THB versus Euro een trendomkeer?

Door Frans Amsterdam
Geplaatst in Geld en financiën
Tags:
7 mei 2017

Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven, de euro timmert aardig aan de weg. Na een minimum van 36.38 Baht op 17 april jl. bereikten we op 29 april een top van 37.99 en vandaag, 6 mei, is uw euro zelfs 38.14 Baht waard.

Het belangrijke steunniveau rond 36.8, waarvan ik op 23 februari al melding maakte, heeft, zo kunnen we achteraf concluderen – krakend in zijn voegen en na even kopje onder te zijn geweest, al watertrappelend – toch standgehouden.

Eindelijk zien we hogere toppen en dalen. Het is wellicht nog te vroeg om van een trendomkeer te spreken, maar als het minimum van het komende dal hoger is dan de top van 11 maart op 37.74 lijkt 39 Baht zeker haalbaar en zou het mij niet verbazen als binnen een paar maanden ook 40 Baht in zicht komt.

Bovenstaand een plaatje van een grafiek, in de overdrachtelijke zin des woords. Bron: www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=THB&view=1Y

Vanzelfsprekend is deze voorspelling niet meer dan gebakken lucht, en Frans Amsterdam noch Thailandblog kunnen dan ook enige aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “THB versus Euro een trendomkeer?”

 1. erik zegt op

  Sommetjes, alle respect, maar als Le Pen gaat winnen zakt ie weer in. En mochten ene Trump en ene Oen op elkaar gaan schieten dan zakt ie ook weg.

  Kortom, ik heb hem ook graag op 40 en plus maar ik weet dat een glazen bol kan breken bij het geringste dat in de wereld gebeurt. Ook mijn adviezen zijn ‘wie immer ohne Gewähr’ ofwel, op zijn Thais gesproken, ‘garantie tot de deur’…

  • Fransamsterdam zegt op

   U kijkt naar de onderliggende factoren. Dat mag, en is dan meer de fundamentele analyse. Bij bedrijven kijk je dan bijvoorbeeld naar het jaarverslag, de verwachtingen voor de toekomst, de plannen, resultaten van concurrenten, kansen op overnames en dergelijke.
   Dat is een compleet andere benadering dan de technische analyse, waarbij je eigenlijk alleen naar de grafiek kijkt, zonder je te bekommeren over de vraag: Waarom?
   Rationeel gezien zou je verwachten dat de fundamentele analyse door de bank genomen tot veel betere speculatie- c.q. beleggingsresultaten zou leiden, maar het probleem is dat de verwachtingen die deze analyse schept, al snel worden ingecalculeerd in de prijs van het aandeel/de valuta, zodat je er in feite (ook) niets mee opschiet, tenzij je over voorkennis van bekendmakingen beschikt, maar dan mag je weer niet handelen.
   .
   Tenslotte heb je als speculant altijd al een nadeel: Als je een aandeel/valuta koopt op de koers 100 en de koers daalt eerst 10% en stijgt vervolgens 10%, dan sta je op verlies. Maar ook als de koers eerst met 10% stijgt en vervolgens met 10% daalt lever je centjes in. Gek hè? 🙂

 2. Frank zegt op

  Precies, vandaag is het erop of eronder: wint Le Pen dan dreigt de EU een nieuwe dreun te krijgen en stort de euro in, wint Macron dan stijgt-‘ie, precies zoals twee weken geleden bij de Franse voorverkiezingen.

 3. Frank zegt op

  Het zou mooi zijn na jarenlange achteruitgang, weer wat meer voor onze euro te krijgen.
  We wachten het maar rustig af.

 4. Eric zegt op

  Vooral in de laatste zin zit veel waarheid: “gebakken lucht”

 5. Jacques zegt op

  Goed te lezen dat er weer een opwaartse lijn is en als zodanig mijn pensioen weer aan waarde heeft toegenomen.
  Maar het mag van mij nog wel even doorgroeien, dus maar hopen dat de Fransen niet voor Le Pen kiezen want dan is het gedoe in Europa in navolging van die domme Engelsen een tweede klap, waar ik niet op zit te wachten. Maar ik neem aan dat de meerderheid van de Fransen iets meer verstand heeft dan de Engelsen en niet gaan voor een protest stem. Daar bereik je niets mee op dit niveau. Morgen zullen we het weten en hopende op een goede afloop. Beter kiezen voor de ex bankier, ook niet mijn favoriet maar bij gebrek aan beter.

 6. Herbergier zegt op

  Komt net op tijd, deze maand krijgen we ook ons vakantiegeld gestort.

 7. peter zegt op

  Afgelopen april nog 38.30 gewisseld in jomtie en pattaya, hopen dat we meer bahts gaan krijgen voor onze €

 8. RichardJ zegt op

  Mee eens. Indien Macron wint (en ik denk dat ie dat doet) zou de euro nog zo’n 2% kunnen stijgen naar ergens hoog in de 38 baht (middenkoers). Daarna is het allemaal koffiedik kijken in de gebakken lucht.

  • Fransamsterdam zegt op

   Ik denk niet dat winst van Macron maandag invloed zal hebben. Met prognoses 62 tegen 38 procent denkt iedereen dat ie gaat winnen en is dat al ‘ingeprijsd’.

 9. Hua zegt op

  Leuk geschreven die koers vandaag 38,14.
  Toch ontvang je bij de Thaise banken ongeveer 0,60 baht minder als xe.com aangeeft.

  • ergens in thailand zegt op

   zo is het maar net en bij kasikorn scheelt het bijna 0,80 met xe.com. Ayudhya Bank (gele bank Krungsri) is nu al lange tijd de beste bank met de hoogste koers dus ik heb ik ook maar een bankrekening gepakt bij die bank. Tussen Ayudhya bank en Kasikorn scheelt de koers tussen de 0,20 en 0,30 is op 1000 euro ruim 250 bath en dat is veel ,

   mzzl Pekasu

  • Fransamsterdam zegt op

   Zelfs een wisselkantoortje moet een pandje huren, er iemand inzetten, zorgen voor vervoer van het geld, en om te kunnen overleven ook nog wat winst maken. De aan- en verkoopkoersen in Thailand zijn, zeker in vergelijking met Nederland, zeer gunstig, met andere woorden: Je betaalt maar heel weinig voor het wisselen.
   Ik zal morgen nog even kijken hoeveel er bij TT-exchange nu zit tussen de middenkoers en wat je daadwerkelijk krijgt.

   • Fransamsterdam zegt op

    Ik heb even online gekeken, kan tegenwoordig ook: 37.87
    38.14 – 37.87 = 0.27.
    Dat betekent dus dat je voor een Euro 0.27 Baht minder krijgt dan waar TT-exchange hem op dat moment op de valutamarkt voor kan verkopen.
    Komt er iemand met 100 euro, dan ‘verdienen’ ze dus 0.27 Baht x 100 = 27 Baht.
    En daar moeten alle kosten dan nog vanaf.

    • Sietse zegt op

     Gewoon wisselen bij superrich th of sia money exchange maar dan moet je wel naar Bangkok en als het om een groot bedrag gaat is het zeker de moeite waard. Om wat kosten te maken.

     • Fransamsterdam zegt op

      Ook die kunnen niet onder de middenkoers verkopen. Stel ze verkopen tegen de middenkoers (wat ze natuurlijk niet doen, maar stel) en ik wil 10.000 euro wisselen.
      Dan heb ik ten opzichte van TT-exchange een voordeel van 10.000 x 0.27 Baht = 2.500 Baht, grofweg een kleine 70 euro.
      Moet ik daar dan ‘gewoon’ even voor naar Bangkok en is dat dan het maken van de kosten waard?

    • corretje zegt op

     Frans jij bent volgens mij goed op de hoogte .Mag ik jou eens wat vragen?
     We hebben een Eurorekening. Daar staat geld op van twee pandjes die we in Holland verkocht hadden. In afwachting van stijging van de koers. (BBL) min kosten
     Krijgen we bij omwisseling de TTkoers? Op de bank weet niemand het.
     Graag antwoord. Bij voorbaat dank
     Corretje.

     • Fransamsterdam zegt op

      U maakt dezelfde ‘fout’ als Tonymarony verderop, de TT-koers of T/T-koers is de koers die berekend wordt bij een ‘telefonische overboeking’ en heeft niets te maken met het wisselkantorenbedrijf TT-exchange.
      Normaal gesproken wordt bij een telefonische overboeking van een eurorekening naar een Thaise rekening dus inderdaad de TT-koers gehanteerd, maar die is niet gelijk aan de koers van TT-exchange en bovendien brengt een telefonische overboeking meestal nog andere, vaste en/of van het bedrag afhankelijke, kosten met zich mee.

      • corretje zegt op

       Beste Frans,
       Dit wisselkantoortje was mij tot nu onbekend en laat ik buiten beschouwing.
       Ik ga nu uit van de TT koers die de BBL afgeeft. Drie dames die achter de balie zaten en een manager in een somber donker pak konden geen uitsluitsel geven. Zodra ze met een farang geconfronteerd worden en het gaat over een groot bedrag klappen ze dicht.
       Dat doet de medewerkster van de hoofdbank op Silom niet, maar die vraagt wel waar het geld vandaan komt. En net als in Nederland moet je met bewijsstukken komen. Voor een Thai ligt dat stukken makkelijker.
       Dank voor je reactive.

  • Bert Schimmel zegt op

   Elk bedrijf dat wisselkoersen bekend maakt, geven de middenkoers aan. Het verschil dat jij aangeeft heeft te maken met de aan- en verkoopkoers, die alle banken hanteren, want daar maken ze de winst mee.

  • Henk zegt op

   De hoogste koers van alle banken is nu 37.52 Krung Thai Bank

   • Fransamsterdam zegt op

    TT-exchange nu 37.72. De wisselkantoortjes zijn meestal gunstiger dan de banken.

 10. carla goertz zegt op

  Jammer net terug van thailand en maar 37 bath gekregen . Maar ja toch is thailand nog goedkoop .
  Elf dagen bangkok gemiddeld 32 euro per dag opgemaakt . eerste 5 dagen ontbijt in 5 sterren hotel .toen ontbijtje bij broodjes zaak ,tussendoor lekker gesnoept op straat smootie , manderijnensap ,fruit ,loepia,s pad thai fried rice , heerlijk ,en s,avond gewoon sissler of restaurantje , taxi of sky train , en nog veel troep gekocht , zoals lint kraaltjes enz . en dat alles voor gemiddeld 32 euro . ondanks de 37 bath kan ik daar bijna nergens voor op vakantie en zoveel doen . Ik heb ook ooit 50 bath gehad en droom dan wel eens mocht dat ooit terug komen dat ik dat helemaal uit mijn dak ga en nog meer troepjes koop . (doen we graag )

  • Fransamsterdam zegt op

   U begrijpt Thailand. Ik zal voor je duimen, troepjesmonster! 🙂

 11. tonymarony zegt op

  Ik heb ook even gekeken beste frans SCB bank vrijdag slotkoers TT koers 37.64 Notes 37.35 kijk maar even goed ,ik weet niet waar jij die andere bedragen vandaan haalt maar je moet je niet rijk rekenen en goed kijken wat je op je bank rekening word overgemaakt.
  groet van een echte Amsterdammer

  • Fransamsterdam zegt op

   Ja, hoe verwarrend kun je het maken. Ik heb het hier niet over overboekingen, naar over contant geld wisselen.
   U heeft gekeken bij de SCB Bank. De TT of T/T koers staat voor Telephonic Transfer of Telex Transfer. Wat wij noemen: Een telefonische overboeking. Notes betekent hier bankbiljetten.
   U krijgt bij de SCB Bank voor 1 euro aan bankbiljetten dus 37.35 Baht.
   Bij TT-exchange, wat een bedrijfsnaam is en niets met de afkorting voor telefonische overboeking te maken heeft, krijgt u voor 1 euro aan bankbiljetten, zoals gezegd, 37.87 Baht.
   Bij een middenkoers van 38.14 legt u bij het bedrijf TT-exchange dus 0.27 Baht op elke euro toe, en bij SCB Bank 38.14 – 37.35 = 0.79 Baht, dus bijna 3x zoveel.

 12. chris de boer zegt op

  Wat een ontieglijk gezeur, tijdverspilling en een mierenneukerij over de wisselkoers.
  Stel ik ging in 2016 20 dagen naar Thailand op vakantie en betaalde 600 Euro voor mijn vliegticket en 150 Euro per dag voor alles. Dan gaf ik 3600 Euro uit tegen een koers van 37 Baht = 133.200 Baht
  Nu ga ik in 2017 weer naar Thailand (20 dagen, de koers is nu een fantastische 39 baht voor een Euro, een prijssttijging in Thailand van 1.5 % gemiddeld). Deze vakantie kost mij geen 133.200 Baht maar SLECHTS 128,250 Baht.
  Ik ben nu zegge en schrijven 5000 baht goedkoper uit. Dat is maar liefst 250 baht per dag gemiddeld oftwel 6 Euro op een besteding van 150 Euro gemiddeld per dag.
  Mag ik even lachen?

  • RichardJ zegt op

   Een ander voorbeeld.

   Ik heb geen inkomen in Thailand (zoals jij, Chris) maar moet elke maand 2,000 euro van NL naar TH overmaken.
   Als ik goed oplet en time, dan kan ik al gauw een betere koers van 1 baht per euro realiseren.
   Per jaar levert mij dat 24,000 baht op!

   En als ik echt geduldig ben en een beetje geluk heb, maak ik wel 2 baht per euro.
   Per jaar levert dat mij 48,000 baht op!

   Lachen we nog steeds?

   • chris de boer zegt op

    Het overmaken van geld naar Thailand kost bij jou geen geld? Bij mij kost dat 18 Euro per overboeking, dus zo’n slordige 700 Baht per mand, oftewel 8500 baht per jaar. Als je zo goed kunt timen en opletten zat je al lang in een andere business en verdiende je miljoenen. Het echte verhaal is natuurlijk dat je de ene maand geen Baht extra krijgt en de andere maand zelfs minder Bahtjes. De enige die bij overmalken van geld garen spint zijn de banken, niet jij. In plaats van focussen op de wisselkoers zou ik focussen op manieren om de bankkosten zoveel mogelijk te omzeilen.

    • NicoB zegt op

     Chris, RichardJ heeft de bankkosten bij elke maandelijkse overboeking, dat maakt dus geen verschil, wel maakt hij een verschil door het moment van overboeken te timen, iets wat lastig is, maar dat kan de moeite lonen.
     Iets anders is, dat RichardJ aandacht zou kunnen geven aan de maandelijkse bankkosten, maar omdat hij deze overboeking maandelijks moet doen, zoals hij zegt, zal hij daar al wel naar gekeken hebben.
     NicoB

     • RichardJ zegt op

      De Belastingdienst eist dat mijn pensioen door het pensioenfonds elke maand rechtstreeks naar Thailand wordt overgemaakt (zgn remittance base); zo niet, dan wordt het in NL belast. Dus die maandelijkse bankkosten zijn onvermijdelijk (overigens: wonderlijk genoeg houdt het pensioenfonds geen bankkosten in en betaal ik alleen aan de ontvangende BKK bank vijf euro per transfer).

      Het is mij gelukt om een euro-rekening bij de BKK Bank te openen. Daar gaat het geld elke maand naar toe en dan kan ik vervolgens zelf exact het moment van omwisselen kiezen. Via internet is dat met een druk op de knop in 1 seconde gewisseld.
      Ik heb in 2017 nog niets omgewisseld maar het begint nu weer interessant te worden.

 13. Sietse zegt op

  Deze morgen superrich 37.9 siam 37.2. Op 10.000 euro altijd de moeite waard. En iedereen kijk naar zijn eigen portemonnee

  • Fransamsterdam zegt op

   TT-exchange 37.75. Verschil met Superrich 0.125 Baht per euro. Verschil op 10.000 euro 1250 Baht.
   Daar ga ik niet voor heen en weer naar Bangkok. Dus altijd kijken òf het de moeite waard is.

 14. Kees 2 zegt op

  Als het opkoopprogramma van de ECB afloopt (al eerder, want de markt loopt altijd een paar maanden vooruit) gaat de rente in Europa stijgen. Tel daarbij op een economie die in de lift zit en voila… een verder stijgende euro. Eind dit jaar boven de 40, een jaar later 42 + !

 15. corretje zegt op

  Kijk Kees daar zitten wij nou op te wachten.
  Is het werkelijk afgelopen met het gedoe van Draghi om op deze manier de export te stimuleren?
  Heb je dat ergens gelezen of komt dit uit de glazen bol?
  Laat het ons weteb, je zult velen van ons, incl. onze valuta deskundige Frans Amsterdam er eeb plezier mee doen
  Dank je


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website