Wie in Thailand woont of er langdurig verblijft, zal zich mogelijk zorgen maken over de sterke zonkracht en de invloed daarvan op je huid. Jarenlang zijn we bang gemaakt voor de schadelijke gevolgen van de zon, maar gelukkig is er ook zoiets als voortschrijdend inzicht. Inmiddels zijn steeds meer deskundigen tot andere inzichten te komen en wordt de zon niet langer als gevaarlijk gezien. Sterker nog, de zon biedt vele gezondheidsvoordelen en dat is prettig als je in een land verblijft waar de zon vrijwel voortdurend schijnt.

Wie meer over dit onderwerp wil lezen adviseer ik het gratis e-book van Daan de Wit: https://andermens.nl/supervitamines/ Daarin lees je ook een verhaal van de dermatoloog en auteur Han van der Rhee die veel onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp en ook tot dezelfde conclusie kwam.

Australië, het land dat wereldwijd het meeste onderzoek doet naar de effecten van zonlicht, voert nu nieuwe richtlijnen in voor verantwoorde blootstelling aan de zon. Deze verandering markeert een verschuiving in de perceptie van zonlicht, waarbij de negatieve reputatie plaatsmaakt voor een erkenning van de gezondheidsvoordelen.

De Britse hoogleraar en dermatoloog Richard Weller benadrukt in een artikel in de Daily Mail dat dermatologen zich te lang enkel op huidkanker hebben gefocust, waardoor de positieve effecten van zonlicht onderbelicht zijn gebleven. Jarenlang hebben experts geadviseerd om de huid altijd te beschermen tegen de zon met kleding en zonnebrandcrème, wat weliswaar het risico op huidverbranding en huidkanker vermindert, maar ook de voordelen van zonlicht minimaliseert.

Zonlicht, en met name UV-B stralen, stimuleert de aanmaak van vitamine D in de huid. Hoewel overmatige blootstelling aan zonlicht de kans op huidkanker kan vergroten, blijkt een optimale vitamine D-spiegel cruciaal voor de gezondheid. Een studie uit 2009 in de Journal of Clinical Oncology toont aan dat voldoende vitamine D niet alleen de genezingskansen bij melanoompatiënten verhoogt, maar ook de kans op terugkeer van de ziekte verkleint.

Volgens Weller zijn de huidige Britse richtlijnen, die zonlicht zoveel mogelijk willen vermijden, aan herziening toe. Hij wijst op een Zweeds onderzoek uit 2014 in de Journal of Internal Medicine, waarin het vermijden van zonlicht het risico op vroegtijdig overlijden verdubbelde.

Australië als voorbeeld

Gezondheidsautoriteiten in Australië hebben besloten hun aanpak te herzien, wat wereldwijd invloed zal hebben, aangezien het land vooroploopt in onderzoek naar zonlicht en de huid. Met een hoog percentage huidkanker onder de witte bevolking heeft Australië intensief geïnvesteerd in deze onderzoeksgebieden.

De nieuwe Australische richtlijnen onderscheiden drie huidtypes: lichte huid die snel verbrandt, maar snel vitamine D aanmaakt, donkere huid die langzaam verbrandt en langzaam vitamine D produceert, en een tussentype. Voor mensen met een donkere huid wordt nu geadviseerd om alleen bij langdurige blootstelling aan sterke zon hun huid te beschermen, terwijl mensen met een lichte huid nog steeds moeten oppassen voor verbranding, maar ook gestimuleerd worden om zonlicht op een verstandige manier op te nemen.

Dagelijkse dosis UV-licht

Professor Weller legt uit dat de huidige gewoonte om zonlicht te vermijden en alleen tijdens vakanties intens te zonnen, schadelijk is. Hij raadt aan om dagelijks een kleine hoeveelheid zonlicht op te nemen, genoeg voor vitamine D-aanmaak, maar zonder verbrandingsrisico. In Australië kan dit binnen enkele minuten, maar in noordelijkere landen kan dit oplopen tot een uur.

In landen als Groot-Brittannië en Nederland, waar de zon minder krachtig is, moeten mensen vooral in de herfst, winter en vroege lente op andere manieren aan voldoende vitamine D komen, bijvoorbeeld via supplementen of kunstmatig UV-licht.

Brede gezondheidsvoordelen

Een Amerikaanse overzichtsstudie uit 2016 toont aan dat een gebrek aan zonlicht het risico op diverse ernstige aandoeningen vergroot, zoals verschillende kankersoorten, hart- en vaatziekten, diabetes, en Alzheimer. Vitamine D-supplementen kunnen dit risico deels verminderen, maar niet volledig.

Zonlicht biedt meer gezondheidsvoordelen dan alleen vitamine D. Het ondersteunt de biologische klok, verbetert de slaapkwaliteit en verlaagt de bloeddruk door de afgifte van stikstofmonoxide. Volgens Weller zijn deze effecten uniek aan zonlicht en kunnen ze niet worden gerepliceerd door enkel vitamine D-supplementen te nemen.

Deze nieuwe inzichten en richtlijnen onderstrepen het belang van een gebalanceerde blootstelling aan zonlicht, waarbij zowel de risico’s als de gezondheidsvoordelen in overweging worden genomen.

Bronnen:

18 reacties op “Zonlicht niet langer vijand maar juist vriend van je gezondheid”

 1. Arno zegt op

  Het is bizar, als roodharige moet ik in Nederland altijd uitkijken en kan ik in plaats van zonnebrand creme beter Croma smeren, want dat spat niet!
  Altijd enorm oppassen om niet te verbranden.
  Het bizarre is dat ik in Thailand uiteraard uitkijk, maar niet direct de zon zo aanvoel als dat ik direct aan het verbranden ben zoals in Nederland.
  Tevens met longproblemen heb je slechte vitamine D opname via de huid.
  En wat dat aangaat bekom ik in Thailand meer vitamine D via zonlicht als in Nederland
  Verder is het net als met alles, met mate!!!!!
  Mogelijk dat de zonnestand , invalshoek van invloed is?

  Gr. Arno

 2. Sjaak S zegt op

  Dan moet ik het toch weer goed gedaan hebben. In al de jaren dat ik in tropische of warme landen kom heb ik nooit uren in de zon gelegen. Maar heb de zon ook niet ten koste van alles vermeden. Ik kreeg gewoon genoeg zonlicht over me heen en ben nooit echt bruin gebrand geweest tot op enkele uitzonderingen, waar ik een zonnebrand opliep omdat ik me met een faktor 14 insmeerde en ik dacht dat het 40 was….(ik zag ’s avonds uit als een kreeft, na een hele dag aan het strand in Brazilië).

 3. RonnyLatYa zegt op

  Ik denk dat dit toch steeds het uitgangspunt was en moet zijn nml een gebalanceerde blootstelling aan zonlicht, waarbij zowel de risico’s als de gezondheidsvoordelen in overweging moeten worden genomen.

  Dat dit per huidtype verschillend kan zijn lijkt me ook niet echt een openbaring….

 4. Jos M zegt op

  Mijn huid is van het tussen type, woon nu ruim 4 jaar in Thailand maar heb toch verleden maand zo’n zonnehoed gekocht die je de Thai ook veel ziet dragen hier.
  Ik had vooral op de scooter het idee dat mijn hoofd geroosterd werd.

  • Lung addie zegt op

   Indien je op een scooter rijdt dan draag je een HELM en geen hoed.
   Je hoofd zal dan niet geroosterd worden.

   • PEER zegt op

    juist Lung Addy,
    Bovendien zijn er motorhelmen te koop met “lucht-sleuven”.
    En nog stééds zie ik blanke touristen liggen bakken pal in volle zon, want terug van vakantie moet iedereen zien dat ze “op vakantie” zijn geweest!
    Ooit kwam ik terug van paar mnd Th en ik werd gevraagd: “was het niet leuk daar?”
    “Hoezo”. “Nou, je bent niet bruin”
    Je snapt dat ik deze dame de oren flink gewassen heb.

    • Johnny BG zegt op

     Alleen ’s nachts schijnt de zon niet dus ik snap die vraag wel 😉
     Als je eenmaal een keer een lichaam vol met blaren en koorts vanwege het zonnebaden hebt gehad dan ben je er snel van genezen dat bakken in de zon gezond is. Gebakken en gezond het eerste lijkt mij voor vlees en de tweede voor het huidje en dus met mate. Op de huid een beetje kleur krijgen maar niet doorbakken.

 5. Luc Van Broekhoven zegt op

  De chemische rotzooi die we op onze huid smeren, en die we dan in onze huid laten branden door de zon zorgt ervoor dat we huidkanker krijgen. Of wat dacht je nu ? De ene industrie zorgt ervoor dat de andere ook werk heeft…
  Niet smeren, maar verstandig omgaan met de helende zon is de boodschap…

 6. Henk Hollander zegt op

  Lang artikel waarin veel verwezen wordt naar uitkomsten van onderzoeken in algemene termen. Het advies om vitamine D in de herfst en de winter via de zon te krijgen kun je vergeten. Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Maar je wil niet te vaak dezelfde huid onbeschermd laten. Daarom is het nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!
  Let op: kinderen moeten altijd beschermd de zon in. Het teveel wat je krijgt wordt in je vetcellen opgeslagen voor de herfst en de winter.
  Zonlicht heeft niet alleen positieve effecten op je gezondheid. Sterker nog: de zon kan erg gevaarlijk zijn voor je huid. De uv-stralen van de zon zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Daarnaast veroudert je huid door de zon.

 7. Johan zegt op

  Toen ik in België was had ik Vitamine-D tekort, na 1 maand in Thailand verbleven te hebben was mijn Vitamine-D terug op peil.

 8. Marc zegt op

  Tja… en dit terwijl andere studies het tegenovergestelde aanduiden.
  Ik ben liever bange pier dan dode pier , ik heb een medium huid maar ben gevoelig voor een zonnesteek.
  Ik kom niet veel in de zon en ga er zeker niet in zonnebaden.
  Ik woon nu tien jaar in Thailand en heb regelmatig een huidprobleem , meestal op plaatsen waar de zon mijn huid bereikt , de dermatoloog in Hua Hin vertelde me dat het beginnende kanker is.
  Ook als ik naar het weerbericht kijk en de UV melding zie , wel dan lees ik dat die hier regelmatig zoniet altijd boven de 6 is en soms het dubbele , en altijd met de vermelding “ongezond” tot “heel ongezond”.Met mijn ervaring en met de stijgende ouderdom (bijna 70) wordt de zon niet mijn dikke vriend hoor , de temperaturen de laatste tijd die ook in Hua Hin nu regelmatig de veertig bereiken , met een gevoelstemperatuur die nog hoger is doen me niet juichen , met ouder worden zit ik nu in dat hete seizoen veel meer binnen in de airco, laat staan dat ik dan in de zon ga zitten .
  Neen , ik ga niet mee in die conclusie en hou het veel liever op veilig, ik maak zelfs in de schaduw hier veel vitamine D aan , dus ….

 9. Bart zegt op

  Het enige wat ik mezelf voorhoud is dat je alles met mate moet doen. Ook de ‘consumptie’ van zonlicht.

  Daarvoor moet je geen deskundige zijn 😉

 10. Matthys Bert zegt op

  Wat ik me afvraag is of het eigenlijk een rol speelt bij vitamine D aanmaak, tijdens zonblootstelling, welke delen van je huid zonlicht krijgen? Is bv. zonlicht op je armen en benen evenwaardig als zonlicht op je buik enz.? m.a.w. Maak je evenveel vitamine D aan als je een uur zonlicht op je benen en/of armen krijgt als een uur op je buik of gezicht?

 11. henryN zegt op

  Ik kreeg onlangs hier een goed artikel over dit probleem in handen:
  https://vigillantnews.com/post/the-shocking-truth-about-skin-cancer-what youre-not-being-told-about-the-sun/
  Mij werd ook gezegd door de huidarts goed in te smeren met faktor 50 maar geen mens weet hoeveel schadelijke chemische componenten daar inzitten. Ik gebruik nu enkele druppeltjes olijfolie op m’n hoofd en dat werkt prima en het is een natuurlijk product.
  Gewoon dit artikel maar eens lezen

 12. Het is belangrijk dat je je huid langzaam laat wennen aan de zon. Je bovenste huidlaag wordt namelijk dikker door de zon en dat zorgt mede voor de bescherming.
  Opvallend is dat bij mensen die buiten werken er bijna geen huidkanker voorkomt en bij mensen die binnen werken juist wel. De verklaring daarvoor is dat mensen die binnen werken graag in 3 weken vakantie een kleurtje willen hebben en daarvoor te snel en te lang in de zon gaan, dat is een risicofactor.

 13. Jan zegt op

  Kijk ook hier eens naar. Reportage over hoe belangrijk licht en zon voor de mens is.
  https://youtu.be/j9v2Fg_ycmk

 14. Jan S zegt op

  Als ik voor een half jaar aankom in Thailand dan ga ik dagelijks naar ons zwembad om ook een zonnebad te nemen.

  Ik vermijd de zon tussen 11 en 4 uur en gewapend met mijn horloge lig ik twee maal 10 minuten in de zon.
  Dus na 10 minuten is het draaien. Ik bedek mijn gezicht met mijn overhemd wat mijn gezicht en vooral mijn neus is kwetsbaar. Dat is ook de enige plek waar zonnebrandcrème op komt. Naar het strand ga ik niet om te zonnen want dat gaat te snel waardoor ongemerkt verbranding optreed.

  Na een paar weken is mijn huid redelijk bruin en door de langzame opbouw blijft die kleur het hele jaar. Dus ook in Nederland. Om mijn huid voor uitdroging te behoeden gebruik ik na het douchen olijf- of palmolie. Ik wil beslist niet donkerbruin worden dus na het gewenste kleurtje af en toe even bijhouden. Ook voor mijn vitamine D.

 15. Mr BP zegt op

  Dit artikel geeft niets nieuw weer. Zo’n is altijd gezond geweest maar men moest zich beschermen tegen verbranden. De huid is het grootste orgaan en zelfs 1x ‘goed’ verbranden levert al schade op. Maar nooit is gezegd de zon te vermijden. Behalve dan in gebieden zoals Australië tussen 12 en 2.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website