[Adsense]

Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Is een griepspuit in Thailand noodzakelijk? Ik ben 72 jaar heb in 2002 een hart bypass gehad, sinds 1980 diabetes type 2 behandeld met metformine en sinds 2012 levemir 70 EH per dag welke nu is verminderd door gebruik van Minidiab 5 mg per dag en insuline nu 52 EH per dag.

Daarbij heb ik last van neuropathie in de benen volgens mijn huisarts laatste bezoek 2007 maar het lopen gaat niet meer een honderdtal meters en dan moet ik stoppen van de pijn.

Ik laat regelmatig om de 6 maanden een ECG en een longfoto maken ook elke 3 maanden een bloedprik HBA1c waarbij mijn suiker tussen de 6-8 is maar mijn nieren 28 dus niet goed is.

Ik gebruik de volgende medicijnen, Levemir 52 EH, Minidiab 5mg. Imdex 5mg, HCT 25 mg half, Bestantin 40mg, Alapine 10 mg, Asperin 160 mg, madipot 20mg, Utrached.

Kunt u ook naar dit medicijn gebruik kijken graag. Ben onverzekerd hier in Thailand en heb al de jaren een vaste dokter in een klein ziekenhuis in Chiang Mai welke mijn kosten laag houd. De medicijnen koop goedkoper bij de Farmacie Choice.

Bij voorbaat dank.

B.

*******

Beste B,

De griepspuit: in principe is het nu min of meer einde grieptijd in Thailand. De griep begint hier in de regentijd. Je zou dus je volgende jaar moeten laten inenten in mei/april. In uw geval zou ik het wel doen.

 • ECG’s als controle zeggen niets en longfoto’s zijn ook niet nodig.
 • Probeer je HBA1c tussen de 6 en 7 te houden. Wat uw nieren betreft neem ik aan dat het om ureum gaat. In dat geval is het wat hoog. Beter is een klaring aan te vragen (GFR= Glomerulus Filtration Rate). Soms wordt daar nog 24 uurs urine voor gebruikt. Het kan ook uit het bloed. Deze proef zegt iets over de snelheid waarmee de nieren werken. 60 of groter is goed.

Medicatie

 • De insuline zou ik alleen veranderen aan de hand van de suikerspiegel. Dat moet u zelf reguleren. Misschien kortwerkende insuline toevoegen. Dat betekent wel meer injecties.
 • De Minidiab (Gilipizide) kan, denk ik, beter weer vervangen worden door metformine. Dat geeft minder kans op hypo’s en heeft minder bijwerkingen, zoals visie problemen.
 • Imidex (Arimidex) 5mg, als u dat bedoelt, is eigenlijk gecontraïndiceerd, maar welzijn is ook belangrijk.
 • HCTZ is een plaspil. Misschien nodig voor je hart, maar kijk uit voor uitdrogen. De nieren zijn er ook niet gek op.
 • Probeer de Bestantin te verlaten naar 20mg. De vraag is, of het wel nodig is, gezien de laatste inzichten.
 • Alapine is, vermoed ik, een Vitamine preparaat. Neem er niet te veel van.
 • Aspirine kan gereduceerd worden tot de helft. Innemen na het ontbijt. Hier te koop als Aspent-M. Het gaat om de ontstolling. Meer is niet beter in dat geval. Onderzoekt wijst uit, dat 38mg per dag genoeg is.
 • De Madiplot (Manidipine) (‘s avonds innemen) is een Calcium-blokker, die de bloeddruk verlaagt en de vaten wat verwijdt. Voor je nieren is een ACE-remmer echter beter, zoals Enalapril of Ramipril. Bovendien kan Madiplot de ureum waarde verhogen, die bij u 28 is.
 • Ultrachet is een pijnstiller, als ik het goed heb en wel een mengsel van Paracetamol en Tramadol (een opiaat). Als het helpt voor de pijn, gewoon nemen, maar ook niet te veel.

De pijn in uw benen kan mede veroorzaakt worden door slechte vaten. Soms kan daar wat aan gedaan worden. Dat is echter wel duur.

Algemeen: Controleer elke dag uw voeten, ook tussen de tenen, om eventuele wondjes direct op te sporen en te ontsmetten. Zeker bij neuropathie is dat heel belangrijk.

Bespreek wel elke verandering met uw huisarts.

Is niet alles duidelijk, aarzel niet, om weer contact te nemen.

Met vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Vraag aan huisarts Maarten: Wilt u naar mijn medicijngebruik kijken?”

 1. Redactie zegt op

  Heb je vragen over medicijnen? Graag dan de generische naam (soortnaam of de wetenschappelijke naam van de werkzame stof in een geneesmiddel) van de medicijnen vermelden. Die staat altijd op de verpakking in kleine letters onder de merknaam. Worden de medicijnen los verstrekt, vraag dan de dokter of de apotheker naar de generische naam. Merknamen kunnen vaak ernstige fouten in de hand werken, omdat dezelfde naam vaak in verschillende landen soms een andere lading dekt. Het zou ook handig zijn te weten welke waarden er worden bedoelt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website