoprokenvandaag.nl/tabak-roken-en-tabaksindustrie/polonium-in-tabak-radioactief-kanker-veroorzaker/).
   Inderdaad: beter maar stoppen met roken….

 3. Hansest zegt op

  Polonium 21 moet zijn Polonium 210.

 4. Lunghan zegt op

  Bij ons wordt dat houtskoolvuurtje aangestookt met een stukje van een oude binnenband van een motorbike , doen ze al jaaaren zo , stikt als de hel, maarja , hoort erbij.

 5. Tony zegt op

  Steek er zeker wat van op…..en heel interessant
  In Thailand heb je een zee van ruimte en de afstand naar de keuken doet u ook liftend of in etappe….
  Heel leuk verteld.
  TonyM

 6. slagerijvankampen zegt op

  De WHO kwalificeert het koken op open vuren als “de stille moordenaar” Ik steek dus nog maar een sigaartje op maar blijf liever uit de buurt van de keuken hier in de Isaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website