Oplossing knokkelkoorts in zicht

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: , ,
14 juni 2012

Het farmaceutische bedrijf Sanofi hoopt in september 2012 positieve resultaten te kunnen melden van een belangrijke studie onder kinderen in Thailand in de strijd tegen (dengue) knokkelkoorts, een pijnlijke ziekte die zich wereldwijd snel verspreidt en vooral onder kinderen slachtoffers eist.

In 2009 waren 220 miljoen mensen wereldwijd geïnfecteerd met knokkelkoorts, 2 miljoen werden opgenomen in een ziekenhuis en 21.000 mensen overleden aan de gevolgen van de infectie, het merendeel kinderen. De verwachting is dat zonder vaccinatie het aantal ziektegevallen zal blijven groeien.

Historie

Sinds de 18e eeuw is er al melding van uitbraken van knokkelkoorts. Amerikaanse generaals noemden de ziekte zelfs een belangrijke militaire hindernis in de oorlog tegen Spanje in Cuba in 1898. Mede door militaire bewegingen tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de ziekte zich wereldwijd verspreiden. Vanaf midden vorige eeuw, werden pogingen ondernomen om een vaccin tegen dengue te ontwikkelen.

Onderzoek dengue

Sanofi Pasteur startte de ontwikkeling van een vaccin tegen knokkelkoorts in de jaren 90 van de vorige eeuw. Vanaf 2000 zijn de eerste veelbelovende componenten onderzocht onder volwassenen in de Verenigde Staten. Daarna is een wereldwijd onderzoekprogramma gestart, onder meer in Mexico, Peru en de Filippijnen. Het vaccin wordt nu onderzocht in de belangrijkste doelgroep, namelijk kinderen. Het onderzoek is opgezet volgens de richtlijnen van het Initiative for Vaccine Research (IVR) van de Wereld Gezondheids Organisatie WHO. Het huidige vaccin lijkt veelbelovend.

Het farmaceutische bedrijf verwacht in 2015 met een vaccin op de markt te komen dat ieder jaar 100 miljoen besmettingen met knokkelkoorts kan voorkomen. Hiertoe heeft Sanofi 350 miljoen Euro geïnvesteerd in een productiebedrijf in Neuville-sur-Saône.


» Laat een reactie achter


2 reacties op “Oplossing knokkelkoorts in zicht”

 1. chaliow zegt op

  Er wordt al vanaf de negentiger jaren gewerkt aan een denque vaccin en de resultaten zijn juist niet veelbelovend. Het schijnt heel erg moeilijk te zijn om een denque vaccin te ontwikkelen evenals een HIV-vaccin. “Een oplossing in zicht” is wat snel door de bocht.
  Thailand werkt trouwens ook al een aantal jaren aan zo’n vaccin, door BioNet: zie http://www.bionet-asia.com. Bestrijding van de muggen die de ziekte overbrengen is voorlopig veel belangrijker en daar doet Thailand redelijk veel aan, ook door voorlichting.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. M.C.Veen zegt op

  dus van de 100% kwam er ongeveer 1% in het ziekenhuis. Van die 1% kwam er 1% te overlijden. Dat is dan ongeveer 0,01 %.

  Wereldwijd 21.000 mensen gestorven aan knokkelkoorts in 2009.

  In 2009 was dat aantal voor Aids er al in 4 dagen denk ik.
  Obesitas binnen 1 maand.
  Pinda allergie valt wel onder de 21.000 doden per jaar.

  Ach, er zal wel weer een hoop geld in om gaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website