Dalende euro

Vervelend nieuws voor toeristen, expats en pensionado’s. Vrijdag daalde de euro naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 2 jaar.

Het nieuws dat de Spaanse regio Valencia financiële steun moet vragen aan de centrale regering viel slecht bij beleggers. De angst groeit nu dat niet alleen de Spaanse bankensector, maar heel Spanje door andere eurolanden van de ondergang zal moeten worden gered.

De euro gleed vrijdag in de loop van de middag af naar een stand van 1,2143 ten opzichte van de dollar. Later herstelde de munt zich enigszins tot een stand van 1,2163 dollar.

De waardedaling van de euro werd ook ingezet nadat bekend was geworden dat de Europese Centrale Bank Grieks staatspapier niet langer als onderpand voor leningen zal accepteren.

Thaise baht

Vandaag ontvang je Bij Bangkok Bank voor je euro nog maar 38,39 Thaise baht. Maar de lage waarden van de Euro is ook van invloed op andere valuta, zoals de Canadese en Australische dollars, die ook een dieptepunt lieten zien. Ten opzichte van de Japanse yen is de laagste stand in 11 jaar bereikt.

Kosten levensonderhoud

De waardedaling van de euro gaat hand in hand met de stijging van levensonderhoud in Thailand. Vooral pensionado’s met alleen AOW merken dat in de portemonnee.

Voor de nabije toekomst ziet het er vooralsnog niet rooskleurig uit. De Thaise overheid lijkt niet in staat om de inflatie te beteugelen. In Europa blijven analisten en beleggers negatief. Voor velen zal dit meer slapeloze nachten betekenen. De gifbeker is kennelijk nog niet leeg.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

47 reacties op “Slecht nieuws voor expats in Thailand: Euro naar laagterecord”

 1. teun zegt op

  Tjamuk,

  Bij de invoering van de euro destijds, heeft men de fout gemaakt om de zuid-europese landen erbij te betrekken. Daarnaast zijn er geen spelregels met daaraan verbonden sancties overeengekomen.
  Vervolgens heeft men de zuidelijke landen (toch allemaal gekenmerkt door een wat soepeler houding) teveel subsidie-geld gegeven. Waren immers wat achter gebleven. Gevolg: onroerendgoed-bubble in Spanje en op hol geslagen banken.

  Wat moet gebeuren izijn 4 dingen:
  1. alle zuid-europese landen uit de euro laten treden. Desnoods een soort eigen euro (“Zeuro”) geven.
  2. bankiers die er een zooitje van hebben gemaakt allemaal strafrechtelijk vervolgen en gestolen geld afpakken.
  3. alle banken, die problemen (lees: staatssteun nodig hebben) hebben onder curatele plaatsen.
  4. allerlei ondoorzichtige en onbegrijpelijke financiele producten en constructies verbieden bij wet.

  Pas dan maken we kans dat euro (“Neuro”) overleeft.

  Als 1 van deze maatregelen niet worden genomen dan zie ik toekomst van euro somber in. Overigens ook de USD is behoorlijk gammel. Dus veel alternatieven zijn er niet.

  • teun zegt op

   De door mij aangegeven remedie (4 maatregelen) is eigenlijk enige oplossing. Dat zuidelijke landen (“Zeuro”) al vanaf het begin de boel belazeren, is geen excuus om toe te laten dat ze ermee doorgaan.
   Nu houden we export alleen op peil door eerst grote sommen geld over te maken en het dan via export weer terug te halen. Wie houdt dan wie voor de gek?
   Of het formeel kan, is minder belangrijk. Het moet gewoon gebeuren.

   En wat Azie etc. betreft: ik denk dat niet zozeer de “Neuro” aanzienlijk zal stijgen, maar eerder dat de “Zeuro” sterk zal devalueren. En aangezien die Zeuro-landen weinig/onvoldoende produceren, vormen ze weinig gevaar voor export van Neuro-landen.

   Zoals de EU/Euro thans is geregeld, zal het op termijn niks worden. Ik denk dat Griekenland, Spanje, Portugal en dan Italie uiteindelijk er zelf voor kiezen om uit de Euro te stappen. Kunnen ze naar vrije keus hun Drachmen, Pesetas etc devalueren.

  • Fluminis zegt op

   Leuke plannetjes maar als je het monetaire systeem geld uit niets gecreerd door private banken niet afschaft kom je over een aantal jaar weer in een extreme recessie/depressei gecreerd door banken uit.
   oplossing: Of een goudstandaard (is niet zaligmakend) of fiatgeld gecreerd door de overheid (maar die hebben vaak geen discipline om met geld om te kunnen gaan).

   Eerst het huidige systeem waarbij enkele mensen het geld voor de hele wereld mogen/kunnen creeren om zeep helpen en dan een goed nieuw systeem opzetten anders blijft het dweilen met de kraan open.

  • bacchus zegt op

   Grappig als je ziet hoe in Nederland alles en iedereen valt over (mogelijke) oorzaken en/of veroorzakers van de crisis. Voor de problemen in Nederland worden vaak de “luie” uitkeringtrekkers als veroorzakers genoemd, en dan met name de misbruikers van het sociale stelsel. Zelden of nooit lees je iets over de bijdrage en/of verantwoordelijkheid van de financiele sector in deze. Er wordt wel eens gekankerd over de excessieve beloningen van de bestuurder, maar verder komen we vaak niet.

   Het is dan ook frapant dat we de zere plek wel weten aan te wijzen als we het over andere Euro-landen hebben. NRC weet te melden dat een van de oorzaken van de Spaanse crisis, onderdeel van de Eurocrisis, de moraal bij de bankdirectueren is.
   Lees hieronder:

   4. Corrupte bankiers
   De banken hebben in Spanje niet alleen een enorme vastgoedzeepbel geblazen, maar hun klanten ook simpelweg opgelicht toen de economie door hun roekeloze gedrag vijf jaar geleden in een vrije val belandde. Om aan extra kapitaal te komen, haalden zij klanten over hun spaargeld te investeren in allerlei ingewikkelde financiële producten. Vooral oudere Spanjaarden trapten hier in. Een spaarbank in Galicië maakte het zelfs zo bont dat zij ingewikkelde producten sleet aan analfabeten. Die mochten tekenen met een vingerafdruk.

   Lijkt toch verdacht veel op de situatie in Nederland (en Amerika), op die vingerafdruk na dan. Die enkele miljoenen die ten onrechte verdwijnen via het sociaal stelsel, waar overigens jaarlijks weer een deel van wordt teruggehaald, staat in geen enkele verhouding tot de tientallen miljarden steun die de Nederland aan nationale en Europese banken heeft c.q gaat betalen.

   Banken zijn een belangrijke motor voor een economie en genieten, waarschijnlijk omdat ze op ons spaar- en pensioengeld zitten, een groot vertrouwen. Deze crisis zal misschien in een paar jaar zijn weggeebt, maar zolang banken het vertrouwen omgestraft op schaamteloze wijze kunnen en mogen misbruiken, is het gewoon wachten op een volgende crisis.

   De koers van de Euro hangt in grote mate af van het vertrouwen dat de financiele sector geniet. Zolang de financiele sector middels gerichte regelgeving niet aan banden wordt gelegd, zal iedere Nederlandse of Belgische expat in Thailand in onzekerheid leven.

   Let wel: van de 10 grootste banken ter wereld komen er 8 uit het westen. Er is dus een schone taak voor onze politici weggelegd.

 2. Chris Hammer zegt op

  De Euro is nog niet op het dieptepunt. Die zal nog meer zakken. Pas over enkele jaren verwachten enkele vooraanstaande economen een echt herstel binnen de Eurozone. En misschien is dit meer de vader van de gedachte dan een echt onderbouwde stelling.

  Tot een herstel zullen de expats op hun Eurocentjes moeten gaan letten. Ik ken al Nederlanders, Belgen en ook Duitsers, die door de waardedaling van de Euro terug zijn gegaan naar hun vaderland.

 3. Rob Piers zegt op

  Het is alweer ca 2 jaar terug dat ik n.a.v. een artikel op het internet een mail stuurde naar de schrijfster van dat artikel (iemand die in Bangkok werkt voor Bloomberg) m.b.t. de waarde van de Euro t.o.v. de dollar. In de mail vroeg ik hoe de verwachting was voor de koers van de Baht t.o.v. de Euro. Tot mijn verrassing werd ik door die vrouw opgebeld en in dat gesprek gaf zij aan dat men ‘intern’ verwachtte dat de verhouding Euro/Baht de komende jaren zou zakken tot ca 37 Baht voor 1 Euro.
  Nog steeds vraag ik mij af, hoe de specialisten dit konden voorspellen, immers er was toen nog geen sprake van de problemen in de huidige crisis. Zou ‘men” (wie dat ook moge zijn) het hebben aangestuurd op het huidig ‘verval’ van de Euro of had ‘men’ toen al meer informatie dan wij als gemiddelde burgers wisten?
  In een zwak moment denk ik weleens: “er is op aangestuurd de Euro te verzwakken”, maar dan gooi ik die gedachte maar weer verre van me………………. Maar toch…….!!.

  • bacchus zegt op

   Rob, omdat er geen echte monetaire unie (monetair beleid) is rondom de euro waren er van het begin af aan al economen die de teloorgang van de euro voorspelden en die krijgen nu dus gelijk. Er was een gemeenschappelijke munt, maar geen gemeenschappelijk monetair beleid en als er al regels waren, werden die met handen en voeten getreden door met name de grote economieen, zoals Spanje, Frankrijk, Italie en zelfs Duitsland even. De opleving van de euro ten opzichte van de dollar verbaasde dan ook al veel economen, temeer daar er weinig economische indicatoren voor waren. De opleving werd grotendeels bepaald door het opkopen van euro’s door landen als bijvoorbeeld China die een deel van hun reserves in euro’s vastlegden en hiervoor dollars afstoten. Die mevrouw van Bloomberg heeft dus wellicht voor het juist economische kamp gekozen met betrekking tot haar voorspelling.

   Dat er bewust op aangestuurd wordt lijkt mij ondenkbaar, zeker niet in deze mate, waarbij hele landen op het randje van faillissement verkeren. Het is meer te wijten aan de domme onbezonnenheid van de politici die, gespeend van enige kennis, dit euro avontuur zijn gestart. Deze euro crisis kan nog grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Kijk bijvoorbeeld eens naar landen als India en China waar de groei al afzwakt als gevolg van minder afzet naar bijvoorbeeld Europa. Of zal dit dan toch een duivels plan zijn van Zalm en Co?

  • the matador zegt op

   Het euro verhaa zal in 2015 zijn einde vinden

   De eerste die er uitstappen hebben het minst last qua kosten, tevens wordt er nu zo gemanipuleerd om de banken van hun troep af te laten komen door de rente op nul te houden waardoor de munt vanzelf verzwakt mede door hedgefunds

   Het is gewoon ieder voor zich en ik hoop dat Nederland nu eens wijzer gaat worden en niet altijd het braafste jongetje van de klas wil zijn

 4. bacchus zegt op

  Er zijn economen die voorspellen dat de grote klappen nog moeten vallen. Zelfs de optimisten onder de economen zijn pessimistisch geworden. Spanje aan een Europees financieel infuus lijkt een kwestie van tijd. Het exit van Griekenland idem dito. Nog meer lijken uit de kast zoals Cyprus? Hoelang weet Italie de boel nog voor de gek te houden? En hoelang kunnen en/of willen de solvabele landen nog garant staan voor de failliete eurogenoten? Er is nog een lange weg te gaan, als er uberhaupt een oplossing komt, en dat zal de waarde van de euro niet ten goede komen. Dus als je in Thailand wilt blijven wonen is het misschien verstandig je euros vast om te wisselen in baht of wellicht een andere valuta, zoals de dollar, die heeft zijn glans nog steeds niet verloren in de wereld.

  En verder gewoon de tering naar de nering zetten. Terugkeren naar Nederland lijkt mij dom als gepensioneerde, daar is alles nog duurder. Aanpassen is de remedie, een flesje Heineken minder bijvoorbeeld. Een alleenstaande aow’er krijgt 900 euro netto, dat is altijd nog 34.000 baht. Hele volksstammen moeten in Thailand en omringende landen met veel en veel minder doen. Als er een wil is kun je hier goed leven van 34.000 baht. Dan moet je natuurlijk niet iedere dag met je vrienden in de bar gaan hangen en iedere avond een “one night stand” mee willen nemen. Dan ga je het niet redden volgens de economen. Voorbeelden genoeg inmiddels van mensen, banken en zelfs landen die op te grote voet hebben geleefd.

  • Er is maar een land die het ineenstorten van de euro kan tegenhouden: Duitsland. De Duitse opinie begint nu ook te morren, dus lang zal dat niet goed meer gaan. Dan komt er een monetaire unie met Noord-Europese landen.
   De reden dat men hier nu niet voor kiest, is omdat men bevreesd is voor consequenties. Duitsland voelt zich verantwoordelijk voor Europa. Politici zijn bang dat het uiteenvallen van Europa en de euro kan bijdragen tot langdurige onrust en zelfs tot een potentiële oorlogsdreiging in Zuid-Europa.

   • bacchus zegt op

    De Duitse banken hebben voor miljarden aan staatsobligaties van de zuidelijke landen. Het heeft dan ook een beetje een dubbele pet op; zou men de zuidelijke landen niet meer helpen bestaat de kans dat men de eigen banksector omtrekt.

    Met betrekking tot de euro ben ik erg pessimistisch, maar niet zo pessimistisch om van oorlogsdreiging te praten. Dat het onrustig zal blijven in veel landen lijkt mij duidelijk. In Spanje is de economie sinds de 80-er jaren enorm gegroeid. Deze groei werd voornamelijk gestuwd door de ontwikkelingen in de onroerend goed sector. De bomen groeiden voor iedereen tot in de hemel en dan wordt er nu opeens abrupt aan de noodrem getrokken; dan wil je wel uit balans raken.

    Daarnaast speelt corruptie in veel zuidelijke landen een prominente rol in de economie. Soms zo erg dat de hele bevolking meende mee te moeten profiteren, denk aan Griekenland (belastingen/sociale voorzieningen). Nu de pijn de eigen portemonee treft, zal men juist in deze sterk door de overheid gereguleerde landen de schuldigen ter verantwoording willen roepen en daardoor kon het wel eens lang onrustig blijven.

    In Noord Europa gaan we nog even gezapig verder, maar ook daar zal de klad in de economie komen en door de afnemende bestedingen/investeringen, toenemende werkloosheid en, niet te vergeten, de toenemende steun aan de zuidelijke eurogenoten, is het slechts wachten op het feit dat ook hier de overheidsfinancien onderuit zullen gaan.

    Dit alles als gevolg van de ongebreidelde hebzucht bij met name de financiele instellingen. Let wel, dit zijn niet de banken zelf, maar de bestuurders van deze instellingen, waaronder in Nederland veel (ex-)politici. Al deze instellingen hebben een beloningsstructuur die in geen enkele verhouding staat tot de sociaal economische realiteit. En dan klagen we wel eens op dit bloq over de situatie in Thailand

  • the matador zegt op

   Het prijspeil in Nederland gaat sneller omhoog dan in Thailand prijzen gaan vanuit nederlandse begrippen relatief met meer euro centen dan dat de bathjes doen omhoog
   hier in holland zit je met 900 euro netto aan de geel honger zonder vrouw en altijd binnen
   in thailand pas je je dan gewoon aan alles een stukje minder is nog altijd beter dan helemaal niets toch.

   Eens gaat het wel weer beter want als iedereen negatief is gaat het juist de andere kant op

 5. Frank zegt op

  Als je terug moet naar Nederland (wonen) ben je met een AOW en een klein pensioentje helemaal de sigaar.
  Neem nou alle woonlasten en de stookkosten……De btw die naar 21% gaat.
  Ondanks de zwakke Euro ben je dan in Thailand beter af.

  Maar kop op, er komen vast weer betere tijden en we hebben allemaal nog te eten, zeker in Thailand !
  Frank F

  • bacchus zegt op

   Beste Tjamuk, Ik heb een vriend in Nederland die als gevolg van een faillissement nu van de bijstand leeft, krap 650 euro in de maand. Krijgt inderdaad huursubsidie, zorgtoeslag, vrijstelling ozb en een pakket voedselbank. Hij houdt dan net genoeg over om niet dood te gaan. Is dat dan zo’n geweldig leven? Hij doet wat vrijwilligerswerk, maar komt verder amper de deur uit. Van dit soort kluizenaars en “cheap Charlies” barst het in Nederland. Je doet het voorkomen of Nederland zo’n geweldig sociaal vangnet heeft. Nou, die tijd is voorbij. Sterker, het wordt alleen maar slechter en dan is de crisis nog niet eens voorbij!

   Je kunt in Thailand met een aow, momenteel omgerekend rond de 35.000 baht, een redelijk goed bestaan hebben; uiteraard afhankelijk van je woonlasten. Wil je een luxe villa van 20.000 baht p/mnd, dan gaat het uiteraard niet lukken. Maar hoeveel in Thailand wonende NL’ers hadden in Nederland een luxe villa? Ik denk dat 80% in Nederland ook een heel gewoon leventje hadden en juist naar Thailand zijn gegaan omdat ze hier eens lekker kunnen uitpakken, de koning Bobo uithangen. Waarschijnlijk streelt dat ook de ego, eens lekker voor financieel vol te worden aangezien.

   Status? Al die etiketten als Cheap Charlie, kluizenaar, leven als een Thai plak je jezelf op. Mensen die hier vallen voor status, deden dat in Nederland waarschijnlijk ook, anders ben je daar niet vatbaar voor. Status is ook een van de oorzaken van de crisis, denk daar maar eens rustig over na.

   Als je Thaise vrouw denkt een goudvink aan de haak geslagen te hebben en dat is niet zo, ben je naar mijn mening erg dom en doe je je anders voor dan je bent. Daarnaast ben je dan ook niet eerlijk tegen je vrouw.

   En dan dat leven als een Thai. Kun je mij eens uitleggen wat dat nu precies is? Ik lees dat wel vaker, maar ik ken Thai die 8.000 baht per maand verdienen, maar bijvoorbeeld ook een die vorige week net voor 45 mln baht aan luxe personenauto’s heeft gekocht. Dat “leven als een Thai” is zo’n cliche. Er bestaat ook zo iets als de gulden middenweg. Zoals ik al zei, kun je hier goed leven van 35 tot 40.000 baht; dat is een salaris in de top van het middenkader in Thailand. De meesten die ik daarvan ken rijden allemaal in een leuke auto en hebben een leuk huis. Leg mij nu eens uit waarom een Nederlander dat niet kan.

   “Doe normaal, dan doe je gek genoeg”, zei mijn wijze vader altijd en die man heeft het ver geschopt. Ik houd mij dus maar aan die wijze woorden. Ik woon samen met mijn Thaise/Nederlandse vrouw in de Isaan en moeten nog jaren wachten op ons pensioen en aow. Door ons normaal te gedragen redden we het al jaren hier en worden voor volkomen vol aangezien door de Thaise gemeenschap en met respect behandeld. Misschien komt dat nu juist omdat wij ons normaal gedragen?!

  • jogchum zegt op

   Tjamuk,
   Weinig geld in Thailand geeft problemen.
   Vele relatie’s komen onder spanning, mede omdat veel vrouwen niet eens geloven dat de
   Euro steeds minder waard wordt. Kranten lezen….met name het economische-gedeelte
   doen ze niet. Ook de mijne niet.

  • donald zegt op

   Beste Tjamuk,

   Even nieuwsgierig, wat verstaan we onder AOW en klein pensioen? Aan geld wel te verstaan.

   Als ik mijn uitgaven hier bekijk, verzekeringen, ( ziektekosten,auto,scooter, huis) autokosten, huis (eigen huis) scooter (een betere dan de standaard verzekering) water, licht, zwembadschoonmaker, tuinman, iedere avond buiten de deur eten, wat inkopen (hoofdzakelijk wat eten enz. voor de lunch thuis) alles voor 2 personen, kom ik rond de 60.000 baht per maand uit. ca 1500 euro p. mnd. En dan leef ik er goed van! En prettig!

   Als ik een simpel huurwoninkje in Amsterdam bijv. huur ben ik met water en licht en ziektekostenverzekering voor 2 pers. toch wel zo’n 750 euro kwijt, en dan heb ik nog niet gegeten, gedronken, kleren moeten kopen ( veel duurder, plus zomer en winter, dan hier)
   om nog maar niet te spreken over vervoer! Over allerlei andere ellende zullen we maar zwijgen..

   Denk dat je beter hier “cheap charlie” kan zijn dan expensive niets in NL

   • donald zegt op

    Beste Tjamuk,

    ik zit te puzzelen wat wel en/of niet goedkoper is.
    Dat Thailand hier en daar wat duurder is geworden de laatste, zeg 5a6, jaren klopt maar niet van dien aard dat we Thailand nu duur moeten noemen. Dat de euro zakt?, daar kan Thailand niets aan doen en maakt het gewone leven niet duurder. Dat gebeurt alleen als je van de euro naar de baht moet wisselen, maar alweer, daar moet je onze fijne vrienden met de “knappe” koppen in brussel de schuld van geven!

    Ik woon in Hua Hin en kan nog steeds goed eten voor ca 6a700 baht, 2 personen met een biertje of 4 😉 , als ik naar Bkk rij dan kost me dat nog geen halve tank sap, dus nog geen 1000 baht over 400 km (retour met 2 pers.) In datzelfde Bkk zit ik wel eens te eten bij Take a Seat, om de hoek van Silom en ook daar loop ik weg met een rekening van 6a 700 baht. En zo zijn er genoeg eettenten te vinden in heel Thailand, mocht ik uit de band willen springen kan ik in een chique perfect restaurant in Bkk gaan eten en dan nog ben ik met 2 personen niet meer kwijt als 2000 baht. Om over alle andere zakendie veel en veel goedkoper zijn dan in NL (onderhoud auto, benzine, kleding, verzekeringen, water, licht enz maar te zwijgen) En het warme weer is gratis…………….

    Probeer dat alles eens in NL?? Ik was er een maand geleden en mijn knip doet nog pijn 😉

    Ik denk dat voor de gemiddelde AOW’er met pensioen het hier nog steeds veel beter leven is als in NL, grote probleem voor veel AOW’ers is dat of ze moeten/willen een vriendin onderhouden, willen nog “even” naar de sportschool voor aardig wat centen!, gaan iedere avond op stap, hebben geen geld voor een eigen huis en moeten huren ( een niet meer dan redelijk huis hier in Hua Hin kost toch zo’n 20.000 baht p mnd zonder pool
    maar dat huurprobleem hebben ze in NL ook) en al dat soort zaken kost geld.
    Denk dat het grotendeels voor sommige AOW’ers een “luxe” probleem is, op te grote voet willen leven, want met 1800 euro is hier beter te leven dan in NL ( die 1800 is een voorbeeld van een bevriend echtpaar met AOW en Pensioen die in NL op de armoegrens zitten)

    .

    • Marcus zegt op

     Kijk er zijn de vette en er zijn de magere jaren. In de vette jaren , zeg maar 40 tot 60 jaar in leeftijd, dan bouw je een buffer op die je door de magere jaren heen draagt. Maar ja, nieuwe auto, flat screen tv , veel vacantie weining doen , ja dan lummel je dit op.

 6. joe van der Zande zegt op

  Nog woonachtig in Canada,
  Ik ben tot nu toe heel best tevreden hoe de dollar het doet.
  De Can. dollar geeft een heel goed return wat de bath aangaat.
  Nu ruim over 31 bath.
  lange tyd niet meegemaakt.

  Nu myn verwachting is de byna onmogelyke instandhouding
  wat de Euro betreft.
  myn idee ren voor je leven wat de geld markt aangaat.
  Canada heeft heel voorzichtig omgegaan met het lenen voor hypotheken ect.
  banken zyn aardig gezond hier.
  De bouwkranen zyn moeilyk aan te slepen, en Toronto groeit enorm
  de huizenmarkt is ook heel krap ,met sales byna niet eerder meegemaakt,
  Heb m,n huis ook heel goed kunnen verkopen,
  In 6 weken van nu definitief naar Thailand waar ik graag m,n laatste jaren
  in goede gezondheid hoop te mogen beleven.

  Groet, Jo.

 7. robertus zegt op

  Expats en toerisen zijn niet de enige die geraakt worden door de verlaging van de euro.
  Daarbij kunnen zij het wel hebben en toeristen kunnen ook naar de veluwe, ook heel leuk.
  De Thaise werknemers in Nederland, en dat zijn er mometeel al enige duizenden, worden nog veel meer geraakt. Wijzelf hebben vier mensen uit haialnd waarvan twee hierdoor in Thailand behoorlijk onder druk staan.
  Zij hebben ook geen gelegenheid gehad om hier iets aan te kunnen doen. Anders dan de Expats en de Toeristen die zich hebben laten belazeren door mooie praatjes en daadoor verkeerde keuzes hebben gemaakt.

  cheers
  Dingo

 8. Buccaneer zegt op

  Je kan het ook anders zien. Real estate in Thailand is in euro’s mneer waard geworden , en ook als je bvb huur inkomsten hebt van een flatje hier en daar dan blijf je gewoon bahtjes incasseren. Als je ooit besluit terug te gaan naar bedisselland dan krijg je mooi een flinke winst van het verkopen van je huis, of huisjes. Bahtjes op de bank (gezamelijke rekeing met thaise vrouw) daar kan je 3.8% op krijgen en doe dat maar eens na in Holland. Ja het gaat om opgebouwd kapitaal en bezittingen en dat doe je niet als je 50 jaar denkt morgen zien we het wel, en laten we nog meer eens een nieuwe auto, tv , vul maar in kopen , als het kan op de reutel

 9. Frank zegt op

  Enige jaren geleden kreeg je 50 bath voor 1 euro. Dat duurde niet lang maar lang genoeg om mijn deel om te zetten in bath. Veel Nederlanders gaf ik ook het advies om nu je kans te pakken. Maar nee hoor…gewoon wachten tot je nog meer kreeg dan 50 bath. Niet dus zoals we allemaal weten, het was maar een kort moment. De laatste jaren was iedereen toch”blij” met 40 bath. Ook die tijd is voorbij, de euro zal nog meer in waarde verliezen.
  Maar, zoals ik al eerder opmerkte wees blij dat je geheel of gedeeltelijk in Thailand woont. Ach, en die vliegkosten: Als je een vakantie in Europa boekt ben je dat ook kwijt voor je hotel en je voeding.
  Bij de KLM geboekt voor 710,- Euro ( 6 maanden retour).

  Blij, blij.

  Frank F

 10. Robbie zegt op

  Kan iemand mij vertellen a.u.b. hoe en waar ik hier in Thailand mijn Thaise Bath kan parkeren tegen een goede rente?
  Ik heb de daling van de Euro aan zien komen en daarom heb ik in mei jl. AL mijn spaargeld van mijn NL bank overgeschreven naar mijn rekening bij de Kasikornbank. Dat geld is door Kasikorn omgezet naar Thaise Baht tegen een koers die toen nog relatief gunstig was, vergeleken met nu. Maar….Kasikorn geeft maar iets van 0,5% rente per jaar over mijn saldo. En dat noemen ze dan nog wel mijn “Savings account”!
  Waar krijg ik meer intrest? Alvast bedankt voor jullie tips en suggesties.

  • donald zegt op

   Nou daar gaan we weer, bij de Bangkok Bank krijg je 3,25% als je het vastzet en hetzelfde verhaal bij de zgn. “gele” bank

   Ik heb de korte termijn gekozen, 6 mnd vast en daarna zie ik wel weer.

 11. heiko zegt op

  We moeten niet teveel klagen hier in Thailand.Heb eigen huis,brommer,Kippen,eenden, en een grote tuin en met het geld van de AOW kan ik heerlijk van rondkomen.Heb niets te klagen.Heb geen schulden,alles is betaald.Er zijn ook mensen die nooit genoeg hebben.Zou zeggen,Leef en geniet in Thailand.

 12. Pim zegt op

  Ik moet er niet aan denken dat er straks iemand het in zijn hoofd haalt om verplicht 1 milj. Thb of meer per jaar aan inkomsten te moeten hebben.
  Daar zit je dan met je dure spullen en dikwijls nog een onverkoopbaar huis.
  Hier de vreugde in het leven te hebben meegemaakt na noeste arbeid in NL en dankzij de mensen die evengoed nog wel een zalmpje eten proberen terug te komen om voor de rest van je leven gedumpt te worden .

  • Marcus zegt op

   Is dat dan een probleem , 25,000.- Euro? Zelfs een ukkepukkie pensioen geeft je al meer dan dit. Anders dan gewoon wat spaargeld shuttelen, geen probleem toch? Ja maar als je heel je leven op de reutel geleeft hebt , ja dan gaat de vlieger niet op 🙂

   • bacchus zegt op

    Beste Marcus, ik vind dat je wat snel oordeeld en je daarnaast ook nog eens laatdunkend uitlaat over anderen in je reactie. Je kent of weet de omstandigheden niet waarin mensen hebben geleefd, bijvoorbeeld inkomen, gezinsgrootte, studerende kinderen, ziekte/handicap, etcetera, maar weet al meteen te vertellen dat wanneer iemand 25.000 euro niet kan ophoesten, hij of zij wel op de reutel geleefd zal hebben.

    Kennelijk ben je niet helemaal op de hoogte van de situatie in Nederland en weet of begrijp je niet dat er ook mensen zijn die geen modaal of hoger dan modaal inkomen hebben genoten en dat is een (denk ik) niet te onderschatten groep. In Nederland is aow plus pensioen gebaseerd op 70% van je (tegenwoordig in de meeste gevallen) gemiddeld genoten inkomen. Indien je dus over al je werkzame jaren uitkomt op een gemiddeld genoten inkomen van 30.000 euro, dan ontvang je een aow plus pensioen van ongeveer 21.000 euro.

    Jouw stelling dat je “zelfs met een ukkepukkie pensioen” al snel over die 25.000 euro uitkomt is dus gereutel…. he, geleuter in de ruimte!

    • Marcus zegt op

     wees eens eerlijk, wie zit er na 45 jaar hard werken en opbouwen nog op een salaris van 30k, niet veel denk ik want dan heb je het wel heel erg slecht gedaan. Waar die 70% van daan komt weet ik ook niet. Ik heb gewoon 100% pensioen, 100% van pensioen basis salaris, opgebouwd over 42 jaar en er zijn er nog wel meer die dit hebben. Je moet gewoon in je contract dit opnemen, de pensioen opbouw en het niet door de vakbonden laten regelen. Die maken er een genivelleerde puinhoop van als je ze de gang laat gaan.

     Kijk maar goed , er zal wel hier en daar een t of een punt verkeerd staan

     • Cornelis zegt op

      Marcus, hieruit blijkt wel dat je inderdaad al 35 jaar in het buitenland zit, zoals je elders schrijft. Je hebt in materieel opzicht geen goed beeld (meer) van Nederland. Voor héél veel mensen is, ook na tientallen jaren werken, 30k het hoogst haalbare in hun werkzame leven. 100% pensioen, ‘gewoon in je contract opnemen’: dit is maar voor zeer weinigen weggelegd. Een werkgever in NL ziet je aankomen met je eis van 100% pensioen, dat is volstrekt irreël.

     • math zegt op

      Beste Marcus, ik denk dat u een beetje de weg kwijt bent en een beetje patserig overkomt. U heeft het over 2500 euro in de maand netto, zo niet dan heeft de persoon in kwestie het slecht gedaan. Ik merk dat u al 35 jaar niet meer in Nederland bent geweest,want niet iedereen is dokter, advocaat, piloot, ingenieur of wat dan ook. Dus leef lekker uw leven en laat de mensen die met 1500 euro netto tevreden zijn lekker in hun waarde.

     • teun zegt op

      Beste Marcus,

      Kennelijk begrijp je het inderdaad niet. Vroeger was het pensioen 70 % van laatst verdiende salaris/loon. Tegenwoordig is het 100 % maar dan wel van het gemiddeld verdiende salaris in je werkzame leven. Reken dat maar eens na!!!! Dan ben je dus echt wel slechter af. Iedereen trouwens. En in je contract op laten nemen dat je 100 % pensioen krijgt is dus een volstrekt onzinnige en onnodige bepaling! Het gaat als gezegd over je gemiddelde loon.

      En als iemand toch uiteindelijk 100 % van laatst verdiende salaris zou hebben dan betekent dat gewoon, dat die enkele figuur zich tijdens zijn werkzame leven vanaf dag 1 een slag in de rondte heeft gespaard en dat heeft weggezet. Daar trekt hij/zij dan na 65ste jaar rente van. Als je dat ook pensioen noemt (wat natuurlijk kan) dan kom je misschien in de buurt van 100 %.

      Overigens is dit een vrij zinloze discussie. Net als dat geklets over koers TBH/EUR. Niemand maar dan ook helemaal niemand kan voorspellen wat de koers in de toekomst gaat doen. Daar kunnen we dus net zo goed over ophouden.
      Ook dat geklets over wat je minimaal nodig zou hebben om te kunnen leven in Thailand. Ik ben van mening, dat voor wat je aan penioen/AOW etc in feite krijgt, het makkelijker is om daar in Thailand van te leven dan in Nederland. En daar valt m.i. geen speld tussen te krijgen.

      • bacchus zegt op

       Teun, volgens mij is (bijna) ieder pensioenfonds over naar de middenloonmethodiek, waarbij het totale inkomen na pensionering (= aow plus pensioen) nog steeds gebaseerd is op 70%, alleen nu van het middenloon in plaats van het eindloon. Voor de overgrote meerderheid in Nederland, door politici (vroeger) Jan Modaal genoemd, zal dit weinig tot geen consequenties hebben omdat die geen grote sprongen in hun carriere hebben gemaakt. De overgang naar het middenloon heeft voornamelijk gevolgen voor mensen die op latere leeftijd nog flinke promoties hebben gemaakt.

       Het verhaal van Marcus hangt inderdaad als los zand aan elkaar; het mist in ieder geval aansluiting met iedere realiteit in Nederland. Ik ken de situatie van Marcus niet, maar als hij 35 jaar aaneengesloten in het buitenland heeft gewerkt, mist hij zo wie zo 70% van zijn aow. Uiteraard kan hij dat bij verzekerd hebben. Daarnaast is het in zijn situatie zeer onwaarschijnlijk dat hij verplicht deelnemer is geweest in een bedrijfstak-pensioenfonds en dat geldt wel voor het merendeel van de groep die hij in zijn betoog bekritiseerd. Hij heeft duidelijk ergens een klok horen luiden, maar weet zeker niet waar het geluid vandaan komt; dat mag duidelijk zijn! Voor zover ik zijn verhaal kan volgen, ga ik er maar vanuit dat hij het verschil tussen een pensioenverzekering en bijvoorbeeld een lijfrente of koopsom niet kent en dus wat losse flodders afschiet.

       Wat betreft de discussie over de koers van de euro ben ik het met je eens voor zover we spreken over de (midden) lange termijn. Voor iedere econoom is dat gissen omdat heel veel factoren een rol spelen, om maar een belangrijke te noemen: de besluiten van onze politici, en juist die zijn tegenwoordig zo wipelturig als de pest.

 13. marijke zegt op

  Er is tijdens het verdrag van maastricht afgesproken door alle euro landen en ondertekend.Dat er niet voor schulden van andere landen euro landen betaald zal worden.En wat doen ze het tegen over gestelde.En de belasting betaler mag er voor op draaien.

 14. BramSiam zegt op

  Ik las ergens hierboven dat je de toekomst niet kunt voorspellen en dat het wel weer goed zal komen. Het eerste klopt, maar het tweede daar kun je vraagtekens bij zetten. Het is duidelijk, dat niet specifiek Thailand, maar wel Azië als geheel economisch groeit en dat Europa min of meer stilstaat. Dit vertaalt zich in verschuivende waardeverhoudingen van de valuta’s. Op korte termijn (twee à drie jaar) kan er wel weer een opleving komen van de Euro. Vergeet niet dat de staatsschuld van Europa, ondanks alle problemen, percentueel lager is dan die van de V.S.. Als het vertrouwen in Europa herstelt kan de Euro best weer tijdelijk omhoog. Dit is een taak voor de politici. De langetermijntrend ten opzichte van Azië is echter neerwaarts. Dit lijkt me het meest realistische toekomstbeeld om rekening mee te houden. Overigens lees ik uit de reacties dat de meeste lezers de top van 50 Baht voor de Euro ineens als norm hanteren. Dat is niet realistisch. Als je wat verder terugkijkt fluctueert de Euro rond de 43 Baht.

  • bacchus zegt op

   Beste BramSiam, het is wat kort door de bocht om te stellen dat alleen economische groei, stilstand of krimp in bepaalde regio’s/landen de koersverhouding van de valuta in deze regio’s/landen bepaalt. Zeker, een sterke economie kan de koers van een valuta bepalen, maar daarbij is bijvoorbeeld al belangrijk of die economie groeit als gevolg van de binnen- of buitenlandse afzet.

   Wat te denken van het feit dat de economieen in Azie juist terugvallen, mede als gevolg van de crisis in Europa. Dit zou in jouw voorbeeld dus moeten leiden tot een stijging van de Euro en die daalt nu juist.

   Er zijn vele factoren die de onderlinge verhoudingen van valuta bepalen. Een koers kan bijvoorbeeld ook “kunstmatig” worden bepaald. Er wordt al jaren door met name de VS geageerd tegen (het beinvloeden van) de koers van de Yuan, die door de Chinese regering laag wordt gehouden om vooral te kunnen blijven exporteren. Bij een lage koers zijn de producten goedkoop en zal er dus meer vraag zijn.

   Een heel belangrijke factor is vertrouwen. Je geeft zelf al aan dat de staatsschuld van Amerika percentueel gezien veel hoger is dan de totale staatschuld van Europa. Toch blijft de Dollar stabiel. Dit komt omdat de Dollar (lees Amerika) al decennia lang als een stabiel factor in de wereld(economie) wordt beschouwd. Bij economische problemen is er vaak een rush op goud of de Dollar.

   Voor de Euro speelt vooral het vertrouwen een belangrijke, zoniet alles bepalende rol. Gezien het feit dat er nog steeds lijken uit de kast rollen; nu weer de Spaanse regio’s die zelf de broek niet kunnen ophouden; zal het vertrouwen in de Euro niet snel terugkeren, eerder verder dalen.

   Wat te denken van een exit van Griekenland? Niemand durft te zeggen wat dit voor effect zal hebben op de Euro en Eurozone. Je zou denken dat de koers van de Euro zal gaan stijgen, er is immers een rotte appel uit de mand verwijderd. Men is echter ook alweer bang voor de effecten van die exit op Italie en Spanje.

   De Euro heeft nog een lange weg te gaan. Zolang er geen sprake is van een echte monetaire unie en niet is gebleken dat de leden zich aan de afspraken houden zal de situatie rondom de Euro niet snel verbeteren, ben ik bang. Ik ben het dan ook wel met je eens dat de trend van de koers neerwaarts zal zijn, en dan niet alleen ten opzichte van Azie.

  • Jack CNX zegt op

   Beste BramSiam.
   Ik heb totaal geen vertrouwen in jou reacties.
   Als de cijfers van het verleden nog niet eens kloppen,
   waarom dan wel de toekomst voorspellen.
   De Baht en Euro:
   2004 51,76
   2005 47,89
   2006 46,84
   2007 48,95
   2008 48,65
   2009 47,22
   2010 39,41
   2011 40,57
   Zomaar wat juiste cijfers alle in de zelfde maand van het jaar.
   Praten over iets ok,maar weten is wel wat anders.
   En voorspellen is in dit geval ……..in de ruimte.
   En dan zelf zeggen dat de meeste lezers de top
   van 50 Baht als norm hanteren.
   Jij met 43 Baht zit er nog meer naast als je wat verder
   terugkijkt.
   Gr Jack CNX.

 15. BramSiam zegt op

  Beste Bacchus, in grote lijnen zijn we het geloof ik met elkaar eens. En inderdaad op de korte termijn spelen allerlei factoren een rol en kun je moeilijk voorspellingen doen. Zonder van dit blog een economiecollege te maken, want daar heb ik er genoeg van gehad, is slechts op lange termijn een trend aan te geven en ook daarbij kunnen niet- economische factoren een rol spelen, zoals epidemiën, natuurrampen etc. Ook is de vraag of Thailand de ontwikkeling van haar omgeving zal kunnen volgen. Ik denk in elk geval niet dat wij gaan meemaken dat de gewone Thai meer koopkracht heeft dan de gewone Westerling. Misschien is dat een geruststelling voor de Thailandbloggers.
  Verder is ook ons financiële lot voor een groot deel in de handen van een vrouw, te weten Frau Angela Merkel.

 16. BramSiam zegt op

  Marcus leest een aantal mensen de les door ze te spiegelen aan zijn eigen voortreffelijke levenspad. Als hij zichzelf zo graag in het zonnetje zet mag dat van mij. Hij wijst ook nog fijntjes op het belang van een goede ontwikkeling. Ik hoop dat z’n Engels beter is ontwikkeld dan z’n Nederlands, want gezien de hoeveelheid taalfouten is het opmerkelijk dat het stukje geplaatst is. Het verschil tussen een d en een t heeft Marcus in zijn ontwikkeling niet meegekregen, maar wat is kan nog komen. Je moet nooit de hoop laten varen nietwaar.

  • Jack CNX zegt op

   BramSiam.
   De bron is de Bangkok Bank, en de cijfers van begin dec elk jaar.
   Hierbij ook 2002 42,62 ( jou norm )
   2003 47,40

  • Marcus zegt op

   Marcus zit al 35 jaar in het buitenland. Zowel thuis als op het werk is Engels de voertaal. Toch niet willen ruilen met een levensgenieter die het Nederlands schrift goed beheerst. In talen valt geen droog brood te verdienen. 🙂

 17. thaitanicc zegt op

  Voordat de Aziatische crisis uitbrak in 1997, die overigens min of meer begon in Thailand, kreeg je voor een dollar 25 Thaise baht. Vandaag de dag is dat iets meer 30 baht, oftewel de Thaise Baht is nog steeds iets zwakker ten opzichte van de dollar dan voor de Aziatische crisis in 1997. De euro bestond indertijd nog niet, maar had hij wel bestaan, dan was de koers ten opzichte van de Thaise baht rond 22 geweest, aangezien de dollar toen relatief veel sterker was ten opzichte van de Europese valuta. Met andere woorden, de Thaise baht heeft dus nog een lange weg te gaan alvorens het ten opzichte van de euro zijn sterkte van voor de Aziatische crisis herwonnen zou hebben.

  Voorgenoemde is desalniettemin nagenoeg een zekerheid die staat gebeuren. Het is geen vraag van “of” maar van “wanneer”. Ook al zullen de Chinese en Indiase economieën ernstig afkoelen in de komende tijd, dan nog zal de Chinese economie in de komende twee decennia tot de grootse economie ter wereld groeien en India tot een top-5 economie. Tegen die tijd zullen drie van de top-5 economieën in Azië gehuisvest zijn, te weten de Chinese, de Indiase en Japanse. Indien je Rusland toevoegt aan dit drietal, dan zouden zij de rest van de wereld geen eens meer nodig hebben; met zijn vieren hebben ze grondstoffen (Rusland), software (India), productiecapaciteit (China) en hoogwaardige kennis (Japan). Dit zal bepalend zijn voor de lange termijn waardes van Aziatische valuta’s.

  Bovengenoemd proces zal heel Azië in het kielzog meetrekken – ook Thailand. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar maak je geen illusies. Ik weet dat er mensen zijn die niet kunnen of willen geloven dat Thaise mensen ooit de koopkracht van een westerling zullen bezitten, maar de meesten van ons zullen lang genoeg leven om precies dat te zien gebeuren. De huidige westerlingen zijn een beetje zoals de Romeinen die ooit weigerden te geloven dat de barbaarse Batavieren en Germaniers in het noorden ooit het niveau van beschaving zouden bereiken van dat van Rome, of zoals de Britten die ooit de helft van alle geïndustrialiseerde productiecapaciteit bezaten en weigerden te geloven dat zij ooit voorbij gestreefd zouden worden als leidende supermacht.

  Als de geschiedenis ons iets leert, dan is het wel dat elke beschaving (lees economie) uiteindelijk degenereert. Het rijk dat Alexander de Grote bouwde ging ten onder, zo ook het rijk dat de Mongoolse Djenghis Khan veroverde (dat tot ver in Europa reikte). Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat Azië de wereld leidt; China was al twee keer eerder de leidende beschaving in de geschiedenis van de mensheid; de eerste keer was rond 10.000 jaar voor Christus, en nadien nog een keer rond 1000 na Christus (feitelijk voordat de Egyptische beschaving kwam opzetten en nadat het Romeinse rijk uiteen viel). Maar maak je geen zorgen, ook China en Azie zullen uiteindelijk weer degenereren. Maar mensen met spaargelden doen er verstandig aan om de veranderende realiteit in acht te nemen c.q. naar Centrale Bank reserves te kijken welke duidelijk aantonen dat het geld van de wereld structureel naar Azie aan het vloeien is.

 18. thaitanicc zegt op

  Kleine rectificatie op mijn eerdere post. Ik zei dat de als de euro ten tijde van de Aziatische crisis had bestaan, deze 22 baht waard was geweest; maar dat is rond de 28…

 19. BramSiam zegt op

  Ik weet niet waar Jack CNX zijn informatie vandaan haalt maar de site van Behr.nl geeft een laagste koers voor de Baht in 2007 van 41,09 voor de Euro. Hoogste koers in 2007 was 45. De Baht is ca 3 maanden boven de 50 geweest in 2008 van begin juni tot eind augustus en nog éénmaal in oktober 2010. Dus om dat nu als norm te stellen vind ik erg optimistisch. Langer geleden, begin 2002, deed de Baht 36 voor een Euro. Verder terug naar 1992 kreeg je ongeveer 12 baht voor een gulden dat is omgerekend Bht. 26,4 voor een Euro. Als je naar de geschiedenis kijkt moet je in jaren denken en is de conclusie dat de Baht momenteel geen ongunstige koers heeft, maar dat koersen inderdaad fluctueren. Overigens is het terecht dat Jack geen waarde aan mijn toekomstvoorspellingen hecht. Ik voorspel geen toekomst. Dat staat ook in de eerste twee regels van mijn reactie. Dat doet in Thailand moh duu voor de liefhebbers.

  • thaitanicc zegt op

   Als je stelt dat – en ik citeer nu uit je reactie – “Dus om dat nu als norm te stellen vind ik erg optimistisch…”, dan doe je effectief natuurlijk wel een voorspelling. Je doet de voorspelling dat jij het aannemlijk acht dat op een gegeven moment in de toekomst zal blijken dat die norm te optimistisch was (versus te pessimistisch). Dat is jouw inschatting en “inschatten” heeft wel degelijk met voorspellen van doen. Het is geen probleem voor mij, integendeel (voorspellingen zijn interessant); maar sluit dan niet je reactie af met dat je geen toekomst voorspelt, want dan spreek je jezelf tegen (of wekt in elk geval sterk die indruk).

 20. Jack CNX zegt op

  Beste BramSiam.
  Lezen is toch niet zo moeilijk,bron Bangkok Bank.
  Alle maanden de koers van begin dec .
  Ik geef geen norm aan.
  En kijken naar het verleden is in dit geval geen beeld voor de toekomst.
  Als je nog verder terug kijkt was de koers 4 schelpen.

 21. Bedankt voor jullie reacties. Alles is gezegd, we sluiten deze posting.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website