Als je door ongezonder eten minder vitaminen binnenkrijgt wordt je dikker. Dat concluderen wetenschappers van de Franse onderzoeksinstituten INSERM en INRA in een dierstudie, waarin ze muizen de helft minder vitamines gaven dan de dieren eigenlijk nodig hadden.

Mocht je denken dat wij dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen via onze voeding dan klopt dat niet. Zo krijgt negentig procent van de Amerikanen te weinig vitamine D en vitamine E binnen, zestig procent consumeert te weinig magnesium en vijftig procent haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium en vitamine A niet.

Vitamines spelen onder meer een rol bij de omzetting van voedingsstoffen in energie, daarom vroegen Franse onderzoekers zich af of een voeding met te weinig vitamines overgewicht in de hand kan werken. Ze deden een proef met muizen, die 12 weken de helft van de hoeveelheid vitamines kregen die normaliter in hun voer zitten. En ja hoor – hoewel de inname van energie door het vitaminetekort niet toenam, werden de dieren wel dikker.

Waarom multivitamines je helpen slank te blijven

Het tekort aan vitamines maakte de cellen minder gevoelig voor insuline, verminderde in de lever de aanmaak van de vetsensor PPAR-alpha – en daarmee de verbranding van vet. Die verminderde verbranding van vet zagen de onderzoekers terug in het bloed. Vitaminetekort verminderde de concentratie van het keton beta-hydroxyburate, een stof die vrijkomt bij de verbranding van vetzuren.

Conclusie

“Our study in mice suggests a role for vitamin insufficiency in obesity, although extensive further work is still required”, schrijven de onderzoekers. “Vitamin deficiency based on consumption of inexpensive but vitamin-poor foods may play a role in body weight and adiposity management.”

“Our study contributes to the recommendation of a healthy diet composed of diverse food products with high vitamin density, such fruit and vegetables, whole-grain cereals and fish products.”

Bron: Ergogenics en Genes Nutr. 2014 Jul;9(4):410.

3 reacties op “Preventie: ‘Tekort aan vitamines maakt je dik’”

 1. rentenier zegt op

  Het heeft allemaal met elkaar te maken. Maar door gebrek aan vitaminen bij ongezond eten dikker worden, daar geloof ik niks van. Het woord ‘ongezond eten’ zou voor zich spreken maar wat is ‘ongezond eten’ precies. Het gaat om een balans voor elk soort lichaam en genen. Er moet voldoende beweging zijn, niet te veel stress, geen eenzaamheid wat men gaat compenseren door meer of ‘ongezond’ te eten, er moet discipline zijn, bewustzijn van eigen lichaam, de wil en doorzettingsvermogen om aan je lichaam te blijven werken, een motivatie waardoor je het kunt opbrengen…de ene heeft ‘aanleg’ voor dik worden en ‘het zit in de familie’ enzovoorts. Het heeft weinig zin om er steeds maar 1 aspect uit te lichten.
  Laatst vertelde mijn huisarts mij dat dik zijn op zich, geen verhoogde kans hoeft te zijn om eerder te sterven, als men maar in beweging blijft. Daar geloof ik ook in. Je te veel focussen op een overgewicht waar je met de beste wil van de Wereld geen verandering in lijkt te kunnen brengen, brengt weer stress en frustraties met zich mee. Als men zich te veel dingen moet ontzeggen, kan men op een gegeven niet meer zien waarom men nog zou willen verder leven want er is helemaal geen ‘genot’ meer. Welke theorie dan ook, het snijdt vaak geen hout of er gebeuren vaak onbegrijpelijke dingen als men b.v. een leuke, gezond levende persoon op jonge leeftijd van kanker ziet sterven. Als men een zware roker en drinker heel oud ziet worden??? Hoe is dat mogelijk?

 2. Michel zegt op

  Jaja. Arme Thai eten nu niet bepaald gezond. Vaak rijst met een prutje van roep het maar, wat ze kunnen vinden. Niet bepaald een schijf van vijf maaltijd. Om nu te zeggen dat die mensen lekker dik worden daarvan… Nee.
  Juist de mensen die een overvloed aan alle soorten voedsel hebben, bijvoorbeeld de rijke Thai in de steden, dijen steeds meer uit.
  Tenzij Fransen heel anders in elkaar zitten dan Thai en vele andere mensen op de wereld, kan dit ‘onderzoek’ wat mij betreft tussen de sprookjesboeken gezet worden.

 3. Maarten Vasbinder zegt op

  Restrictie van vitamines bij muizen is heel iets anders, dan tekort aan vitamines, zoals Amerikanen dat zouden hebben. De bewering, dat 90% van de Amerikanen een tekort aan vitamine D zou hebben wordt niet door onderzoek gestaafd. Ook de andere cijfers berusten op wensdenken.

  https://www.consumerlab.com/answers/How+likely+are+Americans+to+be+deficient+in+vitamins+or+minerals%3F/vitamin_deficiency/

  Ook de vitamine industrie zoekt steeds nieuwe wegen, om haar producten te verkopen. Kennelijk richten ze zich nu op dikke muizen.

  De meeste dikke Amerikanen eten gewoon te veel. Sommigen hebben een metabolische ziekte.

  Sorry maar ik kan van dit artikel niet meer maken dan een broodje aap. en daar wordt je niet dik van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website