Te koop: Olifantendrollen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: , ,
15 juli 2011

Het lijkt een beetje op een ordinaire kopregel voor een overigens uiterst natuurlijk product. De olifantendrol lijkt op een ongekend verkoopsucces af te stevenen.

In de dierentuin van Praag wrijft de directie zich sinds kort vergenoegd in de handjes, want Jumbo’s uitwerpselen blijken geld op te brengen. Olifanten verorberen dagelijks ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht aan voedsel en drinken daarbij afhankelijk van hun natuurlijke omgeving tussen de 80 en 200 liter water.

De kleinere volwassen Aziatische olifant laat dagelijks zo’n 200 kilo voedsel onder meer bestaande uit suikerriet, takken, bladeren en vruchten met de slurf naar het mondje glijden. Geen wonder dat Jumbo na het verorberen van een dergelijke hoeveelheid ‘s middags staande een dutje doet en ’s nachts er bij gaat liggen om van een nachtrust van vier tot vijf uur te genieten.

Weer wakker laat onze grijze logge maar zeer intelligente lobbes met een zekere regelmaat gemiddeld 16 maal per dag een hoopje vallen. Van dat hoopje bestaat een deel uit onverteerd voedsel en omdat een olifant puur vegetarisch is ingesteld bevat de poep vrijwel, pure cellulose, samen met de onverteerde etensresten uitstekende grondstoffen voor de fabricage van papier. Ongetwijfeld heeft de Thailand bezoeker de notitieboekjes, wenskaarten, fotoalbums en dito lijstjes gemaakt van ‘elephant dung’ wel eens gadegeslagen.

Bloemenmest

Jumbo’s uitwerpselen blijken niet alleen voor bepaalde papiersoorten een goede basis te zijn maar zijn ook een bijzondere meststof voor bloemen en in het bijzonder voor rozen. In de Praagse dierentuin heeft men daar goed op ingespeeld en gaan de emmertjes gevuld met Jumbo’s productie voor omgerekend € 1,75 per kilo grif van de hand.

Tuinliefhebbers staan in de rij om vergenoegd met een paar emmertjes ‘elephant shit’ huiswaarts te keren om de bloemenpracht in het huiselijk tuintje te stimuleren. Bij de ingang van de dierentuin zijn twee bloemperken aangelegd, een perk traditioneel bemest en het andere perk met Jumbo’s uitwerpselen. Je kunt wel raden welk perk er het meest florissant bij staat. Toch spant Praag met deze activiteit niet de kroon want in september 2009 had de dierentuin van Amersfoort al de primeur.

Friends of the Asian elephant (FAE)

Wellicht kan deze ontwikkeling ook een welkome financiële bijdrage betekenen voor The Friends of the Asian Elephant waar mevrouw Soraida Salwala al jaren de drijvende kracht is. De oprichting van het olifantenziekenhuis in Lampang is een van de huzarenstukjes die op haar conto staan.

De FAE ageert fel tegen het exploiteren van olifanten in de straten van onder meer Bangkok waar Jumbo niet thuishoort. Het kopen van suikerriet en bananen is hoe goed ook gedacht faliekant onjuist. Gedreven door de inkomsten uit de verkoop van deze lekkernijen voor Jumbo is deze overigens clandestiene activiteit nauwelijks in te dammen. Het is te hopen dat de nu ontstane hausse voor dit ‘nieuwe’ product doorzet waardoor onze logge grijze vrienden uit het straatbeeld gaan verdwijnen om daar te leven waar ze thuishoren. In een natuurlijke omgeving.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Te koop: Olifantendrollen”

 1. Pim zegt op

  Ik heb het hier op mijn plantage uitgeprobeerd ,man ,man wat 1 shit .
  Het onkruid groeit 10 x sneller als normaal .
  Wie weet werkt het in een kouder klimaat beter maar als dat zo zou zijn was er waarschijnlijk al een export markt voor geweest .
  Gelukkig heb ik het als proef gedaan anders had ik er mensen voor moeten aannemen om weer 1 brandstapel te erbij te maken .

  • Joseph Jongen zegt op

   Uiteraard groeien niet alleen de gewassen beter maar ook het onkruid. Tuintje onkruidvrij houden is het devies. Ook een plantagebeheerder (mooi woord) dient deze elementaire boerenwijsheid te kennen. Kan me herinneren ooit de borders van mijn tuin met kunstmest te hebben verrijkt waarna ik een heel klein restant met een brede armzwaai achteloos over het gazon gooide. Heb ik geweten. Het op bepaalde plekken veel harder groeiende gras heeft mij lang herinnerd aan die domme strooi.

  • hans zegt op

   Waarschijnlijk heeft het zelfde effect als paardenmest. Die moet je ook van het weiland
   verwijderen, laat je de poep liggen op die plaats groeit er later alleen maar onkruid op de getroffen plek.

 2. Andrew zegt op

  Pim ik verbouw hier ook veel zaken.Vooral veel papaya’s.Soort”Holland” worden alleen rijp gegeten.De”Holland”groeit makkelijk is ijzersterk en bijna niet gevoelig voor virussenVoor de som tam heb ik een ander soort die uiteraard goed rauw te kweken is.
  Bemesting(want daar gaat het om}buffelmest makkelijk verkrijgbaar
  Ik vermoed dat in jouw olifantenmest al veel onkruidzaden aanwezig waren.
  Maar inderdaad zoals Joseph zegt blijven wieden En sukses met je hobby.

 3. Pim zegt op

  Andrew .
  5 planten papaya in mijn tuin met als gevolg dat de hele buurt papaya eet .
  250 vruchten per plant zijn geen uitzondering mijn vriendin heeft er nu 4 gekapt en 1 voor zichzelf gehouden .
  Uit de zaden heeft zij planten langs de weg gezet in de hoop om half zeven in de morgen geen mensen meer aan huis te krijgen om wat vruchten te vragen .
  Gewoon wat olifantenmest erbij en je wist binnen enkele dagen niet wat je zag groeien .
  Helaas de mensen komen nog steeds wel vragen of zij ze mogen plukken .

  Wat je zegt over zaden in die olifantenbrij wist ik toen zeker .
  Pim was slim ,tenminste dat dacht hij .
  Ik maakte er een soepje van en na enkele dagen schepte ik het water er af om bij de bomen te doen met de gedachte dat de zaden wel op de bodem zouden liggen .

  Op de plantage groeien de bomen zonder mest even hard en die met mest moet hard aan gewerkt worden om het onkruid weg te houden .
  Gelukkig heb ik het er maar bij 25 uitgeprobeerd van de 3500 .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website