Ruim 2,9 miljoen Nederlanders kampen met slaapproblemen

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: ,
20 augustus 2019

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen. Bij arbeidsongeschikten lag dat aandeel meer dan twee keer zo hoog. Zij worden door de slaapproblemen ook het vaakst belemmerd in hun functioneren. Het gaat hier om mensen die zelf aangeven dat ze arbeidsongeschikt zijn. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête.

In de Gezondheidsenquête wordt deelnemers gevraagd of zij in de voorafgaande twee weken last hebben gehad van problemen met slapen. In 2018 heeft 24 procent van de Nederlanders vanaf 25 jaar daar bevestigend op geantwoord. Dat komt neer op ongeveer 2,9 miljoen mensen. In 2017 ging het om 21 procent. Bij ruim 4 op de 10 van de slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Van de 25-plussers die aangeven dat ze arbeidsongeschikt zijn, meldt 58 procent geen goede nachtrust te hebben. Van de werkenden meldt 19 procent slaapproblemen, juist onder het landelijk gemiddelde.

Met slaapproblemen belemmerd in functioneren

Niet alleen komen slaapproblemen relatief vaak voor onder arbeidsongeschikten, ze worden er ook het vaakst door belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de slechte slapers die arbeidsongeschikt zijn meldt 81 procent zulke belemmeringen. Bij andere groepen is dat een veel lager percentage.

Verhoogde kans op slaapproblemen bij slechtere gezondheid

Uit analyse op basis van de Gezondheidsenquête blijkt dat geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn samenhangen met de gemelde slaapproblemen. Geestelijk ongezonde personen hadden een drie keer hogere kans op slaapproblemen dan anderen. Het hebben van vier of meer langdurige aandoeningen verhoogde 2,5-maal de kans op slaapproblemen. Ook hadden personen die in de voorafgaande vier weken pijn hadden een 1,8-keer hogere kans op slaapproblemen. Arbeidsongeschikten zijn ook vaker geestelijk ongezond en melden meer langdurige aandoeningen en pijn. Als hiervoor wordt gecorrigeerd, is nog steeds de kans groter dat ze slaapproblemen hebben.
Met dit onderzoek kan niet worden vastgesteld of aandoeningen, pijn en een minder goede psychische gezondheid slaapproblemen veroorzaken of dat deze juist veroorzaakt worden door slaapproblemen.

Hoe zit dat eigenlijk met Nederlanders en Vlamingen in Thailand? Ervaren jullie ook slaapproblemen?

10 reacties op “Ruim 2,9 miljoen Nederlanders kampen met slaapproblemen”

 1. ruud zegt op

  Ik denk dat slaapproblemen hoofdzakelijk worden veroorzaakt, door gebrek aan structuur in je leven en gebrek aan gezonde prikkels.
  Daarmee bedoel ik niet de prikkels van youtube, of facebook, maar prikkels van een echt leven met echte mensen.
  Niet een leven van wezenloos naar een beeldscherm staren en alles passief over je heen laten komen.

  • KhunKarel zegt op

   Helemaal mee eens, Ik zie zit iedereen elke dag uren lang naar een schermpje te staren, het maakt niks uit waar je bent, bijna iedereen loopt met een smartphone in de hand, deze mensen zijn ook niet meer te bereiken, het zijn net zombies geworden, dit i.c.m. langdurige straling zal de hersencellen geen goed doen.
   Dan nog een slechte levensstructuur en je rolt van de ene kwaal in de andere. Dit belooft nog wat voor de toekomst.
   Toen ik jong was ging ik met mijn vriendjes fikkie stoken en kattekwaad uithalen, nu liggen kinderen op de bank naar een schermpje te staren, wat een wereld!

 2. Erwin zegt op

  Slaapproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Financiële problemen, wat ook samen.kan gaan met werkeloosheid. Relatie/ scheiding maar ook eenzaamheid, kunnen zeer veel slaapproblemen geven. Ook zijn er mensen die weinig slaap nodig hebben want acht uur slaap wordt aanbevolen, zelf slaap ik zo zes, zeven uur en ik voele er prima bij. Heb ooit een tekst gehoord als je die aanleerde kan dat misschien nut hebben.. Als je zorgen maakt om een probleem wat je niet kan oplossen, hoef je er ook geen zorgen over te maken want je kan het toch niet oplossen. Heb je een probleem wat je kan oplossen, hoeft je er geen zorgen over te maken want je kan het oplossen. Slaap je s,nachts slecht denk daar dan is aan. Grt Erwin

  • Ger-Korat zegt op

   Aanbevolen duur is rond de 7 uur slaap, beste Erwin. Dit lees ik al tientallen jaren.
   zie bijvoorbeeld de link:
   https://www.healthlab.be/nieuws/6413_7-of-8-uur-bepaal-zelf-je-eigen-optimale-slaapduur.html

 3. Henk zegt op

  Persoonlijk heb ik het geluk dat ik er zelden last van heb dat ik niet kan slapen ,doch soms overkomt het mij ook en dan doe ik het volgende : Ik sta op en maak een flinke mok melk warm en los daar een stuk of 3-4 anijsblokjes in op .Effe lekker rustig opdrinken en vervolgens weer naar bed waarna ik snel in slaap val .
  Geen idee of het misschien wel tussen mijn oren zit maar dat maakt mij niet uit ,het helpt mij en dat is voldoende .Welterusten ,slaap zacht allemaal .

 4. Erwin zegt op

  https://www.yumeko.nl/blog/aanbevolen-uren-slaap-per-leeftijdsgroep/ beste Ger zo zijn er verschillende waarheden en het verschild ook per persoon.

 5. Hans Pronk zegt op

  Beste redactie, de vraag was “Hoe zit dat eigenlijk met Nederlanders en Vlamingen in België? Ervaren jullie ook slaapproblemen?”. Maar waarschijnlijk wordt bedoeld in “Thailand”.
  Zelf val ik elke avond als een blok in slaap en wordt pas 7 a 8 uur later wakker als de zon mij rond zes uur wekt want gordijnen gebruiken we niet. De hoge nachttemperatuur die in de Isan in het hot season normaal is, is gelukkig ook geen probleem. Maar ik ben dan ook gepensioneerd en niet arbeidsongeschikt. Wat ook mee zal helpen is dat ik lichamelijk nog actief ben en geen overmatig gebruiker van alcohol. Verder hebben we hier op het platteland geen last van lawaai of storende verlichting.
  Maar regelmaat is misschien wel het belangrijkste om snel de slaap te kunnen vatten. En een optimistische levensopvatting.

 6. janbeute zegt op

  Slaap problemen wat te denken van de dagelijkse portie stress.
  En niet leven maar geleeft worden.
  Ook uiteraard zo als Khun Karel en Ruud al schreven kan de huidige digitale wereld hier ook aan meewerken.
  Beter echte vrienden dan al die zogenaamde Facebook vrienden.

  Jan Beute.

 7. Johnny BG zegt op

  Zoals zo vaak wordt niet ingezien dat het de artsen zijn die een vrijbrief hebben om verslavende middelen voor te schrijven.
  Dit geldt ook voor bloeddrukverlagers en opiaten tegen pijn. Dat laatste gaat een mega verslavingsprobleem in Nederland worden maar dat mag niet gezegd worden…dat er al teveel doden in de VS zijn wordt verzwegen en zelfs de minister is van de naieve mening dat de artsen het beste voor heeft voor de patient.
  Met slaappillen is het niet anders terwijl er zulke mooie natuurlijke produkten zijn, maar ja dat mag niet gepromoot worden door de wetgevers.

 8. Jacques zegt op

  Uit de enquête blijkt dat er getoetst werd twee weken voorafgaand, dus over een periode van twee weken. Tijdelijke problemen kunnen dan zeker parten spelen maar hoeft dus niet aan de orde te zijn. Zo krijg je wel een vertekend beeld. Het ware beter geweest om bijvoorbeeld over een jaar periode te gaan meten. Als je deze berichten moet geloven is het wel erg gesteld met de Nederlanders. Kan onze regering weer mee aan de slag of zouden ze nog steeds ontkennen dat het niet zo best gaat met de Nederlandse economie, althans voor de mensen aan de onderkant van de ladder en dat is toch het grootste deel van de bevolking.

  In mijn werkzame periode had ik veel onregelmatige diensten en sliep ik vaak maar vier of vijf uren. Ik ondervond daar geen problemen mee. Ook nu in Thailandslaap ik vrijwel altijd als een roos.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website