De lotusbloem, een religieus en nationaal symbool

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: , ,
28 januari 2020

De lotus neemt in de Thaise cultuur een aparte plaats in en is van Goddelijk nivo. Een lotus -hoe mooi ook- plaats je niet in een vaas op tafel, noch verwerk je die in een bloemstuk. Zoiets zou de Thai als een vorm van heiligschennis betitelen, want deze bloem symboliseert immers de geboorte van Boeddha.

Menig gelovig Boeddhist ziet overeenkomsten tussen de lotus en de leer en het leven van Boeddha.

Boeddhisme en Hindoeïsme

Niet alleen binnen het Boeddhisme maar ook voor de Hindoe heeft de lotus een religieuze betekenis. De wortel van de lotusbloem gedijt in een modderige bodem en  plant en bloem groeien verder onder water om uiteindelijk langzaam in het zonlicht te ontwaken. Ondanks het vuile water en modder waarin de plant opgroeit steken blad en bloem schoon en zonder enig spoor van onreinheid boven het water uit.  Gelovigen brengen dit in verband met de Goddelijke geboorte van Boeddha en de zuiverheid van zijn leer.

Ook de Hindoegoden Vishnoe en Lakshmi staan dikwijls afgebeeld in het gezelschap van de lotusbloem. Bij de vele tempels kom je afbeeldingen van Boeddha in veel verschillende vormen tegen. Boeddha wandelend, staand, zittend en slapend met daarbij veelal een afbeelding van de lotusbloem. Offer je lotusbloemen aan Boeddha dan is een aantal van drie gebruikelijk.

Een exemplaar vanwege de verlichting, een voor zijn onderricht en een voor zijn volgelingen. In veel gevallen worden ook meerdere bloemen geofferd, maar het aantal is altijd oneven. Zal ongetwijfeld te maken hebben met een stukje bijgeloof met geesten en ‘good luck’ in het achterhoofd.

De bloem

Er bestaan diverse soorten lotusbloemen waarvan de Bua Luang  het meest voorkomt. De bloem bestaat in vijf verschillende kleuren; wit, rood, violet, roze en lichtgroen. In vijvers en sloten met een modderige ondergrond zal je de lotusbloem met groen blad vaak tegenkomen. Veel water en zonlicht zijn de verdere voorwaarden voor een excellent groeiproces.

Ook in het dagelijkse leven speelt de lotus een rol. Afbeeldingen van de bloem kom je als decoratie op heel wat artikelen tegen. Kijk maar eens rond in winkels waar zijde wordt verkocht, ongetwijfeld zie je dan designs waarin de lotusbloem is verwerkt. De bekende en oude Nederlandse reclameslogan: “Bloemen houden van mensen” gaat echter niet op voor de lotus, want die is uitsluitend voorbehouden aan Lord Boeddha.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “De lotusbloem, een religieus en nationaal symbool”

 1. Rick Cabus zegt op

  Weetjes
  – Beelden van Buddha worden dikwijls afgebeeld op een troon van de lotus
  – Thai laten zich dikwijls tatoueren met sak yant. Eén van die yants is de Yant Bua
  – één van de bekendste muay thai vechters heeft als bijnaam Buakaw: de witte lotus

 2. Richard -Tjs. zegt op

  Kan iemand mij vertellen of die prachtige lotusbloemen ook zo snel gaan stinken als ze eenmaal geplukt zijn.Dat heb je namelijk wel met waterlelies die dezelfde biotoop nodig hebben om te groeien (vuil stilstaand modderwater en zon ). rsiebers@iol.cz


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website