Slangen in Thailand; Tino is er gek op

Door Tino Kuis
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: ,
26 september 2019

Green rat snake

Ik ben gek op slangen, ik vind het fascinerende en mooie beesten en kan er niet genoeg van krijgen. Ze hebben iets koninklijks en eeuwigs over zich.

Gelukkig kom je in Thailand goed aan je trekken wat slangen betreft. Ik kan niet begrijpen waarom sommigen zo bang zijn voor slangen. Misschien dat het volgende verhaal uw angst wat kan wegnemen.

Voorkomen van slangen

Slangen komen veel meer voor dan u denkt. Slangen zijn schuwe dieren met een schutskleur, verstoppen zich graag en slapen een groot deel van de dag. Ze voelen de vibraties van het lopen. Je ziet ze alleen als ze bewegen, zoals op een weg.

Bij het meer van Songkhla heeft men dat eens uitgezocht. Inwoners zeiden dat er bijna nooit een slang werd waargenomen maar bij nader onderzoek bleek dat er in de dichte begroeiing om het meer wel om de paar meter een slang te vinden was. In steden kun je ze vaak rond en op afvalhopen vinden.

Soorten slangen

In Thailand komen zo’n 200 soorten slangen voor waarvan 60 giftig en 20 met dodelijk gif (In de literatuur vind je verschillende getallen). Sommige soorten komen overal voor (cobra bijv.), andere soorten hebben een beperkter leefgebied. Voor een leek (en soms voor deskundigen) is het erg moeilijk een slang te determineren.

Sommige soorten verschillen alleen maar in detail, jonge exemplaren zien er anders uit dan oudere. Vaak zie je een slang maar vluchtig. Plaatjes geven ook lang niet altijd een goed beeld. De foto’s hier zijn meer ter verfraaiing dan dat ze gebruikt kunnen worden ter vaststelling van de soort.

Groene slangen zijn bijna altijd giftig. Twee mooie websites om meer over slangen te weten te komen zijn: www.thailandsnakes.com en voor het Noorden: www.sjonhauser.nl .

Slangenbeten

Slangenbeten zijn een beroepsziekte, meestal betreft het rijstboeren, plantagewerkers, herders, jagers, slangenbezweerders en vissers. Toeristen worden zelden of nooit gebeten. In het donker of in dichte begroeiing met blote voeten of slippers aan op een slang trappen komt het meeste voor. Als goede tweede komt het oppikken van een slang samen met gebladerte, als men denkt dat het beest dood is of als idioten een slang gaan plagen.

In Thailand worden jaarlijks een 6 – 8.000 slangenbeten gemeld met tussen de 20 en 80 doden, maar dit zijn onzekere cijfers. Je hebt in Thailand een 100 tot 200 keer grotere kans om te sterven in een verkeersongeluk. (Ter vergelijking : Vietnam: 6.000 doden door slangenbeten en in India 15-20.000 doden per jaar, waarschijnlijk mede omdat het antigif niet zo alom beschikbaar is als in Thailand.)

De beten door gifslangen betroffen in 38 procent een Malayan pit viper, in 27 procent een white-lippped green pit viper, in 14 procent een Russell’s viper, in 10 procent de spitting cobra en in 7 procent de monocellate cobra.

Zo’n 50 procent van gifslangbeten geven geen enkel verschijnsel, omdat de hoeveelheid ingespoten gif erg kan wisselen.

Slangen zijn nuttige beesten

Wat zouden we zijn zonder slangen? In Bangladesh houden mensen soms een cobra onder hun huis om muizen en ratten te bestrijden. In, ik meen Lampang, is een keer een experiment gedaan. Zo’n 500 niet-giftige slangen werden losgelaten in de rijstvelden en het jaar daarop was de oogst 40 procent meer. Sla dus geen slang dood, het is niet goed voor je karma en het hoeft helemaal niet. Gewoon wegjagen. De kans dat je gebeten wordt is heel klein, bijna nul als je geen gekke dingen doet.

Mijn eigen ervaringen met slangen

Vroeger woonde ik in een grote boomgaard 3 km vanaf het dichtsbijzijnde dorp. We zagen toch wel 1-2 keer per maand een slang. Een keer kwam ik thuis en zag de poes blazen in de deuropening van de studeerkamer. Ik keek en zag een cobra onder het bureau. Een tweetal dappere Thaise mannen hebben toen het beest gevangen en meegenomen. De achteloosheid waarmee ze dat deden is verbazingwekkend.

Eens zat ik in de schaduw van een boom en toen ik opkeek zag ik op een meter afstand een groene slang op een tak mij strak aanstaren. De meest voorkomende slang die wij zagen, was de ngoe sing, een onschuldig beest. Die wordt vaak gevangen en gegeten. Hij smaakt naar heel flauw kippenvlees. Van potentie verhogende werking heb ik niets gemerkt maar het was ook maar een hapje.

Wat te doen bij een beet

 1. Ga direct naar een ziekenhuis. Alle Thaise ziekenhuizen hebben antigif.
 2. Doe niets met de wond. Uitzuigen of snijden heeft geen zin. Een heel strak tourniquet is gevaarlijk (gangreen).
 3. Doe een elastische wikkel (zoals bij een enkelverstuiking) vrij strak (er moet nog net een vinger onder kunnen) boven de beet of neem een ander soort doek.
 4. Hou het aangedane ledemaat zo stil mogelijk.
 5. Neem zo mogelijk de slang mee naar het ziekenhuis. Wees er zeker van dat het beest dood is.
 6. Realiseer je dat verreweg de meeste beten onschuldig zijn.

Wat zijn uw ervaringen met slangen? Heeft u spannende verhalen?

– Herplaatst bericht –

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

28 reacties op “Slangen in Thailand; Tino is er gek op”

 1. Ger zegt op

  Heb niet zulke spannende verhalen over slangen maar dat komt waarschijnlijk omdat ik slangen ook niet eng vindt. Heb in Nederland een reptielenzaak gehad en wij verkochten slangen en reptielen aan de liefhebber. Hier in Thailand kom ik uiteraard ook wel eens een slang tegen. Vorig jaar nog een flinke python (Python reticulatus) gevangen van 2 en een halve meter. In een ton gestopt en naar een snakefarm gebracht. De slang zat bij een van de huizen in een resort en de bewoners waren vrij bang.
  Ook ben ik al eens met Sjon Hauser op pad geweest om slangen te zoeken. Dit zijn bijna altijd dood gereden slangen. Sjon bekijkt dan tot welke soort ze behoren en alles wordt genoteerd. Van sommige slange wordt zelfs het DNA onderzocht. Het zijn altrijd leuke tochten met Sjon omdat hij niet alleen veel van slangen weet maar ook van Thailand en een boeiende verteller is. Ik kom nu regelmatig dieren tegen die ik vroeger verkocht. Dat varieert van hagedissen tot insecten en amfibieen tot varanen en ook enkele exotische zoogdieren.

  Als aanvulling bij het rijtje “Wat te doen bij een beet” zou ik nog zeggen maak een foto van de slang als je hem niet kunt meenemen, om welke reden dan ook.

  Naast de tywee genoemde websites is het ook verstandig om een keer een bezoek te brengen aan de snakefarm van het Rode Kruis in Bangkok. Daar zijn vele terraria met slangen en er wordt elke dag een voorstelling gehouden over het melken (gif aftappen) van slangen. Er is tevens veel informatie te vinden over de slangen en filmpjes over de gevolgen van een slangenbeet.
  De slangenfarm is een onderdeel van het Queen Saovabha Memorial Institute en is gelegen aan de Henri Dunant Road.

 2. Jan Nagelhout zegt op

  Brrrr, mooie beesten om te zien, maar dan wel graag op een afstandje.
  Ik kom natuurlijk uit Nederland, en hier zijn we er niet erg in thuis, dus ik heb altijd in Thailand een simpele stelling: Alles wat ik niet ken of er eng uitziet ik ben er als een haas vandoor 🙂
  Even zonder gekheid, ik weet wel dat ze normaal niks doen, maar heb er gewoon geen bal verstand van, dus dan lijkt me dat de veiligste optie toe.
  Ooit stond ik vlak voor zo’n beestje ergens op Ko Samet, en die had volgens mij een pleuris humeur, ik dacht ik blijf maar staan tot het beestje er vandoor gaat, niks aan de hand gelukkig.
  Slangen ben ik verder niet bang voor, maar kakkerlakken kan ik maar niet aan wennen.
  Spinnen ben ik doodsbang voor, geen idee waarom, het is nou eenmaal zo. Mijn vrouw wordt er niet koud of warm van die pakt een bezem en veegt ze zo uit de hut, dus das ook weer opgelost.
  Vrienden daar hebben wel eens geprobeerd me aan kakkerlakken te laten wennen, hij pakte er eentje, en zette hem op mijn been, maar ik kreeg bijna een hartaanval hahaha.
  Verder let ik goed op of de hut waar we maffen schoon is en of de horren goed zijn (geen gaten) en de deur hou ik verder dicht, zo voorkom je ook een hoop ellende.

 3. Bacchus zegt op

  Slangen zijn inderdaad zeer tot de verbeelding sprekende dieren. In Nederland was ik er al gek op en heb daar o.a. exotische slangen gehouden; geen giftige, maar dat neemt niet weg dat een beet van bijvoorbeeld een Boa ook zeer pijnlijk is en ook tot complicaties kan leiden.

  In Thailand hebben wij regelmatig slangen in onze tuin. Komt waarschijnlijk door de ligging van ons dorp aan een rivier, een meer en rondom veel rijstvelden. De meesten zijn niet of weinig giftig. Deze voeden zich met muizen, ratten, vissen (uit onze vijver) en insecten. Ze zijn ongevaarlijk en vaak te klein om ernstige schade te berokkenen. Vaak vallen deze ten prooi aan onze katten of hond. Ik probeer deze dan te ontzetten aan de speelse klauwen en kaken van onze viervoeters, om ze weer uit te zetten bij de rivier.

  Toch ook met enige regelmaat de wat minder onschuldige, maar even nuttige soorten in de tuin gehad, waaronder Cobra’s en Red Necked Keelback. Met de grootst mogelijke voorzichtigheid probeer ik ook deze te vangen – ik heb hiervoor een lange stok met een haak – en weer uit te zetten. Meestal lukt dit en loop ik weer met mijn emmer door het dorp om het dier weer zijn vrijheid te gunnen buiten het dorp. Ongeveer 2 weken geleden ging dit mis bij een Cobra van ongeveer een meter. Deze wist te ontsnappen via de rioolbuis die voor mij huis langs loopt. Voor de zekerheid hebben we de buren op de hoogte gebracht, maar gelukkig voor slang en mens niets meer vernomen van mogelijke “dangerous encounters” tussen mens en dier.

  Een paar weken geleden is er een dame uit ons dorp met spoed naar de kliniek gebracht. Naar ik begreep van mijn vrouw zou zij in het gezicht gespuugd zijn door een Cobra.

  Jaren geleden had mijn familie op hun rijstvelden een enorme Python gevangen. Beest was zeker 2,5 tot 3 meter met een enorme kop en (helaas) moddervet. Daar deze diersoort beschermd is, hebben wij aangeboden het beest mee te nemen en op een veilige plek weer uit te zetten, maar dat werd door de familie afgewezen. Zij zouden het dier zelf op een veilige plek weer uit zetten. Een paar weken later vonden we de afgestroopte slangenhuid achter het huis. Het arme beest was dus “veilig” verdwenen in de buiken van een paar familieleden.

  Helaas worden deze prachtige dieren door de Thai niet gewaardeerd. Iedere slang, giftig of niet giftig, delft hier het onderspit. Ze vinden mij dan ook maar een vreemde diender als ik met mijn inmiddels bekende emmer door het dorp loop. Uitleg geven over het nut van deze dieren, dat zij bijvoorbeeld de ratten in de rijstschuren verdelgen, heeft weinig baat; iedere slang in Thailand gaat aan stukken of wordt platgeslagen of
  -gereden. Helaas geldt dit voor veel nuttige dieren. De Thai is meestal bang voor alles dat beweegt en alles is in hun ogen ook gevaarlijk. Daarnaast is in Azie, en dus ook Thailand, bijna alles eetbaar. Zou mooi zij als de scholen eens wat meer aandacht zouden besteden aan dier en natuur om dit idee is te doorbreken en wat meer respect bij te brengen voor alles dat leeft en bloeit om ons heen. De natuur is zo mooi!

 4. ruud NK zegt op

  Ik heb een leuk boekje over slangen en overige reptielen. het heet :” Snakes and other reptieles of Thailand.” Het is van ASIA Books ISBN 1-84330-019-2 en je kunt het bestellen in elke boekwinkel (als ze je vertrouwen dat je terug komt) De laatste keer dat ik er een voor iemand kocht was in Paragon, Bangkok zo uit het vak.
  Slangen vind ik prachtig tot spijt van mijn vrouw die er bang voor is. In mijn boekje teken ik aan welke in denk gezien te hebben en dat zijn er al heel veel. Laatst nog 2 Muellers Blind snakes gezien toen mijn waterput problemen had. Al een paar keer had ik een slang die tijdens mijn loop tussen mijn benen door ging, zonder probleem. Ze zijn enorm snel. Ik loop niet meer langs de rand van paden en wegen uit veiligheid nu. Eens moest ik stoppen op de weg, 3 meter breed, omdat een grote slang de doorgang versperde. Prachtig vind ik dat, terwijl mijn stiefdochter (30) het bijna in haar broek deed van angst. ‘s-Avonds, als wij ergens heen moeten via een rijstveldje, moet ik van mijn vrouw wat slepen met mijn voet, want dan gaan de slangen uit de weg zegt zij.
  Een vrouw liet mij eens haar grote teen zien welke door een cobra was gebeten een paar jaar eerder. Zag er niet mooi uit. Vraagt een lang genezingsproces. Zij had een week in het ziekenhuis gelegen zonder dat zij verschijnselen van vergiftiging kreeg.
  Slangen vang ik niet. Een paar jaar geleden probeerde ik schildpadden uit de kookpot te redden door 50 bath te betalen per schildpad. Ben ik mee gestopt omdat ik dagelijks schildpadden kreeg aangeboden. Niet van de kookpot, maar gewoon gezocht voor het geld.

  • tino zegt op

   Dat boekje heb ik ook. Heel nuttig. Het lukt me overigens maar zelden op grond van de plaatjes en de beschrijvingen in het boekje een slang zonder enige twijfels te determineren. Ik heb een aantal keren een Banded Krait gezien, makkelijk te herkennen aan zijn afwisselende gele en zwarte banden en zijn driehoekige vorm (de Thais noemen het beest dan ook ngoe saam liam, ofwel de driehoekslang).

  • l.lagemaat zegt op

   Inplaats van slepen met de voet kun je ook een stok gebruiken om langs de struiken te strijken of slaan.
   Honden hebben er trouwens ook ontzag voor.

 5. Piet zegt op

  Ik hoorde laatst een hoop gedoe in de tuin van de buren terwijl ze niet thuis waren. De hond bleef maar blaffen (een kleine Shitzu) maar ik hoorde ook vreemde diepe geluiden alsof er construction workers bij hun bezig waren.

  Toen ik na wat minuten eens ging kijken was de Shitzu van dichtbij tegen een slang aan het blaffen. De eekhoorn die er vlakbij in een kooi zat kon ook ineens blaffen en wel heel diep en zwaar. Hij klonk als een schorre herdershond en bleef ook maar blaffen tegen de slang.

  Ik heb nooit geweten dat eekhoorns konden blaffen en hoopte altijd dat het beestje eens uit de kooi kon ontsnappen maar zo had ik weer iets geleerd.

 6. fransamsterdam zegt op

  Ja, ik heb een fragmentje waar een slang in voorkomt:

  Gisteren werd het doorgaans rustig toeven in de Wonderful 2 bar wreed verstoord door een incident. Plotseling was er een oorverdovend kabaal. Alsof er tien vrachtwagens tegelijk in een shredder belandden. Het duurde te lang voor een aanrijding en te kort voor het instorten van een gebouw. Even plotseling hield het weer op en iedereen rende de straat op om te kijken wat er gebeurd was. Er was niets te zien, maar halverwege Soi 13 vormde zich toch een concentratie van belangstellenden, dus toog ik ook maar die kant uit. De meeste ogen waren gericht op de elektriciteitsdraden die op een paar meter hoogte langs de weg hangen en er bleek zich kortsluiting te hebben voorgedaan. Op de grond lagen twee piepkleine musjes die het ongeluk wonderbaarlijk genoeg overleefd hadden, blijkens hun zichtbare, snelle ademhaling. Ze waren wel vleugellam en werden vlot door personeel van het naastgelegen restaurant ter observatie opgenomen. Een paar meter verder lag iets dat het meest leek op een verwrongen elektriciteitskabel van zo’n anderhalve meter lang, doch nadere bestudering leerde dat hier toch beslist een kop en een staart aan zat, zodat deze slang – inderdaad – als boosdoener kon worden geidentificeerd. Gevaar dreigde er niet meer, het dier was al voorgekookt en deels opengebarsten, dus hij kon zo de barbecue op. Einde slang, einde incident.

 7. Giel zegt op

  Ben nu in thailand en heb een jungle toer gedaan met mijn gezin mijn zoon en ik zijn liefhebbers van slangen en dat was het doel om te zien. We hebben deze dag 4 slangen gezien whipteel snake en een white
  Lippet green pit viper en 2 malayan pit vipers dus de dag was goed dit was in het khao yai national park

 8. Monique zegt op

  Met mijn zoon Sander van 14 jaar maakten wij een groepswandeling in de nacht door de jungle van Costa Rica
  Sander stapte, per abuis, op enn giftige groene slang die direct probeerde aan te vallen.
  Gelukkig liep het goed af en was Sander en ook de slang ongedeerd.
  Spannend was het wel !

 9. frank zegt op

  Vind slangen spannend, maar dan wel op veilige afstand. Die verhalen die je tegenwoordig nog wel eens leest dat ze in de wc-pot zitten vind ik dood eng. Komen gezellig door de rioleringsbuizen even buurten en dan……

 10. De Inquisiteur zegt op

  Wij krijgen vaak met slangen te maken: diep in Isaan, huis buiten de dorpskern tussen de velden. Daar bovenop doe ik veel mee met de autochtonen: vis grijpen, jagen, … .
  Al die goede raad als je gebeten bent: reptiel meenemen, wel dan moet je het eerst nog vangen en daar denk je op dat moment niet meer aan. Idem dito: foto nemen. Dus gebeten en eerst maar camera op telefoontje gaan zoeken?
  Komen ze op mijn terrein moeten ze ofwel snel vluchten (meestal) of ze gaan eraan (met excuses).
  Heb enkel geleerd om uit mijn ogen te kijken. En raad gekregen: een snel bewegende slang is meestal ongevaarlijk.
  Een trage slang is giftig. Beter dan om proberen te determineren naar kleur en bouw, een ‘close encounter’ komt meestal onverwacht.

 11. Hedy zegt op

  Ben in de tropen geboren, waar wij een hele grote tuin met kippenren hadden. Regelmatig slangen in onze tuin, maar tot op heden ben ik panisch van slangen en vind ze enge gluiperige beesten. Ondanks dat ik in de Chinese horoscoop een “Slang” ben moet ik niets van die beesten hebben. Heb nog geen 1 tropenmens ontmoet die geen angst voor ze heeft. Ik denk dat wij, mensen uit de tropen, meer van het gevaar bewust zijn van deze beesten.

 12. Leo Bossink zegt op

  Ik ben geen liefhebber van wat je hier in Thailand aan reptielen kan tegenkomen. Ik ben er niet mee opgegroeid in Nederland, dus sta er zeer onwennig tegenover. Ik woon nu ruim 3 jaar in Thailand, waarvan de laatste 2 jaar dichtbij Udon Thani, maar ik ben er gelukkig nog steeds geen een tegen gekomen.
  Leerzaam artikel.

 13. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  Ben gelukkig nog nooit gebeten door een slang.
  Ik heb dit onderwerp maar even aan mijn vrouw voor gelegd, en zij vertelde
  mij dat zij nog nooit(gelukkig)is gebeten door een slang.

  Ik zelf ben er ook een hoop tegen gekomen maar in de alle gevallen zijn ze bang.
  Als we door het land gaan lopen, heeft mijn vrouw mijn kinderen geleerd(en mij) dat ze een beetje moeten
  stampen om de slangen weg te jagen.

  Veel van de slangen voelen jou al ongeveer zo’n 10 tot 20 meten aankomen.
  De boom slangen is een ander slag en zullen niet gouw op je hooft vallen(555).
  Vergeet niet de holle stammen van afgekapte bomen en opgehoopt afval.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 14. Johan zegt op

  Op zich een goed artikel waarin gesteld wordt dat slangen schuw zijn. Dat klopt voor de meeste soorten. Maar niet voor de Krait. Die zoekt menselijk gezelschap juist op en gaat gezellig opgerold naast je liggen slapen als ie de kans krijgt om binnen te komen. Vandaar dat wij hier op de Isan de ruimte tussen voor- & achterdeur en vloer dichtproppen elke avond met een handdoek. Er zijn er toch al 3 binnen kunnen komen wss via het dakframe.
  In ieder geval, als je je tijdens de slaap omdraait en per ongeluk op zo’n Krait rolt is het hommeles en verrekkes snel naar het ziekenhuis. Voor de volledigheid deze waarschuwing. Een Russell Viper zag ik laatst midden in Bangkok op de vroege avond. Hij kroop voor onze voeten op het trottoir de weg op en werd pardoes doodgereden door een taxi. Midden in de betonnen jungle.

 15. Hans Pronk zegt op

  Niet alle slangen slaan direct op de vlucht en zeker niet onder alle omstandigheden. Zo zag ik eens een filmpje van eenThai die zijn huis verliet waardoor hij op een ommuurde binnenplaats kwam. In een hoek lag een python van 2 meter die hij pas zag toen het beest hem aanviel. Hij kon gelukkig ongedeerd zijn huis weer bereiken. Zoiets overkwam mijn vrouw ook toen ze in onze schuur aangevallen werd door een wurgslang van anderhalve meter. Ook dat liep goed af. Een ontmoeting met een spitting cobra liep minder goed af: gif in de ogen en snel naar het ziekenhuis. Ze heeft er toch nog dagen last van gehouden en in de buurt wonen mensen die er blind van geworden zijn. Zelf werd ik ook een keer naar buiten gelokt toen onze hond maar bleef blaffen. Ik ging de hoek om en kon nog net op tijd stoppen want een groene slang stond in aanvalspositie al klaar om toe te slaan. Onze hond – die meestel op een metertje afstand rondom een slang springt – bleef dit keer op een veilige afstand van ruim 6 meter. Waarschijnlijk ook een teken dat het een gevaarlijke exemplaar was. En ik heb wel vaker meegemaakt dat een slang geen aanstalte maakte om te vluchten.
  Ik heb eens een Thaise arts gevraagd wat te doen als je gebeten wordt. Hij vroeg alleen maar waar ik woonde. Toen ik zei: op een half uur rijden antwoordde hij: geen probleem. Dat is natuurlijk wel erg optimistisch want ook al ben je op tijd voor tegengif, toch kunnen lichaamsdelen afsterven bij sommige slangenbeten. En dat kan tot amputatie leiden. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

 16. l.lagemaat zegt op

  Ziekenhuizen willen wel graag weten om welk soort slang het gaat.
  Zo kan men het juiste tegengif toedienen.

  • Tino Kuis zegt op

   Inderdaad: zie punt 5 Wat te doen bij een beet

 17. Hedy van den Dungen Bille zegt op

  Heb 13 jr. op voormalig Ned. Nw. Guinea gewoond en vonden bijna elke dag een python in ons kippenhok of tuin, maar tot op heden ben ik er vreselijk bang voor. Blijf toch liever ver weg van deze beesten.

 18. Ruud NK zegt op

  Een slang gaat in de verdedigings positie alleen als die zich aangevallen voelt. Houdt afstand, dan zal elke slang uit zichzelf verdwijnen. Elke slang kan bijten om zich te verdedigen!

  Dat alle groene slangen giftig zijn is ook een misverstand. De mooie foto van de groene rat slang is zo’n voorbleeld. Deze slang is in Thailand beschermd en totaal ongevaarlijk. Ook de golden Tree Snake, Gnuu Kieaw, waarschijnlijk de meest voorkomende slang in Thailand, is ongevaarlijk. Deze slang heeft een poosje rond mijn huis gewoond. Prachtig om elke keer te zien. Een kleine Kukri slang woonde een poosje in ons huis achter een schilderijtje. Hij verdweem weer nadat hij bijna al zijn prooi op had gegeten.

  De laatste slang die ik heb gezien was een ruim 2,5 meter lange, niet giftige, heel mooie Red tailed Ratsnake. Ook dit is weer een groene slang.

 19. Hans Pronk zegt op

  Beste Tino, je bent een idealist en daarmee heb je natuurlijk ook mijn sympathie. Maar idealisten vertellen zelden de hele waarheid. En zo zijn er na de gelukkig weinige doden in Thailand ook de nodige mensen die zeer pijnlijke ervaringen hebben met slangen en die soms vreselijke verwondingen oplopen. Mijn kleinkinderen die hier soms komen wil ik daar niet aan bloot stellen. Bovendien, mijn ervaring is dat er slangen genoeg zijn. Op ons land zie ik bijvoorbeeld maar 1* in de zoveel jaar een rat maar slangen kom ik een paar keer per maand wel tegen ondanks dat de Thaise bevolking hier ter plekke geen genade kent. En slangen eten ook nuttige dieren zoals hagedissen, vogels en vissen.
  Overigens zijn het wel fraaie dieren.

 20. Tino Kuis zegt op

  Een vijf jaar geleden zag ik in Leersum op de natte oever van een vennetje achter een vakantiepark voor het eerst een slang in Nederland. Het was een ringslang en had een kleine knalgroene kikker in zijn bek.
  Wat zou het mooi zijn als Nederland door de opwarming der aarde meer tropische slangensoorten zou krijgen! (Grapje).

 21. Erwin Fleur zegt op

  Beste Tino,

  Ik kan je vertellen wat ik een keer heb mee gemaakt;

  Wij zaten nog in het ouderlijk huis en aan de onderkant was alles open(palen).
  Wat ik al eerder vertelde met regen komt echt alles wat buiten leeft schuilen.

  Op een mooie gezellige dag zaten wij buiten rond het huis waar wij ‘ineens opgeschrikt werden
  van remoer achter ons’ wat duidelijk op gevaar bleek te zijn!
  Ik draaide mij om en zag kinderen met een katapult op iets schieten’ “wat” , dacht ik, en ging kijken,
  wat er aan de hand was.

  Zag ik een slang van anderhalve meter weg duiken in de struiken naast ons huis.

  Het is en was een gevaarlijke slang ‘ grijsblauw met een licht rode ring ongeveer drie cm voor
  zijn kop’ hij was “dood”! Maar kon niemand meer bijten.

  Tot op de dag weet ik nog steeds niet wat dit voor een slang was maar het leek op een
  ‘Grote regenworm(geen grap).ook op internet kon ik niet vinden wat voor slang dit was.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 22. l.lagemaat zegt op

  Een ” gratis” advies, maar wel goed bedoeld! ( grapje)

  Heeft u een bank met kussens buiten staan, kijk er even onder voordat u gaat zitten.
  Ik zat kortgeleden bijna op schoot bij een slang, die onder de kussens lag. maar deze
  schrok meer van mij dan omgekeerd.

 23. Dieter zegt op

  Slangen? Ik hoef ze niet en ben er bang van. Ben gelukkig nog nooit gebeten door een slang maar heb er zelf al wel dikwijls in gebeten. Die slangen waren dan wel dood en klaar gemaakt door de schoonfamilie. Wat soort slangen weet ik niet maar wel best lekker.

 24. Pjotr Patong zegt op

  Onlangs zat er in een plant op mijn terras boven op Patong Hill een groene slang van ca. 1 meter, hij keek mij aan en ik keek hem aan. Hij stoorde mij niet echt dus heb hem laten zitten. Achteraf besloot ik toch maar een local te vragen of het een foute slang was. What colour ? green. Very dangerous. Local 2 : what colour ? green. Not dangerous. Ik dacht ik ga voor the best out of three dus local 3 : what colour ? green. Brings you luck. Hier heb ik het maar bij gelaten maar van luck heb ik nog niets gemerkt.

 25. Daniël M. zegt op

  Prachtig verhaal Tino! Bedankt hoor.

  Als ik in de velden rond het dorp van mijn schoonouders wandel, dan hoop ik steeds stiekem om een slang (op afstand) te zien en te fotograferen. Een paar keer heb ik het geluk gehad om er een te zien zwemmen in een vijver, ook een paar keer ongeluk omdat ik een dode slang aantrof, die reeds eerder door de mieren ontdekt werd…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website