De Piet-van-vliet of klaagkoekoek (Cacomantis merulinus) is een koekoek uit de groep van broedparasitaire koekoeken. De vogel komt o.a. voor in Indonesië, India, Thailand en China. De naam “piet-van-vliet” is een klanknabootsing van zijn roep. In het Engels heet de vogel: Plaintive Cuckoo.

De piet-van-vliet is een vrij kleine koekoek van 21 tot 23,5 cm lengte. Een volwassen mannetje is grijsbruin van boven en oranje van onder en hij is grijs op kop, keel en aan de bovenkant van de borst. Er zitten witte stippels op de staartveren. De poten zijn geel, de snavel is van onder ook geel en van boven zwart; de ogen zijn rood. Het vrouwtje ziet er soms hetzelfde uit als het mannetje, maar er is een ook vorm die er anders uitziet. Dan is het vrouwtje roodachtig bruin van boven met donkere strepen. Van onder is ze lichter gekleurd met een fijnere streping.

De koekoek voedt zich met ongewervelde dieren. De vogel is normaal gesproken solitair en is vaak moeilijk te spotten. Het geluid van de vogel bestaat uit een serie van 11 tot 12 klanken van drie noten (“piet-van-vliet”) die geleidelijk in toonhoogte daalt.

Deze klaagkoekoek is een broedparasiet. Het vrouwtje legt haar eieren in de nesten van diverse kleine soorten zangvogels zoals de gewone iora (Aegithina tiphia), grijsborstspinnenjager (Arachnothera affinis), geelbuikprinia (Prinia flaviventris) en van snijdervogels.

Er zijn drie ondersoorten. De nominaat C. m. merulinus komt algemeen voor op de meeste grote eilanden van de Filipijnen. C. m. querulus heeft de grootste verspreiding en komt voor in Noordoost-India, Bangladesh, Zuid-China, Myanmar, Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Vogels in het noordelijk deel van dit verspreidingsgebied zijn trekvogels in het zuiden overwinteren. C. m. threnodes is een vogel van het schiereiland Malakka, Sumatra en Borneo terwijl de ondersoort C. m. lanceolatus op Java, Bali en Sulawesi verblijft.

Het is een veel voorkomende vogel die voorkomt in secundair bos, uitgekapt bos en tuinen maar ook in primair regenwoud. De piet-van-vliet heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website