Geld opnemen in Thailand weer duurder?

Door Redactie
Geplaatst in Geld en financiën
Tags: , ,
2 december 2015

Er bereiken ons berichten dat een aantal banken de kosten voor het pinnen hebben verhoogd van 180 naar 200 baht. 

Wie in Thailand gebruikt maakt van een pinautomaat (ATM) moet daarvoor kosten betalen. Dat begon ooit met 120 baht en zou inmiddels al gestegen zijn naar 200 baht.

Nu lijkt 200 baht niet veel maar het is toch iedere keer omgerekend 5,25 euro. Stel dat je iedere week geld opneemt bij een ATM, dan kost je dat toch 21 euro en dat is in Thailand veel geld. Omdat sommige pinautomaten maximaal 10.000 baht per keer uitgeven, kunnen de kosten zo aardig oplopen. Het is daarom zaak te zoeken naar een bank waar je maximaal 20.000 baht of meer kan pinnen.

Een tijd terug kon je prima terecht bij de geldautomaten van AEON Bank en daar zonder kosten pinnen. Inmiddels rekenen zij ook 150 baht per transactie.

Een andere optie is om contact geld mee te nemen naar Thailand. Daar zitten ook risico’s aan. De meeste reisverzekering bieden voor contact geld een maximale dekking van € 750,-. Je bent dan het haasje als je jouw geld verliest of als het gestolen wordt.

Zijn er lezers die nog een goede tip hebben om de kosten voor het pinnen te beperken? 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Geld opnemen in Thailand weer duurder?”

 1. TOON LAUWAERT zegt op

  Tip: kom je meermaals op verlof of woon je in Thailand open dan een thaise rekening. Van je thuisrekening in nl of be kan je vervolgens dan geld overmaken als de koers gunstig is. Pinnen in je eigen thaise bank kost dan niets

  • Antoine zegt op

   Maar je betaald wel genoeg aan je bank om het bedrag naar de thaise rekening over te maken

 2. Simon Borgers zegt op

  Ja hoor er kan nog meer van af het wordt steeds gekker en kan niet eens 20.000 baht in 1 keer pinnen moet er ook nog een heel eind voor rijden naar de atm en de koers is ook niet geweldig dus 1 dag pinnen en dan weer de volgende dag gaat echt wel veel bahtjes in zitten.En dan komt de nederlandse bank ook nog iedere keer €2,25 per keer . Voor je eigen geld moet je betalen is dit toegestaan of is daar geen wet voor.

  • Raijmond zegt op

   Open een thaise rekening bij welke bank dan ook
   En je hetaalt een maalig 12 euro voor het overmaken by de ing 6 euro je deelt met thaise rekenig ook 6 euro
   Dan kan je koste loos geld op nemen

   • theoS zegt op

    @ Raijmond, dan betaal je ook elke maand 12 x 37 = Baht 444-. Wienig verschil met pinnen bij een Thaise ATM. Er wordt beweerd dat je geld op kan nemen met je betaalpas in de bank. Daar de limiet op mijn betaalpas Euro 500- is per dag schiet ik daar niets mee op. Krijg hetzelfde bedrag als uit een ATm of minder daar de banken hun eigen en veel slechtere koers aanhouden. Ook dan brengt de ING Euro 6- in rekening als kosten voor het overmaken. Wat het kosteloos opnemen via een ATM van een Thaise bank betreft, dit kan alleen in de provincie waar je rekening staat bij de betreffende bank. Buiten de provincie betaal je ook Baht 20- per opname via ATM. We laten ons als makke schapen naar de slachtbank leiden zonder enig verzet. Graaien is het parool van banken.

 3. Henk zegt op

  Heb gisteren vanuit ING bank 10000 euro naar mijn Thaise bank overgemaakt. Kosten voor de ontvanger. (Kun je kiezen) 400 thb. ING rekent € 25, dus beter de 400 Thb. Pinnen in Thailand kost mij niets binnen mijn regio. Als je een thaise bankrekening hebt is dit volgens mij de beste en ook veiligste oplossing.

  • Leo Th. zegt op

   Henk, als je bij de ING een overboeking naar Thailand doet en kiest voor de optie “share costs” betaal je per overboeking € 6,=. De ontvanger in Thailand betaalt nagenoeg niets, zit verwerkt in de koers die de Thaise bank berekent. Bij de ING kan je ook kiezen in welke valuta je de overboeking doet, bv. Euro of THB. Ik kies voor een overboeking in Euro omdat de ontvangende Thaise bank je voor de Euro een iets gunstiger koers geeft dan wanneer de ING Euro’s eerst omzet in THB. Overigens berekenen de ING en andere banken altijd een koersopslag van zo’n 1,5%.

 4. j.a.vrieling zegt op

  als je een rekening bij een thaise bank hebt, kun je aan de bali geld halen zonder kosten

 5. Simon zegt op

  Ik gebruik mijn visacard voor het opnemen van geld.
  Ik stort op mijn visa rekening een paar duizend euro’s, Want dit is een voorwaarde om cash geld op tenemen zonder hoge kosten met je visa card..Zie onderstaande tekst van de Visa Card site.

  Kosten van geld opnemen met uw Card
  Aan het opnemen van geld met uw Card zijn kosten verbonden. U betaalt 4% over het opgenomen bedrag. Heeft u een tegoed op uw (Prepaid) Card? Dan betaalt u 1% (met een maximum van € 1,50

  Dus als je genoeg salodo op je rekening hebt staan betaal je slechts € 1,50.
  Blijft over de kosten van de Thaise ATM, is nu al 200 Bth.

  Daar heb ik het volgende op gevonden.
  De ATM machine van de Krungsri Bank kan maar 30 biljetten worden uitgeven = 30.000 Bath max.
  (bij andere banken heb ik meegemaakt slechts 20 biljetten)
  en de kosten zijn dus 200 Bth + € 1,50 van Visa.

  Om de 200 Bath kosten te ontlopen, stap ik nu de bank binnen en vraag aan de desk om een credit handeling te doen.
  Nu kan ik maximaal 37.000 Bath per keer opvragen met de card, is ongeveer 1000 euro (bij deze koers).wat ook het maximale bedrag is bij deze bank, per handeling.Deze handeling is geheel gratis
  Heb ik meer nodig doe ik het gewoon meerdere keren.

  Nu zijn mijn kosten voor 37.000 Bath slechts € 1,50

  De enige voorwaarden is, je moet genoeg saldo op je visa rekening hebben staan, anders komt die kosten van 4% over het opgenomen bedrag, en dan wordt het wel erg duur.

  Het overmaken van mijn bankrekening naar Visa neemt 3 dagen tijd in beslag, dus wel op tijd je visa rekening aanvullen. En nooit meer opnemen dan wat op je visa rekening staat.

  • Pepe zegt op

   Denk er wel om dat Visa twee procent op de koers legt. Kijk maar in de voorwaarden.
   PEPE.

   • Simon zegt op

    Ja dat is waar, zelf heb ik een Gold Card en dan is de koers opslag 1.5%
    Visa heeft een aankoop verzekering, ik heb de vraag gesteld aan Visa of dit ook geld voor een geld opname. zodra ik antwoord heb laat ik dit hier weten. Want dan hen je ook nog een diefstal verzekering gratis

    Zelf heb ik RABO, en ook die hanteert een interbancaire wisselkoers

    Er zullen genoeg meningen over dit onderwerp zijn, maar ik zelf vind dit voor mij de beste oplossing.

 6. Maikel C zegt op

  Bij de KNAB kost het alleen een percentage van het bedrag en geen extra bank-kosten voor vreemde valuta. Eerst deed ik het via de Rabo maar die rekenen ook een euro of 2-3 per transactie en een percentage.

 7. Pepe zegt op

  Ik zou graag een bankrekening in Thailand willen openen, maar wat is een goede betrouwbare bank? Ging vroeger altijd pinnen bij de AEON. Als je een rekening opent moet je dan binnen een bepaalde tijd geld daar op storten? En weet iemand of je nog iets van rente krijgt? Dank alvast voor de antwoorden.
  PEPE

 8. Jacques zegt op

  Een Thaise bankrekening is een must in Thailand. Ik verstuur iedere maand een vast (pensioen)bedrag naar mijn rekening in Thailand en kan dan gewoon bij de Thaise bank pinnen zonder kosten.
  Je verliest wel een netto bedrag van zo’n 3,5 a 4 % bij gebruik van de optie kosten voor de begunstigde (BEN), maar is altijd gunstiger als pinnen, daar ben ik mee gestopt. Bij pintransacties ben je tussen de 5 a 7 % aan geld kwijt en bij de maximaal geboden mogelijkheid, afhankelijk van de omwissel(girale)koers, is dat aanzienlijk meer dan eenmalig een groot geldbedrag versturen. Als je bijvoorbeeld totaal 2000 euro pint per maand, dus 5 keer moet pinnen, dan gaat dit op dit moment tientallen euro’s schelen. Ja ik weet wel waarom de staats banken zo snel hun geld weer vergaard hebben en naar de beurs gaan. De cultuur is nog steeds een van het grote graaigedrag.

 9. martijn zegt op

  Goedendag
  kan dit zelfde ook met een mastercard???

 10. Antoine zegt op

  Voor wie het nog niet wist. Banken zijn en blijven beschermde dieven. Je betaald voor je geld op de rekening en heb je het geld nodig betaal je nog eens. En in thailand betaal je 3 keer. 1) de bank in je land, 2) bank in thailand en 3) ATM. Keep smiling

 11. Sir Charles zegt op

  Dan is dat inmiddels veranderd. Is weliswaar ruim 10 jaren geleden maar heb toentertijd als toerist zonder problemen een rekening kunnen openen bij de Kasikorn-bank.

 12. Jan W. zegt op

  De kosten voor het opnemen van- en het betalen met een kaart zijn in Thailand onaangenaam hoog .
  Dus ik had mijn opties weer eens op een rijtje gezet ;

  1 Geld storten op een Thaise Bankrekening is/was naar mijn mening het aantrekkelijkst . Maar je moet natuurlijk een rekening hebben . En je moet dan wel voor een “koers”moment kiezen .

  2 Cash meenemen en ter plekke wisselen is m.i. de “second” beste optie . Daar kleven ook risico’s aan . Zoals verlies ,diefstal etc… Dat je voor het wisselen even de koersen in de gate houdt , mag duidelijk zijn .

  3 Pinnen met een bankpas (pinkaart) , is per transactie in Thailand erg duur geworden . Maar dan ben je er nog niet ,want de Thaise bank hanteert bij omrekening hun wisselkoers( en wat die is ??? ) en je Nederladse bank neemt zijn deel met ook nog een opslag van Euro 2.25 per transactie en 1.2% valuta koers opslag .

  4 Pinnen en betalen met een creditkaart is m.i. het duurst . Ik neem aan dat de de kosten aan de Thaise pinautomaat gelijk zijn als bij een “pin”pas. Maar dan komt het……de bankosten in Nederland .
  – Pin je en heb je voldoende bestedings ruimte op je kaart ,dan betaal je 4% over de opname + 1.5 % op de wisselkoers . De wisselkoers is de zgn Visa (of ander) exchangsrate . Mijn indruk is dat , dat +/-
  de middenkoers
  – Pin je en heb je een tegoed gecreeerd dan betaal je 1.5% over de exchange rate aan de credit card comp.

  Heb je geen bankrekening in Thailand dan zou ik een combinatie kiezen uit de overige opties , waarbij ik mijn zwaarte punt zou leggen bij optie 2.

  Ik heb om een betrouwbaar verhaal te maken, bij mijn bank en de crediat card comp. navraag gedaan . Hun kennis van zaken liep niet echt over

  • Simon zegt op

   Beste Jan,

   Bij punt 2 Cash geld meenemen, lijkt mij vragen om moeilijkheden. diefstal, verlies en berovingen. Voor je het weet lig je van 7 hoog van het balkon beneden en is je kluisje leeg.
   Ik zou zeker, letterlijk en figuurlijk niet mijn zwaarte punt bij deze optie leggen

   Bij punt 3 zeg je dat de Thaise bank een omrekening maken in hun wisselkoers.Je krijgt toch altijd de vraag of zij de conversion moeten doen. Hierbij altijd “withdrawal without conversion” kiezen hierbij sluit je dat uit.

   bij punt4 zeg je dat de credit card het duurst is, ik betwijfel dit ten zeerste zie mijn bericht hierboven hierover

   Simon

   • JanW. zegt op

    Om zeker van mijn zaak te zijn , heb ik ABN en VISA gebeld voordat ik een en ander opende Blog plaatste .
    Mag zijn dat er verschillen zijn .
    Maar deze discussie schept in iedergeval meer helderheid .
    Rest mij de vraag wat : wat betekent ” withdrawel withouten conversion ” in de praktijk .
    1 Jan. zijn wij in Hua Hin en een bezoekje aan Bangkok Bank moet mij meer helderheid verschaffen .
    Dank en groet Jan W.

 13. Hans zegt op

  Maakt het iets uit of ik briefjes van 50 euro of 100 euro wil wisselen? Ik zie berichten dat je met een biljet van 500 euro een betere koers krijgt.Is dat zo?

  • Walter zegt op

   @ Henk
   http://www.superrichthailand.com/exchange

  • Jef zegt op

   Kleine biljetten van 5, 10 of 20 euro laat je best thuis. De kosten dalen veelal naarmate de coupures groter worden. Maar biljetten van 100 en vooral nog grotere, kunnen ook een probleem geven: Die worden geregelder vervalst, onder andere omdat veel eurogebruikers die biljetten niet dagdagelijkse te zien krijgen en foutjes niet zo gauw zouden opmerken. Niet alle banken in het buitenland aanvaarden de grotere coupures om meteen tegen lokale cash in te wisselen. Ik raad dus biljetten van 50 euro aan als je zeker overal terecht wil kunnen. Voor die 100 vind je wellicht ook wel een kantoor, en het kan iets goedkoper zijn dan 2 van 50, maar misschien is dat kantoor niet eentje van de voordeligste bank. In een grote stad met keuze uit 8 banken in mekaars buurt, zullen biljetten van 100 euro wel het goedkoopst blijken.

   • Leo Th. zegt op

    Sorry Jef, maar je kraait onzin uit. Het meest vervalste euro-biljet zijn briefjes van 20 gevolgd door die van 50. Biljetten van 100, 200 en 500 euro ontvang je meestal via je bank en dan is de kans dat het een valse is wel erg miniem. In Thailand levert het omwisselen van biljetten van 100 euro en hoger voor Thaise Bath geen enkel probleem op, ook niet bij de wisselkantoortjes en je ontvangt zelfs nog een iets betere koers dan voor biljetten van 50 euro, al valt dat voordeel te verwaarlozen. Vakantiegangers zullen in het algemeen geen Thaise bankrekening hebben, neem dan niet te veel cash mee want je loopt natuurlijk altijd een risico van verlies of diefstal en kluisjes op een hotelkamer vormen geen garantie. Sommigen van die kluisjes staan gewoon los en al zijn ze goed bevestigd dan is het nog een schijnveiligheid. Wanneer je de sleutel of de code van het kluisje kwijt of vergeten bent dan is er altijd iemand van het personeel die met een reservesleutel het kluisje kan openen. Zorg, zoals al geadviseerd, voor een positief saldo op je creditcard of pin met je bankpas. Je bent dan voor een vakantie een paar tientjes duurder uit maar je loopt veel minder risico. Let wel op waar je pint, het best binnen bij een bank, want scammen van pinpasjes komt in Thailand vaker dan in Nederland voor.

    • Jef zegt op

     Moderator: Niet chatten svp.

    • Jef zegt op

     P.S.: Zelfs als je de eurobiljetten in de Nationale Bank zou gehaald hebben, kan een bediende in Thailand dat niet weten. Aanvaarding of weigering van bepaalde coupures hangt niet af van jouw zekerheid er echte te hebben, maar slechts van de op het wisselmoment gelden richtlijnen in de bank ter plaatse.

   • Sir Charles zegt op

    Nooit geen probleem gehad om biljetten van €100 en hoger te wisselen, die hebben ze juist graag.

    Ja, die worden logischerwijze wel uitermate secuur gecontroleerd. Het duurde een keer zo lang dat ik dacht wellicht een vals €500 biljet ingeleverd te hebben zonder daar zelf bewust van te zijn geweest met alle vervelende gevolgen vandien want voor je het weet word je als crimineel in de boeien geslagen, dát liever niet in Thailand maar gelukkig bleek het achteraf niet zo te zijn en werden mij de gewenste biljetten in baht overhandigd.

  • Jef zegt op

   Moderator: Niet alleen op elkaar reageren svp.

 14. o vink zegt op

  neem gewoon cash mee kluis op je kamer ben je daar vanaf
  en krijg je het meeste voor je euro
  thailand is al duur genoeg tegenwoordig zeker met de huidige koers

 15. Jef zegt op

  Vroeger bleken reischeques (‘Travelers cheques’) de veiligste en goedkoopste manier om (ook) in Thailand over de nodige middelen te beschikken. Slechts om te wisselen in een Thaise bank, want als betaalmiddel werden ze er niet of nauwelijks aanvaard. Nu zijn de meeste Belgische en Nederlandse banken ermee gestopt, die te verdelen. Sinds vorig jaar zou het ook een erg dure methode geworden zijn, vermits naar verluidt 150 baht per in cash omgewisselde reischeque wordt aangerekend.

  Wie langere tijd in Thailand vertoeft en bijvoorbeeld bij Kasikornbank (K-Bank) een rekening kan openen, zal met haar ATM-kaart het best en voordeligst gediend zijn. Allicht is een overschrijving vanuit de Europese bank met ‘gedeelde kosten’ beterkoop dan ‘alle kosten ten laste van de opdrachtgever’ of ‘alle kosten ten laste van de begunstigde’. De jaarlijks naar Thailand terugkerende reizigers kunnen hun reserve op de Thaise rekening achterlaten. De interest is ook ginds erg laag, maar bij de volgende bezoeken hoeft men dan toch een minder groot bedrag over te schrijven en blijven dus ook de kosten lager. Het blijft mogelijk met internetbankieren de K-Bankrekening vanuit Europa te benutten om naar andere Thaise rekeningen (van familie, kennissen, enz) over te schrijven. Daartoe heeft men een Thais telefoonnummer nodig met bijzonder ‘ATM-SIM’-kaartje; de SMS die men bij transacties moet ontvangen, ook in Europa, worden niet aangerekend.

  Voorafgaand aan een relatief kort toeristenbezoek, kan misschien een gering bedrag aan baht in cash aangekocht worden. Verder pint men ter plaatse aan ATMs met de Europese debet- of creditcard. Als de Thaise baht moeilijk in eigen land te bekomen is, kan men zijn eerste voorraadje baht allicht bij aankomst in de luchthaven pinnen. Veiligheidshalve heeft men best pinkaarten van twee aparte Europese rekeningen, en houdt men ze niet bij mekaar.

 16. Rick zegt op

  Ja natuurlijk is contant geld mee brengen en wisselen een goedkopere optie, maar daar gaat het niet om in mijn inzicht. Weer is de farang de pineut in Thailand en het zal weinig first timers in Thailand afschrikken om te komen. Maar mensen die vaker in Thailand / Azië zijn geweest jaag je langzaam toch ook weer naar een van de vele andere prachtige landen in Z-O Azië met allemaal van dit soort acties.

  • Jef zegt op

   Rick reageerde blijkbaar vooral op “o vink”. Die noemde kamerkluisjes maar als die al voorhanden is, is er ook een masterkey… niet overal even betrouwbaar. Jan W had al gesteld dat cash meenemen risico’s meebrengt en m.i. heeft Simon gelijk dat die echt wel te groot zijn. Maar Thailand lijkt me voor het ganse onderwerp van dit artikel niet erg verschillend van andere Buiteneuropese landen en welzeker goed vergelijkbaar met de Zuidoostaziatische.

 17. Gerald zegt op

  Ik kan nu wel 15000 Baht pinnen. Kost bij sommigen 180 en bij andere banken 200 Bath.

 18. Peter zegt op

  Ik gebruik altijd Transferwise om geld over te maken van mijn ING bank naar mijn rekening bij de Bangkok Bank.

  Beste koers en minste kosten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website