Meerdere malen is er op deze blogsite gesproken over de wisselkoersverschillen bij een ATM opname. Gisteren werd ik genoodzaakt te pinnen bij een ATM van de Kasikorn Bank. Inmiddels had ik ondervonden dat de opnamekosten van de Thaise Banken was verhoogd naar 220 baht, maar daar zit het venijn niet in.

Normaliter pin ik bij de Krungsi Bank (gele ATM) omdat zij slechts een afslag van 0,5 punt hanteren van de officiële euro/bahtkoers, maar de dichtstbijzijnde was in Udon Thani ofwel 30 km verderop.

Ik was op de hoogte van het feit dat Kasikorn en Siam Commercialbank een afslag van minstens 2,0 en soms zelfs 3,0 punten hanteren.
Dit was het resultaat: Pinnen van 10.000 baht bij Krungsi Bank zou zijn 271,74 euro en bij Kasikorn was het 287,35 (afslag 2,5 punt) een verschil van 15,61 tel daarbij 6,01 euro opnamekosten is een totaal van 21,62.

Komende uit de financiële sector was ik benieuwd hoeveel revenuen de Kasikornbank ophaalde met zijn ATM transacties, want als er gemiddeld in Thailand 20.000 opnames per dag bij de Kasikorn Bank door toeristen zouden plaatsvinden zou dat 157 miljoen euro per jaar winst betekenen.

Ik kwam bij toeval op deze pdf-site waarin de Kasikorn Bank zijn aandelen bij investeerders probeert te promoten:
www.dcs-digital.com/setweb/downloads/2559q3/20161031_kbank.pdf Het eerdergenoemde bedrag zou dus aardig in de buurt van de werkelijkheid kunnen liggen. Voor de goede orde de netto jaarwinst van Kasikorn bedraagt iets meer dan 1 miljard euro (2015)

Daarom nogmaals bespaar geld en pin bij de Krungsi Bank, tot op heden de Bank met de gunstigste wisselkoers bij ATM opnames.

Officiële wisselkoers Euro/Thai Baht te vinden op: www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=THB

Ingezonden door Ruud 2.0


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersinzending: Een “cashcow” van de Kasikornbank”

 1. Willem zegt op

  Pin nooit met wisselkoers verrekening. Laat dat aan je Nederlandse bank over. Dit is hier al meermaals gemeld.

 2. Kees 2 zegt op

  Bij Krungsi Bank kon ik onlangs slechts 10.000 baht opnemen (in 1 keer).
  Alle hogere bedragen (15.000 en 20.000) gaven een melding: “invalid amount”

 3. Jan zegt op

  begin maart dit jaar moest ik Baht 10.000 pinnen (‘k had helaas ietsje te weinig Euro’s meegenomen).
  Ik pinde bij de Bangkok Bank en dat kostte 200 Baht (voor het gebruik).
  Afgeschreven werd Eur 280,00 door mijn bank ABN AMRO.
  Dit ter info.

 4. Rob zegt op

  Waar ik hier in een ingezonden stuk al eens eerder de vraag stelde zijn banken “oplichters” verdik door diverse schrijvers min of meer een beetje voor gek verklaard, maar ik durf nu niet eens meer deze vraag te stellen, ik kan nu alleen maar constateren dat mijn vraag een feit is.

 5. Henk zegt op

  Kasikornbank ::15,61 en je telt daar meteen 6.01 bij op voor opnamekosten .
  Betaal je bij de Krungsibank geen opnamekosten ???
  Dan tel je maar voor het gemak 20000 opnames per dag x 21.62 x 365 dagen en dat levert dus direct een winst op van 157 miljoen Euro ??
  Dit allemaal terwijl de wisselkoersen maar 0.3 verschil geven ???
  Op 10000 Baht een verschil van 806 Baht ???
  Zijn er mensen die dit ook hebben meegemaakt of ben ik de enigste die dit een vreemde situatie vind ???

  • Ruud 2.0 zegt op

   Beste Henk
   Een nadere toelichting op jouw reactie:
   Ik weet niet waar de 0,3 in jouw reactie op slaat, maar 2 punten koersverschil op 34,80 is 5,74%
   Neem van het eurobedrag 5,74% en dat is het extra wisselkoersverschil.
   De 6,01 opnamekosten moet je bij elke Thaise bank betalen, maar het artikel gaat over een “cashcow” voor de Kasikorn.
   Zoals je in de link in de prospectus hebt kunnen lezen staan er in Thailand meer dan 8.000 ATM van de Kasikorn. Neem aan dat er in de toeristische gebieden 500 ATM’s staan.
   Pattaya-Jomtien 100 in bankfilialen, straten en winkels als Big-C, Central etc.
   Bangkok 200 en vliegvelden 20 en overige toeristenplaatsen.
   Neem 500 ATM’s met 2 opnames door toeristen per uur, dan kom ik uit op ruim 20.000 opnames per dag uit. Hetgeen ik uit de prospectus kan opmaken dat het door mij berekende bedrag aardig benader.
   Kasikorn kun je vergelijken met de Nederlandse RaboBank. De verdiensten komen voort uit spaargelden, kredieten, verzekeren en valutatransacties.

 6. tonymarony zegt op

  Doen jullie ook wel eens aan internet bankieren of alleen maar aan de ATM bandiet je geld trekken , dan kan ik wel andere vraag stellen hoeveel krijg je nu als je 1000 euro overmaakt van de abnamro met gedeelde kosten ik krijg niet meer dan bath 36645 en dat was gisteren middag overgemaakt en vanmorgen op mijn rekening SCB bank en dat is al maanden zo wie het weet mag het zeggen.

  • erik zegt op

   Tony M, vergeet je nu niet de bankkosten?

   ING rekent al snel 6 euro dus die trek je er eerst vanaf. Dan neem je de TT koers maal dat lagere bedrag, en van wat dan overblijft trek de kosten aan Thaise kant af, bij Kasikorn is dat, meen ik, 500 baht. In het door jou genoemde geval kom je op een koers van 37,1x.

   De TT koersen vind je op de websites van de Thaise banken. Je kunt ook bij XE kijken, dan zit je in de buurt maar meestal geven de banken 0,2 lager. XE geeft een soort middenkoers.

 7. Ger zegt op

  Zelf ben ik financieeldeskundige, belastingdeskundige, verzekeringsdeskundige en nog wat meer. En mijn bezwaar tegen de redenatie van Roel is dat wat men ook koopt, waar men ook verblijft en daarvoor betaald, welke dienst men ook afneemt, de leverancier van het produkt of dienst winst beoogt.
  Zodra men een biertje in Thailand bestelt, een dienst van een barvrouw voor een nacht geleverd krijgt of leuke produkten in de winkels koopt, daar allemaal zitten winstmarges op. Meer dan 100 procent marges op produkten , ik vind dit normaal omdat ik uit het bedrijfsleven kom Wat denkt men nu echt dat de leverancier maar een kleine winstmarge heeft , enkele procenten? Echt niet anders ben je niet goed met zaken doen bezig.

  Dus om af te geven op banken vind ik onterecht. Geef dan ook af de hotels waarje verblijft, de winkels en meer. En niet op de banken want dit zijn gewoon bedrijven met een winstoogmerk.

  • Ko zegt op

   Je hebt – helaas – gelijk. Toch zijn er wel degelijk immense verschillen. Ik ben nu eenmaal ” verplicht” een bankrekening te hebben. Anders geen salaris, uitkering etc. Dit geldt ook voor verzekeringen, al is het maar voordat ziektekosten. ( over geld in een matras, of niet verzekeren gaat het dus niet!). Daarom zou het goed zijn – zeker in dit computer tijdperk, waar er bijna alleen nog maar digitaal geld bestaat – dat de overheden hier zwaar paal en perk aan zouden stellen.De machtspositie van banken en verzekeraars is veel te groot.

 8. Dirk zegt op

  Ok, als ik geld cash van een pin automaat wordt mij altijd gevraagd om een bepaalde koers te conformeren. Ik druk meestal “yes”. Later als ik de afschrijving van mijn Nederlandse bank zie is dat nooit de koers die ik geconformeerd heb. De koers is altijd wat hoger, gunstiger dus.

 9. tonymarony zegt op

  Beste Erik dank je voor de uitleg maar je zit er wel naast ten eerste vertelde ik mijn bank ia abnamro en die rekent voor het overmaken 5.50 euro en word afgeboekt apart van mijn rekening en over dat TT dat is voor mij nieuw en ik weet ok waar dat staat maar als je eens op tv kijkt naar de koers van de euro bath op de scb side dan staat er 36.63 en also op de webside van de bank.
  maar oke bedankt ik moet toch naar hua hin zal daar is even vragen want op het kantoor hier begrijpen ze niks.

 10. Jacques zegt op

  Iedere maand ben ik zo’n vijftig euro kwijt aan overschrijvingskosten en waarvoor dit zoveel geld moet zijn daar heb ik nog geen afdoende verklaring voor mogen ontvangen. Ik heb hier wel al het nodige over gecommuniceerd met een tweetal banken. Men neemt niet eens de moeite om fatsoenlijk antwoord te geven op vragen, want waarom zouden ze ook??!! De slechte mentaliteit van de bankbazen verpakt in hun afpers beleid (want je hebt er geen invloed op en bent en blijft afhankelijk van deze praktijken) stuit toch veel mensen tegen de borst, maar men heeft er maling aan. Ga zo door banken en geniet ervan want scrupules die zijn er niet in het banken woordenboek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website