Dit keer geen mooi gekleurd vogeltje. De Aziatische Koel is een vogel die wat tegenstrijdige reacties oproept. De vogel is nogal luidruchtig en niet iedereen is daar blij mee omdat ze soms al vroeg in de ochtend beginnen met hun gezang (of is het gekrijs?).

De Aziatische Koel (Eudynamys scolopaceus) is een koekoek en komt veel voor op het Indiase subcontinent, China en Zuidoost-Azië. De vogel is nauw verwant met de zwartsnavel Koel en Pacifische Koel die soms als ondersoorten worden gezien.

Het dier is net als veel van zijn verwante koekoekvogels een broedparasiet die zijn eieren in de nesten van andere vogels legt, die dan ook zijn jongen grootbrengen.

De Koel is een vrij grote koekoek met lange staart van 39-46 cm. Het mannetje is glanzend blauwzwart, met een groen-grijze snavel, de iris is karmozijnrood en hij heeft grijze poten. Het vrouwtje is bruinachtig op de kruin en heeft rufous strepen op de kop. De rug, staart en vleugeldekveren zijn donkerbruin met witte en bleekgele vlekken.

De vogel is erg luidruchtig tijdens het broedseizoen (maart tot augustus), met een scala aan verschillende oproepen. Het geluid van de man is een herhaalde koo-ooo (zie video hieronder, voor het geluid). Het vrouwtje maakt een schelle kik-kik-kik.

De Aziatische Koel is een omnivoor en eet een verscheidenheid aan insecten, rupsen, eieren en kleine gewervelde dieren. Volwassenen voeden zich voornamelijk met fruit.

6 reacties op “Vogels kijken in Thailand: Aziatische Koel (Eudynamys scolopaceus)”

 1. dee zegt op

  ze zijn fantastisch en wat hou ik van hun roep!

 2. fred zegt op

  Ik ben dierenvriend en natuurliefhebber maar het geluid deze vogel produceert vind ik bijzonder irritant. Het is zo luid dat je nauwelijks kan geloven waar dit vogeltje de kracht haalt om tot meer dan een kilometer en verder hoorbaar te zijn

 3. Adriaan zegt op

  Mooie vogel, de Koel. In het voorjaar heeft m’n vrouw een nest van 3 kuikens overgenomen. De verkoper had ze zelf uit een boom gehaald en zou er ongetwijfeld Laap Nok of een navenant borrelgerecht van hebben gemaakt, als wij ze niet hadden overgenomen. Wij hebben een provisorisch nest gemaakt van een emmer gevuld met stro en dat in een boompje gehangen. Ik voedde ze met zacht kattenvoer, maden uit de vuilnisbak en insecten. De tweede ochtend was de kleinste van de 3 kuikens al verdwenen. Later begreep ik dat het uit het nest moet zijn gewerkt door zijn grotere broer of zus. De weken erna groeide de grootste van de 2 overgebleven vogels het meest welvarend, kreeg een mooi verenkleed en begon te vliegen. Hij overnachtte ook in een andere boom. De andere bleef iets achter in de groei en liet op een gegeven moment een van zijn vleugels hangen. Ik besloot de kleinere extra te voeden, doch dat werd door de grootste niet gewaardeerd. Deze pikte pal voor m’n neus de kleinere dusdanig hard op zijn vleugel, dat deze vleugellam werd. Met het idee zo zelf meer voedsel te bemachtigen. We hebben toen de grote weggejaagd. Deze kon al voor zichzelf zorgen. De kleinere hebben we nog enkele dagen gevoed, maar zonder succes. Ik vond het even leuk en denk dat het goed is dat we een vogel hebben gered van de borreltafel, maar ze horen niet bij mensen. Laat ze in de natuur.

 4. Lessram zegt op

  Het harde “schreeuwende” geluid, dat langzaam begint en naar een steeds sneller opbouwend ritme gaat. Om vervolgens na een korte stilte weer van voor af aan te beginnen.
  Zeer aanwezig geluid, ik kan me voorstellen dat mensen die dit dagelijks vanaf zeer vroeg in de ochtend horen erg vervelend kan zijn, maar voor mij is dit het geluid van Thailand.

  Nog mooier qua geluid is deze opname, met “tussen zang”;
  https://www.youtube.com/watch?v=h5SIs08k8uk

 5. Jan Hoekstra zegt op

  Deze vogel zit bij mij in de boom, de grootste verschrikking ooit. Begint om 4.30 uur met schreeuwen.

 6. Louis Tinner zegt op

  Ik houd van vogelgeluiden maar deze vogel is irritant hard aanwezig en zeer vroeg ook. Dit beest heeft mij erg vaak wakker gemaakt. Februari houdt hij zijn snavel weer dicht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website