Het Thaise Department of Disease Control heeft een lijstje van zeven besmettelijke en niet-besmettelijke ziekten gepubliceerd, die regelmatig in Thailand voorkomen. Op basis van statistieken is de verwachting, dat deze ziekten ook in 2018 soms in toenemende mate zullen voorkomen.

De zeven ziekten zijn:

1. Knokkelkoorts
Knokkelkoorts (Dengue fever) is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Tot de symptomen behoren koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn, en een kenmerkende huiduitslag die lijkt op die van de mazelen. In een klein deel van de gevallen ontwikkelt de ziekte zich tot de levensbedreigende dengue-hemorragische koorts met bloedingen, laag aantal bloedplaatjes en lekkage van bloedplasma, of tot het dengue-shocksyndroom, waarbij sprake is van gevaarlijk lage bloeddruk.

In 2017 zijn er 50,033 dengue-koortsgevallen gemeld met 59 sterfgevallen. De trend stijgt van juni tot september. Naar verwachting zal in 2108 het aantal gevallen van dengue fever ook hoger zijn dan 50.000.

2. Influenza
Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen en kan tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte leiden..

In Thailand werden in het afgelopen jaar 189.870 gevallen van influenza gemeld, waarbij 54 sterfgevallen. Voor dit jaar zullen naar verwachting meer dan 220.000 mensen griep krijgen. Griep komt het hele jaar voor in Thailand met een piek tijdens het regenseizoen.

3. Hand-, mond- en klauwziekten
Hand-, voet- en mondziekte is een acute virusziekte, redelijk onschuldig, maar wel erg besmettelijk. Typerende symptomen voor deze ziekte zijn rode plekjes in de mond en op de handen en voeten, die soms overgaan in blaasjes. In de mond gaan deze blaasjes vaak stuk en vormen dan kleine zweertjes.

De behandeling is slechts ondersteunend, er bestaat geen specifiek geneesmiddel dat werkzaam is. De behandeling bestaat vooral verlichting van de symptomen (koorts, pijn) met antipyretica en/of pijnstillers.

De verwachting is, dat deze ziekte dit jaar tussen de 8.000 en 23.000 per maand kan voorkomen, zodat het totaal op een kleine 100.000 gevallen kan komen. In het afgelopen jaar werden er ruim 68.000 gevallen geregistreerd met 3 sterfgevallen.

4. Conjunctivitis
Bindvliesontsteking of conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies dat de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van de oogleden bekleedt. Conjunctivitis kan samen gaan met de ontsteking van andere weefsels van het oog. In dat laatste geval is er vaak ook sprake van pijn, verminderd gezichtsvermogen of lichtschuwheid. Bij zulke uitgebreide ontstekingen is het belangrijk snel een arts te raadplegen.

Mogelijke oorzaken zijn contactlenzen en vuile filters van airconditioningsystemen.

Virale en bacteriële conjunctivitis zijn meestal erg besmettelijk en lijders en behandelaars dienen goed hun handen te wassen om verspreiding binnen gezin en school te voorkomen.

In Thailand werden er het afgelopen jaar meer dan 105.000 gevallen van conjunctivitis genoteerd en de verwachting voor dit jaar is dat het aantal zal stijgen tot zo’n 140.000 met een piek in de periode juni-september.

5. Voedselvergiftiging
Met voedselvergiftiging wordt meestal een toestand van ziekte aangeduid, veroorzaakt door het consumeren van eten, waarin zich een ziekmakende (giftige) stof bevindt. Bij een bacteriële voedselvergiftiging worden de verschijnselen niet veroorzaakt door de bacterie zelf, maar door door de bacteriën geproduceerde gifstoffen (toxines). Deze kunnen nog in het voedsel aanwezig zijn, ook al zijn de bacteriën zelf gedood (bijvoorbeeld door koken)

Behandeling hangt geheel af van de oorzaak. Vaak gaat een voedselvergiftiging na twee tot drie dagen vanzelf over. Het kan ook zes tot tien dagen duren. Wel is het aan te raden om een dokter te raadplegen als het langer dan enkele dagen duurt) of, zeker bij verlamming of bloederige diarree, direct de Spoedeisende hulp in te schakelen.

Het aantal geregistreerde ziektegevallen van voedselvergiftiging zal in 2018 ongeveer het aantal van 100.000 in 2017 benaderen. Er zijn drie sterfgevallen door voedselvergiftiging in 2017 bekend.

6. Leptospirose
Leptospirose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door één van de 13 pathogene soorten van de Leptospira bacteriën. Symptomen kunnen variëren van licht, zoals hoofdpijn, spierpijn en koorts, tot ernstig, zoals bloeding in de longen of hersenvliesontsteking. Als de patiënt door de infectie geel wordt en lijdt aan nierfalen en bloedingen, wordt gesproken van de ziekte van Weil.

Is er sprake van hevige bloeding in de longen, dan wordt gesproken van een ernstig pulmonale-hemorragiesyndroom

In Thailand zijn in het afgelopen jaar 59 sterfgevallen te betreuren van de ruim 3200 geregistreerde ziektegevallen van leptospirose. Verwacht wordt dat het aantal gevallen volgend jaar 5.000 zal zijn, vooral in het zuiden en noordoosten.

7. Melioidose
Deze infectieziekte veroorzaakt door een Gram-negatieve bacterie, Burkholderia pseudomallei, aangetroffen in grond en water. Het komt vooral veel voor in de landbouwgebieden in het noordoosten van Thailand

Melioidose claimde het afgelopen jaar 68 doden in Thailand met in totaal 3.140 geïnfecteerde mensen. De ziekte is wijdverspreid in het regenseizoen.

Voor dit jaar zullen zich naar verwachting wederom ca. 3000 gevallen van melioidose oftewel 200-300 gevallen per maand voordoen.

N.B. Het lijstje van deze ziekten heb ik met korte omschrijvingen aangevuld. Voor elke genoemde ziekte kunt u uitvoerige informatie vinden op meerdere websites, waaronder Wikipedia.

Bron: Thai PBS/Wikipedia


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Zeven regelmatig terugkerende ziekten in Thailand”

 1. Maarten Vasbinder zegt op

  beste Gringo,

  Je hebt de meest voorkomende ziekte vergeten, namelijk Scrub Typhus.
  Op het platteland van thailand is het de hoofdoorzaak van ziekenhuis opnamen.
  Symptomen:Scrub typhus (Azie): koorts, hoofdpijn, spierpijn, eschar (dode huidkorsten), lymfadenopathie, soms encefalitis.
  Besmetting vindt plaats via mijten die van knaagdieren zijn gevallen in bijvoorbeeld hoog gras.
  Voor de liefhebbers een artikel over scrub typhus uit de “koloniale” tijd.
  http://www.repository.naturalis.nl/document/148488

  • Gringo zegt op

   Ben het niet vergeten, Maarten, die ziekte stond gewoonweg niet in het lijstje van Deseases Control.
   Niettemin bedankt voor de aanvulling!

   • Maarten Vasbinder zegt op

    Kennelijk telt ook bij disease control het platteland van Thailand niet mee.
    In ieder geval een mooie gelegenheid voor een historische terugblik.

 2. DJ zegt op

  Als jullie nog even zo doorgaan durf ik echt niet meer te gaan vrees ik. Nog een geluk dat er geen dames of heren specifiek overdrachtelijke vreselijke ziektes vermeld zijn, dat is dan weer een hele geruststelling………

 3. bob zegt op

  Bestaat er in Thailand ook zoiets als MRSA? Of is daar niets over bekend?

  • Maarten Vasbinder zegt op

   De MRSA (Multi Resistente Staphylococus Aureus) komt in de hele wereld voor.

   • Maarten Vasbinder zegt op

    Sorry,

    Het is Methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Deze bacterie is resistent tegen bijna elk antibioticum

 4. Arjen zegt op

  Waar ik woon komen regelmatig uitbraken van Difterie voor (in het Thai noemen ze het vertaald “strot dichtknijp ziekte”)

  Zoals vaak met alles wat fout gaat, ook hier krijgen immigrnt werkers de schuld van.

  Maar misschien komt het te weinig voor om in de statistieken te verschijnen.

  Arjen.

 5. Maarten Vasbinder zegt op

  http://www.factfish.com/de/statistik-land/thailand/diphtherie%20f%C3%A4lle

  Zorg dat je ingeënt bent

 6. Ger-Korat zegt op

  In Thailand komt ook Japanse encefalitis voor. Kinderen worden in Thailand daar nu voor gevaccineerd en hebben dan na de 3e inenting op 2 tot 2 1/2 jarige leeftijd een bescherming tegen. Nou heb ik wel eens gelezen dat de beschermingsduur ongeveer 2 jaar is. Mijn vraag aan een deskundige is of het nodig is om zelf een kind opnieuw zo’n booster van inentingen na de 2 jaar beschermingsduur te geven zodat ze opnieuw 2 jaar beschermd is. In Thailand wordt er slechts maar 1 maal een serie van 3 inentingen gegeven. Terwijl juist jongere kinderen tot een jaar of 6 (?) een verhoogd risico lopen. En klopt die beschermingsduur van 2 jaar na een serie van 3 inentingen.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Beste Ger,

   Aangezien het om betrekkelijke nieuwe vaccins gaat, is nog niet bekend, hoe lang het werkt.
   De derde vaccinatie is de zogenaamde booster, waarbij het immuunsysteem “geheugencellen” zou moeten gaan maken. Voorlopig gaat men uit van 3 jaar na de derde vaccinatie. Er zijn 4 verschillende vaccins, waarbij het vaccin gekweekt in muizenhersens nauwelijks meer gebruikt wordt.
   Hier wat meer informatie in het Engels.
   http://www.who.int/ith/vaccines/japanese_encephalitis/en/
   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1726490115000349

   Zo te zien is het vaccin met het levende onschadelijk gemaakte (live attenuated) virus het langst werkend. Misschien wel levenslang. Dit wordt momenteel in Thailand toegediend.
   Er is nu ook een vaccin op de markt, waarbij maar één injectie nodig is, maar daar is nog niet heel veel over bekend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website