Wie rookt, overgewicht heeft en een te hoge bloedruk krijgt gemiddeld 9 jaar eerder een ernstige ziekte zoals kanker, beroertes, degeneratieve hersenziekten (dementie), hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longziekten. Daarnaast ga je ook nog eens 6 jaar eerder dood dan iemand die gezond leeft. Dat blijkt uit een groot, langlopend Rotterdams bevolkingsonderzoek.

Dit blijkt uit een voorlopig resultaat uit de zogenoemde Rotterdam Study. Voor dat onderzoek worden sinds 1989 in de Rotterdamse wijk Ommoord 9000 personen gevolgd. Nederlandse onderzoekers publiceerden daarvan gisteren een tussenresultaat in het medische vakblad PLoS Medicine.

Er is onder meer bijgehouden wanneer iemand voor het eerst met een dodelijke ziekte werd geconfronteerd. Mensen die te zwaar zijn, roken én een hoge bloeddruk hebben, blijken gemiddeld negen jaar eerder zo’n ziekte op te lopen dan iemand met een gezondere leefstijl.

Hoogleraar Epidemiologie Arfan Ikram zegt daarover: “We zien bij mensen die gezond leven een daling van diabetes, longziekten en hartaandoeningen”.

Hartziekte, kanker, COPD en diabetes zijn samen goed voor 87 procent van de eerste levensbedreigende ziekten bij mensen met de drie risicofactoren. Bij mensen met een gezonde levensstijl zijn die vier aandoeningen toch nog, maar gemiddeld jaren later, bij 65 procent de eerst optredende chronische ziekte.

Gezond leven zorgt vooral voor uitstel van hartziekten, longziekten en diabetes, zo blijkt uit het onderzoek. Maar wie door gezond leven ziekten uitstelt of voorkomt, zal uiteindelijk op latere leeftijd ook worden geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte. Uitstel is in dit geval geen afstel. De wens dat iedereen gezond 100 jaar kan worden is voorlopig nog ver van ons vandaan.

Bron: NOS.nl

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “‘Ongezonde leefstijl: 9 jaar eerder ernstig ziek en je leeft 6 jaar korter’”

 1. Johnny BG zegt op

  Een onderzoek tussen 1989 en 2012 en in 2019 gepubliceerd…….

  In die tussentijd zal er ook nog wel enige vooruitgang zijn geboekt in het ontwikkelen van medicijnen tegen die ernstige ziektes, maar goed, het is altijd handig om te weten terwijl je er aan de kant ook weer helemaal niets aan hebt.

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik heb even gekeken naar dat onderzoek. Een goeie opzet en uitwerking. Ik heb wel een paar opmerkingen.

  Die ‘9 jaar eerder ernstig ziek en je leeft 6 jaar korter’. Ja, in het onderzoek staat dat je 9 jaar eerder die chronische aandoeningen (kanker, suikerziekte, longziekten, dementie, hart-en vaatziekten) krijgt) maar het woordje ‘ernstig’ staat nergens. Die chronische aandoeningen kunnen mild zijn en soms ernstig.

  Verder is het zo dat die ‘9 jaar eerder chronische aandoeningen en 6 jaar eerder dood’ alleen geldt voor mensen die ALLE DRIE risicofactoren hadden: hoge bloeddruk, overgewicht en roken. Dat was slechts bij 7% van de gehele onderzoeksgroep het geval.

  14.8% had geen enkele risicofactor, 37.8% had een (1) risicofactor, 40% had 2 risicofactoren en zoals gezegd, 7% hadden alle drie risicofactoren. Die groep met drie risicofactoren (7%) wordt dan vergeleken met de groep zonder risicofactoren (14.8%).

  80% van de onderzoeksgroep had 1 of 2 risicofactoren. Wat de risico’s daarvan zijn zegt het onderzoek niets.

 3. Henk Hauer zegt op

  Iedereeen 100 jaar dat is niet te hopen. Dan lopen er te veel levende fossielen rond. Uitermate slecht voor het milue ook. De enige oorzaak van opwarming aarde is dat er te veel mensen zijn
  Verder is het een keus korter leven en intens leven en veel lol. Of langer saai leven

  • Wel als je er zo tegen aankijkt, zou het ook terecht zijn dat personen die kiezen voor een kort en intensief leven, meer gaan betalen voor hun ziektekostenverzekering. Want waarom moet ik meebetalen aan hun bewust gekozen ongezonde leefstijl?

   • Michel van windekens zegt op

    Sorry Peter, maar de ziekenkostverzekering wordt ook verhoogd door de fossielen die absoluut 100 jaar willen worden!

   • Tino Kuis zegt op

    Dit zegt het onderzoek, beste Peter:

    ‘Gezond leven zorgt vooral voor uitstel van hartziekten, longziekten en diabetes, zo blijkt uit het onderzoek. Maar wie door gezond leven ziekten uitstelt of voorkomt, zal uiteindelijk op latere leeftijd ook worden geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte. Uitstel is in dit geval geen afstel.’

    Uitstel geen afstel. Dat betekent dus dat mensen met een gezonde en een ongezonde levensstijl bijna even vaak al die enge chronische ziekten krijgen (gezonde levensstijl: 90% en ongezonde levensstijl: 98%, dat lijkt een groot verschil maar is het niet). Het is alleen zo dat mensen met een ongezonde levensstijl die chronische aandoeningen 9 jaar eerder krijgen en 6 jaar eerder dood gaan (en zij hebben die aandoeningen dus ook 3 jaar langer).

    Waarschijnlijk zijn de extra kosten van die drie jaar langer chronische aandoening ongeveer gelijk aan de besparingen van 6 jaar eerder dood gaan (denk ook aan 6 jaar besparingen op AOW en pensioen!)

    Met andere woorden: zeer waarschijnlijk zijn de zorgkosten voor mensen met een gezonde en een ongezonde levenswijze vrijwel aan elkaar gelijk.

    • Hallo Tino, prima. Men doet maar. Ik zit er verder niet mee en leef mijn eigen leven. Ik sprak laatst iemand met diabetes 2. Die kon met een dieet en sporten er van afkomen. Dat deed hij niet omdat hij dan dingen moest eten die hij niet lekker vond en sporten vond hij niet leuk. Hij zat liever met een zak chips op de bank voor de TV. Dus dan maar pillen en insuline spuiten, hoef je verder niets te veranderen. Ik vind het te triest voor woorden…

   • Leo Th. zegt op

    Beste Peter, het rekensommetje is niet zo simpel als het lijkt. Mensen met een volgens de deskundigen ongezonde levensstijl verbruiken wellicht meer geld aan ziektekosten maar aan de andere kant besparen zij, doordat zij eerder overlijden, de overheid geld aan AOW-uitkeringen en dure kosten aan ouderenzorg. Bovendien doen ook veel sporters een beroep op de medische zorg. Talloze blessures, en daardoor ook werkverzuim, zijn het directe gevolg van hun sportbeoefening en vaak is het plaatsen van een ‘nieuwe’ heup of knie op latere leeftijd een indirect gevolg. Overigens betalen al die mensen die roken en alcohol nuttigen al een vorm van betaling voor hun ziektekosten in de vorm van accijnzen, naar gelang de hoeveelheid al snel net zoveel of meer dan de nominale premie voor de ziektekostenverzekering. De ‘suikertaks’ zal binnenkort ook wel zijn intrede doen dus alle liefhebbers van zoet betalen dan ook mee aan de gevolgen van hun ‘verslaving’. Meebetalen aan de keuzes van anderen doen we in feite allemaal.

   • Lessram zegt op

    Korter leven betekend ook een kortere periode van AOW & pensioen uitkeringen. Krijgen mensen die kiezen voor een kort en intensief leven die dan weer gecompenseerd? En een niet sporter kan ook zijn benen niet breken tijdens het skiën…scheelt een stuk zorgkosten. Dus iemand die gezonder leeft is niet bij voorbaat goedkoper voor de maatschappij. Die dooddoener is wetenschappelijk al vaker onderuit gehaald. Een roker levert de overheid (in NL) meer geld op dan een niet roker (eerder dood, belastingen e.d.)

    Maar, doe mij maar een gezond lang en intensief leven met veel lol. Dagelijks sporten is leuk, en zonder alcohol en sigaretten kan het ook heel lollig zijn.

   • Johnny BG zegt op

    Uit het onderzoek blijkt dat uitstel geen afstal is en scheelt het dus 6 levensjaren waarbij de samenleving grwoon een besparing heeft.
    Daarnaast worden op alcohol en sigaretten accijnzen geheven waarbij de ongezondere mensen ook al een een stuk bijdragen in hun behandeling.

    En als er zo’n afkeer over meebetalen is dan geef ik de jongeren gelijk dat ze ook niet meer bereid zijn om bij te dragen voor ouderen. 16 uur per week gratis werken om voor de zoveelste keer de babyboomers financieel te ondersteunen moet ook maar eens afgelopen zijn.

   • Henk zegt op

    Deze personen betalen al meer want zij kunnen nooit gebruik maken van AOW.

  • Steven zegt op

   Aaaaah, dit schreeuwt om een reactie !
   Intens leven en veel lol wordt blijkbaar gekoppeld aan ongezond leven.

   Oftewel: blijkbaar alleen als je ongezond leeft kun je lol hebben.

   Dat is uiteraard per persoon verschillend, ieder zijn eigen keuze. Maar ik kies voor een gezond leven, ik ben 66, atletisch, sport, ben super fit, kan elke dag ‘bridgen’ met een jongedame en ben blij dat ik mijn levensvreugde niet hoef te halen uit sterke drank of het inhaleren van giftige dampen tijdens het vele uren lamlendig in een bar te zitten. Dat wil niet zeggen dat ik nooit in een bar zit, maar dat is dan doelgericht met gezellige mensen (en daarbij een sapje) of doelgericht om een vrouwelijke ‘bridgpartner’ op te pikken.

 4. peter zegt op

  JE mag nog zo’n gezonde levensstijl hebben, maar als je voor de NL regering werkt als militair, wordt je gewoon bloot gesteld aan Cr6 in de verf of p10 (dacht ik) word je gewoon ziek, krijg je gewoon kanker en ga je dood. Of je krijgt munitie tot je beschikking, waardoor je jezelf dood.
  Mensen in de petro chemische industrie, schilders en meer krijgen ook de nodige chemicaliën te verwerken, waardoor je op langere termijn ook gewoon ziek wordt en dood gaat. Hoe gezond je ook moge leven.
  Als Rusland een meltdown krijgt in hun reactoren en het radioactieve materiaal zich verspreid over geheel Europa, is je kans op kanker groter en ga je dood. En ze hebben zelfs een 2e keer radioactief materiaal verspreid, waar maar weinig van bekend is. Hoe gezond je ook moge leven.

 5. Jochen Schmitz zegt op

  Peter, gelukkig hebben wij hier in Thailand geen last van de bedreigingen uit Rusland.
  Wel is het levens gevaarlijk in Thailand om op straat te gaan. Elke dag opnieuw doden,doden, en veel ellende. Geniet van je leven en indien je tijd komt moet toch gaan dus ik luister minder na al die onderzoeken maar let wel op hetgeen ik eet en drink.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website