De monniksgier (Aegypius monachus), in het Thais: อี แร้ง ดำ หิมาลัย, is een gier die zowel in Azië als in Europa – vooral in Spanje – voor komt. Het is een grote roofvogel uit de familie Accipitridae en behoort tot de groep van de gieren van de Oude Wereld. 

De monniksgier is een grote gier, 100 tot 110 cm lang met een spanwijdte van 250-295 cm en een gewicht van 7-13 kilogram. Deze gier heeft een bruin-zwart verenkleed met een lichtere, brede kop met een grijsbruine snavel en lange “gevingerde” vleugels waarvan de vingers opvallend lang zijn. De hals is blauwroze met een bruine kraag. Op afstand maakt de vogel een donkere indruk.

Het voedsel bestaat uit zowel verse als rottende kadavers, die met huid en haar wordt verslonden. Zelfs de beenderen worden gegeten. Ook levende dieren vormen een prooi. De vogel vormt braakballen.

Deze gier heeft een voorkeur voor heuvelachtige, bergachtige gebieden, met name voor droge halfopen habitats zoals weilanden. Nesten bouwen gebeurt meestal in de buurt van de boomgrens in de bergen. Ze worden altijd geassocieerd met ongestoorde, afgelegen gebieden met beperkte menselijke verstoring. Het legsel bestaat uit één enkel wit ei, met soms rode vlekjes. De broedtijd duurt gewoonlijk 54-56 dagen daarna blijven de jongen nog 95 tot 110 dagen van de ouders afhankelijk. In gevangenschap kan een monniksgier 39 jaar oud worden.

De vogel komt voor in Zuid-Europa en Azië, van Spanje tot Japan. In Azië komt de monniksgier op grotere hoogtes voor.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 14 votes.
Please wait...

4 reacties op “Vogels kijken in Thailand: de Monniksgier (Aegypius monachus)”

 1. Niezen Oscar zegt op

  Een vraag voor de vogelkenners: welke vogel maakt dat indringende fluitende geluid? Je zie Tas door heel
  Thailand, volgens mij ook in Bangkok en hun kleur is -denk ik- donkergrijs. Graag ook de Engelse naam, bedankt!

  • vriendje Bak zegt op

   Dit is de Koel.
   Vrouwtjes grijs/ donker
   De mannen zijn zwart
   Wat je hoort heeft te maken het territorium en de relevante driften waarbij vaak door de bomen wordt gelopen of laaggevlogen.
   Pas in het voorjaar wordt de boom tegen over jou als bewoning uitgekozen en gaat het volume heel vroeg en sterk omhoog zodat schuijfdeuren/ramendeuren voor het slapen zich sluiten
   Zoniet, dan een kataputl van de lokale markt aanschaffen.
   De witte klapbes werkt en is niet fataal. Het is jacht op een onzichtbare vogel door het gebladerte.
   Ik heb ook met rijst gegooid dwz op korte afstand met goed resultaat dwz men vertrekt en kan nog even dromen.

 2. Er reageerde iemand die beweerde dat deze gier niet in Thailand voorkomt. Die reactie is niet geplaatst omdat de reageerder geen bron noemt. Dus kunnen wij zijn bewering niet controleren en gaat het de prullenbak in.
  De redactie baseert zich voor de keuze van de vogels op een openbare en verifieerbare bron: https://www.thainationalparks.com/list-of-birds-of-thailand

  • Frans zegt op

   Beste Peter,

   Grappig deze reaktie maar minder voor de desbetreffende gier.
   Het schijnt dat er 1 Monniksgier in Thailand vloog en die werd naar beneden geschoten.

   https://www.thaibirding.com/news/vultures.htm


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website