Muntentelmachine in Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Geld en financiën
Tags: , ,
18 februari 2018

Ik houd niet van muntgeld. Natuurlijk neem je het als wisselgeld in ontvangst, maar ik vind het maar lastig het in je broekzak te hebben. ’s Avonds gaat het muntgeld dan ook in een soort van spaarpot. Dat deed ik in Nederland al en hier in Thailand doe ik het ook.

Als de spaarpot vol is, kun je er natuurlijk mee naar een bank gaan, het laten tellen en op je rekening laten bijschrijven, maar de Siam Commercial Bank (SCB) heeft een betere oplossing. Het heeft een muntentelmachine geïntroduceerd, waarin je je munten kwijt kunt, die dan keurig geteld worden. Je moet dan wel een rekening bij die bank hebben om het te laten bijschrijven.

De eerste machines zijn geïnstalleerd in Bangkok in CentralWorld, Central Ladprao, Central Westgate en Mega Banga. De machines accepteren munten van 10, 5, 2 en 1 Baht, helaas niet de bronzen muntjes van een half en een kwart Baht.

Ik vind het een goed initiatief en hoop, dat meerdere banken – en dan niet alleen in Bangkok – dit voorbeeld volgen.

Bron: Coconuts Bangkok

19 reacties op “Muntentelmachine in Bangkok”

 1. Daniel VL zegt op

  Ik heb ook die gewoonte zakken leegmaken en de munten klasseren in verschillende potten. Vorige week eens nagezien hoeveel ik had aan 10 Bt muntten. alles netjes op stapeltjes van 10 gelegd, Totaal 1300 Bt
  Alles in 2 zakken van 500 eb een van 300.
  De dag nadien getracht te wisselen bij Tesco, vorige keer gelukt, deze keer niet.
  Bij mijn bank Bangkok Bank, neen.
  Krungthai hetzelfde.
  SCB neen moet in zakjes van 200 Bt..
  Ben ondertussen begonnen te betalen met munten zal ze op deze wijze wel kwijt geraken. munten is ook geld.
  Ik ben de mening toegedaan dat men geen tijd wil besteden om dit geld te tellen

 2. Rob E zegt op

  In patpong hebben ze de reisgidsen ook gelezen waarin staat dat het deftig is om de muntjes van het wisselgeld als fooi te laten liggen. Moet je dan 230 baht afrekenen krijg je dan ook 70 baht aan wisselgeld in muntjes terug. In de hoop dat je het laat liggen als fooi.

  Nou mooi niet als er teveel muntgeld aan wisselgeld gegeven wordt gaat alles in mijn zak.

  Na een paar bars was dat best wel veel wisselgeld en als laatste de eerste bar bezocht en daar de rekening gepast met muntjes betaald. Had je dat hoofd moeten zien, priceless.

  • Fransamsterdam zegt op

   Tsja. Patpong…, daar noem je wat. Dat is nou net de enige plek die ik op basis van de informatie uit reisgidsen en naar aanleiding van verhalen van anderen nooit bezocht heb.
   Muntjes van tien Baht kun je het beste mee naar Nederland nemen. Ik raak ze hier meestal wel weer kwijt. 🙂

   • Joseph zegt op

    Geef jij die dan “per vergissing” uit voor een euro? Voorheen heb ik de parkeermeters wel eens te pakken gehad maar die zijn inmiddels aangepast en dat geintje lukt niet meer.

   • Adrie zegt op

    555 lang geleden kon je ze als 2 euro munt in de gokautomaat gooien

  • frank zegt op

   wel jammer, in een bar hoef je toch niet precies gepast te betalen? Het personeel (de thai) moet “leven” van de fooi. In 7/11 of zo kan ik het me voorstellen, maar in een bar waar je bedient wordt?????

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Geen probleem bij mij.
  Mijn vrouw zorgt ervoor dat ik me over het kleingeld geen zorgen hoeft te maken.
  Wasgeld noemt ze dat …. 😉

  • Fransamsterdam zegt op

   Daar komt vermoedelijk ook de term ‘zakkenwasser’ vandaan. 🙂

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Benaming wordt bij ons gebruikt voor geld dat samen met de kledij in de wasmand beland. Diegene die de was doet en het geld in de kledij vindt, mag het houden. Wasgeld dus.
    Zelfde voor wie kuist en geld op de grond vindt. Noemt dan kuisgeld.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Laat ik dan maar hopen dat je met “zakkenwasser” iemand bedoelt die de zakken wast en niet het andere…..
    http://www.encyclo.nl/begrip/zakkenwasser

 4. Fransamsterdam zegt op

  Meestal dient er zich wel een gegadigde aan om zich geheel belangeloos over mijn ongesorteerde hoopje kleingeld te ontfermen, voordat het onaanvaardbare proporties bereikt.
  Zo’n telautomaat is leuk natuurlijk, maar aan mij niet besteed.
  Het is wel grappig dat als in een restaurant de rekening bijvoorbeeld 420 Baht is, en je legt 500 neer, dat je dan vrijwel altijd 3 briefjes van 20 en twee muntjes van 10 terug krijgt. Zelden 4 briefjes van 20. Ze geven eigenlijk al aan dat ze met 20 Baht fooi dik tevreden zijn. Anders zouden ze vast 2 briefjes van 20 en 4 muntjes van 10 teruggeven.
  Vriendelijke en bescheiden mensen, de Thai.

 5. rob zegt op

  Muntgeld…Ja, wat moet je er mee. In Nederland ontvang ik dat bijna niet meer omdat ik vrijwel alles per pin betaal en toen ik dat nog niet deed ging ik 1x per jaar naar de Rabo bank om de verzamelde muntjes in de telmachine te gooien en bij te laten schrijven.

  In Thailand of andere landen verzamel ik de muntjes in een beker of glas en laat dit achter in de kamer als ik weer uitcheck uit het hotel of vertrek uit mijn gehuurd tijdelijk onderkomen. De vinder blij en ik hoef het niet mee te slepen.

 6. Henk zegt op

  Volgens mijn vrouw zijn ze het VERPLICHT om aan te nemen ,ze neemt het mee naar de winkel en daar word het netjes geteld ,ja zelfs een keer een stroomrekening van 9000 Baht heeft ze ooit betaald met munten . Munten is een wettig betaalmiddel en dus mogen de winkels dit niet weigeren .

  • Fransamsterdam zegt op

   Dat munten een wettig betaalmiddel zijn hoeft niet zonder meer tot de conclusie te leiden dat ze nooit geweigerd mogen worden. Zo zijn in de eurozone munten een wettig betaalmiddel, waarbij een partij echter niet verplicht is meer dan 50 munten per betaling te accepteren.

  • Joost-Buriram zegt op

   Is dat niet een beetje erg veel 9000 baht voor een elektriciteitsrekening, ik ben gem. 2000 baht p.m. kwijt met 3 airco’s, 2 koelkasten en verlichting, maar misschien heb je een guesthouse of restaurant dan kan het natuurlijk wel.
   Ik weet wel dat toen ik nog in Nederland woonde en daar een horecabedrijfje had, de banken een goudmijntje hadden aan het wisselen van munten, je moest voor elk rolletje munten extra betalen, ook als het uit de telmachine kwam.

 7. Nonkelwin zegt op

  Doe ook zoals Rob en laat het achter voor de housekeeping, wie dat dan ook is, kan er maar gelukkig mee zijn. Al eens uitgeteld hoeveel eurocentjes dat bedrag eigenlijk maar uitmaakt?

 8. Jacob zegt op

  1 keer per jaar Tamboen met de hele uitgebreide familie en ik doe de over een jaar gespaarde munten in een spaarvarken en die wordt verloot…. met alle andere kado’s van de familieleden… ik heb al een keer een zak waspoeder, pak cool poeder, een spaarpot en andere zaken gewonnen…
  2 keer viel de prijs in ons gezin,…. Kie Kong werd er als snel geroepen, hahaha.

  Het spaarvarken is altijd de gewenste prijs want er zit toch snel meer in als een weekloon voor de meesten

 9. rob zegt op

  “Sorry, deze accepteer ik niet”, zei de kassiere vorige week, een week na terugkomst uit Thailand. Ik keek, het bleek een munt van 10 b., i.p.v. een euro.Goed gezien van haar.

 10. Sonny zegt op

  Ik bewaar hier de munten voor het toiletbezoek waarvoor je bij de meeste barcomplexen of bij strand 5 baht moet betalen en voor de bahtbus. In Nederland ben benieuwd ik al een paar jaar bezig met sparen in diverse grote lege whiskeyflessen, daar zit al gauw een paar duizend euro in. Kan me nog een leuk krantenartikel herinneren over een Amerikaan die een aardige naheffing aan de belasting moest betalen. De beste man was het er uiteraard niet mee eens en was na jarenlang beroepsprocedures in het ongelijk gesteld. De schuld was inmiddels dermate hoog opgelopen dat hij als wraak met een kruiwagen met muntjes deze voldeed en erbij opmerkte dat ze met het tellen ervan eindelijk eens echt wat te doen hadden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website