Een Vietnamese krokodilstaarthagedis die eruit ziet als een stripfiguurtje, een hoefijzerneusvleermuis die niet zou misstaan in een Star Wars film en een carnivore zoetwaterschildpad die slakken verorbert. Dit zijn 3 van de in totaal 115 bijzondere nieuwe soorten die in 2016 door wetenschappers zijn ontdekt in de Mekong regio; Cambodja, Laos, Vietnam, Thailand en Myanmar. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft de 3 nieuwe zoogdiersoorten, 11 reptielen, 11 amfibieën, 2 vissensoorten en 88 plantensoorten gebundeld in het rapport Stranger Species.

“Het is bijna niet te bevatten: meer dan 2 nieuwe soorten per week en ruim 2500 ontdekkingen in de afgelopen 20 jaar tonen aan hoe ongelofelijk belangrijk de Mekong regio is voor biodiversiteit wereldwijd”, zegt Stuart Chapman van WWF Greater Mekong. “Aan de andere kant zijn er ook heel veel bedreigingen en de druk op de natuur is immens. Toch geven juist deze ontdekkingen ons ook hoop dat soorten als de tijger tot de zoetwaterschildpad het uiteindelijk zullen redden.”

Enkele highlights uit het rapport:

 • Een Vietnamese krokodilstaarthagedis, Shinisaurus crocodilurus vietnamensis, is een middelgrote hagedis die voorkomt in afgelegen zoetwater- en bosgebieden in het zuiden van China en het noorden van Vietnam. De nieuwe soort is meteen ernstig bedreigd door vernietiging van zijn leefgebied, mijnindustrie en de hagedis is ook populair als huisdier. Waarschijnlijk zijn er nauwelijks 200 exemplaren in Vietnam. De hagedis is ontdekt door een onderzoeksteam van professor Dr. Thomas Ziegler.
 • Een berg hoefijzerneusvleermuis, Rhinolophus monticolus, is aangetroffen in de bosachtige berggebieden in Laos en Thailand. Zijn ontdekker dr. Pipat Soisook heeft er 10 jaar over gedaan om de nieuwe soort te bepalen. De hoefijzerneuzen danken hun naam aan het hoefijzervormige aanhangsel op hun neus. Volgens sommigen lijkt de vleermuis op een van de Cantina Band leden uit Star Wars.
 • Een slakkenetende of moerasschildpad, Malayemys isan, is niet in de natuur ontdekt maar op een locale markt in het noordoosten van Thailand. De marktkoopmannen hadden de schildpad gevangen in een kanaal in de buurt. Het team van Dr. Montri Sumontha kocht het dier omdat ze het idee hadden dat het om een nieuwe soort ging. Het voortbestaan van deze nieuwe soort wordt bedreigd door dijkjes en dammen en zal beschermd moeten worden door de Thaise wet.
 • 2 mollen die in Vietnam zijn ontdekt geven een mooi inzicht in de ontwikkeling van Indochinese zoogdieren. Ze zijn ontdekt in een netwerk van stroompjes en rivieren in het noorden van het land. Een van de ontdekkers van de nieuwe soort, Dr. Alexei Abramov, merkt op dat mollen uit handen van stropers blijven omdat ze ondergronds in beschermde gebieden leven.
 • Een felgekleurde kikker, Odorrana Mutschmanni, is 1 van de 5 nieuwe soorten die zijn ontdekt in bosachtig gebied met karststeen rotsformaties in het noorden van Vietnam. Volgens het onderzoeksteam van Dr. Truong Nguyen worden de dieren bedreigd door steengroeves en aanleg van wegen en is bescherming van het leefgebied hard nodig.
 • Een zoetwatervis in Cambodja met opmerkelijke zwarte en bruine strepen op zijn langgerekte lijf.

Illegale dierenhandel

Door de ontwikkeling van de regio, van mijnen tot dammen, staan de leefgebieden van de nieuwe soorten enorm onder druk. Daar komt nog stroperij voor de illegale dierenhandel bij waardoor sommige soorten al uitgestorven kunnen zijn voordat ze worden ontdekt.

“Vergelijk de unieke dier- en plantsoorten in de Mekong met kunstwerken, die bescherming verdienen tegen gewetenloze verzamelaars die bereid zijn om duizenden dollars neer te tellen voor de meest zeldzame examplaren”, zegt Chapman. “Vooral de marktjes en winkeltjes in het grensgebied van Laos, Thailand en Myanmar kunnen nog altijd ongestraft hun gang gaan met illegale handel. Overheden moeten hard optreden tegen stroperij en de illegale wildlife markten. Ook de beruchte tijger- en berenfarms moeten zo snel mogelijk opgedoekt worden omdat het de illegale handel in stand houdt.”

WNF werkt samen met partnerorganisaties om de handel aan te pakken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Krokodilstaarthagedis 1 van de 115 ontdekte soorten in Mekong regio in 2016”

 1. Ger zegt op

  Men heeft een krokodilstaarthagedis ontdekt welke ook reeds als huisdier werd gehouden. Begrijp het.
  En een slakkenetende schildpad op een markt. Vraag de lokale bevolking eens of zij de schildpad kennen want immers uit hun streek.
  In 2017 wordt er dan een nieuw dier ontdekt in de dierentuin van Bangkok, let maar op.

 2. T zegt op

  Spijtig genoeg zullen de meeste diersoorten die nu nog ontdekt worden ook extreem bedreigd worden in hun voortbestaan.
  De mens maakt meer kapot dan we ons kunnen voorstellen dus ik hoop dat er langzaam iets meer naar natuur conservatie gekeken gaat worden in Z-O Azië boven economisch belang ( al geld dat niet enkel voor Z-O Azië )


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website