De goudkopgraszanger (Cisticola exilis) is een grasmus uit de familie Cisticolidae, die voorkomt in Australië en dertien Aziatische landen.

De vogel wordt 9-11 centimeter lang, is meestal bruin en crèmekleurig, maar ziet er tijdens de paartijd anders uit: goudkleurig en een veel kortere staart. Het is een alleseter en maakt vaak verschillende geluiden. De vogel bouwt nesten uit planten en spindraden. Het diertje paart in het regenseizoen. Er worden drie tot vier eieren per keer gelegd, die door het vrouwtje worden uitgebroed, dit duurt 11 dagen.

De goudkopgraszanger is omnivoor en eet in de eerste plaats ongewervelde dieren zoals insecten en kleine slakken, maar ook graszaden. De vogel foerageert op de grond voor zijn voedsel, verstopt zich voor zijn prooi tussen verschillende planten, zoals gras en beweegt langzaam.

De vogel heeft een zeer groot bereik en een grote populatie in Australië, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Myanmar, Nepal, Papoea Nieuw Guinea, de Filippijnen, Taiwan, Thailand, Oost-Timor en Vietnam.

De goudkopgraszanger komt voor in met gras begroeide heuvels, savannes, bossen, struikgewas, rivieren, moerassen of geïrrigeerde landbouwgrond in gebieden waar het gras lang en dik is. Met uitzondering van het broedseizoen leeft dit soort het liefst dicht bij de grond.

2 reacties op “Vogels kijken in Thailand: Goudkopgraszanger (Cisticola exilis)”

  1. peter zegt op

    Neem aan dat er een verschrijving is.
    Gesteld is dat het vrouwtje de eieren bevrucht !
    Zal, denk ik, uit broeden moeten zijn, wat elf dagen duurt.?!

    • Haha, de tekst wordt goed gelezen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website